Welk ADHD type ben jij?

Laatste reactie 09/01/2019 18:37 door Jean-Pierre
· Markeren als ongelezen
Mark Lemmers 9 maanden geleden geplaatst
"Wij ADHDers" hebben veel gemeen, maar er zijn ook veel verschillen. Zowel qua persoonlijkheid als qua ADHD gerelateerde problemen. Gebruikelijk is om ADHDers op te delen in 3 groepen met o.a. overwegend onoplettend, hyperactief of gecombineerd.

Nu kwam ik nog een andere indeling tegen met 6 subtypes. Het is niet algemeen geaccepteerd, maar vroeg me af of jullie jezelf herkennen in 1 van de 6 types? Ik ben benieuwd...

https://forum.adhdblog.nl/conversations/6-types-adhd
Mark Lemmers 9 maanden geleden geplaatst
Ik heb zelf ook de diagnose ADD, bij deze indeling herken ik ook wel veel uit type 2, maar herken eigenlijk qua problemen ook veel uit het over-focused type 3.

Waarbij ik zaken ook niet herken:
- langdurig koesteren van wrok
- verlangen naar gelijkblijvendheid

Maar het is slechts een indeling, de praktijk voldoet vaak niet aan precies 1 hokje. Maar wel leuk om overeenkomsten te zien...
Hans Arendsen 9 maanden geleden geplaatst
ik ben vadaag naar de psychiater geweest en wat denken jullie? ik heb GEEN ADHD maar een gedragsprobleem Ik heb hem aangekeken of ik water zag branden
reactie op @hansarendsen:
Mark Lemmers Ik vermoed dat de psychiater eerder een persoonlijkheidsstoornis bedoeld? Klinkt als een verwijt, maar als dat het geval is is het enige onderscheid dat een stoornis ontstaat door gebeurtenissen en dat een afwijking primair genetisch is. In de praktijk is het verschil waarschijnlijk minder groot.

Natuurlijk zeg ik niet dat de psychiater gelijk heeft, maar ben wel benieuwd of je wilt delen waarom de psychiater dit dacht en wat zijn diagnose precies was?
9 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 9 maanden geleden geplaatst
Ik heb gewoon ADHD.. nooit echt bezig gehouden met ADHD en subtypes ervan...
Hans Arendsen 9 maanden geleden geplaatst
ja Mark hij is eigenlijk alleen maar afgegaan op wat hij als leesvoer had gekregen van het team die mij al die testen hadden laten ondergaan en met mijn zus hebben gebeld en zo en toen ik vertelde dat ik met het slikken van concerta was gestopt omdat de werking tot 0 was teruggezakt zei hij "zie je wel, dat was niet gebeurd als je ADHD had gehad" ja toen stond ik ff met mijn mond vol tanden en vervolgde hij dat hij mij toch niks zou voorschrijven en voorgeschreven zou hebben. en ik heb niet heel goed opgelet wat hij nou zei dus het kan zomaar ook een persoonlijkheidsstoornis zijn waar hij het over had.
 Ik hoop wel dat ik hie nog welkom ben want mijn afwijking lijkt toch wel verdomt veel op die van jullie.
Mark Lemmers 9 maanden geleden geplaatst
Volgens mij is iedereen hier welkom @Hans ;) . Daarbij is het in de psychologie altijd lastig om zwart/wit te denken. Een gebroken been is eenvoudig, het verschil tussen depressie en burn-out is al lastiger ;) . Wat ik bedoel te zeggen, ADHD is wat mij betreft ook een schaal. En als je vaak tegen dezelfde problemen aanloopt, dan is de oplossing ook vaak hetzelfde.

Ik ken je hele verhaal niet, maar ik denk wel dat het een valkuil is om teveel van medicatie te verwachten. Ritalin en Dexamfetamine is een "upper". Concerta is eigenlijk langwerkende Ritalin. 

Een upper heeft bij iedereen als bijwerking dat je meer energie hebt. Zeker de eerste dagen voel je je superman. Het is dan erg verleidelijk om te denken "al mijn problemen zijn voorbij, dit is de oplossing" om vervolgens alles te gaan oppakken en jezelf te overbelasten.

Vervolgens merk je dat het toch minder gaat en neem je meer medicatie. Je hebt weer even het gevoel de wereld aan te kunnen. Blijven ophogen is alleen niet de oplossing.

Of je nu ADHD hebt of niet, als je mentale problemen hebt, dan moet je die altijd aanpakken door wat aan je leefwijze/denkwijze te veranderen. Dat gaat niet snel, je doet iets al jaren/decennia op een manier. Dat ga je niet in een paar maanden wijzigen.

Wel is het belangrijk om hulp te zoeken en kritisch op jezelf te zijn, waarom gaat het mis, waar loop ik tegenaan, etc. Dat is een zwaar en langdurig proces. Maar je kunt ook blij vooruit kijken, want je gaat een steeds betere toekomst tegemoet :) . 
Hans Arendsen 9 maanden geleden geplaatst
gho Mark heb jij geneeskunde gestudeerd? jij schrijft als iemand die er een studie van gemaakt heeft.
Er is mij door die psycholoog al vertelt dat het een traject van een jaar of langer gaat worden afhankelijk van hoe ik mij opstel in die sessies. Ik mag ook niet van hem solliciteren voor ik uitbehandeld ben omdat het volgens hem anders toch weer fout gaart lopen. Heerliijk he als iemand die je net pas kent al zoveel vertrouwen in je heeft.
En dan moet je weten dat ik al 1 1/2 jaar geen inkomen heb en dus op de zak van mijn vriendin teer als kerel van 63 dat is geen situatie vind jij wel?
Mark Lemmers 9 maanden geleden geplaatst
Ik heb er niet voor gestudeerd, maar zit zelf ook al 2 jaar met een burn-out. Het gaat de goede kant op hoor, maar het is wel een lang dal geweest. Inmiddels ben ik wel zover dat ik denk dat het noodzakelijk was om wat zaken te leren en te veranderen. Het is dus meer praktijkervaring ;) .

Qua teren op je vriendin. Daar zou ik me niet te druk om maken als het financieel gewoon goed kan. Andersom zou je waarschijnlijk hetzelfde voor haar doen. In een relatie is het altijd geven en nemen, soms heb je een tijd dat je wat minder kunt geven. Maar geven kan op meer manieren dan financieel ;) .

Mocht je het een probleem vinden, ik weet niet of je al gekeken hebt of er anders geen oplossingen zijn als AOV? Mocht het nodig zijn, dan is het goed om eens te informeren...

Jean-Pierre Lenssens 9 maanden geleden geplaatst
Ik heb vandaag via de psychiater van mijn vriendin het adres van Indigo in Mechelen door gekregen. Ik ga daar contact mee opnemen. Die groep staat ook voor autisme maar werken ook met ADHDers en ADDjers
Misschien dat iemand daar ook naar opzoek is. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 20 December 2018 om 12:53
Aantal lezers 60
Aantal reacties 10