Zoon (6) aangemeld voor RIO zorg (ADHD?) Aangeleerd gedrag door mij (moeder) of ermee geboren?

Laatste reactie 31/03/2019 10:29 door Coen
· Markeren als ongelezen
D D 1 jaar geleden geplaatst
Vroeger als kind vertoonde ik hetzelfde gedrag als wat ik nu heel erg terug zie bij mijn eigen zoon van inmiddels 6 bijna 7. Maar vroeger was dat ADHD gebeuren nog niet heel erg bekend en was je gewoon wat "vervelender" in de klas volgens de leerkrachten en kreeg je vaker straf (vaker op de gang).  Ik merk aan mijn zoon dat hij zich erg snel verveelt, hij is ontzettend snel afgeleid en altijd in beweging of dit nu met wiebelen van zijn voetjes is of onafgebroken kwebbelen. Qua intelligentie zit het allemaal goed en scoort hij bovengemiddeld op school.  Hij zit in Groep 3 en volgens de CITO scores zit hij al op midden Groep 4 niveau. Maar ook hier is de motivatie snel weg om iets af te maken of hij maakt iets snel af en gaat zich dan weer bezig houden met de andere kinderen in zijn klas (irriteren/aandacht vragen), terwijl deze kinderen nog wel bezig zijn met hun werkje. Ook in groep 2 was dit gedrag al duidelijk zichtbaar en is hij de laatste periode voor meerdere dagen in groep 3 geplaatst omdat de jeugdpsycholoog/kinderarts vermoedde dat het aan uitdaging ontbrak. Dit ging echter een tijdje goed, ik vermoed dat dit komt omdat hij dan alle aandacht kreeg op het moment dat hij als enige uit de klas gehaald werd en hij "al" naar groep 3 mocht een aantal dagen/uren en de rest niet. En ook dat het werk daar nieuw/uitdagend was nieuwe klas nieuwe kinderen nieuwe juf. Eenmaal met zijn eigen klas in Groep 3 gaf de juf al snel aan dat hij overal mee bezig is en dat ze merkt dat hij er zelf ook last van heeft. Nu heb ik n.a.v. de gebeurtenis in groep 2 en het gesprek met zijn huidige juf mijn zoon aangemeld voor RIO-zorg (is hier iemand bekend mee?), om hem te laten testen op ADHD e.d..   Ik ben zelf 2 maanden geleden getest en ben een overduidelijk geval van ADHD (alle puzzelstukjes vallen nu ook op zijn plek). Maar nu vraag ik me echt af of het van mijn zoon niet gewoon aangeleerd/gekopieerd gedrag kan zijn van mij? Ik ben alleenstaande moeder al vanaf dat hij baby was (3mnd). Dus het enige voorbeeld wat hij in feite heeft/had ben ik. En mijn gedrag kan natuurlijk effect hebben op het zijne. Of is dit gewoon aangeboren? Ik ben zelf een tijdje gestart met medicatie (dex) en volg ernaast CGT dit bevalt me allemaal prima en ik merk dat zijn gedrag me nu echt "echt" opvalt en ik hem zelfs zeg rustig te doen. De aanmelding loopt en eigenlijk kan ik de uitslag al raden, maar het liefst wil ik mijn kind geen medicatie geven (dit echt als het niet op een andere manier kan/werkt), hoe staan/stonden jullie hier tegenover? Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen in een soortgelijke situatie als die van mij. ?                                                                             
War Hoofd 1 jaar geleden geplaatst
Adhd is grotendeels erfelijk, hij kan jouw gedrag deels kopiëren maar niet op school, daar ben jij niet bij en hij heeft jou als kind nooit gezien. Het onderzoek afwachten dan maar.
Is hij overal snel op uitgekeken of vindt hij het een leuker dan het andere ? En krijgt hij nog wel steeds uitdaging of moet hij meedraaien met de rest van de klas ?
Ik ben helemaal niet bekend met rio.
reactie op @warhoofd:
D D Ik heb vandaag wederom een mail eruit gedaan naar RIO, jammer dat er hier niemand verder ervaringen met RIO-zorg heeft. Hij is inderdaad ergens snel op uitgekeken of hij moet het echt echt leuk vinden of interessant dan kan die er even de focus bijhouden. Hij draait gewoon mee met zijn klas maar we hebben nu in overleg met de leerkracht besloten dat hij met de plus takenkaart gaat werken. De juf was bang om het aan te gaan gezien mijn zoon ook erg snel van het opgeven is. Dus als hij iets niet afkrijgt binnen een bepaalde tijd wordt hij erg onzeker en hij is erg bang om fouten te maken e.d. Ik ben echt zo benieuwd naar de uitkomst van het algehele traject, en wat er hierna gaat gebeuren allemaal.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Rolan Van Ierland 4 maanden geleden geplaatst
Hoi DD,  
Jammer dat ik het niet eerder gelezen had maar wij lopen met onze kinderen bij Riozorg in Arnhem. 
Daarnaast lopen we ook met onze zoon bij ADhd poli in het ziekenhuis. 
Ik denk dat je ondertussen al aan het traject begonnen bent dus aan mij zal je niet veel meer hebben. 
Mocht je toch vragen hebben kun je ze stellen.
Groet Rolan
🔥 Coen Olde Bijvank 4 maanden geleden geplaatst
@dani28 ondertussen al wat opgeschoten met de antwoorden van andere leden?

Wat is precies Riozorg @rolanvanierland​ of @dani28 is dit anders dan bijvoorbeeld BSO?
Rolan Van Ierland 4 maanden geleden geplaatst
Hoi,  RIOzorg staat voor Regionaal Instituut Ontwikkelingszorg en is een ggz onderdeel. Deze stellen diagnoses en ze starten behandelingen op. 
reactie op @rolanvanierland:
Coen Olde Bijvank dankjewel en goed om te weten @rolanvanierland​ ga er direct een artikel over laten schrijven.. wanneer meer ouders meer willen weten over RIOzorg.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 28 February 2018 om 13:50
Aantal lezers 43
Aantal reacties 7