Wat vinden jullie?

Laatste reactie 15/04/2021 11:16 door Aïda
· Markeren als ongelezen
Jes Stichter 3 maanden geleden geplaatst
Een vraag, wat vinden jullie;
Mijn dochter van 20 jaar heeft ( net als ik) ADD.
Ik begrijp haar daardoor goed en hoor dan ook vaak dat ik het altijd maar voor haar opneem..
Een voorval:
Dochter is gisteren als laatste thuis gekomen. Heeft haar fiets in het schuurtje gezet.
Mijn man wil vanmorgen de fiets pakken om naar zijn werk te gaan.
Reageert hij erg geïrriteerd omdat zijn fiets klem staat en half gevallen is.
Hij vindt dat ze daar op moet letten en haar fiets wat meer naar achteren moet zetten.
Zodat iedereen normaal z’n fiets kan pakken.
Heeft hij gelijk in maar ik vind het eerlijk gezegd al heel wat dat haar fiets binnen staat.
Het is geen onwil.
Ze is in haar hoofd al drukker dan normaal want ze zit in examens van haar opleiding, audities van een nieuwe opleiding en al het andere wat altijd in haar hoofd zit.
Praat ik dit goed of begrijp ik haar beter dan anderen?
Jay Vincent 3 maanden geleden geplaatst
Hey Jes!

Interessante vraag. 
Ik denk dat het belangrijk is om beide kanten te begrijpen. Voor jouw man kan het een behoorlijke irritatie zijn om steeds weer te moeten stoeien met het pakken van een fiets, ondanks dat hij wellicht al meerdere keren aangegeven heeft bij jullie dochter hoe vervelend dit is. 

Ik kan mij voorstellen dat jullie dochter in de drukte en chaos die zij ervaart vergeet om haar fiets goed neer te zetten. Het is zeker mogelijk dat dit komt door haar ADD. 
Echter is ADD geen excuus om lui te zijn..

Jij kan als ADD ervaringsdeskundige ongetwijfeld aan je man uitleggen hoe het er in haar hoofd aan toe kan gaan. Misschien kan je daarmee voor wat meer begrip zorgen. 

Om het te voorkomen kan je praktische geheugensteuntjes voor je dochter gebruiken. Even vragen of ze er aan gedacht heeft haar fiets goed neer te zetten, of een briefje op de schuurdeur ter herinnering? 

AD(H)D'ers hebben soms gewoon een geheugensteuntje of wat controle nodig, niks mis mee toch. 😌
jane bambi 3 maanden geleden geplaatst
Hij raakt begrijpelijk geïrriteerd en hij heeft ook het recht om dat te uiten, het is niet goed als hij zijn gevoelens moet opkroppen omdat iemand anders ADD heeft. Aan de andere kant is het ook niet goed als jullie dochter zich daardoor schuldig of slecht gaat voelen. Misschien kan hij zijn irritatie en boosheid op een andere manier leren uiten.
Aïda Aponte 2 maanden geleden geplaatst
Ik heb hetzelfde probleem met mijn zoon van 22 en zijn vader. Het is alsof ik altijd tussen twee vuren zit. Altijd maar proberen de een de ander te laten begrijpen. Dat is dus een onmogelijke zaak. Ik denk dat het wel van belang is dat je man niet te heftig reageert op dingen. Maar tot 10 telt en daarna probeert uit te leggen wat hem zo dwars zit. Je dochter zal waarschijnlijk zeggen dat ze het begrijpt en dat ze het niet meer zal doen. Maar het gebeurt vast nog wel 10x. De kunst is kalm blijven en blijven herhalen. Boos worden werkt in mijn geval alleen maar averechts.  Dat is mijn idee. Maar ja ik ben zelf nog steeds lerende. Je bent in ieder geval niet alleen in deze 😉
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 17 March 2021 om 09:17
Aantal lezers 17
Aantal reacties 4