Wie is bekend met relatieproblemen door adhd?

Laatste reactie 05/01/2021 13:06 door Marriet
· Markeren als ongelezen
Yvette Kelder 4 maanden geleden geplaatst
Hallo allemaal,
Graag kom ik in contact met iemand die bekend is met relatieproblemen in combinatie met adhd. 
Hoop dat iemand zijn/haar verhaal met mij wil delen.
Kylie M 4 maanden geleden geplaatst
Zeer herkenbaar. Vooral als ze je intens noemen. Als ik voor iedere keer een euro kreeg was ik nu rijk. De omgang met je drukke en rustige buien is lastig. Gooi daarbij het ontbreken van communicatie en je hebt een lastige mix. Mensen vinden het toch moeilijk om te communiceren dat ze iets niet prettig vinden. In het begin vindt iedereen het leuk en lekker onvoorspelbaar maar na een tijd krijgen ze door dat het niet zomaar een leuke karakter eigenschap is en dan vinden ze het moeilijk. 

Communicatie is het enige wat helpt. Hier ben ik zelf ook in aan het groeien maar merk dat het veel beter werkt om overal open over te zijn. Relaties zijn wel verbeterd hierdoor.  Ik hield vaak mijn mond over dingen en dat zorgt voor onbegrip is mijn ervaring. Je wilt niet gelijk alles eruit gooien en een label op jezelf plakken. Gemerkt dat als je het maar wel gelijk doet je een veel betere band opbouwd. Het is echt een balans waar je zelf naar op zoek moet. 

Helaas ben ik zelf nog steeds op zoek naar die begripvolle man die dit aangeeft. Er wordt ook soms ten onrechte gedacht dat je geen interesse hebt terwijl je wel degelijk luistert. Vind het maar lastig allemaal 
reactie op @kylie:
Yvette Kelder Hartstikke bedankt Kylie voor je reactie.

Ik weet dat adhd niet erg is en dat je er oud mee kan worden, maar soms baal ik er echt van en ben ik het zat! 
Word ik doodmoe van mezelf en zou ik het liefst mezelf door elkaar willen schudden of iets dergelijks.

Relaties zijn denk ik gemiddeld genomen al lastig, en dan maakt dit het nog even zwaarder. 
Wel heel veel uitdaging ;-)

Ja het is lastig, maar erover kunnen praten helpt wel gelukkig. 

Tot apps.

Groetjes Yvette


4 maanden geleden

Beantwoorden

Wilfried Doet er niet toe 4 maanden geleden geplaatst
Yep, bekend mee. Mijn oplossing was verliefd worden op een mede ADHD-er. Kan ik iedereen absoluut aanraden. Wel altijd alles bespreken. ALLES. Anders gaat het alsnog mis. Althans, zo werkt dat in ons geval dan.
Frank Schoonoord 4 maanden geleden geplaatst
https://www.adhdgidsvolwassenen.nl/www/brochures/ADHD_Parforhold_Relaties.pdf

Alles, maar dan ook alles, wat in bovenstaande pdf wordt beschreven klopt in mijn relatie. Mijn vriendin heeft achteraf altijd gelijk (ik hoop dat ze dit niet leest..). Ik ben de onrust, de intrigant, de verstrooide man, de onvolwassen puber, de gemakzuchtige vent, het 3e kind in het gezin, etc. 

Mijn vriendin is er inmiddels moedeloos van geworden en heeft al meerdere malen gezegd dat ze bij mij weg wil. Maar ja, ik heb natuurlijk ook een leuke kant. Tot vorige week bleef ik dan alsnog ontkennen dat het aan mij lag. Zo vaak heeft ze gezegd: hingen hier maar camera's, omdat ik écht overtuigd was dat ik gelijk had, maar héél veel vergeten was. Sinds deze week (goede voornemen voor 2021) ga ik niet meer in discussie, geef ik haar bij voorbaat gelijk, zaag niet door, onderbreek ik haar verhalen niet, probeer alles te herinneren, etc. Klinkt makkelijk, maar is het niet. Vaak doe ik dan toch nog iets verkeerd. In dat geval ontplof ik niet meer zoals vroeger, maar zie ik het nu als een leermoment. 
Yvette Kelder 4 maanden geleden geplaatst
Hoi Frank en Wilfried, 

Dank voor jullie feedback! 

Heb me ook weleens afgevraagd of een relatie waarbij beide ADHD'er zijn, echt zou werken. 
Misschien dat er meer begrip is? Maar 2 stuiteraars bij elkaar zal ook wel een uitdaging zijn of niet? 

Hoe dan ook. Er zal in elke relatie wel gewerkt moeten worden aan hoe het fijn te hebben en houden met elkaar.

De afgelopen maanden zien er voor mij nu zo uit.
Ik let hierop, ik let daarop. Doe niet zus, maar doe het zo. Zeg niet het een, maar toch beter het ander. 
Mijn onzekerheid neemt toe. Doe ik het zo dan wel goed of in ieder geval beter ? 

Daarnaast bedenk ik me.
Wat als je partner niet weet of hij/zij nog wel bij je wil blijven, of de wens er nog is om samen oud te worden..... 
De ander erg ongelukkig is en jezelf het daardoor ook niet bent.
Wat doe je dan?  
Als je zegt van iemand te houden, moet je dan misschien de 'verstandigste' zijn en de ander toch loslaten? 
Zouden we dan gelukkiger zijn zonder elkaar? Ik heb helemaal niet dat gevoel, maar it takes two to tango en misschien is het wel zo. 

Natuurlijk doen we onze kinderen echt heel heel veel pijn, maar bij elkaar blijven voor de kinderen is niet goed wordt ook vaak gezegd. 

Wat gaat het nieuwe jaar brengen? Is dit onze laatste vakantie samen met de kinderen? 
Ik hoop zo dat het niet zo is!  

Groetjes Yvette
reactie op @yvettekelder:
Chris Kreuky Pff je laat me bijna huilen.. maar weet je die troep laat je ook weer onnodig te veel piekeren.. naar net gedumpt door me rita praatjes.. dus voek je pijn
4 maanden geleden

Beantwoorden

Chris Kreuky Hoop dat t goed uitkomt enzo x
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Chris Kreuky 4 maanden geleden geplaatst
Ken het probleem bij mij isnhet eerder omdat ik het van mezelf al moeilijk vindt me mond te houden als je mening geen toevoegingen gaat brengen.  Daarnaast voek ik er ietss over   .. nouw dan ben je zoiezo de klos.., Ritalin daar bovenop... Pff ven al nie makkelijk van mezelf maar Ritalin maakt me echt een vervelend zeikerig typje...😑🙄🙃daarnaast vroeger volgas pep was allemaal vele male erger dat dan weer wel... Voor me medemens... Emotiol gezien .. maakt t je allemaal kapot van binnen.. aan de kkeurige kant van de ziel... Das t probleem... Zombienation🙃😑😔
Frank Schoonoord 4 maanden geleden geplaatst
Hi Yvette, 

Mijn vriendin ken ik vanaf de brugklas. Zij vond het toen leuk hoe ik was: Lekker druk, altijd verassingen, veel humor, onvoorspelbaar, rebels, etc. Zij vond het geweldig en werd daarom ook verliefd op mij (vertelde zij mij). Wij waren toen 18 jaar.

Nu zijn wij beiden 50 jaar. Ik ben nog steeds druk, onvoorspelbaar en continue met nieuwe plannen bezig. Onze oudste is nu 18 jaar. Lekker druk, onvoorspelbaar, creatief, ontzettend veel humor, etc. Zij wordt daar geregeld gek van, terwijl ik het geweldig vind.

Wat ik probeer duidelijk te maken is dat juist op latere leeftijd de verschillen steeds groter worden. De een doorloopt het 'normale' proces. Mijn vriendin is veel rustiger geworden dan vroeger, is veel meer van het plannen geworden en vindt verassingen nu vaak vervelend, want dan is zij er niet op voorbereid en had het beter overlegd kunnen worden en maakt zich druk omdat ik druk doe ("ga je nu alweer naar de Appie?", "Je kunt toch ook morgen gaan schilderen"). Mijn gedrag is dus ineens bloedirritant geworden voor haar. Maar voor de duidelijkheid, ik ben zelf ook niet happy met mijn drukte, dus ik begrijp haar absoluut. 

Het is een kwestie van allebei water bij de wijn doen. Als dat dan niet lukt, dan moet je de optie van breken niet vermijden. Als samenleven het levensgeluk van een van beiden drastisch beperkt, dan is het pure kwelling. Ik wil dat niet op mijn geweten hebben en meen het ook echt als mijn vriendin weer eens zegt dat ze weg wilt gaan en ik dan reageer met de woorden.. misschien is dat wel het beste, terwijl ik ook oud met haar wil worden. Erg lastig allemaal, maar relativeer alles en bespreek alles. 


L De bird 4 maanden geleden geplaatst
Jup, voorheen begreep ik nooit waarom het niet werkte want ik gaf niet 100 maar 1000 procent en deed alles voor ze. Nu ik meer onderzoek erna gedaan heb en mijn huidige partner Add heeft begin ik het langzamerhand steeds meer te begrijpen. 

Communicatie is echt 1 en het zal soms niet goed gaan maar blijven praten en ook goed je eigen valkuilen erkennen en voor jezelf een weg erin vinden. 

Persoonlijk vind ik t wel fijn om samen te zijn met iemand die soortgelijk iets "heeft". Er is meer begrip voor elkaar, ookal ben ik de snelle variant en hij de iets wat tragere. Maar we proberen juist wat van elkaar te pakken, ik wat beter nadenken en me tijd nemen hij wat minder lang blijven hangen in dingen. 

Het is moeilijk en het zal altijd moeilijk blijven maar ieder huisje heeft zn kruisje. En denk juist door onze impulsiviteit en drukke momenten beland je minder snel in een sleur. 

Relaties zijn werken met of zonder adhd, alleen ben van mening dan men vaak vooral vingers wijst in plaats van even in de spiegel te kijken en zich te verdiepen in elkaar. 
Frank Schoonoord 4 maanden geleden geplaatst
Ja, klopt. Begrip is key. Dus ik heb afgelopen week de lijst met ADHD kenmerken van de Parnassius groep uitgeprint en die aan mijn vriendin gegeven incl. een pen met de simpele vraag: Zet een een kruisje achter de kenmerken die passen bij mij. Tsja, en toen viel bij haar het kwartje. 

Omdat ik in deze periode extra begin te letten op hoeveel ik wel niet vergeet, is het schrikbarend. Zelfs de alcoholvrije champagne voor de kinderen met oud&nieuw was ik vergeten. Vonden ze uiteraard niet leuk. Daarnaast berg ik mijn autosleutels altijd zeer goed op. Ze hangen standaard in het slot van de voordeur. Of met een taak in je hoofd naar boven lopen, nog weten dat je bijv. bij de wasmachine moest zijn, maar dan geen flauw idee meer hebben wat je daar moest doen. Gaan mountainbiken en bij aankomst erachter komen dat je je helm, bidon en handschoenen vergeten bent. Niet meer weten of je de hond eten hebt gegeven, zoeken naar de tandpasta, terwijl je het al voor je neus had neergezet. Het lijkt wel dementie, maar het is pure slordigheid. Focus...
Teresa n 4 maanden geleden geplaatst
Ben een vrouw met ADHD en helaas ondervind ik vaak problemen in mijn relatie.

Marriet Bruinsma 4 maanden geleden geplaatst
Ik heb een man met ADHD. Wij zijn nu 13 jaar samen en erg gelukkig met elkaar en ons leven. Wat inderdaad super belangrijk is, is communicatie en open zijn naar elkaar toe!
En realiseer je ook dat jij en je partner andere behoeften hebben. Als je dit weet en uitspreekt naar elkaar ben je denk ik al een heel eind. Geef elkaar ruimte, zodat je beiden jezelf kunt zijn en niet alleen maar het gevoel hebt dat je je aan moet passen aan de ander. 
En een time out nemen bij 'volle emmertjes' (of liever nog, ervoor) werkt hier ook goed haha.
Maar het is een proces en blijft investeren. Maar je krijgt er zoveel voor terug :D 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 22 December 2020 om 01:10
Aantal lezers 31
Aantal reacties 14