Welke ervaringen heb jij met Methylfenidaat langwerkende?

Laatste reactie 11/04/2021 11:11 door nannette
· Markeren als ongelezen
ADD Ervaringen 1 jaar geleden geplaatst
Ik wil in plaats van Ritalin (Methylfenidaat) kortwerkende de langwerkende variant gaan proberen Concerta MGA.

Wat zijn jullie ervaringen met Methylfenidaat langwerkende. Ik start in december met 18mg Concerta
Wilma Lammert 1 jaar geleden geplaatst
Mijn ervaringen met Mythylfenidaat zijn heel erg goed. Ik heb nu 6 maanden de 36mg langwerkende (werkt ongeveer 12uur). Heel veel rust en overzicht.
reactie op @wilmalammert:
Coen Olde Bijvank Doe die 12 uur bij mij maar door de helft.. Methylfenidaat langwerkende werkt bij mij maar 6 uur.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
Bij mij werkt de 18mg langwerkende wel goed, maar het begint na vier uur uit te werken. Daarvoor of daarna moet ik bij doseren met kortwerkende. Vorig jaar heb ik eens 54mg langwerkende geprobeerd, maar dit bleek teveel. Het werkte echter ook maar tussen de zeven en acht uur..
reactie op @lindaalexandra:
Coen Olde Bijvank had al in een ander topic gereageerd.. bij staat op de verpakking +12 uur.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Sylvana Van der Blom Je hebt ook de 36mg misschien was de 54mg te hoog. Succes met je zoektocht

Groetjes Sylvana
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Ik ga beginnen met langwerkende methylfenidaat 36 mg. Ik ben heel erg benieuwd hoe het zal verlopen.
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
@lindaalexandra​ bron https://www.methylfenidaat.nl/methylfenidaat-tablet-retard-36-mg-sandoz/
RAM Troubles 1 jaar geleden geplaatst
Bij mij werkt methylfenidaat een beetje. Ik heb geen bijwerking, afgezien van een beetje rebound. Ik slik 90mg (36+54mg). Het werkt 6 uur. Het geeft meer rust dan de kortwerkende., Daarna doe ik het met de kortwerkende variant. Kortom de verschillen zijn aanzienlijk tussen mensen. 90 mg komt overigens overeen met 86.5% van de werkzame stof die in kortwerkende methylfenidaat is te vinden. Dus dat is ca. 78mg. 

Ik krijg steeds wat anders van de apotheek. Dan is het één niet op voorraad, dan het andere niet. Ik merk volgens mij geen verschil tussen de merken. Maar dat kan ook liggen aan dat het sowieso niet zoveel doet. De reden dat er gestopt is met verhogen was destijds de hoeveelheid, (die destijds 50% boven de informele norm lag. Nu val ik binnen de gestelde norm) maar niet door , wat meestal gebeurd, overtuigende afname van de symptomen of te veel bijwerking. Ik doe het er mee. 
reactie op @ramtroubles:
Sylvana Van der Blom Hoi

Vraagje ik ben erg zoekende naar de juiste dosering en combinatie. Ik gebruik 54mg in de ochtend, dit is nog niet voldoende. Ik slik na 4 uur 15 mg kortwerkende. Wanneer neem jij de 36mg tegelijk of een aantal uur later. Lig namelijk alweer naar het plaffond te staren klaarwakker

Groetjes Sylvana
1 jaar geleden

Beantwoorden

Gea Iwema 1 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik al heel lang de langwerkende. 54mg bij het opstaan, en later in de middag 36mg. Die laatste vergeet ik nogal eens, en daar heb ik dan ook best last van. Ik kwam tot de ontdekking dat Sandoz goed werkt bij mij, maar Mylan veel minder. Dit heb ik gecommuniceerd met mijn arts, die heeft de apotheek duidelijk gemaakt dat ik echt Sandoz moet hebben. Ik dacht altijd dat het onzin was, dat mensen verschil in merk merkten, maar nu zit ik dus ook in die groep.
De kortwerkende was geen succes voor mij: ik was continue bezig met ‘wat ga ik straks doen? Hoe laat moet ik mijn volgende tablet nemen?’ Heel vermoeiend.
Af en toe gebruik ik een keer niks, meestal in een recalcitrante bui (“er is niks mis met mij, ik kan prima zonder die troep”) En daarna weet ik weer waarom ik het gebruik.
reactie op @geaiwema:
Sylvana Van der Blom Goedendag 

Ik ben ook zoekende naar de juiste dosering. Ik gebruik ook 54mg in de ochtend na hoeveel uur neem je de 36mg? En geen slaapproblemen?

Groetjes Sylvana
1 jaar geleden

Beantwoorden

Iris - 1 jaar geleden geplaatst
Bij mij is 3 weken geleden ADD gediagnosticeerd en heb nu net 2 weken 36 mg Sandoz methylfenidaat gehad. De eerste dag dacht ik van alles te voelen, maar de dagen daarna merkte ik eigenlijk niet veel verschil. Ik had misschien een rustiger hoofd, maar niet een "wauw" effect. Ik vind het ook moeilijk: wat "hoor" ik te voelen? Wat zijn de effecten? Ja ik ben rustiger in mijn hoofd, maar mijn concentratie is nog steeds vrij wisselend. Ik vind het maar lastig. Vandaag heb ik voor het eerst 54 mg Sandoz geslikt, maar merk denk ik weinig verschil met de 36 mg. Misschien is dit gewoon niet het juiste middel, misschien verwacht ik te veel qua effect, who knows. Voor nu probeer ik gewoon van alles uit. Ik wacht nog even een paar dagen af met deze (ik heb 12 pillen Kinecteen gekregen en 2 Sandoz, omdat de apotheek geen Sandoz meer had). Dus misschien is er ook nog verschil tussen Kinecteen en Sandoz. Als ik voor mijn gevoel nog steeds geen "wauw" heb, dan ga ik dexamfetamine eens proberen. Ik denk dat ik liefst gewoon bij langwerkend blijf, dus dan wordt het de lisdexamfetamine (vrij nieuw middel volgens mij?).
reactie op @irisstudent:
ADD Ervaringen dexamfetamine is niet meer zo te verkrijgen in Nederland voor volwassenen en alleen voor kinderen.

Voor dexamfetamine is nu lisdexamfetamine beschikbaar. 

@irisstudent​ verschil tussen Kinecteen en Sandoz: ik denk dat er veel verschillen inzitten. Want alleen al met Ritalin kortwerkend had ik sneller rebounds dan dat ik nu heb met Sandoz methylfenidaat langwerkende (36mg)


1 jaar geleden

Beantwoorden

Sylvana Van der Blom Hoi wat is jouw ervaring met deze medicatie of zit je inmiddels aan andere medicatie? Ik zit in een trial be  begonnen met methylfenidaat daarna amfexa toen fluoxetine en nu toch weer terug naar methylfenidaat.. ik vond was hier instantie mee gestopt vanwege de vele bijwerkingen. Maar mijn focus en productiviteit gingen wel vooruit. Nu maar weer gestart met 54mg en 4 uur later 15mg kortwerkend. Het blijft uitproberen

Groetjes Sylvana
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
betrouwbare medicijn ervaringen van methylfenidaat langwerkende tablet

ERVARING 1
Ik heb niet zo'n goede ervaring met concerta. Ik ben zoals de meeste AD(H)Ders positief en vrolijk. Ik werd erg productief op werk door concerta maar ik voelde mij ook down en emotieloos door Concerta. Na 3 weken gebruiken werd ik aangesproken door mijn moeder dat ik er geen leuk mens van werd. Ik ben overgestapt op dex amfetamine. Dex vult me aan op mijn concentratie en zorgt ervoor dat ik me aan de niet leuke klusjes kan toe zetten. Maar ik blijf wel gewoon me positieve zelf. De meeste ADHDers in mijn omgeving zijn overgestapt van Concerta naar Dexamfetamine.

ERVARING 2
Ik vond het ideaal voor mijn zoon
Hij had geen last meer van pieken als de ritalin uitgewerkt was of bijna
Wij moesten toen zelf betalen was wel erg duur maar konden we toen nog terug vorderen van de belasting
Maar het werkte uitstekend.

ERVARING 3
Ik vond concerta ideaal. Echter kreeg ik een paar jaar terug het huismerk van de apotheek en toen ging het niet goed. Veel te veel last van bijwerkingen.

ERVARING 4
Mijn dochter heeft concerta 54 mg.
Geen pieken en dalen meer.
Slaapt en eet beter dan met metylfenidaat kort werkend. Daar had ze veel rebounds at ze bijna niet en sliep ze heel slecht. Ook was het echt niet meer zichzelf maar een dood vogeltje als de medicatie werkte .
Wij zijn erg tevreden met de concerta.

ERVARING 5
Onze zoon gebruikt al 4 à 5 jaar concerta 36 mg. Als hij het een dag vergeet merk je het direct aan hem. Hij heeft veel baat bij dit medicijn. Hij neemt hem vroeg in de ochtend in want anders slaapt hij slecht.

ERVARING 6
Onze dochter is met een jaar of 7 (nu 5 jr geleden) begonnen met Concerta 18mg en na de 1e dag was al verandering te zien (zij heeft geen andere medicatie van te voren gehad). Inmiddels slikt ze 54 mg en je merkt t gruwelijk goed als ze geen medicatie heeft gehad.

ERVARING 7 
Mijn zoon van 13 is ook pas over gestapt van methylfenidaat na Mylan. Dit bevalt hem prima. Voordeel een maal per dag inname. Hij voelt zich in zijn hoofd minder druk. Concentratie is toegenomen.

ERVARING 8
Concerta heeft op mij en mijn kinderen goeie invloed op de hoeveelheid prikkels en heeft niet de akelige rebound als kortwerkende methylfenidaat. Grote nadeel vind ik de kosten. 4 personen aan de Concerta is gewoon €100,- aan medicatie per maand.

ERVARING 9 
Ik vind dat fijner omdat er geen pieken meer zijn wanneer de kortwerkende uitgewerkt zijn en je dus weer n nieuwe moet nemen.. werkt gewoon continu. Hier wordt ipv concerta het merk Mylan gebruikt.

ERVARING 10
Hier werkt het goed 27 mg langdurend al 8 maanden alleen nu hartslag problemen sinds eergisteren door de bijwerking ineens dus a.s maandag terug kinderarts.
Kaneesha Heskamp 1 jaar geleden geplaatst
Is er een verschil in rebound t.o.v. de kortwerkende? Ik ga morgen starten met Concerta 54mg, in de hoop minder last te hebben van de rebounds.
reactie op @kaneesha:
Sylvana Van der Blom Hoi ik ben erg benieuwd naar je ervaring. Ik vind het zo lastig om de juiste dosering te bepalen. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Loek Peters Ik heb helemaal geen last van bijwerkingen bij de langwerkende. Wel heb ik last van dat ik minder vrolijk ben dan zonder de medicatie. 
11 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
ADD Ervaringen 1 jaar geleden geplaatst
Goed nieuws allemaal. 
Ik ben vorige week gestart met Sandaz methyfenidaat langwerkende 36 mg (dus niet met Concerta) en slaat erg goed aan. Ik heb volgende week weer gesprek mijn psychiater.

ik slik nu nog wel einde van de dag een ritalin 10mg maar heb liever gewoon alles langwerkend.

edit: ik ben nu ook het kijken voor een natuurlijke behandeling voor ADD door een dieet in combinatie met Yoga? 
Dave Dubbel 1 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik 54 mg Methylfenidaat de langwerkende variant van het merk Concerta en mijn ervaring met dit middel is positief.
Sylvana Van der Blom 1 jaar geleden geplaatst
Bij mij deed het niets ik moest al snel richting 54mg en hoger. Maar dat is verschillend per persoon. De bijwerkingen zijn minder fijn. Maar na diverse medicatie is deze voor mij  wel de meest effectieve. Nu weer opnieuw gestart met 54mg  en in de middag 15 mg. Kijken of dit voldoende is of dat er nog een dosering bij moet. Merk dat mijn lichaam een tijd nodig heeft om te wennen. Dus wil eer nu wat langer de tijd voor nemen. Succes met je zoektocht

Groetjes Sylvana
Jan Shiffer 1 jaar geleden geplaatst
Bii mij valt het op dat bij mij de werking per dag zo kan verschillen. De eerste week was ik ontzettend actief en blij en veel meer focus. Maar dit was een kort werkende en na uitwerking kwam er vaak een rebound. Daarna langwerkende 27 mg dit ging best goed alleen ook veel wisselingen qua stemming en gevoel. Ook is het bij mij na max 6 uur uitgewerkt maar het uitwerken begint al na 4 uur. Dus daarna nog iets hogere dosis wat iets langer werkt maar heftigere bijwerkingen.
Hieronder de bijwerkingen waar ik het meest last van heb:

Nerveus
Innerlijke onrust
Zweten
Misselijk
Benauwd ( pijn op de borst)
Snel Tintelingen in handen en voeten. ( Slaperig)
Prikkelbaarnannette hallow 5 maanden geleden geplaatst
gebruik het nu sinds anderhalve week en ik vind het een goed middel.
Eerder ritalin gehad maar teveel gedoe met innemen en tijden. 
Dit middel geeft me echt rust een een heel stabiele stemming, slik nu 18 mg
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 14 November 2019 om 22:55
Aantal lezers 98
Aantal reacties 26