zoon met adhd

Laatste reactie 13/09/2020 11:59 door JJ
· Markeren als ongelezen
Nancy vd berg 8 maanden geleden geplaatst
hallo allemaal, 

Ik ga toch even mijn verhaal delen want op het moment weet ik niet meer wat ik moet doen.
mijn zoon van 11 is gedianostiseerd met ADHD toen hiij in groep 5 zat. Door een verkeerde keus van mij en een school die hem weggewerkt heeft zit hij nu op zijn 3e school. 
Maar zo als het er nu uitziet moet hij ook hier weg, dit omdat het een speciale school is die eigenlijk alleen tijdelijks is als kinderen zijn uitgevallen op de reguliere basisschool. 
het feit dat zijn vorige school hem zo heeft laten vallen en ons dus ook doet nog steeds veel pijn. onvoorstelbaar dat er zo met kinderen word omgegaan.

Maar hij is nu 11 en zit voor de 2e maal in groep 7, al een tijdje gaat het niet zo goed met hem. hij is bijna nooit vrolijk en zit het liefst achter zijn tablet of playstation. hij heeft een tijdje concerta 64 mg geslikt maar zijn onlangs overgestapt naar mytilfenidaat 5 mg 2x daags. dit leek even beter te gaan maar hij blijft zo somber.  heeft geen vriendjes en zijn broer vind ook dat hij raar gedrag vertoont en laat hem daarom vaak links liggen. 
hij heeft al verschillende therapieen gevolgd maar niks lijkt te helpen.  ik weet dat hij natuurlijk veel heeft mee gemaakt op het gebied van school daardoor is zijn zelfvertrouwen flink beschadigd. Hij zal er toch ooit doorheen moeten. 
Als ik vraag hoe ik hem kan helpen zegt hij dat alles goed gaat. maar ik zie gewoon dat het niet zo is. hij is ook te zwaar zijn gevoel stopt ie graag weg met snoep. dat in combinatie veel achter het scherm werken niet echt mee. (en nee van ons krijgt hij niet altijd snoep maar hij pikt het gewoon uit de kast.)

Op het moment weet ik echt niet wat ik moet doen. na al die therapieen en pogingen om hem te helpen ben ik echt inspiratie loos. 
ben zo bang dat het dalijk echt fout gaat als hij ouder word. 
hebben jullie mischien nog tips voor ons? alvast bedankt.
JJ S 8 maanden geleden geplaatst
Lastig hoor. Ik merk dat het je erg aangrijpt en misschien een machteloos gevoel geeft. Ik herken de frustratie. Je kunt het als ouder zo goed doen. Maar je moet het ook gewoon treffen met de juiste vrienden, docenten en hulpverleners.

Het is lastig de hele situatie te doorgronden. Maar in het algemeen zou ik zeggen:

Omgeving: Het gegeven dat je kind een bepaalde diagnose heeft betekent niet dat elke docent of hulpverlener daadwerkelijk snapt wat dat betekend. Ookal zeggen ze van wel. Probeer dus ook naar de omgeving communiceren wat dat voor hem betekend. Bijvoorbeeld:
-Dat hij soms druk/impulsief is en niet lijkt te luisteren. Maar dat dit niet altijd kwade opzet is. En dat het belangrijk is op die momenten hem niet meteen hard aan te pakken omdat dit zijn zelfbeeld aantast.
-Dat hij gevoelig is voor afwijzing en wat aanmoediging of hulp kan nodig heeft bij het aangaan van sociale contacten.
-Dat hij momenten kan krijgen op school om te ontprikkelen.
-Dat ze op school regelmatig even checken wat zijn voortgang is, waar hij tegenaan loopt, wat er goed gaat.

Hulpverleners: Goed om bij hulpverleners te checken of ze zijn problematiek werkelijk snappen en begrijpen waar hij tegenaan loopt.

Hobby's: gamen en tablet kijken zijn overigens niet meteen een probleem in mijn ogen. Er ligt een beetje een maatschappelijke verwachting op dat iedereen moet omkomen in de vrienden en naar buiten moet. Maar ik denk dat iemand met ADHD vaak genoeg heeft aan 1 a 2 hele goede vrienden en de ruimte om af en toe zich flink in een game of serie te verliezen.

Medicatie: Beide medicaties die hij tot nu toe genruikt heeft hebben een soortgelijke werkzame stof en werking. Als het hem depressief maakt is het misschien raadzaam om uit te zoeken of hij ook iets anders mag proberen. Bijvoorbeeld dexamfetamine.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 12 September 2020 om 09:59
Aantal lezers 19
Aantal reacties 2