Waarom zoveel negativiteit tov Methylfenidaat?

Laatste reactie 17/05/2020 09:04 door Linda
· Markeren als ongelezen
Wilfried Doet er niet toe 2 weken geleden geplaatst
Links en rechts zijn mensen soms wel héél erg negatief over Methylfenidaat. Vaak ook onterecht. Er zijn me door onwetend lieden dingen wijsgemaakt die achteraf nergens op sloegen. Van: “als je niet oud wil worden dan moet je MFD gebruiken” naar: “je wordt er dommer van” tot zelfs: “het vernield je hersenen”. Maar ook artsen weten blijkbaar vaak niet van de hoed en de rand. Dit heeft mijn keuze om te starten met MFD destijds vertraagd. Ik wilde eerst de feiten op een rijtje hebben voor ik ermee startte. Daarom had ik, tijdens een periode van hyperfixatie een lijstje met feiten gemaakt betreffende dit stofje die een aantal van vooroordelen rechtzet. Alle punten op mijn lijstje zijn onderbouwd met linkjes naar PubMed. De proeven die erin genoemd worden zijn allen humane studies.

Dat lijstje wil ik niet voor mezelf houden, maar graag delen. Het is op z’n minst fijn om bewust te zijn van de positieve kanten van MFD. Dit betekend NIET dat ik mensen over wil halen om MFD te gaan gebruiken. Dat betekend ook NIET dat ik tegen andere hulpmiddelen of andere medicijnen ben.

Bij deze...

1. Methylfenidaat is NIET neurotoxisch (zoals Amfetamines) maar is zelfs neuro-beschermend. Ze zijn MFD in sommige gevallen zelfs gaan toepassen bij de behandeling van Parkinson patiënten en Methamfetamine verslaafden. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2701286/
http://jpet.aspetjournals.org/content/304/3/1181.full

2. Methylfenidaat verbetert de cognitieve vaardigheden bij volwassenen (met of zonder ADHD) op meerdere manieren. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16035144

3. Ondanks dat MFD chemisch best lijkt op Cocaïne en Caffeïne is MFD niet verslavend. Waarschijnlijk omdat MFD serotonine niveau’s in synapsen niet verhoogt zoals de andere twee genoemde stoffen: 
http://neuropsychiatryreviews.com/feb02/adictive.html

4. Kinderen en tieners die behandeld worden met MFD blijken minder snel te experimenteren met andere drugs in hun latere leven: 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18381904

5. MFD verbeterd het lipidenprofiel. (Cholesterol) 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19553406

6. Kinderen die behandelt worden met MFD scoren op school consequent gemiddeld beter dan hun gelijken zonder medicatie. 
http://www.reuters.com/article/idINN2443725920090427?rpc=44

7. Gebruik van MFD toont ook op de lange termijn geen negatieve effecten. Het toont wel positieve effecten.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18444711

8. Zelfs bij inconsequent gebruik verbeterd MFD de academische prestaties. MFD verbeterd de aandacht en werkgeheugen meteen na de eerste dosis. En de verbetering is zelfs tot nog na een maand na de beëindiging van de dagelijkse dosis nog steeds merkbaar.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18465700

9. MFD verbeterd het autorijden.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18308788
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18200437
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16950962

10. “Methylfenidaat verhoogt plasticiteit in de hippocampus.”
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18685149


11. MFD verbeterd taalgebruik en auditief waarnemen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18204348
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17343552

12. MFD verbetert lees- prestaties en snelheid.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17169593
Linda Alexandra 2 weken geleden geplaatst
@wilfried​, die negatieve reacties begrijp ik ook niet. Voor mij en mijn dochter geldt dat we er baat bij hebben en we ervaren geen bijwerkingen. Ik kan me wel voorstellen dat het niet voor iedereen werkt, er zijn natuurlijk mensen die er niet goed op reageren. Het hangt er ook vanaf of je de juiste dosering/timing hebt en ik kan me ook voorstellen dat het uitwerken van de medicatie niet altijd als prettig wordt ervaren.

Medicatie alleen is vaak niet de oplossing, bij mij werkt juist de combinatie met coaching/therapie goed. Crypto Tafkar 2 weken geleden geplaatst
Dank je voor dit overzicht. Ik ben sinds een maand begonnen en heb best wel goede resultaten, maar ben nog wel op zoek naar de juiste hoeveelheid per dag/per keer en de frequentie waar ik mij het beste bij voel
Rim Bruines 1 week geleden geplaatst
Ik weet sinds mijn 40ste dat ik ad(h)d heb (ben inmiddels bijna 52). Ik kreeg Methylfenidaat voorgeschreven. Ik slikte het erg onregelmatig omdat ik het steeds vergat. Ik merkte zelf niet als het uitgewerkt was. Mijn omgeving echter merkte het als ik mijn pilletje niet had gehad. Uiteindelijk ben ik er toch mee gestopt. Een poosje terug zei mijn dochter als ik tegen haar zei dat ze haar pil in moest nemen (ze heeft ook ad(h)d) en toen zei ze waarom neem jij je medicatie niet? Dus heb ik gevraagd aan de huisarts of hij weer mfd wilde voorschrijven. Hij raadde het mij ten zeerste af vanwege het risico op een hoge bloeddruk. (Dit wil ik ook ten alle tijden voorkomen)
Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen? (Ik ben niet (meer) zo bedreven met Pubmed)
reactie op @rimbruines:
Linda Alexandra De psycho-stimulantia, waar MFD onder valt, kunnen een hoge bloeddruk als bijwerking geven. Als het te hoog wordt dan kun je voor een ander middel kiezen of medicatie tegen de hoge bloeddruk erbij nemen.

En de kortwerkende MFD moet meerdere keren per dag op tijd ingenomen worden en dit is voor veel ADHD-ers een probleem. Je kunt voor langwerkende kiezen die je één keer per dag neemt en aanvullend met kortwerkende als het toch niet lang genoeg werkt. Anderen nemen weer 2x per dag langwerkende...
1 week geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 May 2020 om 13:23
Aantal lezers 28
Aantal reacties 5