Welke ADHD medicatie voor volwassenen en wat zijn de bijwerkingen?

Laatste reactie 05/08/2017 14:42 door Coen
· Markeren als ongelezen
Jolien van Hoogen 3 jaar geleden geplaatst
Hoogstwaarschijnlijk moet ik binnenkort met medicijnen beginnen voor mijn ADHD.

Maar heb werkelijk geen idee welke ik moet kiezen, omdat er vele soorten zijn en die tegelijkertijd ook allemaal bijwerkingen hebben.

Dus graag jullie medicijn soort en eventuele bijwerkingen..

Alvast bedankt.

P.S. Leuk dat dit forum over ADHD bestaat, was ik echt naar opzoek!
reactie op @jolienvanhoogen:
Coen Olde Bijvank Hallo @jolienvanhoogen ik kon het volgende vinden op internet, misschien heb je er wat aan :)

Soorten ADHD medicijnen voor volwassenen.

Er zijn heel veel verschillende soorten ADHD-medicijnen. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte ADHD medicatie door volwassenen.

Concerta

Concerta is een langwerkende vorm van methylfenidaat. Concerta is pas in 2002 geregistreerd als ADHD-medicatie voor jongeren en kinderen met ADHD. Het werkt ongeveer twaalf uur, waardoor je geen last hebt van een rebound.

Equasym

Equasym XL is een combinatie van kortwerkende en snelwerkende methylfenidaat en werkt ongeveer 6 tot 8 uur. Equasym is pas sinds 2007 verkrijgbaar in Nederland.

Medikinet

Medikinet bevat net als Equasym een combinatie van snelwerkende en langzaamwerkende methylfenidaat en werkt ongeveer acht uur. Ook Medikinet is pas sinds 2007 verkrijgbaar in Nederland.

Atomoxetine

Atomoxetine wordt verkocht onder de naam Strattera en hoeft maar een keer per dag ingenomen te worden. Atomexetine is in Nederland geregistreerd voor het verminderen van ADHD-klachten bij kinderen vanaf 6 jaar en bij jongeren. Sinds maart 2013 mag het ook worden gebruikt bij volwassenen.

Ritalin

Ritalin is de kortwerkende vorm van methylfenidaat. Dit wordt ook verkocht onder andere merknamen. Het werkt ongeveer 3 tot 6 uur. Hierdoor moet je deze medicijnen regelmatig innemen.

Bron via Independer
3 jaar geleden

Beantwoorden

Frederik Metalsema Hey hoi, Jolien.

Ik kan je alleen mijn ervaring vertellen, ik ben vanaf de diagnose begonnen met Concerta en zit nu onderhand op 90mg per dag en ik kan niet anders zeggen dat het mij enorm goed bevalt.. Weinig last van bijwerkingen alleen iets minder eetlust of gewoon iets sneller vol voelen, verder verneem ik alleen dat als ik blij ben dan ben ik dan echt heeeeel blij en als ik pieker dan pieker ik nu iets meer en iets langer..

Ik ben dan ook enorm blij met de rust in mijn hoofd en het nu wel kunnen concentreren zonder het opvangen van allerlei impulsen..!

Kortom voor mij goed.. Jou arts/specialist kan je vast alles vertellen omtrent de medicatie en daar aan gekoppeld het maken van de juiste keuze..

Veel succes en het zou leuk zijn als je jou ervaring even deelt..

Hartelijke groet.


Frederik.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Jolien van Hoogen Dankjewel @coenoldebijvank en @frederikmetalsema voor het uitwisselen van jullie ADHD medicatie ervaringen.

Wat een reacties zeg, daar ben ik voorlopig nog wel even zoet mee.

Jolien
2 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Helemaal goed en geen probleem @jolienvanhoogen

Samen staan we sterker :)
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Esther Cals 3 jaar geleden geplaatst
Hoi ik had eerst concerta en ritalin maar dat werkte niet goed werd er nog onrustiger van nu heb ik dexamfetamine met heel goed resultaat ben nu een stuk rustiger en heb ook meer overzicht op alles ben niet met 10 of 20 dingen tegelijk bezig en krijg ook daadwerkelijk dingen afgehandeld eerst niet was allemaal maar half werk..maar medicatie is geen wondermiddel de adhd gaat er niet van weg zo als paracetamol bij hoofdpijn en geeft je ondersteuning bij mij meer overzicht daadwerkelijk meer rust in m mijn hoofd en lijf
Nelleke van Aken 3 jaar geleden geplaatst
Kiezen? Als het goed is ga je samen met je psychiater in overleg, hij/zij zal kijken wat bij jou past.

Aan de hand daarvan zal een keus gemaakt worden.

Niet gezegd dat dit direct het juiste medicijn is, dit zal het gebruiken uit moeten wijzen. Ik heb 3 verschillende soorten gehad voordat ik uiteindelijk bij Sertraline uit kwam. Dit is officieel een anti depressiva, maar werkt bij mij super goed. En bijkomende voordeel hiervan is, is dat mijn stemmingswisselingen ook een heel stuk zijn gereduceerd.
reactie op @nellekevanaken:
Coen Olde Bijvank Bedankt @nellekevanaken voor het delen van jouw ervaringen.

Voor mensen die meer willen weten over het medicijn Sertraline. Raad ik aan het volgende info artikel te lezen: http://www.apotheek.nl/medicijnen/sertraline?product=sertraline
2 jaar geleden

Beantwoorden

Roos L 3 jaar geleden geplaatst
Ik mocht ook 'kiezen ' ze gaf me uitgebreide info mee over 3 medicatie's en hoe deze werken in de hersens met bijwerkingen erbij zoals gewichtstoename of juist gewichtsverlies door verminderde eetlust enz. Ik heb toen gekozen voor Wellbutrin. Voor mij de juiste keus! Hou wel rekening ermee dat een aantal bijwerkingen in het begin enorm zijn,en dat volhouden lastig word.....maar daarna merk je de 'rust' in je hoofd,
Marjoke Dijkinga 3 jaar geleden geplaatst
Ik slikte concerta 's morgens ( hielp ongeveer tot uur of 4) daarna een ritalin ( nadeel daarvan is dat je het nog als es vergeet als adhd-er en last van rebound) en s avonds een antidepressiva citalopram. Ik heb ze ongeveer 3 jaar geslikt. Raakte me zelf beetje kwijt. Met tips en trucs van psychologe en hulp van thuis . Inmiddels ongeveer 1,5 gestopt (slik alleen nog citalopram) en voel me veel beter.

Heb leven meer ingericht, wat voor mij beste is. Loop regelmatig tegen mezelf aan maar dat ligt meer eraan dat ik dingen teveel wil doen. Moet grenzen beter bewaken. Wat voor jou beste is : gewoon goed voor laten lichten en uit proberen. Wat bij de ene werkt weekt bij de ander niet. Heel veel succes met je speurtocht naar de goede medicatie!
Rosalie Snip 3 jaar geleden geplaatst
Dexamfetamine blijkt het bij vrouwen beter te doen als methylfenidaat. Is alleen verkrijgbaar als kortwerkent in namelijk op dit moment.

Uit proberen wat voor jou het beste werkt is mijn advies
Meinte de Groot 3 jaar geleden geplaatst
Welke ik moet kiezen? Zoiets lijkt mij meer een taak voor de behandelaar en niet van de patiënt.

En als ervaringsdeskundige en ADHD coach, zou ik je adviseren om dit met je behandelaar te bespreken. Hier krijg je geen goed beeld, iedereen reageert namelijk anders op de medicatie en geen bijwerking is gelijk. Het zijn geen snoepjes die je in de supermarkt koopt. Dus bespreek dit met mensen die er voor zijn opgeleid zou ik zeggen
Irene Verdaasdonk 3 jaar geleden geplaatst
Ik heb al 3 jaar methylfenidaat omdat ik daar als eerst mee ben begonnen en ik er eigenlijk direct t beste resultaat mee had en heb zit ik hier al jaren op. Het bevalt me prima er veranderde meteen iets in m'n hoofd de rust die ik toen kreeg was een verademing.

Als je nu alles leest over de dexamethason injectie dat je dat misschien zelf moet gaan betalen ben ik blij met m'n methylfenidaat. Want ik ben helaas niet in de gelegenheid om dat soort bedragen voor Concerta of dexamfetamine te betalen.
reactie op @ireneverdaasdonk:
Coen Olde Bijvank @ireneverdaasdonk wordt methylfenidaat volledig vergoed dan door alle verzekeraars?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Irene Verdaasdonk Ja Methylfenidaat zover ik weet wordt vergoed door alle verzekeraars. Dit is een van de weinige medicatie die vergoed wordt voor ADHD/ADD door de verzekeraars.
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Hugo van den Akker 2 jaar geleden geplaatst
Ik ben toe aan medicatie maar vind het best eng! Wij zijn bij een psycholoog geweest maar dat hielp niet echt.

Ik ben 51 jaar en krijg problemen in mijn relatie vanwege mijn adhd. Mijn vrouw heeft 5 jaar geleden een burn-out en het verschil in tempo is gegroeid.

Nu wil ik ook geen dood vogeltje worden maar meer rust en emotioneel meer in balans is wel wenselijk!
Janet Prooi 2 jaar geleden geplaatst
@hugovandenakker wellicht kun je beginnen met Ritalin? Hier een mooi persoonlijk verhaal van Gijs die sinds kort is begonnen met Ritalin.

http://forum.adhdblog.nl/conversations/voor-het-eerst-hoorde-ik-de-stilte
Hugo van den Akker 2 jaar geleden geplaatst
Dank je wel! Een zeer herkenbaar verhaal, vooral de gedachte dat het jaren eerder had moeten zijn. Ik vraag mij af hoe het moet zijn om rust in mijn hoofd te hebben. Ik werk niet meer dus wat betreft pieken gaat het verhaal bij mij niet op. Het probleem zit meer in de dagelijkse omgang met mijn vrouw die over verder goed begrip heeft voor mijn adhd ,maar er steeds meer moeite mee krijgt, vooral als er "overlegd moet worden".
Tom X 2 jaar geleden geplaatst
@hugovandenakker Ik zit met een vrouw die zich ook ergert aan adhd gerelateerde problematiek. Echter heb ik het idee dat ze het allemaal ontkent en zich er niet in wil verdiepen. Als ik een keer ergens(overlegje) naar 'geluisterd' heb en dan een vraag stel of iets noem dan zegt ze dat we dat net besproken hebben en vraagt ze of ik me pillen wel heb genomen. Ze heeft geen idee wat het inhoudt. Erg lastig en soms ook beledigend naar mij toe. Althans zo voel ik het.
Hugo van den Akker 2 jaar geleden geplaatst
Dat is inderdaad niet erg prettig! Natuurlijk ergert mijn vrouw zich aan mijn adhd maar ik was al erg druk toen ik haar leerde kennen (al wist ik toen niet dat het adhd was) maar wij praten erover. Ook zij heeft zo haar problemen! Wie niet?

Mijn ervaring is dat ik erg negatief ga denken en dat het tegen mij is als het weer bots tussen ons maar volgens mij is dat een groot deel aan de adhd te wijten en als ik dan weer rustiger ben in mijn hoofd en er rustig over nadenk blijkt het vaak allemaal mee te vallen en met praten komen wij er wel uit.

Het lastige is dat wij de laatste tijd meer samen zijn en dat de adhd voor mijn gevoel eerder erger word dan minder erg.
ADHD Manon - Alle Dagen Heel Druk 2 jaar geleden geplaatst
Ritalin is echt een prima medicijn voor meer rust en focus (lees: concentratie). Wel wordt je van Ritalin wat oppervlakkig.
Arjan Wijts 2 jaar geleden geplaatst
Ritalin en Dexamfetamine zijn mooie hulpmiddelen , maar niet voor je hele leven.
Ritalin werkte bij mij niet positief en voor Dexamfetamine begin ik langzaam immuum te worden.

Waar ik nu mee bezig ben is magnesium tabletten en vis olie (omega 3) capsule.
Omdat ik net bezig ben , weet ik niet of het baad maar zal het zeker met jullie delen als ik het weet.

Maar volgens zeggen en schrijven moet dat helpen.

Verder moet jij voor jezelf kijken wat helpt, sporten, bepaalde zoetstoffen vermijden indien dat invloed heeft, en accepteren dat er ADHD / ADD in je persoonlijkheid is.

Dat geeft in ieder geval jou rust...

Makkelijker gezegd dan gedaan maar ik leer dit nu bij mijn psycholoog.. niet veranderen maar verbeteren en begrijpen.
reactie op @arjanwijts:
Tom X Een magnesium preparaat is aan te raden icm. dexamfetamine of methylfenidaat. Dit verminderd de toxiteit die zich met deze medicatie meebrengt.

Verder zijn er weinig tot geen studies die de voordelen van magnesium en visolie preparaten aantonen voor ADHD. Omega 3 krijg je als je gevarieerd eet met een tot twee maal per week vis genoeg binnen.

Visolie capsules zijn over het algemeen marketing/geldklopperij.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Tom X Een magnesium preparaat is aan te raden icm. dexamfetamine of methylfenidaat. Dit verminderd de schadelijkheid van de toxide die zich met deze medicatie meebrengt.

Verder zijn er weinig tot geen studies die de voordelen van magnesium en visolie preparaten aantonen voor ADHD. Omega 3 krijg je als je gevarieerd eet met een tot twee maal per week vis genoeg binnen.

Visolie capsules zijn over het algemeen marketing/geldklopperij.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Tom X Een magnesium preparaat is aan te raden icm. dexamfetamine of methylfenidaat. Dit verminderd de schadelijkheid van de toxide die zich met deze medicatie meebrengt.

Verder zijn er weinig tot geen studies die de voordelen van magnesium en visolie preparaten aantonen voor ADHD. Omega 3 krijg je als je gevarieerd eet met een tot twee maal per week vis genoeg binnen.

Visolie capsules zijn over het algemeen marketing/geldklopperij.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank @totusaxioma er zal inderdaad wel geld mee verdiend worden, dat wordt met elk product.

Maar dat het geldklopperij is, vind ik wel wat overdreven.

@harmvanwijk heeft veel info en uitleg gegeven over visolie capsules op de volgende pagina http://forum.adhdblog.nl/conversations/visolie-capsules-ervaringen

Wellicht brengt je dat op andere gedachten..
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Harm van Wijk 2 jaar geleden geplaatst
@totusaxioma meten is weten en gissen is missen. Ik dacht ook dat ik voldoende omega 3 via mijn voeding binnen kreeg...tot ik het liet meten....ik zat bij de slechtste 25%....na 6 maanden het juiste supplement zit ik nu bij de 25% beste....
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 March 2016 om 12:10
Aantal lezers 136
Aantal reacties 27