wie wil er meedenken over mijn medicatie?

Laatste reactie 17/03/2021 17:37 door Jay
· Markeren als ongelezen
Alies Vermeulen 6 maanden geleden geplaatst
Hoi Hoi,

Ik ben drie weken geleden gediagnosticeerd bij ADHD centraal. Ik kreeg daar methylfenidaat 10mg.  Ik ervaarde dat ik me op 1 ding kon concentreren.  Een gesprek in dit geval. En niet meer steeds aandacht schonk aan alle geluiden en bewegingen om me heen. Dit was een fantastische ervaring. Mijn qb test na dit middel was ook een stuk beter.
Maar ik stortte ook in. Wilde naar bed.
Toen een langwerkende methyl 36 mg gekregen. en kortdurende methyl 5mg.
Van de langwerkende 36 mg heb ik heel de dag op bed gelegen. Ook geen positieve effecten verder. 
Van de 5 mg kortwerkend was ik niet zo moe en wel wat positieve effecten. MIJN HUIS WAS NETJES! ik zag rommel en het koste me geen moeite op te ruimen. 
Maar als ik werk( doktersassistent) dekt het de lading niet. Kan nog steeds weinig onthouden en ben chaotisch. 
Toen tentin gekregen. Zit nu na opbouwen op 5mg. Voel me stoned en niet vooruit te branden. Ik zit al 4 uur op de computer maar weinig echt gedaan. Concentratie van een garnaal en nergens zin in. Gister kon ik ook amper op mijn benen staan.  Druk gevoel op de borst. 
Ik snap het niet. Het is toch en psycho simulant? Het lijkt bij mij een averechts effect te hebben. Herkent iemand deze klachten?
Moet ik doorzetten met tentin? Of dex van de regenboog proberen? 
Ik gebruik ook antidepresiva (escitalopram), schildkliermedicijn(euthyrox) en bloeddrukverlagers tegen migraine(metoprolol) 
Zou dit de klachten kunnen veroorzaken?

Iemand tips? 
Sorry voor de bonk tekst. Lukt even niet anders.

Groet Ronja.
Linda Alexandra 6 maanden geleden geplaatst
@aliesvermeulen​, wat vervelend dat het instellen op de juiste medicatie/dosering en timing zo moeizaam gaat. Het lijkt erop dat je het best reageerde op de kortwerkende Methylfenidaad. Mijn dochter en ik doen het ook vooral goed op de kortwerkende variant. Ik heb weliswaar ook de langwerkende, een relatief lage dosering langwerkende van 27 of 18mg en neem 5mg kortwerkende erbij. De "Concerta" alleen is niet effectief genoeg en een hogere dosering geeft teveel bijwerkingen. De kortwerkende alleen zou ik om het uur, 1,5 uur moeten nemen.

Dat je na de 10mg instortte, kan ik me voorstellen want na twee a drie uur begint het uit te werken en komen de ADHD klachten versterkt terug. Daarom moet je op tijd de volgende dosering nemen en /of het uit laten werken. Als je bij de laatste met een zo laag mogelijke dosering eindigt, dan voel je het uitwerken minder....


De Tentin klinkt niet goed. Er kan sprake zij van een interactie met de andere medicatie. Wat zegt je behandelaar ervan? 
reactie op @lindaalexandra:
Alies Vermeulen Dag Linda,

wat fijn dat je reageert! Gelukkig heb ik morgen contact met mijn behandelaar. En zal ik het met haar bespreken. Maar ik heb ook veel aan mensen met ervaring. Ik waardeer het dus erg dat je reageert.
Ik denk inderdaad dat ik verder ga methylfenidaat. Goh, langwerkend en kortwerkend tegelijk!
Dat kan natuurlijk ook nog. Ik overleg het morgen.
Goed om te weten dat de kortwerkende voor jullie het beste werkt.

Bedankt in ieder geval!
6 maanden geleden

Beantwoorden

Jay Vincent 6 maanden geleden geplaatst
Hey Alies,

De zoektocht naar de juiste medicatie en de juiste dosering kan heel frustrerend zijn.. Maar het is heel normaal. 

Dat je na de 10mg Methylfenidaat instort is niet gek. Dat is gewoon de rebound die je ervaart. Je reageert blijkbaar wel positief op Methylfenidaat. Dan is de zoektocht naar de juiste doseringen de belangrijkste stap voor nu..

Mijn zoektocht zag er als volgt uit:
Begonnen met kortwerkende Methylfenidaat, veel positieve effecten aanwezig.
4 x 15mg (om de 4 uur), erge rebound
4 x 15mg (om de 3,5 uur), nog steeds rebound

Vanwege de rebound overgegaan op Dexamfetamine. Hierbij had ik hetzelfde gevoel als jij beschrijft. Ik voelde me een zombie, wilde alleen maar in bed liggen. Ik nam 3 x 5 mg per dag. 

Toen weer terug naar kortwerkende Methylfenidaat. Wat was dat fijn. Ik slik nu in principe 15mg om de 3 uur. Maar ik merk tegenwoordig beter wanneer het uitwerkt, en dan neem ik weer bij. 

Voordat ik met Methylfenidaat echt stabiel was zonder bijwerkingen was ik echt wel 6 weken verder. Je lichaam moet er gewoon aan wennen.. Geef zeker niet op! Ook voor jou is er na gewenning vast een perfecte dosering/medicatie!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 March 2021 om 11:37
Aantal lezers 13
Aantal reacties 4