Wetgeving & Dexamfetamine

Laatste reactie 12/01/2019 12:28 door War
· Markeren als ongelezen
Niek Stev 5 maanden geleden geplaatst
Hallo mede-avonturiers. 

Hulp en input gevraagd.

Ik ben 33 jaar, heb ADHD met bijkomende depressieve/angstklachten. Dit gaat in golven, als ik me goed voel lukt alles en als ik in een dip zit lukt niks.

Ik heb een paar jaar de wereld rondgereisd en tegelijkertijd gewerkt op mijn laptop, als een digitale nomade. Dit is natuurlijk heel ADHD-vriendelijk - continue afwisseling, prikkels etc. maar ook dodelijk vermoeiend. Ook kon ik geen medicatie meenemen omdat ik oa. naar Azië ging met strenge wetgeving. In India heb ik Ritalin gekregen maar de kwaliteit was dramatisch.

Ik ben door pech en oververmoeidheid vastgelopen en terug in NL om alles weer goed op de rit te krijgen. Maar ik heb het gevoel dat ADHD en mijn medicatie AL mijn passies/hobbies onmogelijk of zéér lastig maken. Ik word hier ongelukkig van en pieker veel over mogelijke oplossingen. Ik ga weer een traject in met het GGZ en hoop op een goede coach die me hierbij kan helpen, maar ik kan niet de enige zijn die met deze vragen omtrent ADHD/medicatie zit. 

Mijn droomscenario:
Met de juiste medicatie, legaal, de wereld rond KUNNEN reizen en duiken en legaal autorijden in NL. Het gaat erom dat de beperking nogal uhm, beperkend voelt en ik wil dit zo werkbaar mogelijk maken.

Mag ik jullie input, strategieën, overwegingen, tips en alle andere hulp vragen?

Onderstaande is allemaal op basis van mijn eigen onderzoek en Google:

Het geval:
Hobbies oa: motor en autorijden, ondernemen als ZZPer, reizen, duiken. 

Overkoepelende optie:
Overstappen op Strattera of Modafinil. Op basis van mijn onderzoek blijkt dat deze over het algemeen minder goed werken dan stimulantie, maar het zou gelijk alle legale problemen vergemakkelijken. Ik zou 1x per jaar in NL een recept voor een jaarvoorraad antidepressiva en ADHD medicatie kunnen krijgen en hiermee mijn gang kunnen gaan, zonder problemen bij de grens. Maar het voelt alsof ik moet kiezen: of het beste medicijn en me het beste voelen of de dingen doen waar ik gelukkig van word.

a Motor- en autorijden:
Technisch gezien 100% illegaal met Dexamfetamine, gevaar bij speekseltest.  Er is 'een kans dat je veroordeling wordt teruggedraaid' als je volgens recept aantoonbaar gebruikt.  Ook veel tegenstrijdige berichten van CBR mbt herkeuring, verplicht aangeven etc. ADHD is pas vastgesteld na behalen rijbewijs.

Optie 1: Dossier toevoegen  bij huisarts dat concentratie, rijvaardigheid en impulsiviteit sterk verbeterd zijn na starten Dexamfetamine en hopen op beste
Optie 2: Proces doorlopen bij CBR
Optie 3: Accepteren en negeren.  

b Ondernemen als ZZPer
Geen toelating of veel hogere premie AOV. Niet verzekerend ondernemen. Uitsluiting psychische klachten. UWV verzekering alleen mogelijk als je vorig jaar dienstverband had.

Broodfonds geen langdurige optie.
Beschermd tegen langdurige invaliditeit niet mogelijk.  

Optie 1: Toch proberen. Bij afwijzing kan dit als standaard voor alle andere aanvragen gelden.
Optie 2: In loondienst
Optie 3: Accepteren en negeren.  

c Reizen:
Zeer strenge wetgeving omtrent Dexamfetamine met reizen. Varierend van: medische verklaring met apollisstempel gewaarmerkt door CAK en rechtbank, Engelstalige medicijnverklaring,  alleen met toestemming lokale ambassade, maximaal 30 dagen, of compleet verbod (Dubai, Japan).   

Spontaniteit weg. (van A naar B naar C impulsief niet mogelijk).

Binnen Europa 1 jaar Schengenverklaring.
Optie 1: Niet gebruiken in buitenland (geprobeerd maar vastgelopen)
Optie 2: Niet reizen (geen optie)
Optie 3: Papierwerk doorploeteren
Optie 4: Smokkelen en me van de domme houden

d Duiken:
Medische keuring nodig door pyschiater met duik specialisatie. Grote kans op ongeschiktheid duiken bij combinatie medicatie Dexamfetamine en anti-depressiva (1 medicijn is contra-indicatie maar kan nog maar > 1 voor psychische stoornissen is meestal een no-go voor duiken.  
Optie 1: Liegen op eigen verklaring
Optie 2: Laten keuren met grote kans op afkeuring
Optie 3: Medicatie stoppen of niet gebruiken tijdens duiken
Niek Stev 5 maanden geleden geplaatst
Ps misschien til er te zwaar aan maar het houdt me erg bezig op dit moment! :)
🔥 War Hoofd 5 maanden geleden geplaatst
We kunnen dat niet voor je invullen helaas. Ben je ook wat overwerkt/overspannen misschien ?  Dan eerst rust, voor zover mogelijk qua financiën, en dan pas verder denken ?  Of is er een reden dat je zo snel mogelijk weer weg moet ? 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 10 January 2019 om 14:12
Aantal lezers 26
Aantal reacties 3