Wat is het voordeel van een ADHD diagnose?

Laatste reactie 19/01/2020 12:53 door 5
· Markeren als ongelezen
Roosje Roos 3 jaar geleden geplaatst
Mijn lieve vriend met de diagnose zegt telkens tegen mij.. (als er wat fout gaat) 'ja komt door de ADHD' wordt die niet vaak gebruikt als excuus?
Nicole Hoogenboom 3 jaar geleden geplaatst
Het kan dat sommige mensen het hebben van ADHD wel heel makkelijk als excuus lijken te gebruiken. Maar veel zaken zijn echt toch vaak een voortvloeisel uit hun ADHD.
Net een heel interessant interview gehad met een man van midden 40 die ook , nog steeds, dagelijks tegen zaken aanloopt die door zijn ADHD hem niet lukken. van het opruimen van de garage tot het bijhouden van de administratie.
Gebruikt hij het als excuus, nee absoluut niet. Hij zelf en zijn directe omgeving hebben er vaak en veel last van maar hij kan niet anders functioneren. Zijn brein werkt niet anders en kan niet anders werken.
ADHD mag je nooit als excuus gebruiken maar is wel vaak een oorzaak waarom zaken die waarschijnlijk voor jou zo makkelijk zijn jouw vriend echt niet lukken.
Kijk eens samen met hem waar hij daadwerkelijk tegenaan loopt en hoe jij hem daarin kunt ondersteunen. Pas dan wordt het jou misschien duidelijk waar voor hem het probleem zit en waarom sommige dingen altijd mislukken.
Je wilt niet meemaken hoe ik een kast opruim, nee dat lukt mij dus niet zonder hulp. Ik zie overal andere dingen die op dat moment ook mijn aandacht vragen en die daarom acuut voorrang krijgen. Lastig voor mijn omgeving? Zeker. Een ramp soms voor mij zelf? Absoluut. Maar een excuus om het niet te doen? Absoluut niet.

Met warme groet,

Nicole Hoogenboom
Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
Er zijn zo veel voordelen en positieve eigenschappen van mensen met ADHD. Onderstaand een bericht wat geplaatst hebben op onze FB pagina.

Wellicht helpt je dat en kun je het omzetten in positiviteit.

Kelly Zee 10 maanden geleden geplaatst
Ook ik heb hier weleens mee te kampen, maar eerder in de trant van 'sorry, gewoon vergeten, kan er niks aan doen'. Nu heeft hij afgelopen vrijdag officieel de diagnose ADHD gekregen en voor het eerst een lage dosis methylfenidaat (ritalin) gekregen. Van de SPV'er kregen we de werking van dit middel te horen (max. 4 uur). Ruim na het innemen van de ritalin waren we thuis en was hij een beetje chaotisch (tijdens het koken). Nu kwam er opeens uit 'tja, pilletje niet genomen he'. 

Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik mij goed voor kan stellen dat je je wellicht irriteert aan dat het als excuus gebruikt wordt en in zekere zin kan ik mij ook voorstellen dat er mensen met ADHD zijn die het ook als dusdanig gebruiken wanneer ze in een situatie komen waarin ze iemand teleurgesteld hebben, zichzelf even niet begrijpen of boos hebben gemaakt om het niet toe te eigenen, maar van zich af te laten vallen. Niet alles en iedereen met ADHD is zo. 

Wat ik wel tegen mijn vriend heb gezegd is dat nu hij eindelijk de diagnose heeft het niet de bedoeling is dat hij alleen maar medicatie gaat slikken, maar dat ik graag zou zien dat hij ook CGT gaat volgen. Ik geloof niet in medicatie behandeling op zich en daarnaast zou hij dan alles buiten zichzelf kunnen plaatsen. Mijn vriend is wel gevoelig voor 'excuses' en 'smoesjes' . Wanneer ik hem hierop betrap dan zeg ik het ook direct tegen hem dat hij geen excuus hoeft te gebruiken. Die duidelijkheid vindt hij dan niet leuk, maar achteraf gaat hij wel nadenken zegt hij en relativeren. 
Gerda gerda 10 maanden geleden geplaatst
Als partner van iemand met ADHD ken ik bijna geen voordelen alleen maar heel veel nadelen.
reactie op @gerdagerda:
Kelly Zee Dat is jammer. Ik ervaar samenwonen met mijn vriend (al 11 jaar samen waarvan 6 samenwonend!) ook als positief. Nee het is niet altijd makkelijk, want zijn gebrek aan initiatief of dat hij dingen niet af maakt is voor mij persoonlijk heel vervelend, maar hij is wel de meest loyale, humoristische en creatieve partner die ik ooit heb gehad en ook voor geen goud los zou willen laten. 
10 maanden geleden

Beantwoorden

Henna Tattoo 10 maanden geleden geplaatst
Heel veel leuke voordelen. Onze dochter met ADHD is vaak positief, energiek, sociaal alleen ze luistert wat minder goed maar daar is ze kind voor, ja toch?
Rika Fife 10 maanden geleden geplaatst
Het komt ook vaak door adhd. Dat is een uitleg, geen excuus.
Karim M 10 maanden geleden geplaatst
Precies. Het is een verklaring en nooit een excuus. Hand in eigen boezem steken en verantwoordelijkheid nemen.
5 HTP 10 maanden geleden geplaatst
Geen grenzen kennen. Altijd willen doorgaan. Nooit opgeven. Druk. Allemaal voordelen van ADHD.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 March 2017 om 15:06
Aantal lezers 76
Aantal reacties 10