Welke school voor kinderen met ADHD?

Laatste reactie 17/02/2020 02:01 door Annabel
· Markeren als ongelezen
Anneke Hubels 2 jaar geleden geplaatst
Zit jouw kind of kinderen op een speciale school omdat hij of zij ADHD heeft? Zo ja, bevalt dat goed en waarom heb je als ouder hiervoor gekozen?

Zo niet, dan ben ik benieuwd hoe het gaat met zijn of haar leraren, klasgenootjes en huiswerk etc..
reactie op @annekehubels:
Angelo Schijven Onze kinderen hebben regulier onderwijs genoten
Dit ging vaak goed ook afhankelijk vd werk
Relatie docent kind.
Mn jongste kwam op basisschool echt vaak niet mee
Alle tips en tricks geprobeerd stimulantia gestart
En ze heft vanaf dat moment icm haar juf een achterstand weg gewerkt van 2. jaar.
Dit was in groep 7 altijd afgehouden
Ben er zelf ook bekend mee
Maar de verandering WoW
Toch met laag nieveau van school af
Naar kleine middelbare school gedaan en momenteel doet ze kader en geen lwoo meer
Dus kan in mijn optiek positief zijn
Groeten Angelo super trotse papa👍🏻
10 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @angeloschijven​, dat klinkt goed zeg! Mijn dochter heeft gelukkig dezelfde ervaring. De achterstand van 2 jaar is bijna weggewerkt, alleen rekenen is nog lastig. Ze gaat nu bij praktijk beginnen om de achterstand nog verder weg te werken en dan kan ze halve wege het jaar naar een reguliere VMBO school. Dit is een speciale samenwerking voor kinderen die tussen praktijk en LWOO vallen. Ik had alleen nooit gedacht dat stimulantia zoveel verschil zouden maken. Gebruikt je dochter nog medicatie?
10 maanden geleden

Beantwoorden

Angelo Schijven Hoi
Ze is inmiddels over naar de 2 e en slikt indd nog medicatie op dit moment Equasym 20 middel lang werkend. Soms op lange dagen dan om 15:00 nog 20 Mg ritalin weekenden en vacanties lassen we een pauze in
Op school haalt ze gemiddeld een 7 rekenen en wiskunde iets meer moeite ook toevallig.
Gr angelo
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Inge van Westenbrugge 2 jaar geleden geplaatst
Hallo @annekehubels,

Mijn zoon heeft drie jaar op het reguliere onderwijs gezeten, dit verliep niet goed.
Sinds september 2016 zit hij op het speciaal onderwijs.
Waarom ik hiervoor heb gekozen kun je lezen in mijn blog:

https://adhdblog.nl/adhd-en-passend-onderwijs/

Daarin staat niets over het verloop, dus dat licht ik hieronder even toe.
Ik vond het een lastige keuze, maar kan nu zeggen dat het de beste keuze is geweest die ik heb kunnen maken. Op deze school is hij geen 'buitenbeentje' en wordt hij begrepen.
Hij heeft het erg naar zijn zin, werkt heel hard en heeft binnen enkele weken zijn achterstand weggewerkt. Kortom, hij zit écht op zijn plek.

Sta je momenteel zelf voor deze keuze?

Groet, Inge
Monique Kamp 2 jaar geleden geplaatst
Onze zoon heeft ook tot groep 4 op reguliere onderwijs gezetten. Dit verliep niet goed. ( ter verduidelijking : hij zat in een klas met 29 kinderen). Altijd hoofdpijn, buikpijn en thuis altijd aan het afreageren. Wij hebben zelf de keus gemaakt om onze zoon naar het speciaal onderwijs te laten gaan. School wilde namelijk niet meewerken. Gelukkig hadden we de schoolarts, kinderarts en psycholoog achter ons. Sinds de eerste dag op het speciaal onderwijs heeft onze zoon geen buikpijn en hoofdpijn meer. Elke dag gaat hij met plezier naar school. Hij wordt begrepen! De beste beslissing ooit!
Ik kan alleen adviseren om je hart te volgen. Je kent zelf je kind het beste.
Groetjes
Monique
reactie op @moniquekamp:
Mariska Hoppens Prachtig mooi geschreven @moniquekamp "Ik kan alleen adviseren om je hart te volgen"
2 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Helemaal mee eens, je eigen gevoel volgen.

Iedereen heeft wel adviezen, maar jij als ouder moet kiezen en doen waarbij je gevoel goed is.
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Nicole Hoogenboom 2 jaar geleden geplaatst
Hallo Anneke

Een van mijn zonen heeft in verband met zijn ADHD en zijn dyslexie op het speciaal onderwijs gezeten. Hij was 15 toen hij er heen moest. En ja hij moest omdat de school waar hij tot dat moment heen ging een negatief schooladvies had gegeven voor het regulier onderwijs. Wij stonden toen met onze rug tegen de muur en er was geen andere optie. hier boven lees ik gelukkig dat het voor veel kinderen wel een juiste plek is geweest maar voor ons kind niet. Hij is twee jaar diep ongelukkig geweest omdat hij in een klas terecht kwam met kinderen met zware gedragsproblemen. Twee jaar martelen om hem elke dag naar school te krijgen. Zoals hij het zelf verwoorde: " Ik ben toch geen autist". Omdat hij zich er zo tegen heeft verzet heeft de school voor hem nooit een meerwaarde gehad en heeft het absoluut niet bijgedragen aan zijn zelfvertrouwen.
Nogmaals, dit is gewoon een verhaal met een negatieve strekking, en zicht niets over andere kinderen die het er goed doen.

Maar kijk wat bij jullie kind past, succes met jullie beslissing.

Met warme groet,
Nicole Hoogenboom
Rolan Van Ierland 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Anneke,
Onze zoon van 10 zit voor de 2e keer in groep 5 op het reguliere onderwijs, hij heeft adhd, slechtwerkend kort geheugen (groep 4 diagnose) en dyslexie. Daardoor was groep 3 een verloren jaar. Hij loopt nu nog bijna een jaar achter op groep 5. School doet er wel alles aan om alles er uit te halen wat mogelijk is, hij krijgt 2,5 uur extra begeleiding en 45 min dyslexie training.
Tegenwoordig hebben scholen ook een verplichting om deze leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Ook heeft hij een "eigen" leerlijn waardoor hij niet op groep 8 hoeft uit te stromen.
Het belangrijkste is dat je kind op de juiste plek is, nu op school is hij zeer geliefd, als hij een successtory heeft klapt en juicht de klas.
Hij heeft nu een langwerkend medicijn (methylfenidaat) en dat werkt perfect voor hem, hij krijgt veel meer binnen/mee wat voorheen niet was.

Groet Rolan
Mariska Hoppens 2 jaar geleden geplaatst
Het klinkt wellicht wat overdreven maar kinderen met ADHD, ADD, HSP etc kunnen het beste op het speciaal basisonderwijs 'onder gebracht' worden. De ervaringen en resultaten zijn namelijk erg positief.

De kinderen krijgen hier vaak de volledige aandacht, groepen zijn niet groter dan 8 leerlingen, vaak met 2 of 3 leerkrachten ook op speelplaats is rekening gehouden voor deze kinderen.

Let wel op dat er voor scholen voor speciaal onderwijs de Wet op de Expertise Centra (WEC) geldt. Anders zou ik jouw zoon of dochter niet aanmelden.
reactie op @mariskahoppens:
Mariska Hoppens Als je een schoolt zoekt voor opvang, dan kun je het beste aanspraak maken op de buitenschoolse opvang: https://adhdblog.nl/wat-is-bso/
2 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
@mariskahoppens ik vind juist dat kinderen met ADHD of ander soort autisme gewoon op reguliere scholen horen te zitten.

Iedereen is gelijk.. als je kinderen naar het speciaal basisonderwijs stuurt, doe mij dat direct denken aan een stempel.

Niemand is perfect.
Nicole Hoogenboom 2 jaar geleden geplaatst
Niet mee eens Coen, te kort door de bocht. Trouwens ADHD heeft niets te maken met autisme, dus ook niet met een ander soort. ADHD en autisme zijn compleet andere "stoornissen". Wel aantoonbaar in de zelfde hersenhelft en met de zelfde scans maar de gevolgen zijn compleet anders.

Veel kinderen met autisme redden het gewoonweg niet binnen het regulier basisonderwijs.
Dit geld ook voor veel kinderen met een heftige vorm van ADHD/ADD.

Misschien "vroeger", je bent nog niet heel oud, wel. Ook als de klassen klein zijn, er een vaste leerkracht de hele week voor de groep staat, er niet wekelijks getoetst wordt en er op sociaal gebied niet te veel gevraagd wordt.

Niemand is perfect maar altijd op je tenen moeten lopen, er nooit bij horen, altijd uitvallen, niet uitgenodigd worden op feestjes, vaak bij de directeur belanden etc etc doet echt geen enkel kind goed.
En daarnaast wat is er mis met een stempel, het biedt mogelijkheden in plaats van beperkingen. Ik denk dat jij en ik hier nog menig gesprek over zullen voeren :)
Sandra Poelman 10 maanden geleden geplaatst
Voor onze zoon van 9 zijn we op zoek naar een SBO. Hij heeft veel vriendjes in de klas en krijgt op zijn huidige school veel extra begeleiding; sociaal emotioneel 1 uur per week, dyslexie begeleiding elke week, mag eerder de school binnen in de morgen, toetsen worden vaak mondeling afgenomen enz. Toch is hij zwaar ongelukkig en geeft aan niet meer te willen leren. Hij kan niet wachten tot hij 16 is en niet meer naar school hoeft. Het probleem is dat hij het tempo niet kan volgen en daardoor erg onzeker geworden is. Het frustreert hem dat de andere kinderen wel snel klaar zijn en hij niet. Voor ons is het uitgangspunt heel duidelijk het welzijn van onze zoon. Als hij zwaar ongelukkig wordt van school, dan zit hij niet op zijn plek op regulier onderwijs. In zijn huidige klas zitten nog meer kinderen met ADHD en zij ervaren deze problemen niet. Het is dus echt per geval bekijken. 
Linda Alexandra 10 maanden geleden geplaatst
@sandrapoelman​, bij het lezen van je verhaal denk ik dat je een goede keuze maakt. Mijn dochter van 11 jaar loopt al jaren met problemen dat ze de lessen niet kan volgen. We hebben van alles geprobeerd, van kleinere klassen met klassikaal onderwijs tot montessori. Ze bleef maar achterlopen met onvoldoendes. Ze heeft ook al twee jaar dyslexie begeleiding, maar daarnaast heeft ze ook dyscalculie en dit wordt niet vergoed. We hebben besloten om niet verder aan te modderen want ze raakte gedemotiveerd, ze gaat na de zomervakantie naar praktijkonderwijs. We zijn er gaan kijken en ze was razend enthousiast. Nu heeft ze sinds februari de diagnose AD(H)D en begonnen met medicatie. Na het instellen heeft ze wel hoge scores, is begrijpend lezen wel op niveau. Spelling en rekenen blijft lastig maar het lukt nu wel om haar manieren aan te leren om er beter mee om te gaan. Bij praktijkonderwijs hebben ze kleine klasjes van max 16 kinderen en hopen we de achterstanden weg te kunnen werken. Het belangrijkst is dat ze er weer zin in heeft en gelukkig is.

De meeste ADHD-ers hebben er andere beperkingen of diagnoses naast, dit kan van alles zijn en daarom is het ook zo persoonlijk. Het blijft belangrijk om goed te kijken wat voor je werkt en wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten en beter te functioneren. Ik heb heel veel kinderen op het SBO zien opbloeien en hoop dat dit ook voor jouw zoon zo zal zijn!!
Coen Olde Bijvank 10 maanden geleden geplaatst
Kan alle kanten op.. SBO, SO, VSO en / of LWOO Rienke Bulsink heeft er een uitgebreid artikel over geschreven op onze website: https://adhdblog.nl/passende-onderwijs-sbo-so-vso-lwoo/
Andries McQueen 10 maanden geleden geplaatst
De stelling 'voor kinderen met ADHD' is het beter, dat is pas kort door de bocht. 

Voor kinderen met een heftige vorm van, of in combinatie met bijv. dyslexie en/of dyscalculie kan het héél erg goed werken op het SBO, ik heb als leerkracht daar ook veel kinderen zien opbloeien. 

Maar vergeet niet dat er heel veel, zo niet de meeste kinderen zich prima kunnen redden op de basisschool, mits er op gelet wordt en de juiste aandacht er voor is! 
Coen Olde Bijvank 10 maanden geleden geplaatst
Wat gaaf dat je leerkracht bent @andriesb​ nooit geweten en wat mooi dat je juist zulke kinderen ziet opbloeien.. ik wou dat het overal zo mooi was.. maar helaas is de werkelijkheid toch anders.

Veel kinderen vroeger (waaronder ik zelf). Wisten leraren vaak helemaal niet om te gaan met de situatie en stuurde ze je maar de klas uit.. zo nu is er weer 'rust' ook al deed ik niks.. was toch de sjaak.

Denk dat dat ook de beste keuze SBO school.
Rolan Van Ierland 10 maanden geleden geplaatst
Hoi allemaal,  
Ik heb zo'n 2 jaar geleden op deze topic al gereageerd, ondanks alle steun van school,  het plezier dat hij had zijn we toch overgegaan naar de SBO. Daar zit hij nu 2 jaar op en kan heel goed mee en is in sommige vakken zelfs 1 van de betere van de school. 
Ook dat is dus belangrijk,  op de SBO zijn er meer succes stores dan op het regulier onderwijs. Zijn uitstroomverwachting is ook VMBO basis en dat zijn we trots op natuurlijk. Al bij al is een SBO school toch een goede keuze geweest. 
Groet
Annette Bevelander 10 maanden geleden geplaatst
Mijn zoon van 10 zit ondertussen in groep 7. Op regulier onderwijs. Dit gaat redelijk goed. Het enige probleem is dat hij 3 jaar intensief gepest is. Was dat niet geweest had het nog beter gegaan.
Hij heeft moeite met concentreren de les volgen. Ondanks dat, gaat het aardig goed en haalt hij goede cijfers. Uiteraard ook onvoldoendes. Van de week bleek hii toets te hebben maar er was geen leerwerk mee naar huis gekomen. Helaas. Volgende keer beter
Linda Alexandra 10 maanden geleden geplaatst
@annettebevelander, waarom is je zoon gepest? Gaat het nu beter? Mijn dochter is ook gepest en het heeft haar zelfvertrouwen erg beschadigd. Ze is erg gevoelig niet zo weerbaar. De afgelopen maanden heeft ze weerbaarheidstraining gehad, maar het blijft lastig...
Annette Bevelander 10 maanden geleden geplaatst
@lindaalexandra in groep 4 is er een autistische jongen met zware gedragsproblematiek in de klas gekomen die een wisselwerking had met hem. Die hem elke dag treiterde. Ik kwam hier helaas achter pas nadat het al even bezig was. Zoon lief vergat het als hij thuis kwam. En later kwam dit boven drijven. Tig gespreken op school.
Hij heeft speltherapie gehad. Adhd begeleiding. Weerbaarheids training vorig jaar. Daar heeft hij echt wat aangehad. In tussen was de pester ook van school verwijderd. Dat hielp ook mee na 2,5 jaar. Nu volgt hij groeps therapie om de week en elke week individuele therapie. Zijn zelfvertrouwen is flink beschadigd. Wel iets verbeterd maar de scheiding heeft er voor gezorgd dat hij weer een flinke terug slag
Wim v K 10 maanden geleden geplaatst
Naar mijn mening zeker geen speciaal onderwijs voor ADHD als de school en het kind ermee kunnen omgaan. De meeste scholen in het regulier onderwijs hebben hier inmiddels methoden en tips en triks voor. Het ligt ook erg aan de zwaarte van de ADHD natuurlijk. Daarnaast, regulier onderwijs op dit moment zal ook zorgen voor normale doorstroom straks op het voortgezet onderwijs. Het lijkt me wel zo fijn dat je kind geen stempel krijgt op school. Pas als je kind wordt belemmerd op het reguliere onderwijs zou ik SO overwegen.
Coen Olde Bijvank 10 maanden geleden geplaatst

ervaringen en tips school voor kinderen met ADHD


Begeleiding en school
https://forum.adhdblog.nl/conversations/adhd-begeleiding-op-school 

speciale basisschool voor kinderen met ADHD
https://forum.adhdblog.nl/conversations/een-speciale-basisschool-voor-kinderen-met-adhd 

van school af door ADHD
https://forum.adhdblog.nl/conversations/kind-met-adhd-die-verplicht-van-school-af-moet-maar-niet-aangenomen-wordt-door-een-nieuwe-school 

SBO, SO, VSO en LWOO school
https://adhdblog.nl/passende-onderwijs-sbo-so-vso-lwoo/ 

welke school voor kinderen met ADHD of ADD?
https://forum.adhdblog.nl/conversations/add-of-adhd-en-welke-school
reactie op @coenoldebijvank:
Franna Gold Onze zoons met ADHD zitten op speciaal onderwijs en daar zijn we enorm trots en blij mee.
1 maand geleden

Beantwoorden

Marjolein Heikoop-snel 9 maanden geleden geplaatst
onze dochter van 10 met adhd en dyslexie zit op regulier onderwijs, ze heeft gemiddeld iQ. dit jaar doet ze groep 6 over, als ouders zitten we er wel de hele tijd bovenop en hebben regelmatig gesprekken met iber en ook kort lijntje met de juffen zodat we constant kunnem kijken hoe het gaat en wat tara evt extra nodig heeft
John Dex 9 maanden geleden geplaatst
Als het lukt op regulier zou ik dat doen maar ik heb zelf speciaal onderwijs gehad nu 35 en mijn vrouw ook en ik kan je zeggen dat het de mooiste schooltijd is geweest voor ons bijde.
Kleinere klassen en er is meer tijd voor je. 

Waar jou kind het beste past weet ik niet dat is zoizo een moeilijke keuze maar laat je kids nooit op de tenen lopen beter wat lager Nivo of speciaal onderwijs dan dagelijks met problemen worstelen waar ze niet uit komen.
dat zorgt alleen maar voor frustraties minderwaardigheid en het gevoel dat het ze toch niet lukt.


Succes met deze moeilijke beslissing !
Din Din 9 maanden geleden geplaatst
Helaas kan ik (nog) geen ervaringsverhaal delen, maar zit wel in hetzelfde schuitje. ;) Wij twijfelen momenteel om of toch te starten met medicatie (ons kind is nu 8 jaar) en te kijken of dat nog wat verbetering brengt ook al zijn we echt totaal geen voorstander van de medicatie.
Of toch naar een andere school..en welke dan.. Wij twijfelen erg over SO of SBO.. we hebben het beste gevoel bij het SO voor ons kind maar het probleem is dat dit in een andere stad is wat voor ons ook veel praktische obstakels met zich meebrengt zoals o.a. de afstand van vriendschappen die op school worden gemaakt. 

Kortom ik lees mee :)
reactie op @dindin:
Coen Olde Bijvank ondertussen al een keuze gemaakt @dindin ?

ben benieuwd voor welke school jullie hebben gekozen en waarom..
4 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 9 maanden geleden geplaatst
@dindin​, waar loopt je dochter dan tegenaan? Kan ze moeilijk leren of is het haar gedrag? We hebben al die tijd gedacht dat mijn dochter helemaal niet kon leren, maar nu ze medicatie heeft gaat het ineens supergoed. Inmiddels heeft ze wel een enorme achterstand opgelopen. Ik heb nu zoiets van "hadden we het maar eerder gedaan"....

De afstand en sociale contacten hebben ons ook altijd weerhouden om de stap naar SO te maken. Ik weet niet of we hier wel of niet voor hadden moeten kiezen. Ik merk wel dat andere kinderen heel erg mondig zijn en dat is mijn dochter niet.
Annabel Fischer 1 week geleden geplaatst
Het beste voor een kind is een normale school.
Ook qua ontwikkeling.
Maar ik kan er naast zitten.
Elke ouder probeert de beste keuze te maken voor zijn kind.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 March 2017 om 17:34
Aantal lezers 151
Aantal reacties 32