Wat is jouw beroep? ADHD, ADD en Autisme beroepen.

Laatste reactie 14/03/2020 10:09 door Coen
· Markeren als ongelezen
Fránces . 3 jaar geleden geplaatst
Hoi!

Sinds ik de diagnose gecombineerd ADHD heb gekregen ben ik flink gaan nadenken (maar wanneer niet?) over mijn keuzes in het leven en hoe ik bepaalde situaties heb aangepakt. Veel dingen vallen op zijn plaats.
1 daarvan is mijn beroepskeuze.

Ik werk in de kinderopvang met peuters van 2-4 jaar. Wat mij daarin dus veel brengt is de structuur en regelmaat die wij aanbieden. Op vaste tijden eten, rusten, slapen, aanbieden van activiteiten enz. Heel fijn die duidelijkheid!
Ook het gek doen met de kids brengt mij veel plezier.
Wat ik dan weer heel lastig vindt is chaos en rommel. (Grappig, want chaos en rommel beschrijft mij..)
De hele dag hoor en zie ik (letterlijk) zoveel om mij heen, dat ik dan iets zoek waar ik controle over kan hebben.. en dat is dus opruimen.
Einde vd dag ben ik vaak wel gesloopt, aangezien je continu prikkels om je heen hebt en eigenlijk nooit een volledig rustmoment kan pakken.
Ook kan ik mega enthousiast (hyperfocus daar istie dan) aan een thema werken en die compleet opzetten. Elk vrij momentje pak ik dan aan. Het afmaken is echter weer een probleem en dan raffel ik het weer eens af..

Vergaderingen/theorie trainingen enz zijn voor mij vreselijk saai en eindigt meestal in een hoop drukte, overdreven grapjes en niet-serieus gekloot. Gelukkig vermaak ik mijn collega's dan wel, maar doodvermoeiend voor mezelf. :p

Ik zou wel eens willen weten wat jullie ADHD'ers en ADD'ers voor werk doen en wat het je geeft en wat je opvalt?

Groetjes!
Nicole Hoogenboom 3 jaar geleden geplaatst
Hallo Frances

Ik heb nu al ruim 8 jaar een eigen praktijk waar ik ouders en volwassenen coach met alle problemen op het gebied van ASS en AD(H)D.
Hiervoor in loondienst geweest maar dat was voor mij niet echt een succes. Altijd doen wat je meerdere verzon en op de tijd die haar uitkwam, was nooit mijn tijd.
Nu heb ik de tijd aan mezelf, wil ik 's avonds doorwerken dan kan dat. Wil ik dadelijk stoppen dan ga ik morgen nog even een paar uur aan de gang.
Het geeft mij een enorme vrijheid en ik merk dat dat toch is wat ik hard nodig heb.

Aan de andere kant is het wel moeilijk om altijd zelf de eindbeslissing te moeten nemen. Ik ben degene die zelf in eigen hand heeft hoe mijn praktijk draait.
Heb ik een mindere focus week, zit ik in een dip dan is er niemand die mij daar uithaalt zolang ik niet aan de bel trek. Niemand die doorheeft als ik te lang op FB zit of te veel uren hier op het Forum hang.
Lukt de concentratie niet dan moet ik zelf zorgen dat dat blog toch geschreven wordt. Dat de facturen toch betaald worden en die blauwe enveloppen moet ik echt zelf open maken.

Ik heb het leukste werk wat er is en zou dit ook nooit in loondienst willen of kunnen doen. Op de een of andere manier heb ik ook alleen maar hele leuke cliënten.

Het valt mij op dat er erg veel ondernemers zijn die een vorm van AD(H)D hebben, gedreven mensen maar vaak toch met het focus probleem waardoor ze veel werk laten liggen en vaak onvoldoende uit hun onderneming halen.

Geniet ik? Bijna altijd maar soms denk ik echt serieus: "een baan zonder regel zaken en zonder verantwoording zou ook wel heel erg prettig zijn".

Met warme groet,
Nicole
Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
Leuke vraag @frances ik ben sinds 2013 ZZP'er / Freelancer in online marketing (breed begrip), ook voor bedrijven maar steeds minder omdat ik niet onafhankelijk van deze klanten wil zijn.

Mijn specialisatie is het realiseren van 'Salesfunnels' van A tot Z.. van product tot consument. Ik ben zelf erg slecht in taal.. en doe ook echt steeds meer wat ik leuk vind.

Wat mij opvalt..? Ik weet gewoon van mijzelf dat ik dagelijks een andere omgeving nodig heb.. en ik kan nooit langer dan 2 uur op een plek zijn.. dan breekt de hel los.. ik moet dan weg ofzo..

Evenals verjaardagen.. ik vind het moeilijk om urenlang op één plek te zijn.. of dat nou werk of sociaal is..

Wat leuk dat het jou zo goed bevalt bij de kinderopvang, erg tof om te lezen!
Tim Vrancken 3 jaar geleden geplaatst
@frances Dat nadenken zo vlak na die diagnose is heeeeel herkenbaar. Iets met een vol hoofd nog voller proberen te krijgen ;)

Ik ben zelf fysiotherapeut, en ik werk met verstandelijk en lichamelijk gehandicapten.
We werken in een klein team waarbij we elkaar "sturen". Dit werkt voor mij erg prettig.
In het verleden had ik grote moeite om me in een keurslijf te dwingen en dag in dag uit op hetzelfde kamertje te zitten... Speedy gonzalez was er niks bij...

Nu heb ik veel afwisseling, en dat kan ik erg waarderen.
Het is niet zozeer de structuur ( tijdsplanning, agenda, vaste afspraken) die het hem doet, maar echt de afwisseling. Sommige mensen komen naar ons gebouw, vaak ga ik ook naar een woongroep toe,
ik sleutel aan rolstoelen of loop samen met een adviseur over het terrein om een oplossing te bedenken voor een probleem met een rolstoel ( zithouding, alertheid, etc).

Administratief heb ik wel ondersteuning, en daar ben ik blij om!
reactie op @timvrancken:
Coen Olde Bijvank Administratie zou ik dan uitbesteden als ik jou was.
11 maanden geleden

Beantwoorden

Tim Vrancken ik probeer het, maar voor de zorgverzekeraars is het aan dovemans oren gericht... Ontregel de zorg betekent tot nu toe een administratieve lastenverzwaring van 125% 🤭😭
11 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank haha, heel goed @timvrancken​ leuk dat je er nog bent! Soms mis ik wel eens wat forum leden en ineens zijn ze terug. Goed om te zien!

groeten, Coen
11 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Nicole Hoogenboom 3 jaar geleden geplaatst
Ik vraag af en toe administratieve ondersteuning aan mijn partner.
Zelf ben ik hier slecht in en ik kan het open maken van blauwe enveloppen gewoon skippen uit mijn hoofd. Wat er niet is bestaat niet. net als de BTW die ik elk kwartaal moet door geven, help!!!

Ik zeg altijd " later als ik groot ben huur ik iemand in die dat allemaal voor mij gaat "doen".
gelukkig is groot een rekbaar begrip.
reactie op @nicolehoogenboom159:
Tim Vrancken Dat later als ik groot ben ken ik... Ik krijg het al benauwd als mensen hun plannen voor de komende 5 jaar ontvouwen.
Kinderen? Ik moet er (nog) niet aan denken. Ik heb mijn eigen leventje nog niet eens op orde, laat staan een leven met kinderen! Mijn partner is er ook nog niet aan toe, gelukkig.

Administratie thuis, betalingen ed dat doet mijn vrouwtje. Even als plannen. Ik plan alles in mijn telefoon, waarbij we beiden elkaars agenda zien. Erg handig!
3 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Goede tip! Agenda's synchroniseren :)
3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Tasoes S 3 jaar geleden geplaatst
Hoi, heel herkenbaar allemaal. Vooral het later als ik goot ben.....
Ik coach jong volwassenen en werk op een trainingscentrum voor jongerenmet Autisme, adhd etc.
Ik ben goed in schakelen en vooruitdenken en pak altijd alles enthousiast op. Het afmaken is wel weer een dingetje ;)
Het coachen 1 op 1 vind ik leuk maar ik heb moeite m de rode draad en het overzicht houden.
Ik weet wel wat mijn krachten zijn en zet ze in en probeer vaker hulp Te vragen.....
Maar ik zit geregeld thuis nog wel met werkzaken in mijn hoofd, voornamelijk omdat ik het dan niet goed weggezet krijg zeg maar....
Nicole Hoogenboom 3 jaar geleden geplaatst
Oh dat is heel herkenbaar Tasoes, het houden van overzicht en het afmaken van bepaalde dingen. Begin ik super enthousiast en gedreven aan een project en vergeet ik gewoon op een gegeven moment dat ik er mee bezig was en ligt het maanden stof te vergaren op de plank. Zo zonde van alle energie die ik er dan al in heb gestopt.
Maar ook die administratie, nu moet ik bezig met de BTW aangifte voor het tweede kwartaal, eerder kunnen wij niet op vakantie. Ik sleep al weken een ordner mee naar kantoor en neem hem weer mee naar huis zonder dat ik er wat mee heb gedaan.
En nu moet het dus echt gebeuren. Zo stom, ik had het al lang klaar kunnen hebben maar skip het uit mijn systeem.
En mijn partner maar vragen of ik al klaar ben. "Ja hoor, bijna". Zucht.
Nicole Braamhaar 11 maanden geleden geplaatst
Handige lijst van veel voorkomende ADHD en ADD vriendelijke beroepen in Nederland.

Defensie (leger)
Verkoop (sales)
Verkoop buitendienst (vertegenwoordiger)
Ambulant begeleider
Verpleegkundige
Hulpverlener
Topsporter
Systeembeheerder
Software-ontwikkelaar
Kok
Ondernemer
Fotograaf/filmer
Comedian
Artiest
Musicus
Kapper
Schoonheidsspecialist
Postbezorger
Onderhoudsmonteur
Bouwvakker
Architect
Stagemanager
Journalist
Copywriter (Tekstschrijver)
reactie op @nicolebraamhaar979:
Coen Olde Bijvank ADHD vriendelijke beroepennog wel. 

de lijst klopt wel aardig, haha. 

mijn AD(H)D beroepen :p
Defensie (leger)
Verkoop (sales)
Verkoop buitendienst (vertegenwoordiger)
Ondernemen
Postbezorger
Copywriter (Tekstschrijver)

11 maanden geleden

Beantwoorden

Rika Fife 11 maanden geleden geplaatst
Het valt mij op dat ik ieder jaar ergens anders werk. De eerste maanden ga ik met veel enthousiasme naar mijn werk, denk ik dat ik eindelijk mijn roeping heb gevonden, en zijn ze heel blij met me. Na een tijdje verlies ik motivatie. Het begint nu ook weer te kriebelen om ander werk te zoeken...
reactie op @rikarika:
Coen Olde Bijvank heel herkenbaar @rikarika

persoonlijk vind ik jaarlijks van baan wisselen echt iets voor mensen met ADHD.
11 maanden geleden

Beantwoorden

Yvonne Brits 11 maanden geleden geplaatst
Denk niet dat er echt een duidelijk vriendelijk ADHD beroep is.... Heeft alles te maken van hoe jij zelf ingesteld bent, waar je behoefte aan hebt én de mensen waarmee je werkt, hoe zij met anderen en hun werk omgaan.

Zo snap ik bijvoorbeeld Defensie wel, structuur en duidelijkheid, maar één vervelende collega kan roet in het eten gooien. Of als je moeite hebt door je impulsiviteit om je aan de discipline te houden die daar heerst, tja dan zit je daar zeker niet goed.

Verkoop (sales), oef.... zou er niet meer aan moeten denken... Het volharden in targets halen want anders lig je er uit, klanten winnen kosten wat het kost, iedere dag is verschillend in de zin dat je de ene dag de beste bent en de andere dag de lastige ... En de ellebogenpraktijken die vaak heerst binnen deze commerciële bedrijven om hogerop te komen.  Nou.. niet echt mijn ding ben ik achter gekomen (zelf jaren bij een van de grootste providers in Nederland gewerkt)... Kostte mij ongelofelijk veel energie om mee te gaan in deze commerciële cultuur, wat ook resulteerde in een flinke burn-out.

Dus, mijn inziens, is er niet een speciaal Adhd vriendelijk beroep, maar kijk waar jij je prettig in voelt en mee overweg kunt. 
reactie op @yvonnes:
Coen Olde Bijvank Beroep wellicht niet maar wel keuze..

@yvonnes ik ben ondernemer en heb veel vrijheid. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik hele dagen van 9 tot 5 op één plek moet zijn.

Krijg al jeuk als ik er aan denk.

Maar ondernemer met ADHD is niet altijd leuk, het gaat vaak met ups en downs.

En weinig zekerheid (niet altijd leuk voor de partner) maar ook niet goed voor het gezin want die hebben stabiliteit nodig.

Ik kan wel zeggen dat het dit jaar nog steeds erg goed gaat.
10 maanden geleden

Beantwoorden

Varao Ep 11 maanden geleden geplaatst
ADHD en mijn beroep is timmerman.
Warhoofd Cool 11 maanden geleden geplaatst
Ik ben zorgcoordinator van een crisis opvang,
reactie op @warhoofdcool:
Coen Olde Bijvank Lijkt mij ook wel supergaaf @warhoofdcool
10 maanden geleden

Beantwoorden

Suzy Hekster 11 maanden geleden geplaatst
werk al 28 jaar als ziekenverzorgster met dementerende ouderen.
Jaren ook op de Korsakov groep gewerkt, waar de structuur goed was voor client en mij hahahah.
Nu al 8 jaar in de nachtdienst op alle groepen. 
Deze vastigheid (dezelfde baan) heb ik altijd fijn gevonden dat dat een stabiel gegeven was. Ik weet wat ik moet doen en ken iedereen. Daarom nooit behoefte gehad om een andere baan te vinden.
reactie op @sue:
Coen Olde Bijvank Goed om te lezen dat het werk je erg goed bevalt @suzyhekster


10 maanden geleden

Beantwoorden

Renée Charlotte 10 maanden geleden geplaatst
Ik heb ADHD en ik werk in een woonvorm met zwaar meervoudig gehandicapten.
Ik vind het heerlijk om onregelmatig te werken.
Mijn werk is nooit saai, waardoor ik gemotiveerd blijf.
Door mijn fijngevoeligheid voel ik de bewoners goed aan.
Er is veel rust op de werkvloer en weinig prikkels
Het enige wat lastig is door mijn adhd in mijn werk is gestructureerd werken qua alles achter me aan opruimen etc
Ik laat soms per ongeluk kleding slingeren als ik een bewoner heb omgekleed.
De meeste collegas weten dat ik adhd heb en ik merk dat collegas in de zorg daar wel begrip voor hebben.
Soms moeten ze me wel wat afremmen als ik te druk ben.

Hiervoor werkte ik in een callcenter van een gerechtsdeurwaarder.... Ik kon goed werken onder grote druk maar was vaak overprikkeld.
Non stop "Praten" aan de telefoon was wel voor me weggelegd 😜😜.
De spanning en sensatie in gesprekken trok me ook wel.

Toch was het vaak te eentonig voor me. 
En zittend werk de hele dag word ik ook ongelukkig van.

Wat totaal niet ging qua banen: medewerker bediening, administratief medewerker en kinderopvang (veel teveel chaos en drukte om me heen).

Ik ben zelf chaos en druk, maar werk juist graag in prikkelarme omgeving en met rustige mensen anders krijg ik echt kortsluiting.
DaZaKiNoMa L 10 maanden geleden geplaatst
Hier langere tijd (5 jaar) gewerkt als technisch DTP-er bij een drukkerij. Maar het werk ging me vervelen, ondanks dat ik op alle afdelingen (verkoop, afwerking, printen, ontwerpen/DTP-en) ging werken om de variatie erin te houden. Daarnaast gingen mijn collega's me steeds meer irriteren (op een enkeling na dan).

Tegenwoordig voor mezelf begonnen als vormgever/DTP-er, maar zelfs dat gaat me al aardig vervelen en blijf maar steeds nieuwe zaken erbij te doen. Door de afwisseling wordt alles dan ineens wel weer leuker.
Zo maakte ik eerst alleen nog gepersonaliseerde waakborden (klanten kunnen hier zelf foto's voor aanleveren en teksten verzinnen), tegenwoordig maak ik ook autobordjes, hondenpenningen, onderzetters, tegeltjes... en inmiddels doe ik ook aan kleding bedrukken etc. 
En ik vermoed dat ik daar nog steeds niet klaar mee ben en dat er nog steeds meer bij gaat komen... want ja... mijn hoofd blijft overlopen met ideeën ;)

En ja, die administratie hoort er ook bij... laatste dag van de maand diende ik dan alles in, want ik schoof het net zo lang vooruit tot het ECHT moest. Dit jaar kleine ondernemingsregeling, dus hoef het nog maar 1x per jaar te doen... lijkt handig... maar ben bang dat ik nu dus een jaar ga opsparen en het een nog groter probleem gaat worden... :S

En dit alles doe ik hier thuis in de woonkamer en garage... en rondom mij heen stuiteren dan vier kinderen. Kortom, erg veel prikkels en mijn tijd wordt niet heeeeel nuttig gespendeerd, ik ben altijd maar afgeleid. Ik werk 8u per dag gemiddeld, maar had dit wellicht ook in 1 uur gekund :(
Claudia R 10 maanden geleden geplaatst
Goedenmorgen.

Mijn huidige beroep is thuiszorg medewerkster , ik help cliënten met hun huishoudelijke taken.

Ik heb in de loop van de jaren vele baantjes gehad , heel divers .Van cassière bij een supermarkt tot prof beroeps foto/kunstmodel ( en van alles en nog wat.)
Eigenlijk voelde ik mijzelf al ongelukkig met het idee waar ik te werken kwam.
Ik kon / kan mijzelf heel goed "verkopen", werd altijd aangenomen.
Ik begon desondanks mijn onzekerheid , toch met goede moed en deed mijn best.
Dit was voor korte duur , ook impulsief gedrag kwam om de hoek kijken.

De enige baan waarin ik mijzelf helemaal kon vinden , en wat ik vol hield was het prof modellen werk.
Ondanks mijn vermoeidheid kon ik door , adrenaline volop.
Eindelijk deed ik het werk waar ik zelf voor gekozen had , en waar ik goed in was.
Hierin kon ik alles van mijzelf kwijt , zonder oppervlakkig te zijn.

Helaas hield dit op na het overlijden van mijn moeder , het verdriet hiervan was te groot , ik kon mij niet geheel richten op het werk.
Zonder mijzelf volledig in te kunnen zetten ,kon en wilde ik hier geen geld meer aan verdienen.


Ik heb altijd heel veel moeite gehad om een baan te behouden , en om mijn motivatie en interesse vast te houden / op te brengen.
Ik werd of ontslagen , of ik ging zelf weg of kwam " gewoon"niet opdagen.
Dit had te maken met ( weet ik achteraf );chronische vermoeidheid , snel verveeld zijn , impulsiviteit , onzekerheid en angst .

Hetzelfde geldt ook voor mijn opleiding ( en relatie's.)
(Hoewel hierbij ook weer andere dingen meespeelden.)
Concentratie gebrek , desinteresse in sommige vakken , en rebels gedrag.
Ik heb de Mavo afgerond , heb hierna de MBO SD gevolgd en deze opleiding niet afgemaakt.

Ik heb ( mijzelf ) na heel hard knokken en harde levenslessen (aan)geleerd om beter te relativeren , te analiseren , incasseren ,echt te luisteren , door te zetten ,vooraf te handelen om onhandigheid te voorkomen , veel te noteren etc.
Dit gaat niet altijd van een leien dakje , en soms moet ik er weer mee dealen.
Medicatie helpt hier enigszins bij .

Toch blijft het verschillen , van dag tot dag .
Chronische vermoeidheid speelt hierin een heel grote rol.Ik ben een positief ingesteld persoontje , en hiermee kom ik een heel eind.
Syl Rom 10 maanden geleden geplaatst
Ik werk in de hulpverlening en heb al verschillende dingen geprobeerd (ambulant, woonvorm, daklozenopvang, ggz) en ik merk dat ik me steeds na n jaar of twee begin te vervelen en te ergeren. Ik word dan een beetje rebels, ga tegen de gevestigde orde schoppen en wordt kritisch op de bedrijfsvoering. Vooral dat laatste zorgt dan voor problemen...😅 Ik ben goed in mn werk en ze zijn vaak heel erg blij met me en tevreden over wat ik doe of maak... Maar tot nu toe loopt t uiteindelijk steeds mis omdat ik begin te spelen met de regels ect.... Heel vermoeiend 
Lvz 1 10 maanden geleden geplaatst
Hoi,

Adhd/add diagnose
Ik deed marketing en communicatie
Vond t werk erg leuk, dat creatieve ervan en vrij veel vrijheid. Het op kantoor zitten was voor mij echter killing. Verzon allerlei smoesjes om op te kunnen staan..

Doe ondertussen verpleegkunde. Het niet hoeven stilzitten en lekker bezig zijn past veel beter bij mij! Helaas soms wel weer chaos En weinig structuur, wat ik de eerste jaren erg moeilijk vond.
Remsterio Frinkel 10 maanden geleden geplaatst
Ooit begonnen als vertegenwoordiger. Elk jaar een nieuwe baas waar ik dan n paar mnd nr1 verkoper was. Tot de boel me ging tegenstaan, vooral de politieke slijmbal kant, dan werd ik van top ineens flop 😁.
Nu al 15jr begeleider van mensen met zeer eenstig probleemgedrag. Hierin vind ik de rust, ook al is het voor de buitenwereld een erg heftige bedoeling 😆
marjolein snel 10 maanden geleden geplaatst
Als klein meisje wist ik al wat ik wilde .. al 26 jaar werk ik al met heel veel liefde en passie als bloemstylist .. kan daar al mijn creativiteit in kwijt .. daarnaast maak ik hobby matig cupcakes koeken (bruids)taarten.. word vaak een creatieve duizendpoot genoemd 
Karim M 10 maanden geleden geplaatst
Ik werk al controller wat vrij veel structuur vergt. Dat heb ik mezelf ook aangeleerd. Merk wel dat het me soms erg tegenstaat, omdat het niet aansluit bij waar ik van nature goed in ben. Volg nu nog een studie en zou erna een baan willen zoeken in de richting van relatiebeheerder (geen keiharde salestijger), adviseur etc. Veel meer op mensen gericht waar ik vervolgens mijn financiele/bedrijfskundige kennis wel in kwijt kan.
K.J. ❀ 10 maanden geleden geplaatst
Ben ooit begonnen als (ortho)pedagoog en nu werk ik als psycholoog op een afdeling voor autisme en ADHD. Ach ja, het is zo gelopen, en dat zal natuurlijk wel geen toeval zijn.. :) De gesprekken gaan me goed af, de verslaglegging minder, ondanks dat ik het schrijven van onderzoeksverslagen erg leuk vind. Ik raak wel snel het overzicht kwijt op kleine/losse taken, heb heel veel behoefte aan structuur.
reactie op @zero:
Coen Olde Bijvank Wat gaaf @zero en veel respect voor psychologen die mensen met ADHD en autisme willen helpen. Lijkt mij niet altijd makkelijk..

Zelf ben ik aan het kijken om coach voor partners met ADHD te worden. Krijg hier namelijk veel vragen over en de hulpvraag is naar mijn inziens erg groot.
10 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 June 2017 om 22:38
Aantal lezers 141
Aantal reacties 33