Zoon 7 wordt onhandelbaar

Laatste reactie 18/04/2020 20:41 door Carla
· Markeren als ongelezen
Carla E 1 jaar geleden geplaatst
Hoi, ik ben nieuw op dit forum en ben op zoek naar lotgenoten die mij wellicht aan goede tips en adviezen kunnen helpen. Mijn zoontje is inmiddels 7 jaar en begint redelijk onhandelbaar te worden. Hij heeft ADHD en krijgt hiervoor medicatie. Eerst 3 maal daags en sinds afgelopen vrijdag MGA. Daarnaast krijgt hij Melatonine om beter te slapen. Hij is zeer dominant en wil alles naar zijn hand zetten door te manipuleren, liegen, schreeuwen etc. Hij daagt ons als ouders erg uit met zijn gedrag. Als hij zijn zin niet krijgt gaat hij nog extremer worden in het vervelend zijn om ons boos te krijgen. Op dit moment lukt dat heel vaak waardoor de situatie escaleert. Dit mondt dan uit in geschreeuw en het opleggen van straf wat eigenlijk geen enkele zin heeft. Wij zijn al bezig om hulp te krijgen vanuit het wijkteam en de orthopedagoog echter levert dit nu nog weinig op. Na de zomervakantie gaat hij naar speciaal onderwijs. Ik heb ook een boek m.b.t. het opvoeden van een kind met ADHD maar ondanks de medicatie, de hulp en de boeken begin ik zo langzamerhand redelijk wanhopig te worden. Ik hoop dan ook op goede adviezen en tips van ouders die dit herkennen zodat ik de situatie weer naar een positieve gezellige sfeer in huis kan draaien. 
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Er zit hier heel veel ouders van kinderen met ADHD, dus dat moet wel goed komen. 

Jouw zoon met ADHD is nog jong, maar ga je wel eens in gesprek WAAROM hij zo doet, zit hem niet iets wat dwars wat hij niet kwijt wil of wil zeggen? Vaak zit er wel een achterliggende gedachte achter..

wellicht kun je ook wat met de onderstaande topics:
https://forum.adhdblog.nl/conversations/kind-adhd-onhandelbaar https://forum.adhdblog.nl/conversations/vraagje-zoon-adhd
https://forum.adhdblog.nl/conversations/woedeaanvallen-kind
War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
Wat moeilijk als je met de handen in het haar zit. Is er al duidelijk wat voor soort hulp je krijgt  ? 
Is video home training al geoppert ? Dat is een mooie methode om " op een afstandje " te zien wat er precies gebeurd. Van daaruit kan je kijken of het te voorkomen valt. De boel weer naar positief zetten is het speerpunt, het uiteindelijke doel. 

En het is heel moeilijk maar probeer vast te houden aan jullie grenzen. Hij neemt alle ruimte die hij krijgt, dat doen alle kinderen in principe, hij wat extremer begrijp ik. 
Grenzen stellen schept duidelijkheid voor iedereen. Duidelijk zij in wat je wil en waar hij eventueel uit kan kiezen (hagelslag of pindakaas,  is maar een voorbeeld maar lekker duidelijk en zoiets is overal wel toepasbaar op) . Samen met je partner steeds bespreken wat er gebeurde, waar ging het mis en hoe de volgende keer ? Samen optrekken, dat is het beste in dit soort zaken.  Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Dat geeft kinderen een gevoel van duidelijkheid en veiligheid.  
Heel veel succes, ik hoop dat je snel hulp krijgt. 
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst

onhandelbaar gedrag kinderen ervaringen en tips


1) Zit hij nu op regulier onderwijs? Misschien is dat teveel en is dat gedrag zijn reactie daarop. Het is en blijft moeilijk hoor hier ook. Hoe moeilijk ook probeer consequent te blijven nee is nee en ja is ja. Afleiden met iets anders etc. Zo is er nog zoveel maar het zal moeilijk blijven.

2) Mischien een idee om de voeding aan te passen
Kreeg van artsen te horen dat alles onder de E300 slechte effecten kunnen hebben op de kinderen ik heb dit zelf ook ondervonden.

3) Ik heb dit ook mee gemaakt.
Vergeet niet dat je zoon nu de prikkels anders binnen krijgt dan voor de medicatie.
5 dagen naar school daar geconcentreerd bezig zijn.
Meestal is er ook nog een sport waar ze aan doen.
De rebound komt meestal als ze uit school komen.
Wij willen dat ze dan ook nog eens 100% concentratie leveren.
Wij hebben geleerd om sport te beperken.
En hem het 1e uur na thuiskomst met rust te laten.
Nu na 4 jaar tobben hebben we een tussenweg gevonden die voor ons werkt.
Onze adhd'er moeten leren om met ons om te gaan.
Maar veel belangrijker is dat wij leren om ons in hun te verplaatsen en om leren gaan met hun.
En daar hebben we 2 jaar mee getest. zonder resultaat.

4) Volhouden Je zult zien dat als hij op het sbo zit het beter gaat. Hij mag daar niet voor niks heen...hij heeft het dus alle dagen hele dagen moeilijk op school. Hou vast aan je regels en probeer ook weer "vrienden" te worden met elkaar. Jullie samen met hem sterk om die moeilijke buiten wereld het hoofd te bieden. Misschien een heel snel beloningssysteem met als beloning iets leuks met elkaar doen. Maar dit is gewoon echt een moeilijke periode die je door gaat met elkaar.

5) Onze zoon is nu 14 en het gaat redelijk. Gebruikt medicatie en krijgt daarnaast pmt training via jeugdzorg wat goed werkt. Daar maken ze oa voor hem gedrag duidelijk met sport en spel. Vergeet ook niet dat bij adhd uit onderzoek blijkt dat de ontwikkeling in de hersenen wat achterloopt. Dit trekt in de loop van de jaren bij. Als hij nu 7 is en qua gedrag dus in de hersenen jonger is dan is een woede aanval en je zin krijgen een beetje te verklaren. Maar zou zeggen kijk eens of pmt training wat voor hem is.

6) Mijn dochter kreeg uiteindelijk medicatie Ritalin, daarna Equasym, Medikinet. Speciaal onderwijs vanaf groep 6: combinatie van beroerde reguliere schoolbegeleiding, samenstelling klas etc. Pas op ROC bleek hoe belangrijk ritme/structuur/prikkels zijn. Kortweg gezegd, na diverse onderzoeken..let ook op voedingsmiddelen.
E621 ofwel vetsin ofwel smaakversterkers. Paprika chips, kleurstoffen, energy-/sport dranken. Neurofeedback bleek bij mijn kanjer geen toegevoegde waarde te hebben. Denk ook aan jezelf en zorg voor rust momenten door hem geregeld bij anderen te laten logeren bv via een pgb.

7) Is natuurlijk lastig om adviezen te geven omdat we niet weten wat je allemaal al heb geprobeerd. Bij mijn zoon hielp het om te zorgen dat de dag voorspelbaar is, wat inhoudt dat hij precies wist wat er ging gebeuren en wanneer. Dat gaf een bepaalde duidelijkheid en rust in zijn hoofd. Is erg lastig vaak voor jezelf omdat we toch snel ergens vanaf wijken. Dus elke ochtend op de zelfde tijd opstaan, elke ochtend bv eerst aankleden voor je naar beneden gaat, dan ontbijten. En zo de dag indelen. Je kan dit ondersteunen met pictogrammen. En een lange tijd dat ritme ook aan houden. Wat vandaag niet mag mag morgen ook niet enz. Zeg ook in deze lastige periode dat je zijn gedrag afkeurt maar altijd van hem houd. Zijn gedrag en persoon zijn 2 verschillende dingen. Heel veel succes en sterkte.

8) Wil niet teveel uit worden, maar als jullie de oorzaak van ‘het escaleren’ bij jullie zoontje leggen, is er niets voor jullie zelf om te beginnen werk aan de winkel en spiegelt hij dat de macht teveel uit harden wordt gegeven.

9) Medicatie ondersteunen met essentiële olie (veel mogelijkheden, ook voor slaapproblemen) en hoge dosering vis/algenolie (goede kwaliteit zoeken!!) zo min mogelijk bewerkte voeding en suiker geven. Qua therapie hebben wij veel baat gehad bij reflexintergratie. Heeft enorm veel frustratie weggenomen. Ook CBd olie heeft effect, brengt rust in het hoofd. Zoveel mogelijk prikkels vermijden, niet de tv aan de hele dag of muziek, huis zo opgeruimd mogelijk houden, rustige slaapkamer (niet volproppen met speelgoed, posters enz). Sterkte met rustig blijven.

10) Hoi mijn zoon is inmiddels 22 Maar goed weet als ieder ouder van ADHD kind wat je te stellen heb. Inderdaad de medicijnen moeten zijn werk gaan doen en daar is tijd voor nodig ,en ja speciaal onderwijs knap zo'n kindje vanop.ineens ga je dingen doen waar je goed in bent . Maar je kunt wel kijken word school even niet te veel . Misschien kun je je baaldagen op nemen (wettelijk vast gesteld ),zodat je hem even rust kunt geven . Overleg het met de leerkracht. Soms kan het ook dat een kind minder uren op school zit. Kijk maar wat je doet met de tips ,maar als je zelf ophoudt met ja is Ja en nee is nee dan word het allemaal veel moeilijker. Sterke
Ik weet nu wel als ze door de pubertijd heen zijn gaat alles veel gemakkelijker.

11) Ik had ook eerst drie maal daags medicatie (5mg) maar merkte dat mijn zoon onhandelbaar werd in de tussentijd dat de medicatie uitgewerkt was. Dus zijn we naar een zwaardere medicatie gegaan van hetzelfde soort (10 mg) 1 maal daags. Ik heb hem ook op een cursus gehad bij maatschappelijk zorg voor kinderen met gescheiden ouders maar dat werkt ook voor kinderen die het lastig vinden om met hun emotie om te gaan. (KIES) Daar leren ze namelijk om zelf aan te voelen en geven wanneer het voor hem te veel is. Ook heeft hij rots en water op school gehad. Daar had hij ook wel baat bij. Mijn zoon was ook altijd diegene die de sfeer bepaalde maar dit is stukken minder nu. Maar wat voor de 1 helpt hoeft natuurlijk niet voor de ander te helpen. Mijn zoon houd ook van duidelijkheid. Hij heeft geen diagnose van ASS maar ik behandel hem in sommige situaties wel zo. Dus kort en duidelijk zijn wat je van hem verwacht. Laten herhalen of hij het begrepen heeft. Time timer geven daar doen veel kinderen het ook goed op. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Ik gun je een leuke sfeer in je gezin en rust.

12) Let maar op voeding geen suiker geen e nummers en vers koken. Is beter dan je kind volproppen met al die chemische troep als Ritalin. Heb 2 kinderen met adhd/add en as medicijnen wilden ze zelf niet meer.

13) Klinkt alsof hij zich onbegrepen voelt, en straffen heeft geen zin idd. Herkenbaar van mn eigen zoon die inmiddels 14 jaar is. Hoe minder je elkaar begrijpt hoe meer alles escaleert zo lijkt t. Is t mogelijk om sommige dingen los te laten en het op zijn manier te doen? Desnoods voor hem alleen? Wij hebben dat met dommige dingen gedaan. Bijvoorbeeld met eten, laat hem maar bij de tv zitten eten, als dat rust geeft. Niks aantrekken van wat geadviseerd wordt of wat "MEN" daar van vindt. Zet je emotie aan de kant van wat andere vinden,kijk wat bij je zoon past. Tenslotte is t n zoektocht voor zowel jou/jullie als voor je zoon. Ben open tegen hem en eerlijk. Probeer dealtjes te sluiten met m. Begin klein en verwacht geen gouden bergen. Ze hebben al zoveel verplichtingen en moetjes buitenshuis,probeer hem thuis te ontlasten van de verplichtte nummers.

14) Mijn dochter was als vanaf dat ze geboren is snel en erg bijdehand, onhandelbaar vanaf haar 4e levensjaar.
We hebben toen ze 6 was aan de bel getrokken maar kwam ze in een grijs gebied en is er geen ADHD vastgesteld.
Na weer 4 jaar opnieuw aan de bel getrokken, we trokken het niet meer, het leiden tot een scheiding en mijn dochter waar het om draait kon ook niet meer met zichzelf overweg en wilde op 11 jarige leeftijd een einde aan haar leven maken.
Toen kwam school met een nieuwe leerkracht dan ook in actie.
En ja mijn dochter had de diagnose ADHD/ODD.
We zijn gestart met metylfenidaat en al snel was er zichtbaar verschil.
Daarnaast kregen wij als ouders 3 bijeenkomsten van Altrecht met alle informatie over ADHD en medicatie.
De medicatie hoeveelheid is afgesteld op haar.
Naast dit alles heeft zij een training gevold via Altrecht de boos en opstandig groep.
18 weken lang met 6 kinderen die ook hetzelfde hadden.
Ze leerde het gedrag van hunzelf onder controle te krijgen.
Ook de ouders of 1 ouder kregen een training 18 weken lang.
Wat was dit geweldig!
Je leerde nieuwe handvatten van professionele krachten maar daarnaast deelde we vooral casussen wat we die week hadden meegemaakt en leerden we dus ook van elkaar.
Zo fijn om met lotgenoten te kunnen praten.
Ook hadden we opdrachten.
Na die 18 weken.
Mijn dochter was ingesteld op de juiste dosis metylfenidaat, ik kon er beter mee omgaan en had het onder controle.
Mijn dochter had haar gedrag onder controle, kreeg vriendinnen op school. (Leerlingen zagen in ene dat ze eigenlijk toch een leuke vriendin kon zijn)
Ze deed zo goed haar best en met haar handvatten werd ze zelfs mediator op school.
Nu naar de reguliere middelbare school op havo niveau.
Zelf moord neigingen heeft ze nooit meer gehad, ze geniet van alles om haar heen, het gaat zeker niet altijd zonder slag of stoot maar het het is behap baar.

Ik wil je meegeven.:
Consequentie staat op 1.
Regels opstellen, bij een regel overtreden die je samen opstelt is geen waarschuwing maar gelijk een consequentie.
Bied veiligheid en rust.
Ga geen discussies aan, wees duidelijk en negeren is moeilijk maar werkt wel.
Zo'n training is ook echt aan te raden voor kind en ouder!

15) Lijkt erg op ons verhaal maar hij is inmiddels 15. Buiten al deze tips weet niet of het al genoemd is. Maar dat je misschien een opa/oma of wie ook hebt waar hij met regelmaat mag logeren. Geeft jou/ jullie een moment om even bij te komen.

16) Zelf neem ik iedere dag 1 Valeriaantje, dan blijf je zelf véél kalmer (van Kruidvat/Trekpleister) en heb heel veel gehad aan het online webinar "ontspannen opvoeden"
Dit is speciaal gericht op Positief opvoeden ipv continue in die negatieve sfeer blijven hangen.dank alle ouders voor het delen van tips en ervaringen van gedrag van jullie onhandelbare kind met ADHD of ADD. @carlae hopelijk heb je er heel veel aan en gaat het snel beter met jullie zoon.
reactie op @coenoldebijvank:
Carla E Dank je wel voor al deze tips. De medicatie die hij nu krijgt werkt goed. We proberen er nu het beste van te maken. Ik denk dat de thuishulp veel zal helpen en idd negeren is soms het beste hoe moeilijk dat ook is. Doordat hij nu beter slaapt gaat het ook wat beter. Nu nog de stap naar SBO maken. Hopelijk gaat dat ook veel opleveren
1 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank fijn om te lezen @carlae​ en super dat jullie thuishulp krijgen in september.

hou ons op de hoogte!
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Medicijn Man 1 jaar geleden geplaatst
Structuur, planning, voeding door al deze elementen kunnen al mega veranderingen ontstaan.
reactie op @medicijnman:
Break down hahaha @medicijnman​ ik had dit kunnen schrijven :)

ben hier alleen maar mee bezig en het helpt enorm!

geen medicatie meer voor mij.
8 maanden geleden

Beantwoorden

Medicijn Man In combineer medicatie met goede voeding en veel sporten.
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Carla E 1 jaar geleden geplaatst
Dank je wel voor al deze info!
reactie op @carlae:
Medicijn Man gaat het al wat beter @carlae met jouw zoon. Ik leef mee, het is niet altijd makkelijk :(
1 jaar geleden

Beantwoorden

Carla E Wat lief van je! Dank je :). Door de nieuwe medicatie is er wel wat verschil gekomen in zijn gedrag. Zelf ben ik vorig weekend 4 dagen naar Spanje geweest dus dat was wel even goed om weer even wat energie op te doen. Sinds vrijdag weet hij dat hij na de zomer naar SBO gaat en dat bracht wel weer even wat gedoe met zich mee. Vanuit de gemeente wordt er nu thuishulp en begeleiding opgestart. Er zal iemand met ons mee komen kijken en ons tips en adviezen geven. Daarnaast heeft hij zelf geregeld een gesprek met een orthopedagoog dus ik hoop dat het er over een paar maanden allemaal weer positief is.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Medicijn Man Wat een goede stappen hebben jullie ondernomen. Goed dat je even wat rust hebt genomen. Thuishulp heb je gekregen via de gemeente?

Zelf heb ik 1x de week een gesprek met mijn coach, hoe alles er voorstaat, planning maken, problemen oplossen, het bevalt mij heel goed.

Laten we hopen dat bij jullie alles weer op z’n pootjes terecht komt. Je hebt in ieder geval goede hulp gezocht.
11 maanden geleden

Beantwoorden

Carla E Dank je! De thuishulp komt idd via de gemeente, waarschijnlijk in september. Het SBO daarentegen is niet doorgegaan. We kregen het vervoer via de gemeente niet geregeld waardoor alles nu, wat school betreft, terug bij af is. De medicatie werkt echt goed tot nu toe. We zijn er nog niet maar met kleine stapjes gaat het steeds beter. Wat voor coach heb jij?
11 maanden geleden

Beantwoorden

Medicijn Man Er zijn al grote stappen gemaakt, goedzo, jammer van de SBO. Kleine stapjes vooruit zijn het beste zullen we maar zeggen. Fijn om te lezen dat de medicatie zo goed aanslaat.

Ik heb een mental coach.
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Claire Valk 8 maanden geleden geplaatst
Cognitieve gedragstherapie?
Break down 8 maanden geleden geplaatst
@clairevalk​ Wat is Cognitieve gedragstherapie https://www.ggzgroep.nl/behandeling/cognitieve-gedragstherapie
reactie op @breakdown:
Claire Valk Kende we nog niet. Nu gestart met Ritalin voor ons lieve kind van 10 (bijna 11). Gaat heel goed..

voorlopig geen therapieën of behandelingen. De pilletjes werken goed.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Medicijn Man 5 maanden geleden geplaatst
Tips voor een onhandelbaar kind.

1 eerst opruimen
2 beloning chocola
3 onderhandelen met je kind

Peuter Michiel doet alleen iets voor snoep en de iPad en nu vraagt zijn moeder zich af wat er precies mis is gegaan in de opvoeding..

https://www.kekmama.nl/artikel/kind/eerst-opruimen-dan-chocola-onderhandelen-met-je-kind
reactie op @medicijnman:
sandra de beer Onderhandelen in de zin van? 

Klinkt zo zwaar 'onderhandelen met je kind' 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Anja VL17 4 maanden geleden geplaatst
Het is net of je mijn verhaal schrijft. Ook een zoon met ADHD 8 jaar maar luistert nergens naar.

Als iets niet mag en ik zeg er wat van dan lijkt net of als hij nog vervelender gaat doen? Is dit herkenbaar voor andere ouders en welke tips kan ik inzetten.

groetjes een radeloze moeder.
reactie op @anjavl17:
Carla E Hoi, onze zoon is inmiddels ook 8 en gaat voornamelijk over alles, echt alles, in discussie. Wij zijn vorig jaar met medicatie gestart. Eerst met ritalin en na enige tijd met andere medicatie die langdurige werking heeft. Dit werkt echt heel goed. Hij doet het veel beter op school en is ook vaker goed aanspreekbaar en doet wat er gevraagd en gezegd wordt. Als het uitgewerkt is, of voordat hij het inneemt is hij wel vrij pittig en dan is positief en rustig blijven het beste maar dat kost best heel veel moeite hoor moet ik zeggen. Hopelijk kun je hier iets mee. Succes!
3 maanden geleden

Beantwoorden

Silvia Minneboo 3 maanden geleden geplaatst
Onze zoon is 11....en geloof me het wordt allemaal alleen maar erger!

Vanaf zijn 4e jaar:
*GGZ-JEUGD tot Heden
*PARLAN- opvoedkundige hulp.
*Zoon naar tussenschool
* naar SPECIAAL BASISONDERWIJS
*7 jaar begonnen aan MEDICIJNEN
*naar ZORGTUIN tot Heden: 1 x maal per week
*AGRESSIEREGULATIE pas afgelopen/ merk geen resultaat
* THERAPIE MET HULPHOND al 6 maanden 

En provocerend gedrag, uitdagen, zijn vader aanvallen, schelden, tieren, NIET luisteren, gooien met atributen naar ons, wij hebben zowat echtscheiding!

Maar al die hulpinstanties LUISTEREN NIET!! en wij weten het niet meer!!! Gewoon niet!! 

Straffen, time out ook op school, belonen, pedagogisch gelul ( sorry maar zo noem ik het)  op zijn kamer zetten met een schuif! Zelfs! HET HELPT NIKS!!! Het wordt alleen maar erger en er gaan ongelukken gebeuren!!! 

Omdat de puberteit nog meer ellende veroorzaakt!

Helpreactie op @silviaminneboo:
Carla E Jeetje dat klinkt niet zo goed allemaal. Bizar om te lezen dat niemand of niets lijkt te helpen. Ik hou mijn hart ook vast voor de puberteit. Nu gaat het goed met de medicatie en alle hulpverlening is getopt (behalve extra begeleiding op school) maar ik kan me jouw wanhoop goed voorstellen. Ik hoop dat jullie snel hulp krijgen die wel echt iets uithaalt. Sterkte!
2 maanden geleden

Beantwoorden

Anja VL17 2 maanden geleden geplaatst
Herkenbaar en ook hier is het zwaar met een zoon van 8 met ADHD. Medicatie uitgesteld, maar we (mijn man en ik) willen hier toch graag zo snel mogelijk mee gaan beginnen.

reactie op @anjavl17:
Carla E Ja het is echt heftig hè? Wij zijn 2 weken geleden naar een hogere dosering gegaan omdat de eerdere medicatie wat minder begon te werken. Na de eerste inwerkperiode gaat het gelukkig nu weer heel goed. Hopelijk kunnen jullie snel starten met de medicatie.
2 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 13 May 2019 om 21:55
Aantal lezers 73
Aantal reacties 26