Wat zijn de voordelen en nadelen van Medicatie voor ADHD?

Laatste reactie 10/09/2021 20:48 door Sarah
· Markeren als ongelezen
Mariska Hoppens 5 jaar geleden geplaatst
Naast dat het geld zal kosten, was ik benieuwd naar de grootste voordelen en nadelen van medicijnen.
Rosalie Snip 5 jaar geleden geplaatst
Voor mij zijn er voornamelijk voordelen:

- Minder moe door constante overprikkeling.
- Gefocuster
- Meer controle

Nadeel is de rebound als de tabletten zijn uitgewerkt. Dan dus moe suf en ongeconcentreerd...
reactie op @rosaliesnip:
Mariska Hoppens Ik heb even een tijdje Ritalin geprobeerd. Wel meer focus maar vervelende bijwerkingen. Ik heb gekozen om zonder medicatie door te gaan. Meer te concentreren op voeding en dat begint aardig te werken.

4 jaar geleden

Beantwoorden

Pearl Lisser 5 jaar geleden geplaatst
Hoi, ik ben Pearl, moeder van een 7 jarige met diagnose ADHD. Ik had al heel stuk geschreven. Zijn er kinderen die wat ouder zijn en kunnen aangeven of ze het juist fijn / niet fijn vonden dat hun ouders hen juist wel/geen ritalin gaven toen ze zelf nog te jong waren ben om daar zelf een keuze in te maken? Ik vind het lastig. Bang dat ik mijn zoon tekort doe. Maar ook bang om het hem wel te geven daar hij nog zo jong is.

Graag ervaringen van kinderen...
reactie op @pearllisser:
Coen Olde Bijvank Hoi @pearllisser naar mijn mening is het belangrijkste dat jouw kind ook volledig achter de keuze van medicijnen staat.

Iets tegen de wil in lijkt mij niet verstandig.

4 jaar geleden

Beantwoorden

Sarah b Hoi Pearl, 

Ik ben net, op mijn 30e, erachter gekomen dat ik ADHD heb. Ik denk nu vaak: Hoe anders zou mijn leven zijn als ik vroeger getest zou zijn geweest en medicijnen had gehad. En ik ben tot de conclusie gekomen dat ik blij ben dat mijn ouders mij die medicatie niet hebben gegeven. Hoe moeilijk het soms (vooral als puber) ook was. 
Ik denk dat je zoon veel te jong is voor die medicatie. Laat hem zijn wie hij is. Zorg voor een mentor of een buddy. Of therapie als dat nodig is. Maar zijn hersenen ontwikkelen nog en ik denk dat 7 jaar echt te vroeg is. 

Zelf nu op mijn 30e denk ik heel goed na en overweeg ik om die medicatie misschien helemaal niet te nemen. Onderschat het niet. Jouw zoon kan geen keuze maken en ik vind niet dat jij voor hem moet beslissen. Laat hem gewoon kind zijn zonder medicijnen die hem suf maken. 

Stel hij is puber en zijn gedrag loopt uit de hand, dan kun je altijd nog kiezen voor medicatie. Soms is het echt nodig, maar ik zou het niet doen omdat je wil dat hij het goed doet in school. 
2 weken geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Ellen Stoll 5 jaar geleden geplaatst
Voor mij zijn er eigenlijk ook alleen maar voordelen.
natascha de Jongh 5 jaar geleden geplaatst
Hoi pearl, onze zoon is in inmiddels 11 en kan goed het verschil aangeven. Op school vind hij het heel fijn met medicatie. Hij zit inmiddels in gr 8 en heeft het jaren goed gedaan op concerta. Wij laten hem in de weekenden kiezen , met of zonder, soms vind hij het fijn zonder, hij heeft dan meer eetlust en zin om dingen te ondernemen. Ik zou het voot jouw kind uitproberen hoe hij reageert, als hij het echt nodig heeft. Onze zoon heeft het geholpen naar waar hij nu is!

Succes, natascha
Johan Den Hartog 5 jaar geleden geplaatst
Ik kan de mening van Natascha bevestigen.

Onze zoon liep ook vast in groep 3. Nu hij Concerta slikt stijgt hij boven zichzelf uit. De meester zegt ik zou willen dat ik er nog zo 27 in de klas had. Ondertussen dus in groep 6.

Ook in het weekend gaan we gewoon door, eetlust is goed, mede omdat hij ook veel sport.

Soms gaat slapen lastig, vooral in de zomer, maar verduisteringsgordijnen helpen hem een eind op weg.

Ik slik ze zelf ook en het enigste nadeel wat ik ervaar is soms een droge mond.

Gr,

Johan
iris van nuenen 5 jaar geleden geplaatst
Mijn zoon van tien geeft als voordeel aan:

Rust in zijn hoofd

Minder snel boos

Beter kunnen opletten

Nadeel:

Niet goed inslaap komen.

Wij als ouders zien vele voordelen. Onze zoon was eerder snel overprikkeld en werd daardoor boos. Dit koste hem vriendschappen en lastige situaties in de klas. Sinds het gebruik van medicatie, concerta 54, zien wij dat zijn vriendschappen hersteld worden en hij het leven beter aan kan.
natascha de Jongh 5 jaar geleden geplaatst
Fijn om dit te lezen. Er zijn zoveel negatieve vooroordelen over medicatie.
Johan Den Hartog 5 jaar geleden geplaatst
Die vooroordelen komen door onwetendheid en de indianen verhalen die er over medicatie rond gaan.

Ik zelf was niet anders over medicatie totdat mijn zoon vastliep op school en we verder onderzoek zijn gaan doen. Conclusie was duidelijk; ADHD. Medicatie was mogelijk de oplossing en na e.e.a geprobeerd te hebben zijn we gestart met Concerta. De kenmerken die Iris noemt komen overeen maar op school en op sociaal gebied gaat het als nooit tevoren. Hij zit nu in groep 6, is een kei in rekenen en de andere vakken waarin hij minder interesse heeft zijn ook ruim voldoende tot goed.

Ik herken veel in zijn gedrag, heb vroeger bijna 5 jaar in een internaat gezeten omdat ik ernstig "voedsel allergie" had. Nu ik hem zie, herken ik mezelf, inclusief impulsief gedrag, perfectionisme, gedreven door rechtvaardigheid en altijd maar het beste uit een uitdaging / werk halen. Na een tijdje Concerta te hebben geslikt ben ik overgegaan op LTO3 maar nu weer terug op Concerta. Medicatie geeft me rust, beter te presteren (dingen afmaken) en organiseren.

Gr

Johan
Anne-Marie Sijpheer 5 jaar geleden geplaatst
als de juiste dosering er is , is dat prettig voor diegene en voor de omgeving... kijk op de site 'meer kosten Nederland' hier vind je alle tips om zorgkosten van de belasting af te trekken..wie niet waagt wie niet wint... kost mij 1200 euro op jaarbasis... heb het er voor over.. andere mensen met andere diagnoses hebben ook zorgkosten
Katleen En Stijn 4 jaar geleden geplaatst
Ik hoor veel positieve reacties op de concerta. Mijn zoon (10jaar) voelde hem er niet goed bij en neemt nu rilatine modified releasd 30mg. De concerta hebben we gepropeerd in de grote vakantie op doktersadvies. Mijn zoon was heel emotioneel met de concerta en met een lagere dosis was er geen verschil merkbaar aan zijn normale doen. Als hij geen medicatie neemt heb ik een gelukkiger kind maar hij geeft aan ze nodig te hebben in de klas. Wat was de concerta trouwens duur. Op jaarbasis 750 euro voor medicatie waar mijn kind ongelukkig van loopt. Momenteel gaat het goed, toch vraag ik mij af of er op natuurlijke wijze alleen je iemand kan helpen met ADHD.


Uiteindelijk heb ik nu het gevoel dat ik mijn kind medicatie geef voor school en mss later dan werk.
Coen Olde Bijvank 6 maanden geleden geplaatst
"ADHD medicatie voordelen en nadelen"

Het grootste voordeel is dat ik dagelijks 'normaal' kan functioneren en veel meer overzicht heb en niet alle kanten op ga.. (moeilijk voor te stellen voor iemand die geen ADHD heeft)

Het grootste nadeel is dat je afhankelijk bent.. ik bedoel hier mee te zeggen.. ik kan op dit moment echt niet zonder en zou dit ook niet willen.. aan de andere kant.. als het bij helpt en mij verder brengt in het leven wat is hier dan erg aan? (ja, ik heb hier lang meegezeten.. dat ik het niet wilde omdat ik niet 'anders' wilde zijn) maar nu ik het geaccepteerd heb.. heeft het mij al ver gebracht!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 March 2016 om 19:58
Aantal lezers 121
Aantal reacties 15