Wat is de beste behandeling van ADHD?

Laatste reactie 11/12/2017 19:22 door Cini
· Markeren als ongelezen
Petra Legemaat 2 maanden geleden geplaatst
Ik ben Petra Legemaat en zit in havo 5. Als eindopdracht hiervan maak ik samen met een vriendin een werkstuk over
ADHD. Wij willen onderzoeken wat de beste behandeling is voor kinderen met ADHD. De enige manier om hier achter te komen is te vragen naar de ervaringen van ervaringsdeskundigen: de ouders van deze geweldige kinderen. Nu is onze vraag of u voor dit onderzoek bijgevoegde enquête wilt invullen. Wilt u op de hoogte gesteld worden van het resultaat van ons onderzoek? Kijk dan in de enquête wat u daarvoor moet doen. Alvast heel erg bedankt voor uw tijd en hulp!
reactie op @petralegemaat:
Petra Legemaat De enquête!
2 maanden geleden

Beantwoorden

Renée Lijten Het document is leeg....misschien ligt het aan mijn laptop
2 maanden geleden

Beantwoorden

Renée Lijten Het document is leeg....misschien ligt het aan mijn laptop
2 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Renée Lijten 2 maanden geleden geplaatst
Als eerste is er nog niet meer bekend over de aard van ADHD dan dat het een neurobiologische stoornis is binnen de hersenen. Het standpunt is nu dat zulke stoornissen aangeboren zijn er er is ook niet bewezen of dat zoiets dan erfelijk is.
Een behandeling houdt bij ADHD in dat je gaat kijken naar wat het beste werkt voor iemand. Als student maatschappelijk begeleider zou ik zeker niet uitgaan van de vaste kenmerken die komen kijken bij ADHD. Leer het persoon kennen, en onderzoek de oorzaak van hun problemen. ADHD is dus een neurobiologische stoornis wat wil zeggen dat de stoffen die in de hersenen worden aangemaakt die van alles reguleren binnen je hoofd, en bepaald gedrag als gevolg hebben.
Een oplossingsgerichte manier. Niet focussen op iemands problemen, maar de oplossing ervan. Als iemand altijd zijn/haar huis op orde wil hebben omdat zij vinden dat dat rust creëert in je hoofd, is een opgeruimd huis niet de oplossing van het probleem. Het probleem is een druk hoofd.
Naast het feit dat het over zo'n complexe stoornis gaat, gaat het ook nog eens over kinderen. Kinderen ontwikkelen zichzelf. Dat wil zeggen dat er anders met prikkels, hersenstofjes en andere factoren omgegaan wordt dan bij mensen van een andere leeftijdsfase. Ikzelf had zoveel opgekropte energie als kind dat ik van het ene op het andere moment om me heen kon gaan slaan. Ik heb zelf ADHD.
Tevens wordt ADHD bij veel kinderen pas opgemerkt (slaat door) in de puberteit. Dan komt er dus een extra onderdeel bij jullie werkstuk; hoe signaleer je ADHD in kinderen? Daarvoor zou ik even goed uitzoeken wat ADHD inhoudt en wat voor verschillende types er zijn.
Ook is de ontwikkeling van een kind ook wel goed om hierbij te studeren. Ik kan me voorstellen dat jullie zoveel moeite niet willen doen voor een werkstuk, maar ik moet zeggen dat jullie de lat ontzettend hoog leggen voor jezelf door zo'n complex onderwerp te pakken.
Renée Lijten 2 maanden geleden geplaatst
Jullie enquête zit trouwens niet bijgevoegd.
reactie op @renelijten:
Petra Legemaat Excuus! Bedankt voor de informatie. Hierbij alsnog de enquête.
2 maanden geleden

Beantwoorden

Cini Camente 2 maanden geleden geplaatst
De link opent bij mij ook een blanco tabblad, dus ik denk dat er iets mis gaat met jullie website.  

En ik hoor niet bij de doelgroep voor jullie onderzoek, maar heb er toch een opmerking over vanuit mijn rol als wetenschappelijk opgeleide in de gezondheidszorg: met een enquête onder ervaringsdeskundigen kom je er niet achter wat 'de beste behandeling' is. Je komt er wel achter welke ervaringen mensen (uit je steekproef) hebben en welke behandeling bij hen het beste bevalt. Het lijkt me goed om voor jezelf dat onderscheid te maken, want anders trek je mogelijk onjuiste conclusies en dat haalt de kwaliteit van je uiteindelijke onderzoek naar beneden. 

En verder natuurlijk heel veel succes gewenst met jullie opdracht!

reactie op @cinicamente:
Pieter De Kroon Dus de behandeling die het beste bevalt is niet de beste behandeling.....
Verklaar aub.
2 maanden geleden

Beantwoorden

Cini Camente Ik leg het graag uit. Kom er binnenkort op terug (en geef gerust een gil als het te lang duurt, want dan is het even aan mijn aandacht ontglipt).
2 maanden geleden

Beantwoorden

Cini Camente @ Pieter: 
Bij deze alsnog de toelichting op mijn eerdere opmerking: 
Wij mensen zijn geneigd om vooral te zien wat binnen onze eigen overtuigingen past en om causale verbanden te trekken waar er ook toeval in het spel kan zijn. Dat is waarom er bijvoorbeeld massa's mensen zijn die baat hebben bij homeopathische middelen waar geen enkel tastbaar bewijs voor wordt gevonden in wetenschappelijk onderzoek. Dat is ook waarom acupunctuur hele goede resultaten oplevert, maar die effecten net zo groot zijn wanneer er lukraak spelden worden geprikt zolang de proefpersoon in kwestie maar overtuigd is dat het gaat werken. Als je navraagt wat mensen zelf de beste behandeling vinden, dan kan het goed zijn dat daar iets uitkomt dat feitelijk alleen een placebo-effect heeft opgeleverd. Dat wil niet zeggen dat die mensen er geen voordelen door hebben ervaren, maar wel dat het middel in kwestie mogelijk minder toevoegt dan men denkt.  
Als je dus wil weten wat de 'beste behandeling' is, dan is het heel zinvol om ervaringskennis mee te nemen in je analyse, maar ook verstandig om kennis op te doen van de onderzoeksresultaten waar richtlijnen op zijn gebaseerd. 
2 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Petra Legemaat 2 maanden geleden geplaatst
Het lukt niet de bijlage toe te voegen. Als u toch wilt meewerken aan het onderzoek, mail dan naar plegemaat@hotmail.com . Dankuwel!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 27 November 2017 om 16:23
Aantal lezers 52
Aantal reacties 12