Wat vinden jullie?

Laatste reactie 17/02/2021 12:46 door Belia
· Markeren als ongelezen
Elise - 1 jaar geleden geplaatst
Hallo,

Vandaag was het zo ver..mijn diagnostiek dag bij Adhd centraal. 
De vragen lijsten en het interview gaven aan op wat kleine dingen na dat ik geen adhd zou hebben
Maar de qb test gaf toch iets heel anders aan..ik scoorde hoog of slecht het is maar hoe je het bekijkt en nu heb ik dus toch de diagnose adhd gekregen en dan met name door de impulsiviteit,aandacht en hyperactiviteit. 

Ze hebben mij daarna als proef medicatie ritalin gekregen en dat begon te werken want ik voelde me raar..slapjes alsof ik traag praatte en soort druk op mijn borst en de test..had ik nog slechter gemaakt als ervoor!!
Nu lijkt het ze verstandig om over 1,5 week terug te komen en dan de test te doen met dex?
Maar ik weet het niet hoor...ik snap dat je niet direct kan zeggen of medicatie werkt en als je zeker wilt weten ik het de tijd moet geven. 
Maar ik twijfel nu nog meer over medicatie. 
Ik zou het dan vooral doen om een minder gejaagd gevoel in mijn lichaam te hebben en minder drukte in mijn hoofd. Maar ik vraag mij af zijn er ook andere manieren?

Want iets in mij zegt toch heel sterk om niet de test nog een keer te doen met Dex?.

Wat is jullie mening en advies?
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Wat apart..?

Dus de vragenlijsten/testen gaven geen adhd aan.. Weet je nog wat je "scoorde" op de DIVA vragenlijst? Dat zijn die 2 sets van 9 vragen (dus 18) waar je dan steeds voorbeelden bij kunt noemen. Voor volwassenen is dacht ik 5 uit 9 op een van de setjes voldoende.

De QB test ken ik niet, had zelf allerlei neuropsychologische testen, maar het zal hetzelfde idee zijn.

Vind het verhaal over de proefmedicatie ook wel gek.. Je krijgt ritalin en maakt de test slechter. Het lijkt bij ADHD-centraal wel heel erg op medicatie "pushen" gericht. En dat terwijl dat voor iedereen net anders werkt, vaak de 1ste keer helemaal niet, enorm gezocht wordt naar de juiste dosis, middel etc..
reactie op @bbking:
Elise - Bedankt voor uw reactie,ik weet niet meer exact wat ik scoorde op de vragen lijsten maar wel erg laag.

Ze hebben mij ritalin gegeven aan de hand van mijn gewicht geloof ik.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Ik blijf het toch een apart verhaal vinden.. Mij is verteld (maar dat is een andere GGZ):

- Je moet voldoende "scoren" op de Diva 5 vragenlijst/interview, dus op veel antwoorden "ja"
- Deze "ja" antwoorden moeten ook op 2 of meer gebieden in je leven voor forse problemen zorgen. En dat zowel in jeugd als volwassen leven.
- Tests zijn ter ondersteuning van bovenstaande 

Waar ik nu een traject volg kun je bv. de diagnose niet krijgen als je wel de kenmerken hebt, maar er bv. geen last van hebt. Allebei moet aanwezig zijn.

In jouw verhaal lees ik dat het interview geen adhd aangaf, volgens mij mag je dan niet zomaar de diagnose krijgen. Ik las in je eerdere verhaal dat je zelf twijfelt en vooral momenteel stress/onrust/crisis ervaart. Daarom is het juist belangrijk dat men dit zorgvuldig bekijkt/onderzoekt, een stempel kan best wel wat met je doen is mijn ervaring.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
mathieu wouters 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb sterke twijfels bij die testen.  Zeker als ik lees hoe ze het daar bij ADHD centraal aanpakken.  Als je grootste probleem gejaagdheid en drukte in je hoofd is, gaat de diagnose je niet persé wijzer maken of de klachten verlichten.  Ik ben ervan overtuigd dat kinderen vaak het label gegeven wordt om hen methylfenidaat te kunnen toedienen.  En dan vooral om hen beter te doen presteren op school.  Maar de kinderen zijn er uiteindelijk op lange termijn niet bij gebaat voor hun welbevinden.

Methylfenidaat maakt je niet persé rustiger, integendeel.  Ik ben twee jaar geleden, op eigen vraag en na overleg met de huisarts venlafaxine beginnen nemen.  Is een medicijn dat vaak gegeven wordt aan mensen die last hebben van angststoornissen.  Dit zijn de symptomen :

Gegeneraliseerde angst :
    je bent vaak angstig en hebt bange voorgevoelens
    de angst en bezorgdheid blijven niet beperkt tot één specifiek onderwerp
    het kost je veel moeite om je zorgen de baas te blijven
    het lukt u niet om te stoppen met piekeren

Daarnaast heb je last van minimaal 3 van onderstaande symptomen:

    je voelt je geïrriteerd, rusteloos of opgejaagd
    je bent vermoeid
    je hebt concentratieproblemen
    je bent prikkelbaar
    je hebt last van spierspanningen
    je hebt problemen met inslapen

Valt je iets op aan deze symptomen? 😉 
reactie op @mathieu:
Willem Jansen Misschien is het voor jou handig om te googlen naar de 7 typen adhd. Samengevat zijn er dus volgens een gespecialiseerde arts 7 type adhd, die allemaal een andere behandeling nodig hebben. Eén van de types is adhd wat zich o.a. in angstheid/angstoornis. Bij dit variant werkt (uitsluitend) stimulerende medicatie juist averechts en wil je (ook) kalmerende supplementen/medicatie nemen.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Willem Jansen 1 jaar geleden geplaatst
Beide testen blijven toch enigszins beïnvloedbaar, bewust of onbewust in mijn optiek. Als jij de QB test expres wisselt tussen je reactietijden en bewegelijk bent tijdens de test is het aan hen dat het voor ze opvalt of niet. De vragenlijst is ook hoe je er zelf tegen kijkt. Toen ik de vragenlijst voor de diagnostiekdag invulde had ik met name op hyperactiviteit een compleet andere uitkomst. Ik scoorde namelijk een 1 of 2 toen ik zelf invulde, maar toen ik met de psycholoog het invulde had ik een 8 of 9 van de 9. 

Wat betreft de medicatie, blijft uiteindelijk natuurlijk altijd je eigen keuze of je medicatie wilt proberen of niet. Als je echter op dit forum leest, zie je weinig mensen die gelijk de juiste medicatie en dosering heeft gekregen, blijft aftasten natuurlijk.
reactie op @willempiex:
mathieu wouters ik denk dat het grote probleem is dat er bij de opstart van medicatie standaard met methylfenidaat wordt begonnen.  Dan wordt er mijns inziens toch weinig rekening gehouden met die zogenoemde subtypes... 

En het is waar, de tests zijn beïnvloedbaar.  Als ik klachten heb die puur door angst worden veroorzaakt en ik ben ervan overtuigd dat ik ADHD heb, dan zal dat 9/10 uit  de tests blijken.  En dan ga ik niet meteen verder geholpen worden. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Maar met een goede afname van het DIVA interview prik je daar doorheen. Het gaan om levenslange kenmerken die voor problemen zorgen in 2 of meer leefgebieden.

Dus als je bijv. 35 bent, de laatste 2 jaar gestresst en druk in je hoofd krijg je echt niet zomaar een ADHD diagnose (behalve dan bij ADHD-centraal, blijkt). Het kan dan goed zijn dat je klachten door overspannenheid of burn-out..
1 jaar geleden

Beantwoorden

mathieu wouters gegeneraliseerde angst kan bijvoorbeeld ook van kleinsaf een rol spelen.  Hier is ook sprake van een erfelijke factor (of eventueel opgroeien in conflictrijke omgeving) (beide factoren hebben bij mij denk ik een belangrijke rol gespeeld). Maar of het nu angst is of ADHD van het bepaalde subtype, ik denk dat het belangrijk is bij de behandeling vooral rekening te houden met de dominante klachten.  Ik had het meeste last van opgejaagd gevoel en slapeloosheid, en dan is methylfenidaat niet meteen het meest passende medicijn (net zoals dat bij Elise bv ook niet het geval is denk ik)...
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B Maar dan moet je in je diagnosetraject nog steeds langs de 18 kenmerken in de deelgebieden aandacht/hyperactiviteit/impulsiviteit lopen en moet er voldoende match zijn. Angstklachten zijn overigens 1 van de meest voorkomende (bij)klachten bij ADHD. 

Andersom, als de angst/stress etc op de voorgrond staat kan dit door heel veel verschillende zaken komen.

1 jaar geleden

Beantwoorden

Willem Jansen Wordt niet standaard met methylfenidaat begonnen, ik begon (nog steeds aan het aftasten) juist met dexa.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
Hoi Elise, wat zijn je ADHD klachten? Wat is de reden dat je je hebt aangemeld bij ADHD Centraal?

Niet iedereen reageert goed op de stof Methylfenidaad (werkzame stof in Ritalin).  Wat jij beschrijft, had ik ook bij een hogere dosis. Het kan zijn dat het teveel voor je was. Ik heb nu de laagste dosering en dit gaat wel goed.

Sta je überhaupt open voor medicatie of zou je liever andere mogelijkheden verkennen?
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Wat me het meest opvalt, is dat ze de diagnose willen stellen op basis van de QB-test. Dat terwijl die test vooral een meetinstrument is voor het toetsen van effectiviteit van medicatie bij mensen die de diagnose al hebben.

Kan me goed voorstellen dat zo'n test ook ondersteunend werkt in een diagnose-traject, heb zelf allerlei andere testen gedaan maar het idee is hetzelfde.

Denk dat het belangrijk is wat je zelf wil? En of je het stempel ziet zitten als je niet echt matched op de kenmerken. Medicatie is (als je geluk hebt) een heel klein steuntje. Het gaat geen problemen voor je oplossen of beslissingen voor je nemen.

Tasoes S 1 jaar geleden geplaatst
Hallo,
Jongedame van 42, relatie 3 jaar (langste ooit :)) wat overigens goed gaat!! Op mijn 22 e of 23 e gediagnosticeerd met ADHD.

omdat ik weer te lang ben doorgegaan en maximaal over mijn grenzen ben gegaan, overspannen thuis. Heel vervelend als je denkt superwoman te zijn. Maar goed, bij mij moet er dus ook het eea veranderen want zoals mijn lichaam nu voelt. Man man man , niet best en best geschrokken. Was altijd een sportvrouw en het lukt mij nu gewoon niet om langer dan 20 min cardio te gaan doen in the gym.

Ik heb ook gekeken bij adhdcentraal voor her diagnostiek en behandel8ng ( heb dit 20 jaar geleden gehad maar weet er niet zoveel meer van).
Wat ik gek vind is dat ze je op dezelfde dag ritalin geven en denken dat dit voor jou werkt.
Ik ben ermee gestopt want ik had last van de bijwerkingen en ik had het gevoel speed te hebben genomen.

Ooit dexamfetamine gehad en dit beviel wel, eigenlijk weet ik niet waarom ik daar mee gestopt ben. Anyway, ik heb toen venlafaxine (efexor xr) heel lang geslikt en dit werkte erg goed bij mij. Dank je wel Mattieuw voor de reminders want ik wil toch ook weer medicatie want wordt echt gek van de chaos van gedachtes in mijn hoofd. Heb heel lang gedacht van dat ik het zelf kan, ik voelde mij zwak om pillen te nemen maar ik vraag mij echt af hoe ik het de afgelopen 10 jaar heb gedaan....

Ik vind het interessant om te lezen over de 7 types ADHD en ga hier zeker meer over lezen. Misschien moet ik hier maar wat vaker op gaan zodat ik het allemaal kan accepteren bedenk ik mij nu.

Elise, het is lastig om te zeggen wat je wel en niet moet doen. Ik denk dat je vooral moet gaan voelen bij jezelf wat het beste kijkt om te doen ( ik weet hoe lastig dit kan zijn). Als het niet goed voelt, niet doen. Er zijn ook andere wegen die je kan bewandelen... en er zijn ook meerdere medicijnen... misschien goed om eerst een goede diagnostiek af te laten nemen want als ik dit zo lees dan komt het voor mij niet echt over alsof het echt een passende diagnose is.....

Succes in ieder geval....
Belia Heilbron 3 maanden geleden geplaatst
Beste Elise, 

Naar aanleiding van je bericht van ruim een jaar geleden ben ik benieuwd hoe het nu gaat en hoe je terugkijkt op deze ervaring. Ik doe als journalist samen met een collega onderzoek naar ADHD Centraal en zou graag met je in contact komen. 

Zou je me een mailtje willen sturen of kunnen bellen? Dit kan naar heilbron@platform-investico.nl of ik ben bereikbaar via 06 42 35 12 61.  Dan kan ik je wat meer vertellen en uitleggen. 

Alvast bedank! Groet,
Belia Heilbron  
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 30 September 2019 om 21:43
Aantal lezers 49
Aantal reacties 16