Wellbutrin sloopte me!

Laatste reactie 04/11/2019 02:08 door ABC
· Markeren als ongelezen
Wilfried Doet er niet toe 5 maanden geleden geplaatst
In een ander topic klaagde ik heel kort over mijn slechte ervaring met Wellbutrin. (Bupropion) Dus wellicht is het nuttig om er hier even over uit te wijden.

Sinds januari 2019 gebruikte in Wellbutrin 150 XR. Mijn psychiater schreef dit voor om mijn ADD klachten tegen te gaan. (Focus/motivatie/concentratie/chaos in mijn hoofd. En als gevolg van een tekort aan deze drie, depressie.) Er was nog niet veel keus, aangezien ik toen nog niet de officiële diagnose had en zodoende nog geen toegang tot "echte" ADHD-medicijnen.

Van het opbouwen had ik geen enkele last. De eerste paar weken leek het zeker goed te doen. Dat terwijl ik juist overal lees dat het normaliter de tijd nodig heeft om op te bouwen. Ik voelde me opgewekt. Want ik zag veel minder problemen. Mijn libido is normaal al gewoon normaal/goed voor man van 42. Maar die eerste weken op Wellbutrin leek ik wel terug in mijn pubertijd. Voor concentratie/motivatie en focus deed het weinig, maar dat kon me niet zoveel schelen.

Zes weken later leek het niets meer te doen. Na overleg met de psychiater opgehoogd naar 300 mg. En wederom had ik de eerste drie weken hele goede resultaten. Echter ook daarna leek de werking te verdwijnen. Toen ik hier mijn psychiater mee confronteerde verzekerde die me dat het wel degelijk iets positiefs deed en schreef me nog drie maanden extra voor. (?) Ik ontwikkelde kort daarna ook een pieptoon (tinnitus) in mijn hoofd. Dat was in het begin makkelijk te verdragen. 

In juli, na 6 maanden gebruik, kreeg ik last van onverklaarbare spierzwakte. Ik merkte in de sportschool dat mijn setjes steeds lichter moesten. Mijn spieren herstelden ook niet meer. Ik kreeg spier en gewrichtspijnen in mijn polsen, ellebogen, schouders en rug. Vooral de pijn onderin mijn rug was verschrikkelijk. Het duurde even voordat het kwartje viel dat het wel eens van de Wellbutrin kon komen. Dat kwartje viel pas later, toen de tinnitus heel plots ondraaglijk werd en ik actiever begon te zoeken op alle mogelijk bijwerkingen. De pieptoon begon te resoneren met iedere vorm van mechanische brom in mijn buurt. Airco's, draaiende auto's, ventilatoren, etc werkten allemaal samen met de pieptoon. Samen met mijn psychiater besloot ik snel af te bouwen. Ik heb nog 10 dagen terug 150 mg gebruikt en daarna niets meer. Hij gaf aan te hopen dat de tinnitus dan weg gaat, want bij sommige mensen die stoppen blijft die dus permanent! Overigens, ik kan nergens 100% zekerheid krijgen of spier- en gewrichtsklachten met de Wellbutrin te maken hebben, maar het lijkt er wel zeer sterk op.

Dat afbouwen en stoppen was, in tegenstelling tot het vlekkeloze opbouwen, wel een drama. Ik wilde op het werk aan taken beginnen en kwam er achter die al uitgevoerd te hebben. Ik dacht taken afgerond te hebben en herinnerde me dat zeer echt en levendig, maar bleek die nog niet gedaan te hebben. Ik zag mijn vader bij de stoplichten naar me zwaaien en ik zwaaide vrolijk terug, alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Echter de goede man is reeds in 2003 gestorven. Ik heb nog veel meer en gekkere dingen gezien, maar juist de subtielere dingen, die niet overduidelijk hallucinaties waren, maakten me gek. Daarnaast werd de pijn in mijn spieren en gewrichten totaal ondraaglijk. Ik kon geen glas meer optillen. Ik kon mijn eigen schoenen niet meer aan doen. Of ik beeldde me dat ook in? 

Het is nu 7 dagen sinds ik volledig gestopt ben. De pieptoon is gelukkig helemaal weg. De pijn in mijn armen begint af te nemen. Ik heb zelfs mijn krachttraining op oude niveau kunnen hervatten, al doet dat nog veel pijn. Mijn rug moet nog herstellen, ervan uitgaande dat dat ook nog goed komt. 

Gezien mijn eigen slechte ervaring, en de vele negatieve ervaringen op internet begrijp ik niet waarom dit spulletje zo graag en veel naar voren geschoven wordt.
Nick Leijenhorst 5 maanden geleden geplaatst
Jezus wat een drama... Ik heb zelf ook een aantal maanden Wellbutrin genomen, en had er absoluut geen goede resultaten mee. Enige positieve is dat ik toch enige 'rust' in m'n hoofd kreeg, maar de had last van de volgende negatieve effecten:

- Libido zwaar verminderd
- Zachte piep in mn oren
- Emoties compleet weg, bijvoorbeeld in een 'enge' situatie komen en totaal niks voelen, ook geen blijheid of triestheid

Ik liep echt rond als een zombie zonder enige controle, dus ben er geen fan van. Denk dat je als volwassene met ADHD toch gewoon richting de methyl of dex moet gaan om je enigszins normaal te voelen...
Coen Olde Bijvank 5 maanden geleden geplaatst
Wellbutrin voor ADHD alleen maar slechte ervaringen. Kan op het ADHDblog forum weinig goede ervaringen vinden over Wellbutrin. 

wellbutrin ervaringen https://forum.adhdblog.nl/conversations/ervaringen-met-wellbutrin
reactie op @coenoldebijvank:
steve X Ik ondervind geen bijwerkingen, ben er iets rustiger door en slaap er goed door. Libido sterk verhoogd en enkele kilo' s afgevallen! 
5 maanden geleden

Beantwoorden

Xite XL 5 maanden geleden geplaatst
hier ook slechte ervaringen met Wellbutrin, vooral dat mijn emoties verdwenen. Per direct gestopt na twee maanden gebruik.

ik gebruik nu met tevredenheid langwerkende methylfenidaat.
Coen Olde Bijvank 5 maanden geleden geplaatst
onderstaande reacties zijn van mensen die ook Wellbutrin gebruiken of gebruikt hebben, lees alle Wellbutrin ervaringen

1. Ik heb de Wellbutrin ook een jaartje geslikt, ik herken deze bijwerkingen ook niet. Bij mij heeft het toen der tijd goed geholpen om te stabiliseren, zeker tegen de stemmingswisselingen!

2. Ik heb ook een paar jaar Wellbutrin geslikt, maar bij mij had het een positief effect en de klachten die jij beschrijft heb ik ook totaal niet gehad..
Ik weet ook niet zo goed wat je met dit bericht wil bereiken, de ene medicatie kan voor de één namelijk super goed werken en voor de ander totaal niet.. Dat is volkomen normaal..
Misschien toch eens Ritalin proberen dan zodra je de officiële diagnose hebt..

3. Waardeloos en eng dit medicijn ik ben nog nooit zo depressief geweest en moest meteen afbouwen.

4. Wellbutrin heeft mij echt zit gemaakt. Zit nu gewoon al een paar jaar aan de Ritalin en met veel succes, wil ook niet meer zonder. Maar wellbutrin nooit weer.

5. 12 jaar Wellbutrin genomen zonder last, menopauze, erge crash, afgebouwd. 1 jaar later opnieuw Wellbutrin geprobeerd en het werkt niet meer. Ook de tinnitus, die nu weer weg is. Ik had de link nog niet gelegd.

6. Ook slechte ervaringen met wellbutrin. Bij start anderhalve week niet geslapen en hoofdpijn. Daarna wel goed voor een paar maanden maar dan begon het mijn geheugen en humeur aan te tasten. Kon op de duur niets meer onthouden, zelfs de simpelste dagdagelijkse dingen niet. En ik werd enorm opvliegend en was constant boos op en om het minste, tot tegen het agressieve af.

7. Ik gebruik het nu 2,5 jaar Wellbutrin en de werking blijft positief. Ook oorsuizen gehad zo erg dat een gesprek niet meer mogelijk was maar sinds een half jaar is dit nu tot een minimum gedaald. Zelfstandig slapen doe ik niet meer misschien omdat ik ook nog Medikinet er naast gebruik. Ik gebruik hier mirtazipine 7,5 mg voor en dit werkt prima. Het is allemaal geen pretje maar na 54 vechten tegen onzichtbare en niet begrijpende situaties en gevoelens ben ik er super blij mee en heeft het voor mij een heel groot verschil gegeven ben nu 56 en een totaal ander mens geworden. Geef niet op er is voor iedereen een passend medicijn al is het soms lang zoeken.
ABC XYZ 3 maanden geleden geplaatst
@wilfried 100% mee eens, ze mogen van mij part Wellbutrin uit de handel halen.
Mijn ervaringen met dit middel waren erg slecht, enorm depressief geworden van Wellbutrin.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 September 2019 om 10:31
Aantal lezers 31
Aantal reacties 7