Waarom is ADHD een stoornis?

Laatste reactie 01/03/2021 14:32 door djoeke
· Markeren als ongelezen
Jelte Hoeksma 2 jaar geleden geplaatst
ADHD noemen ze een stoornis maar waarom eigenlijk? Ik ben toch gewoon een mens die wat drukker en chaotischer is. Ik vind stoornis zo vervelend klinken en om daar nou direct een etiket aan vast te plakken. We kunnen er ook van maken ADHD is bijzonder en er een positieve draai aangeven.
reactie op @jeltehoeksma2:
sanne van der hoeven ik vind ADHD persoonlijk ook iets "bijzonders" ik vind het zelf ook helemaal niet erg om het te hebben, ik ben er best blij mee. maar ik heb ergens een x gelezen of gehoord dat ze het een aandachts-tekort-hyperactiviteits-stoornis noemde, ja we kunnen onze aandacht misschien minder lang bij dingen houden en zijn misschien ook wat drukker dan de gemiddelde mens maarja dat is toch gewoon leuk! ik vind het woord stoornis ook overdreven maarja ze willen het beesje gewoon een naampje geven denk ik dan maar. ze moeten het zelf maar weten ik weet zelf wel hoe het echt zit, ik ben tenminste niet altijd zo saai en stil😂😂 
2 jaar geleden

Beantwoorden

Stefanie van den Berg 2 jaar geleden geplaatst
Om een etiket er aan te kunnen hangen. Volgens mij zijn er ook verder feiten over bekend dat ADHD een stoornis is.
Ron J 2 jaar geleden geplaatst
Zit hem in de verstoring of niet goed functioneren van de neurotransmitters. Als je geen ADHD hebt zullen de medicijnen niet zo gek veel doen. Een stoornis is echter idd een beetje overtrokken benaming.
Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
@jeltehoeksma2​ vind het wel grappig hoe je het zegt.. als ik er over nadenk.. is het eigenlijk raar dat ze ADHD een stoornis noemen. Dus iemand die rustig is heeft ook een stoornis? Nee die niet.. waarom wij dan wel.

Goed topic! :D
Juud G. 2 jaar geleden geplaatst
Hoi Jelle,

Het zit zo volgens mij: Je hebt mensen die laten bepaald gedrag zien (in bepaalde situaties). Dat gedrag noemen we ADH(D). Dus gebrek aan aandacht en/of hyperactiviteit. Ze zijn dus niet druk omdat ze ADHD hebben. Hun gedrag kan druk en/of een gebrek aan aandacht laten zien, en dat noemen we 'ADHD'. 

Op het moment dat je er ook echt last (problemen) van krijgt, in 2 situaties. Dus op school of op je werk en ook thuis, dan pas wordt het een stoornis. 

Dus er zijn best ook wel veel mensen die 'ADH (D) gedrag' laten zien en die geen stoornis hebben. En er zijn ook veel mensen die de eigenschappen van adhd gedrag inzetten als ondernemer of als creatief en hun karakter eigenschappen zo inzetten dat het hen niet stoort. Je ziet vaak succesvolle, en heel energieke ondernemers, die ook 'adhd gedrag' laten zien. Zolang je goed kan functioneren in het dagelijks leven, heb je geen stoornis, volgens mij.

Het woord 'stoornis' (disorder) zoals bij ADHD uit het handboek van de psychiatrie (de 'DSM V') gaat het volgens mij niet over de het niet goed functioneren van de neurotransmitters. 
reactie op @judithgeelen:
Stefanie van den Berg Wat een goede uitleg. Stoornis klinkt alleen zo gek en zwaar.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Mariska de wit 2 jaar geleden geplaatst
De Van Dale zegt dat de betekenis van stoornis, hinder of beletsel is. Andere voorbeeld definities zijn...  afwijking, belemmering, krenking, kwaal, onderbreking, onregelmatigheid, oponthoud of stagnatie.

@Jelte en anderen: Wist je dat je adhd had en ben je hiervoor behandeld? Gebruik je medicatie?

Ik ben 38 en heb bijzonder veel trauma's meegemaakt in mijn leven. Jarenlang heb ik overal hulp gezocht voor ptss, paniekstoornis en verslavingsgedrag. Het was een grote uitputtingsslag met bijzonder weinig resultaat. Ik heb add of adhd altijd ook wel aangekaart, maar wist er weinig van en was een beetje  bijzaak naast mijn andere problemen en werd altijd resoluut van tafel geweest. Achteraf ongelooflijk, nu denk ik zo duidelijk! Als ik dit eerder had geweten, echt geweten. Had ik in plaats van een leefstrijd, een leefbaar leven gekregen. Drie weken geleden is bij mij adhd gediagnosticeerd. Deze diagnose viel als een bom en compleet onverwachts.

De paniekstoornis, ptss en zeer ongewenste verslavingen zijn niet de ziektes waar ik aan lijd en waardoor ik al jaren, constant op zoek naar hulp, op mijn tandvlees loop. Het zijn symptomen van een onbehandelde ADD/ADHD stoornis. Met als gevolg dat ik nu 38 pas net snap.... wat mij is overkomen. En mijn grootste wens, een leuk gezin met een lieve man en kindjes, nooit (nog niet) is uitgekomen. Ik zwelg in spijt. Dat ik dit niet eerder wist.... en echt geloof me. Ik heb zovaak, zoveel en zolang hulp gezocht. Voor iedereen in mijn omgeving en mijzelf was het klaar als een klontje dat ik add, adhd of manisch was. Mijn hele leven blow ik omdat ik anders echt irritant gevonden word. Ik heb dit overal altijd gezegt.... maar niemand heeft het opgepikt. Mijn andere problemen waren belangrijker en over mensen met adhd dacht ik exact zoals jij ze beschrijft. Stoornis klinkt wel wat zwaar voor enkel wat gedragsspecifieke  kenmerken. Nooit geweten dat ADHD, als je niet weet dat je het hebt, niet alléén simpele 'gedragsproblemen' veroorzaakt. Maar levensverwoestend kan zijn.

Het woord stoornis en diens betekenis.... Ik heb het altijd onderschat. Stoornis dekt bij mij de lading maar net.... voor wat adhd met je kan doen.....

Groetjes en een kus van Mariska
War Hoofd 2 jaar geleden geplaatst
Er zitten beslist voordelen aan adhd maar toch ervaar ik het zeker wel als storend, een stoornis. 
Concentreren als iets minder interessant is of als het nieuwtje eraf is vind ik heel erg vervelend. En zaken moeilijk af kunnen maken en uitstellen evenzo. Het kost veel energie om erbij te blijven.
Dan liever toch een " gemiddeld" hoofd dan deze hersenen. Helaas is het niet anders dus ik probeer de boel van de zonnige zijde te zien maar als ik de keuze had.....
reactie op @warhoofd:
Koen van T Deze week de medicatie laten staan, of eigenlijk vergeten mee te nemen naar me werk, maar ik merk dat ik niet functioneer zoals dat gewenst is. Te veel fouten, afgeleid en non productief. Vandaag heb mijzelf echt gedwongen om me standaard Excel dingetjes te doen, maar dat lukte gewoon niet. 

Halverwege de middag het roer omgegooid en me op de kleurtjes, layout en automatisering macro's gestoord. Dit kietelde bovenkamer dan wel weer genoeg of me goed te focussen en om te presteren. Als resultaat een veel overzichtelijk Excel document met een automatische foutcontrole, archiefring systeem en een overzichtelijke dynamische opmaak 😅

Aan de andere kant:
Ik zie mijn eigen (spel)fouten niet, heb een chaotisch archief in de bovenkamer en ik ben alles behalve overzichtelijk in elk opzicht. 

Tja... naar mijn mening is ADD een storing en een voordeel. Helaas maakt het storing gedeelte van mijzelf mijn eigen grootste vijand 😔

2 jaar geleden

Beantwoorden

Rafael Schelhaas 2 jaar geleden geplaatst
ik noem het altijd : onze hersenen werken gewoon veel sneller dan een ander :) 
D@ni H. 2 jaar geleden geplaatst
Het wordt een stoornis genoemd omdat het een afwijking in de hormonale stofwisseling in de hersenen is. Neurobiologisch, erfelijk en aangeboren. Stoornis...ik vind het ook geen prettig woord, geef zelf de voorkeur aan afwijking. Mijn biologieleraar vroeger zei altijd: Iedereen heeft recht op zijn eigen afwijking. Denk dat dat t meest is blijven hangen van alles wat ie zei en snap nu ook waarom, dat was volledig in mn straatje aangezien ik er zelf nogal wat heb die, zo blijkt nu, in 4 letters samen te vatten zijn...
Maar iemand met bv diabetes heeft ook een stoornis (afwijking) in een hormonale stofwisseling alleen dan ergens anders in t lichaam. Eigenlijk hebben we een lichamelijke afwijking die zich vooral psychisch uit. Ben er van overtuigd dat het heel veel voordelen kan hebben 'adhd-er' te zijn. Ik weet t nog maar 1,5 maand maar ga zeker mn best doen mijn voordeel te doen met de voordelen! De nadelen zijn al te lang nadelig geweest...
Liefs en geluk allemaal!🍀
reactie op @danielle8:
Coen Olde Bijvank Afwijking klinkt ook niet echt lekker, haha. Ik noem het liever PlusPunt :).
2 jaar geleden

Beantwoorden

D@ni H. Hahaha nee nu ik t zo zie ist ook niet echt wat idd. PlusPunt is veel beter! Tenslotte zijn er echt wel pluspunten aan dit van moeder Natuur meegekregen fenomeen. 
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
h kempe 2 jaar geleden geplaatst
Ik ervaar het niet altijd als even handig dat de zaken in mijn hoofd anders gaan dan bij een grote groep anderen. Wanneer je de werking van mijn hersenen met die van die anderen vergelijkt zou je kunnen zeggen dat ik een stoornis heb. In sommige gevallen denk ik dat zij een stoornis hebben. 
Maar hoe met die van mij om te gaan is voor mij interessanter. Want storend kan t zijn.
h kempe 2 jaar geleden geplaatst
ik zie en ervaar dat toch anders Mathieu. maar een maatschappij en omgeving waar je geheel past is natuurlijk altijd heerlijk.
Andries McQueen 2 jaar geleden geplaatst
Ja, dat is inderdaad voor iedereen prettig. 
Ik snap wel wat je bedoelt, Mathieu. Maar ergens doet het ook geen recht aan de problemen die velen hier ervaren. 
Heb hier tijdens de diagnoseperiode afgelopen maanden veel over nagedacht. 

ADHD is in de hele wereld aanwezig, niet alleen in de drukke westerse maatschappij. Ook in de tropen. 
ADHD heb je, als het je op minstens 2 terreinen van je leven moeilijker functioneert dan een ander. 

Per definitie is ADHD dus niet alleen een zegen, in de eerste instantie loop je aan tegen iets wat je een stoornis kunt noemen. Vervolgens ben je met die kennis en wat je erna mee doet best goed in staat om ermee te leren leven. 

Bij autisme dachten ze vroeger ook dat het lag aan de band met de moeder, de zgn ijskastmoeders. Vreselijk als je er nu over nadenkt. 

Eigenlijk zeg je: 
Als je opvoeding goed is (er is geen één opvoeding goed), je goed begeleid wordt en in een rustige zen-omgeving opgroeit heb je er veel minder last van. 

Ik geloof wel dat dat zo is, maar voor een klein gedeelte. Laten we zeggen 50 %. Die andere 50 % van je biologische aanleg bepalen hoe je denkt en handelt. Dus ja, ook in die omgeving kun je volledig stuk lopen op minstens 2 terreinen. 

Onder criminelen is het percentage ADHD hoog. En die mensen hebben écht niet allemaal een verkeerde opvoeding gehad! Bij anderen natuurlijk wel. 

Hetty Cornelis 2 jaar geleden geplaatst
Als ik de reacties lees vind ik 'hinder' wel mooi en passend bij hoe ik mijn adhd ervaar. Ik spreek liever niet over een stoornis maar over neurodiversiteit. 
Tim Vrancken 2 jaar geleden geplaatst
Ik zeg altijd : "Ieder mens heeft een gebruiksaanwijzing, de een heeft een dikkere dan de ander, maar we hebben er allemaal een".

Stoornis klinkt misschien zwaar, maar op sommige momenten voel ik hem ook echt wel zo. Periodes met stress, veel werk, slecht slapen.... Op zulke dagen  ben ik meer verstrooid of chaotischer, loop ik soms rond als een kip zonder kop, kan ik me slecht concentreren, maar ben ik vooral ook een stuk negatiever / bitser naar anderen. Op die dagen word ik letterlijk GESTOORD van mezelf 😉 

Voor mij direct het teken dat ik een paar passen op de plaats moet maken 
Kitty De Kit 2 jaar geleden geplaatst
Ik denk zelf dat het woord: 'stoornis' wat bij je oproept. Wat een soort negatieve lading geeft. misschien dat het komt door associatie met :storing? Of storen, of gestoord? Voor mij geeft ADHD de naam van het beestje weer.  Adh de symptomen de D disorder(stoornis) de vinger op de zere plek.  Dus met ADHD ligt de vinger bij aandacht tekort en hyper activiteit. Wat in een doorsnee brein niet kan worden aangewezen... disorder: anders dan de normale volgorde. Snapt iemand me nog? haha misschien helpt dit als een verzachtende gedachte:op dit forum hebben we met elkaar geen stoornis:-) omdat hier het doorsnee brein een adhd brein is! 
Coen Olde Bijvank 1 maand geleden geplaatst
ADHD is stoornis omdat het zo wordt omschreven in de DSM-5. Zelf noem ik ADHD een talent i.p.v. een stoornis.

Lees ook ADHD een stoornis of talent: https://www.adhdblog.nl/adhd-een-talent-of-een-stoornis/
djoeke merkens 1 maand geleden geplaatst
hi!

'stoornis' is ten eerste gewoon een term, om aan te geven dat er iets in onze hersenen anders werkt dan in die van neurotypische mensen. 
verder denk ik dat het verschilt per persoon. sommige mensen hebben weinig last van hun adhd en kunnen zich prima redden, voor anderen heeft het meer impact op hun leven :)
de term 'attention deficit hyperactivity disorder' houdt voor sommige mensen veel meer in dan alleen het 'attention deficit hyperactivity' deel, en voor sommige houdt het daar eigenlijk wel op.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 June 2018 om 08:34
Aantal lezers 63
Aantal reacties 23