Wel of niet Concerta starten in vakantie?

Laatste reactie 23/01/2020 13:09 door Sandra
· Markeren als ongelezen
Marjolein - 2 jaar geleden geplaatst
Beste medeforummers, 

Afgelopen maand heb ik na verschillende onderzoeken gehoord dat ik ADHD heb. Sinds begin dit jaar zit ik thuis met burn-out klachten, waarna dit onderzoek is ingesteld. Ik ben terecht gekomen bij een plek waar ik uitgebreid wordt onderzocht en aanstaande woensdag is mijn laatste onderzoek om te bepalen op welke gebieden ADHD bij mij het meest speelt, om zo met concrete handvatten te kunnen gaan werken. De uitslag van dit onderzoek krijg ik ergens eind juli of begin augustus pas. Heel fijn dat ik nu duidelijkheid heb en alles valt op zijn plek.

De officiële diagnose ADHD heb ik wel al op papier staan (nog uit mijn jeugd, ironisch genoeg). Nu twijfel ik erg of ik na mijn laatste onderzoek deze week naar de huisarts zal gaan voor medicatie, gezien ik daar erg goede verhalen over heb gehoord en na mij uitgebreid te hebben ingelezen wil ik dit wel proberen. In theorie zou ik kunnen wachten tot ik officiële ADHD behandeling heb met een psychiater, maar dan moet ik nog wachten tot oktober/november i.v.m. wachtlijsten hier in de regio. Ik wil graag op korte termijn zelf al aan de slag gaan. Ik heb me al ingelezen op ongeveer elk boek over ADHD en probeer zelf al zo veel mogelijk structuur e.d. aan te brengen, maar denk dat ik wel degelijk baat zou kunnen hebben bij medicatie. 

Het is echter zo dat ik vanaf volgende week drie weken op vakantie ben. Ik zou dan dus met medicatie starten op vakantie. Mijn partner is bij me en dat lijkt me erg prettig, gezien dat ik totaal geen fan ben van pillen slikken en het allemaal maar rete spannend vind. :) Het voelt voor mij veilig om dit te proberen waar hij bij is en in een rustige omgeving. 

Nu heb ik een aantal vragen waar ik graag jullie mening over hoor. Ik heb namelijk veel vertrouwen in jullie als ervaringsdeskundigen en hoor graag wat jullie denken: 
- Waar heb jij jouw concerta gekregen? In het geval van een huisarts: had je het idee dat hij of zij genoeg kennis had van de middelen om je niet zomaar iets voor te schrijven?
- I.v.m. een eetstoornis in het verleden durf ik geen ritalin te slikken omdat daar vaak verminderde eetlust bij komt kijken. Hoe is jouw ervaring met verminderde eetlust bij concerta?
- Is starten met medicatie op vakantie handig of juist heel onhandig? Ik ben tenslotte drie weken lang niet in staat om bij de huisarts langs te gaan. Als ik me na een of enkele keren concerta slikken niet fijn zou voelen zou ik direct stoppen met het middel, dat heb ik wel al besloten. 
- Ik heb nu bedacht dat concerta voor mij het beste middel is om te proberen omdat de eetlust hierbij niet zo veel minder zou worden, maar misschien heb ik het wel helemaal mis. Is er een middel waar ik niet van op de hoogte ben dat misschien wel geen verminderde eetlust heeft?

Alvast heel erg bedankt voor jullie reactie! :)
reactie op @marjoleinvd:
Alex H Hoi Marjolein!

Hoop dat je een fijne vakantie hebt gehad! Je zal inmiddels wel terug zijn.
Ik ben erg benieuwd of je nu wel of niet al gestart bent met Concerta en zo ja wat je ervaringen zijn.

Zelf een tijdje Dexamfetamine (en paar weken later de retard versie die ik 3mnd heb gebruikt tot 20 mg dosis daarna weer verlaagd naar 15mg) maar voorlopig even gestopt omdat ik mij afvraag of het wel helpt. Ik zit zelf inmiddels al bijna een jaar thuis met 2e burn out. Door mijn burn out ben ik gevoeliger voor alles, ook medicatie en is het ook lastig in te schatten wat door de burn out komt en wat bijwerkingen van de medicatie zijn.

Ik vermoed dat ik uiteindelijk een ander medicijn zal moeten proberen (misschien wel concerta)

Ik hoop igg dat je de juiste ondersteuning krijgt! Ook voor je burn out! En dat je jezelf de tijd en rust gunt. Er is geen haast! Goed en volledig herstel is het belangrijkste! Zelf heb ik geen hulp gehad bij 1e burn out en de 2e is nog pittiger. Zorg goed voor jezelf en luister naar je lichaam.

Xoxo
2 jaar geleden

Beantwoorden

Jordy Vanderware 2 jaar geleden geplaatst
- Waar heb jij jouw concerta gekregen?

Mijn huisarts heeft me echter doorverwezen naar een psychiater die mij verder netjes opvolgt...
Moet wel even vermelden dat ik nog geen diagnose had. In uw geval zou uw dokter dit perfect kunnen voorschrijven, maar dat hangt van dokter tot dokter af.

- Hoe is jouw ervaring met verminderde eetlust bij concerta?

Positief, ik ervaar geen ‘vreetbuien’ meer. Echter probeer ik e-nummers te vermijden en tot nu eet ik vrij gezond. Grotendeels omdat dit de concentratie ten goede komt en ik voel mij veel beter! Verminderde eetlust was bij mij slechts tijdelijk, je zal automatisch weer honger krijgen. Dit was echter toch bij mij het geval. Ik eet ongelofelijk veel, maar het emotie-eten is daar voor mij persoonlijk bij weg gevallen.

- Is starten met medicatie op vakantie handig of juist heel onhandig?

Het is je recht om deze medicatie uit te testen als je op vakantie bent.
Persoonlijk lijkt me dit niet de perfecte start periode omdat de medicatie als verbetering van de cognitieve functies moet dienen.
Voor mij persoonlijk is een lage dosering al een verschil van dag en nacht.
Jij hebt volledig zelf de controle om tijdens je vakantie hiermee te beginnen... hiervoor kan ik je alleen maar waarschuwen, omdat er (mogelijk) bepaalde neverwerkingen kunnen uitwerken, voor mij was dit de eerste weken even wikken en wegen naar de juiste dosering.
Nevenwerkingen kunnen lastig zijn indien et stevige hoofdpijn plaatsvind lijkt mij, al zeker op vakantie... maar nogmaals dit is jou keuze, voor hetzelfde geld slaat het medicijn goed aan en heeft u minder last van uw symptomen.
Slechts in zeldzame gevallen gaat u een klachtenloze vakantie tegemoet.
Moest Concerta niet het juiste middel zijn voor u, of de dosis te hoog... kan dit foutlopen... ik weet niet in welke ernst uw klachten plaatsvinden maar met een lichte dosis starten zou mij zeer verstandig lijken!
Mijn leven is positief veranderd door deze medicatie.
Ik wens u hetzelfde geluk toe...!
Alvast veel plezier op vakantie!
Indien verdere verloop in dit topic...
houd ik dit hier zeker in de gaten!

Tot ziens,
Mvg J
reactie op @jordyvanderware:
Sandra Van hees Dank je wel
Mijn zoon gebruikt op het moment zijn concerta niet in het weekend en heeft maandag hoofdpijn. Nu weet ik waarom
11 maanden geleden

Beantwoorden

Stefanie van den Berg 2 jaar geleden geplaatst
Het is eerst noodzakelijk om een officiële ADHD diagnose te krijgen van de dokter of psychiater wat Jordy ook aangeeft.

Je vakantie heb je zonder medicatie gedaan neem ik aan? Leuk gehad?
Tina Redder 1 jaar geleden geplaatst
ik zou gewoon starten met Concerta.

mijn moeder zei altijd, het is nooit een juiste moment.

wel uiteraard eerste de ADHD diagnose anders krijg je (volgens mij) ook geen medicatie mee van de apotheek.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 June 2018 om 11:44
Aantal lezers 44
Aantal reacties 6