Wel Niet Medicatie kind met ADHD

Laatste reactie 19/08/2020 07:50 door Vere
· Markeren als ongelezen
Bertine B 9 maanden geleden geplaatst
Hoi, ik sta voor een dilemma. Toen onze zoon twee weken geleden de diagnose kreeg.. zei de arts zou ik Ritalin voorschrijven.. maar zijn er nog andere oplossingen dan medicijnen.

Nicole Hoogenboom 9 maanden geleden geplaatst
Hoi Bertine B

Ik denk dat het vooral heel erg belangrijk is om uit te zoeken hoeveel last jullie kind heeft van zijn ADHD. 
Als het met hulp van jullie te structureren is, denk aan een planbord, schema's  en rust in de klas etc dan zijn medicijnen waarschijnlijk niet nodig. Als dit allemaal onvoldoende is dan heb je kans dat medicatie wel beter werkt voor hem.

Maar waar je mee kunt gaan beginnen is een white board met eventueel picto's. En dan elke avond voordat jij naar bed gaat het schema voor de volgende dag neerzetten. Verder heb ik indertijd gemerkt dat regels maken maar vooral ook deze volhouden bij een van onze ADHD'ers goed werkte, bij de andere twee jammer genoeg niet.
Hou verder de taken klein, dus verwacht niet te veel in een keer maar knip de opdracht in overzichtelijke stukjes. Die zijn soms wel uit te voeren maar een complexe opdracht nooit. 
En wat bij ons voor allemaal werkte was een ijzeren dag structuur hebben, zo laat eten, zo laat douchen en zo laat naar bed. Dit gaf ondanks de weerstand die zij natuurlijk hadden rust en door die rust hadden ze minder last van hun eigen onrust. 

hopelijk kan je hier in ieder geval iets mee, succes.
Nicole
JJ S 9 maanden geleden geplaatst
Geheel eens met het bovenstaande van @nicolehoogenboom159​. Al is het wel eens een behoorlijke uitdaging om die structuur te bieden. Zeker in een gezin waar meerdere kinderen in zitten. Maar ik merk bij onze kinderen wel dat dit heel goed helpt en dat ze er zelfs naar gaan vragen.

En verder: Positief gedrag (of pogingen daartoe) erkennen en belonen met complimenten en knuffels en druk of impulsief gedrag ook niet te snel negatief bestempelen (al zijn er natuurlijk altijd grenzen, het is een dunne lijn). Want dit gaat het zelfbeeld bepalen en kan op lange termijn vervelender uitpakken voor hem. Bij extreme driftbuien: Accepteren dat het er soms bij hoort. Checken of het gevolg van honger, vermoeidheid, overprikkeling is? Eventueel iets laten eten en in prikkelarme omgeving laten afkoelen. Ruimte geven, niet in discussie gaan of zijn gevoelens rationaliseren/marginaliseren. Erover praten als hij is afgekoeld en zijn gevoelens erkennen.

Helaas heb je het niet altijd in de hand. Want je kind gaat ook naar school, sportverenigingen, clubjes en zal op die manier met andere vrienden en 'opvoeders' in aanraking komen die weer hun eigen interpretatie hebben voor zijn gedrag en alsnog zijn zelfbeeld onderuit kunnen halen. Het is soms maar net wie je treft. Zelfs communiceren dat hij het 'ADHD label' heeft zal dan niet voor iedereen tot het gewenste begrip leiden. De misvatting is bij veel mensen (zelfs onder sommige leraren) toch vaak dat ADHD het gevolg is van slechte opvoeding en dat ze dat wel even recht zullen zetten.... Maar wees gerust dat dit geheel niet juist is. Beter dan puur het ADHD label communiceren de omgeving ook de concrete tools aanreiken zoals hierboven: structuur, positiviteit, ontprikkeling etc. en hopen dat die omgeving hier ook voor open staat en dit kan bieden.

Voor mij is de vorming van dat zelfbeeld door externe factoren eigenlijk het belangrijkste argument vóór medicatie. Die wereld buiten het huis die hem keer op keer bestempeld, terugfluit, negatief bejegend en soms treitert of belachelijk maakt. Vriendjes die hem afwijzen omdat ze hem irritant vinden. Ouders op het schoolplein die speelafspraken met een beleefd excuus afhouden en vervolgens wel voor zijn ogen met een ander (rustiger, leuker?) vriendje naar huis gaan. De verjaardag van zijn beste vriend waar hij niet is uitgenodigd omdat hij "van zijn ouders niet meer kinderen mocht uitnodigen...". Allemaal mogelijke factoren buiten je invloedssfeer die zijn zelfbeeld in negatieve zin kunnen gaan vormen en zelfs tot volwassen leeftijd heel beschadigend kunnen zijn.

Het zal in gevallen niet nodig zijn om medicatie te gebruiken. Zeker als je geluk hebt met de school, leraren, vriendjes etc. Dus als het zonder medicatie goed met hem gaat en voor jou ook goed voelt. Vooral daarvoor gaan!

Wat is eigenlijk de reden dat je het eventueel zonder medicatie wil doen? Ik kan dat goed begrijpen hoor, medicatie aan kinderen geven is niet zaligmakend of ideaal. De omgeving wil daarbij het gebruik van medicatie nog wel eens negatief bestempelen of zelfs veroordelen. Dat ouders het voor zichzelf doen om het kind 'rustiger en makkelijker hanteerbaar' te maken. Ik heb (helaas) ouders gehoord die dit ook echt zo zien en uitleggen aan hun kind. Het kind krijgt hierdoor eerder bevestigd dat hij anders is en een pilletje nodig heeft om 'normaal' te zijn. Medicatie moet in mijn ogen gebruikt worden in het belang van degene die het gebruikt en juist ten goede komen aan zijn/haar zelfbeeld. Dit is ook hoe ik die overweging vaak uitleg aan de (helaas vaak oordelende) omgeving.
Lotte van der Werf 8 maanden geleden geplaatst
Beste Bertine,

Ik ben juf (nu 13 jaar) op het speciaal basis onderwijs en ik heb zelf ADHD. Veel kinderen op de school waar ik werk slikken medicatie. Heel veel ook niet. Het is ook moeilijk en ik snap ouders hee goed als zij dit dilemma hebben. Ik wil als juf daarin ook objectief blijven naar de ouder van 'onze' kinderen. Mijn vraag is of je zoon last heeft van ADHD met bijvoorbeeld schoolse dingen. Geeft je zoon aan school niet leuk te vinden, het leren niet leuk vindt of dat hij niet begrepen wordt door vrienden of leerkrachten? Krijgt hij snel ruzie en snapt hij dan niet waarom? 
Kortom, zijn er belemmeringen in het dagelijks leven die zijn zelfvertrouwen verminderen? En komt dan door zijn impulsieve gedrag? Is het concentreren lastig voor hem waardoor zijn schoolprestaties achteruit gaan? Als dat zo is dan is medicatie wellicht helpend. 
De zoektocht bij kinderen  mbt de juiste hoeveelheid en de juiste medicatie kan even duren. Ik vind het altijd fijn als ouders mij vragen of ik als juf verschillen zie in de klas. en houdt als ouder rekening met de rebound en verminderende eetlust. Blijf zoeken naar wat past bij je zoon en als de medicatie juist is afgestemd dan kan het zeker helpend zijn. Maar begin er vooral niet aan als ADHD hem niet in de weg zit. 
En concerta is langwerkend zodat hij op school geen medicatie hoeft. 
Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Groetjes 
Vere V 8 maanden geleden geplaatst
Hi, ik gebruik zelf essentiële oliën, goed slapen en eten is ook belangrijk. Zo min mogelijk prikkels (‘s morgens zelf ook nog veel last van), sporten en bewegen.

Of u wel of geen medicatie wilt gebruiken voor u kunt wil gebruiken blijft een keuze die geen enkele ouder wil maken..

Jij kan het willen maar wil je kind ook medicatie slikken?
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 July 2020 om 08:12
Aantal lezers 27
Aantal reacties 5