Wie heeft goede ervaringen met een ADHD therapeut/coach?

Laatste reactie 11/01/2021 10:09 door Coen
· Markeren als ongelezen
Frank Schoonoord 4 maanden geleden geplaatst
Mijn psychologe heeft de diagnose ADHD gesteld bij mijn klachten. Hiervoor heb ik 14 januari een test, maar sinds zij mij dit verteld heeft en ik o.a. voor het onderzoek navraag heb gedaan bij mijn moeder over hoe ik was als kind, stapelen de aanknopingspunten zich op. Hoe ik vroeger was en hoe ik handel en denk als volwassen persoon. Kortom, eigenlijk is de uitslag wel duidelijk. 

Feit is echter dat degene (erkende GGZ psycholoog) die de test doet, geen behandelingen biedt, maar enkel de diagnose stelt. Mijn psychologe is geen specialist op het gebied van ADHD, want het duurde maar liefst 2 jaar(!) voordat zij hiermee kwam aanzetten. Eigenlijk schandalig....maar ja. Ik wil om die reden ook niet verder behandeld worden door haar. 

Er zijn instanties (Parnassia, GGZ instellingen, etc.) die in ADHD gespecialiseerd zijn, maar die hebben wachttijden die beginnen vanaf een 1/2 jaar. Daarnaast zijn er talloze andere bedrijven en zelfstandige coaches, therapeuten en psychologen die volwassen met ADHD begeleiden. Maar het kaf van het koren scheiden is erg lastig en kan jaren van ellende besparen.  

Mijn vraag is wie goede ervaring heeft met bepaalde bedrijven of ZZP'ers die zich als coach, psycholoog of begeider als ADHD specialist opwerpen. Daarnaast is het voor mij van belang dat zo iemand wel valt binnen de zorgverzekering. Ik heb een aanvullend pakket, dus in principe blijft er dan nog genoeg keuze over. Ik wil alleen direct bij een goede deskundige persoon zitten. 

Waar zo'n therapeut zit maakt niet uit, want de meeste bieden online begeleiding.

Dus alle tips zijn welkom.

Gegroet,
Frank
Beste antwoord — gekozen door Coen Olde Bijvank
Coen Olde Bijvank 4 maanden geleden geplaatst
Omdat er veel vraag is naar goede en betrouwbare ADHD coaches in Nederland en Belgie starten wij met ADHDblog onze eigen gecertificeerde ADHD coaches en therapeuten. 

Bij interesse kun je een e-mail sturen naar info@adhdblog.nl

Groetjes, Coen 
Marco . 4 maanden geleden geplaatst
ik lees mee. ik word moedeloos van die wachttijden overal.

overigens 1/2jaar is lichtelijk overdreven geloof ik. zoals ik het zie is op dit moment PysQ met de grootste wachttijd 15weken (hoewel ik het zelf zie als de partij met de meeste ervaring. Sandra Kooij heeft daar wat over de ADHD tak te zeggen) 
ADHDCentraal 14 weken (waarbij ook gelijk de behandeling begint)

zelf heb ik maandag de intake bij GGZgroep daar kon ik het snelste terecht. maar ze moeten mij nog overtuigen aangezien ik later pas zag dat er geen psychiater was op de locatie waar ik behandeld word. en dat is wel eigenlijk de route die ik graag op wil. (i.c.m therapie)

heb ook nog aanvraag bij metabletica open staan maar die hebben nog niet eens tijd gehad om een afspraak in te plannen...
Frank Schoonoord 4 maanden geleden geplaatst
Wil je mij op de hoogte houden over jouw ervaringen? Ik zat net ook nog even te kijken naar de wachttijden, maar je hebt gelijk. Geheugen doet het niet zo goed ;-)

Waar loop jij trouwens het meest tegenaan op dit moment? Bij mij is het 'simpel'. Ik stuntel met impulsen. Terwijl ik deze tekst typ ben ik tegelijkertijd met 3 andere dingen bezig, die best even kunnen wachten. Of net iemand aan de telefoon voor een belangrijk gesprek. Terwijl hij zijn verhaal deed, kreeg ik een appje. Zonder er bij na te denken ga ik die app lezen en mis gewoon de helft van het verhaal, terwijl het superbelangrijk was. Ben het nu wel zat aan het worden, want werken zit er nu even niet in. 
Marco . 4 maanden geleden geplaatst
ik kan niet voor jou praten maar ik denk voor het zelfde als jij. ik ben vergeetachtig, chaotisch, ongeorganiseerd. te laat of afgeleid
als ik 5 minuten naar de muur staar zijn er 37minuten gepasseerd. niks gaat zoals het moet. als ik een taak moet doen gebeuren er vooral de dingen die ik bedenk tijdens het uitvoeren van die initiële taak en blijft het geen ik wilde doen liggen. en zo gaat het leven voorbij terwijl ik toekijk. kennelijk heb ik het "verborgen" kunnen houden omdat ik vanuit thuis ben gaan samenwonen toen kinderen gekregen. destijds de schuld van chaos verbloemen door het feit dat je leven met kinderen leuk maar ook zwaar kan zijn.. toen is de relatie beëindigd. nu ik er alleen voor sta word ik voortdurend geconfronteerd met alles wat er misloopt. (voor heen zorgde partner voor wat structuur, herinnerde mij of ruimde achter mijn kont op.. misschien wel meer als ik destijds door had.) heeft alsnog een tijd geduurd voordat ik bij toeval bij een artikel over ADD tegenkwam en ineens zoveel herkenning vond. maar ook herkenning bij mijn zoon. en alleen daarvoor zou ik al heel graag willen weten of mijn vermoede klopt om hem wel de juiste handvatten te kunnen geven. en zo een beter perspectief op de toekomst te gunnen.

als je nu mijn leven van begin tot nu achterelkaar zet. is het allemaal zo duidelijk dat het bijna gek is dat niemand ooit eerder ingegrepen heeft. (vroeger was ADHD ook niet zon ding natuurlijk, dus ik kan het ook niemand kwalijk nemen)

ik zal je op de hoogte houden het is voor mij überhaupt de eerste ervaring met GGZ 

Frank Schoonoord 4 maanden geleden geplaatst
'Grappig' dat jij het ook in je zoon herkent. Ik namelijk ook. Hij wordt érg snel boos of verdrietig. Is erg chaotisch, heeft moeite met opdrachten/gezag, maakt afspraken en vergeet ze net zo makkelijk, etc. 
Enerzijds kan ik ontzettend om hem lachen en houd ik ontzettend van hem, maar anderzijds wordt mijn vriendin er helemaal gek van. Ik herken echter alles. Onze dochter is juist weer heel gestructureerd, maakt leerschema's, is concreet, corrigeert haar 4 jaar oudere broer, etc. 

Afijn, moet mee te leven zijn, maar voor mij is dit zowel een eye-opener als een zucht van verlichting, want ik werd er zelf ook behoorlijk moedeloos van...

Marco . 4 maanden geleden geplaatst
andere merken ding op over mijn zoon zoals moeite met concentratie, hyperfocus met interessante dingen. moeiten opdrachten op te volgen. driftbuien enzovoort. maar als je zelf nooit anders gefunctioneerd hebt (zeg maar gerust dat mijn zoon een kopie van mij is) weet je ook niet dat het "vreemd" of abnormaal, afwijkend gedrag is. althans niemand is perfect en iedereen is anders. pas nu ik weet dat een deel van dit gedrag mogelijk komt door iets met een naam (een stoornis). sterker nog de best behandelbare neurologische stoornis die er bestaat. wil ik zeker kijken of het mij handvaten bied.

laat ik het zo stellen. ik ben niet slecht terecht gekomen. maar die kansen die aan mij voorbij zijn gegaan. zijn ontelbaar. en als ik hem dat leed kan besparen is het alles al waard. 

en als je niet goed voor jezelf zorgt kun je ook niet goed voor andere zorgen :)
Ingrid Okhuijsen 4 maanden geleden geplaatst
Hallo
Ik ben bij adhdcentraal geweest. Binnen 1 maand terecht en zelfde dag de uitslag. Nu gestart met cognitieve gedragstherapie 
Marco . 4 maanden geleden geplaatst
Heb jij via je zorgverzekeraar wachttijdbemiddeling gekregen? want de wachttijden op de site zijn niet korter dan 11 weken. en dit heb ik ook telefonisch bevestigd gekregen van ADHDCentraal.

Frank Schoonoord 4 maanden geleden geplaatst
Hoe zwaar weegt je gedrag eigenlijk voor je 14e? Ik begreep dat het bij de ene test erg belangrijk is en bij de andere weer minder meeweegt. De reden is dat het geheugen van mijn moeder niet zo goed meer functioneert en ze erg tegenstrijdige dingen zegt. Het ene moment was ik een heel braaf en lief kind, maar 2 weken geleden bleek ik 'een klier' te zijn die vaak ruzie zocht met zijn broers en erg druk was. Tsja, ik kan mij eerder die 2e versie herinneren.. :-)
Marco . 4 maanden geleden geplaatst
Zoals ik het begrijp uit eigen onderzoek was het vroeger belangrijk dat je symptomen had voor je 7e levens jaar. in Nederland hebben ze dit verhoogd naar voor je 12e levens jaar. in Amerika ligt de grens zelfs op voor je 17e levensjaar. iets waar ze in Nederland ook naar toe willen. daar heb je natuurlijk nu niet veel aan. heb je geen schoolrapporten waar mogelijk opmerkingen opstaan over concentratie of hyperactiviteit, ben je blijven zitten of misschien schoolkansen gemist terwijl IQ dit niet verklaard? de rede waarom ze willen weten dat je die symptomen al had voor je 12e is omdat ze op die manier andere mogelijke verklaringen voor het gedrag kunnen uitsluiten. zoals depressie, ptss of bipolaire stoornis die vaak pas later ontstaan.

Frank Schoonoord 4 maanden geleden geplaatst
OK, duidelijk. Bedankt voor het delen van je kennis. Ik heb daar echt heel veel aan. Hoe meer kennis, des te beter. 

Als peuter wilde ik helemaal niet naar school, ben ik 3x blijven zitten (niet omdat ik het niet kon) , maakte mijn VWO niet af (geen zin meer in), moest geregeld nablijven/strafwerk doen, deed 3x over mijn rijbewijs, ben 2x ontslagen...dus tsja, er zit wel herkenning in. 

Idioot eigenlijk dat als je mij niet kent, dan krijg je het gevoel dat ik een onuitstaanbare vent ben, maar dat is zeker niet het geval (althans hoop ik..). Het komt allemaal door geen focus, geen structuur, niets plannen, etc. 

Tip: Er zijn zeer interessante video's te vinden van een gerenommeerde wetenschapper op het gebied van ADHD. Wat hij vertelt klopt volledig met name hoe een ADHD'er zijn hersens gebruikt, hoe een ADHD'er denkt en hoe hij/zij kijkt naar het verleden en de toekomst. Echt briljant.
Marco . 4 maanden geleden geplaatst
Inderdaad zeer interessante man die Russel a. Barkely 

30 Essential ideas everyone should know (ADHD)
 https://www.youtube.com/playlist?list=PLzBixSjmbc8eFl6UX5_wWGP8i0mAs-cvY

Vergt wel wat van je concentratie, maar als het je interesseert lukt het vast wel om er doorheen te komen

hij zegt ook ergens dat het belangrijk is om zoveel mogelijk over adhd te leren (uit betrouwbare bron dan wel)
Frank Schoonoord 4 maanden geleden geplaatst
Ik lees mij suf over ADHD momenteel en kijk talloze video's (wel allemaal geselecteerd op het feit dat de kennis van artsen of universiteiten komt). Het is een opeenstapeling van herkenning. 

Ik heb nog even een vraag: 
De dag begint. Je wilt van alles doen, maar blokkeert dat bewust. Wat is het effect op je lichaam en geest? Word je onrustig, krijg je aangespannen spieren, ga je nerveus tikken, wordt je gespannen, angstig, krijg je hoofdpijn, word je rustiger, ga je achter je laptop, etc. Ik ben erg benieuwd wat bij jullie de effecten zijn van niet reageren op impulsen. Hoe word je uberhaupt wakker? Relaxed een kop koffie/thee met een broodje? En is dat dan zonder of met medicatie die reacties?

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 06 January 2021 om 16:09
Aantal lezers 16
Aantal reacties 14