Waarom is ADHD een stoornis?

Laatste reactie 13/01/2019 00:01 door Kitty
· Markeren als ongelezen
Jelte Hoeksma 6 maanden geleden geplaatst
ADHD noemen ze een stoornis maar waarom eigenlijk? Ik ben toch gewoon een mens die wat drukker en chaotischer is. Ik vind stoornis zo vervelend klinken en om daar nou direct een etiket aan vast te plakken. We kunnen er ook van maken ADHD is bijzonder en er een positieve draai aangeven.
reactie op @jeltehoeksma2:
sanne van der hoeven ik vind ADHD persoonlijk ook iets "bijzonders" ik vind het zelf ook helemaal niet erg om het te hebben, ik ben er best blij mee. maar ik heb ergens een x gelezen of gehoord dat ze het een aandachts-tekort-hyperactiviteits-stoornis noemde, ja we kunnen onze aandacht misschien minder lang bij dingen houden en zijn misschien ook wat drukker dan de gemiddelde mens maarja dat is toch gewoon leuk! ik vind het woord stoornis ook overdreven maarja ze willen het beesje gewoon een naampje geven denk ik dan maar. ze moeten het zelf maar weten ik weet zelf wel hoe het echt zit, ik ben tenminste niet altijd zo saai en stil😂😂 
4 maanden geleden

Beantwoorden

Stefanie van den Berg 6 maanden geleden geplaatst
Om een etiket er aan te kunnen hangen. Volgens mij zijn er ook verder feiten over bekend dat ADHD een stoornis is.
Ron J 6 maanden geleden geplaatst
Zit hem in de verstoring of niet goed functioneren van de neurotransmitters. Als je geen ADHD hebt zullen de medicijnen niet zo gek veel doen. Een stoornis is echter idd een beetje overtrokken benaming.
Coen Olde Bijvank 6 maanden geleden geplaatst
@jeltehoeksma2​ vind het wel grappig hoe je het zegt.. als ik er over nadenk.. is het eigenlijk raar dat ze ADHD een stoornis noemen. Dus iemand die rustig is heeft ook een stoornis? Nee die niet.. waarom wij dan wel.

Goed topic! :D
Juud G. 6 maanden geleden geplaatst
Hoi Jelle,

Het zit zo volgens mij: Je hebt mensen die laten bepaald gedrag zien (in bepaalde situaties). Dat gedrag noemen we ADH(D). Dus gebrek aan aandacht en/of hyperactiviteit. Ze zijn dus niet druk omdat ze ADHD hebben. Hun gedrag kan druk en/of een gebrek aan aandacht laten zien, en dat noemen we 'ADHD'. 

Op het moment dat je er ook echt last (problemen) van krijgt, in 2 situaties. Dus op school of op je werk en ook thuis, dan pas wordt het een stoornis. 

Dus er zijn best ook wel veel mensen die 'ADH (D) gedrag' laten zien en die geen stoornis hebben. En er zijn ook veel mensen die de eigenschappen van adhd gedrag inzetten als ondernemer of als creatief en hun karakter eigenschappen zo inzetten dat het hen niet stoort. Je ziet vaak succesvolle, en heel energieke ondernemers, die ook 'adhd gedrag' laten zien. Zolang je goed kan functioneren in het dagelijks leven, heb je geen stoornis, volgens mij.

Het woord 'stoornis' (disorder) zoals bij ADHD uit het handboek van de psychiatrie (de 'DSM V') gaat het volgens mij niet over de het niet goed functioneren van de neurotransmitters. 
reactie op @judithgeelen:
Stefanie van den Berg Wat een goede uitleg. Stoornis klinkt alleen zo gek en zwaar.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Mariska de wit 6 maanden geleden geplaatst
De Van Dale zegt dat de betekenis van stoornis, hinder of beletsel is. Andere voorbeeld definities zijn...  afwijking, belemmering, krenking, kwaal, onderbreking, onregelmatigheid, oponthoud of stagnatie.

@Jelte en anderen: Wist je dat je adhd had en ben je hiervoor behandeld? Gebruik je medicatie?

Ik ben 38 en heb bijzonder veel trauma's meegemaakt in mijn leven. Jarenlang heb ik overal hulp gezocht voor ptss, paniekstoornis en verslavingsgedrag. Het was een grote uitputtingsslag met bijzonder weinig resultaat. Ik heb add of adhd altijd ook wel aangekaart, maar wist er weinig van en was een beetje  bijzaak naast mijn andere problemen en werd altijd resoluut van tafel geweest. Achteraf ongelooflijk, nu denk ik zo duidelijk! Als ik dit eerder had geweten, echt geweten. Had ik in plaats van een leefstrijd, een leefbaar leven gekregen. Drie weken geleden is bij mij adhd gediagnosticeerd. Deze diagnose viel als een bom en compleet onverwachts.

De paniekstoornis, ptss en zeer ongewenste verslavingen zijn niet de ziektes waar ik aan lijd en waardoor ik al jaren, constant op zoek naar hulp, op mijn tandvlees loop. Het zijn symptomen van een onbehandelde ADD/ADHD stoornis. Met als gevolg dat ik nu 38 pas net snap.... wat mij is overkomen. En mijn grootste wens, een leuk gezin met een lieve man en kindjes, nooit (nog niet) is uitgekomen. Ik zwelg in spijt. Dat ik dit niet eerder wist.... en echt geloof me. Ik heb zovaak, zoveel en zolang hulp gezocht. Voor iedereen in mijn omgeving en mijzelf was het klaar als een klontje dat ik add, adhd of manisch was. Mijn hele leven blow ik omdat ik anders echt irritant gevonden word. Ik heb dit overal altijd gezegt.... maar niemand heeft het opgepikt. Mijn andere problemen waren belangrijker en over mensen met adhd dacht ik exact zoals jij ze beschrijft. Stoornis klinkt wel wat zwaar voor enkel wat gedragsspecifieke  kenmerken. Nooit geweten dat ADHD, als je niet weet dat je het hebt, niet alléén simpele 'gedragsproblemen' veroorzaakt. Maar levensverwoestend kan zijn.

Het woord stoornis en diens betekenis.... Ik heb het altijd onderschat. Stoornis dekt bij mij de lading maar net.... voor wat adhd met je kan doen.....

Groetjes en een kus van Mariska
War Hoofd 6 maanden geleden geplaatst
Er zitten beslist voordelen aan adhd maar toch ervaar ik het zeker wel als storend, een stoornis. 
Concentreren als iets minder interessant is of als het nieuwtje eraf is vind ik heel erg vervelend. En zaken moeilijk af kunnen maken en uitstellen evenzo. Het kost veel energie om erbij te blijven.
Dan liever toch een " gemiddeld" hoofd dan deze hersenen. Helaas is het niet anders dus ik probeer de boel van de zonnige zijde te zien maar als ik de keuze had.....
reactie op @warhoofd:
Koen van T Deze week de medicatie laten staan, of eigenlijk vergeten mee te nemen naar me werk, maar ik merk dat ik niet functioneer zoals dat gewenst is. Te veel fouten, afgeleid en non productief. Vandaag heb mijzelf echt gedwongen om me standaard Excel dingetjes te doen, maar dat lukte gewoon niet. 

Halverwege de middag het roer omgegooid en me op de kleurtjes, layout en automatisering macro's gestoord. Dit kietelde bovenkamer dan wel weer genoeg of me goed te focussen en om te presteren. Als resultaat een veel overzichtelijk Excel document met een automatische foutcontrole, archiefring systeem en een overzichtelijke dynamische opmaak 😅

Aan de andere kant:
Ik zie mijn eigen (spel)fouten niet, heb een chaotisch archief in de bovenkamer en ik ben alles behalve overzichtelijk in elk opzicht. 

Tja... naar mijn mening is ADD een storing en een voordeel. Helaas maakt het storing gedeelte van mijzelf mijn eigen grootste vijand 😔

6 maanden geleden

Beantwoorden

Rafael Schelhaas 5 maanden geleden geplaatst
ik noem het altijd : onze hersenen werken gewoon veel sneller dan een ander :) 
D@ni H. 5 maanden geleden geplaatst
Het wordt een stoornis genoemd omdat het een afwijking in de hormonale stofwisseling in de hersenen is. Neurobiologisch, erfelijk en aangeboren. Stoornis...ik vind het ook geen prettig woord, geef zelf de voorkeur aan afwijking. Mijn biologieleraar vroeger zei altijd: Iedereen heeft recht op zijn eigen afwijking. Denk dat dat t meest is blijven hangen van alles wat ie zei en snap nu ook waarom, dat was volledig in mn straatje aangezien ik er zelf nogal wat heb die, zo blijkt nu, in 4 letters samen te vatten zijn...
Maar iemand met bv diabetes heeft ook een stoornis (afwijking) in een hormonale stofwisseling alleen dan ergens anders in t lichaam. Eigenlijk hebben we een lichamelijke afwijking die zich vooral psychisch uit. Ben er van overtuigd dat het heel veel voordelen kan hebben 'adhd-er' te zijn. Ik weet t nog maar 1,5 maand maar ga zeker mn best doen mijn voordeel te doen met de voordelen! De nadelen zijn al te lang nadelig geweest...
Liefs en geluk allemaal!🍀
reactie op @danielle8:
Coen Olde Bijvank Afwijking klinkt ook niet echt lekker, haha. Ik noem het liever PlusPunt :).
4 maanden geleden

Beantwoorden

D@ni H. Hahaha nee nu ik t zo zie ist ook niet echt wat idd. PlusPunt is veel beter! Tenslotte zijn er echt wel pluspunten aan dit van moeder Natuur meegekregen fenomeen. 
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
h kempe 1 maand geleden geplaatst
Ik ervaar het niet altijd als even handig dat de zaken in mijn hoofd anders gaan dan bij een grote groep anderen. Wanneer je de werking van mijn hersenen met die van die anderen vergelijkt zou je kunnen zeggen dat ik een stoornis heb. In sommige gevallen denk ik dat zij een stoornis hebben. 
Maar hoe met die van mij om te gaan is voor mij interessanter. Want storend kan t zijn.
mathieu wouters 1 maand geleden geplaatst
Een stoornis is het niet.  Of het al dan niet storend is hangt af van verschillende factoren : je opvoeding, de omgeving waarin je opgroeit, de mate waarin die omgeving begrip heeft voor je "anders zijn", de druk die je ervaart om je aan te passen, je karakter (los van ADHD)...

Kortom : als je het geluk hebt op te groeien in een omgeving die ADHD-vriendelijk is, met mensen die openminded zijn, en je de vrjjheid krijgt om te zijn wie je bent en je talenten te ontplooien zal je ADHD als iets posititiefs zien en amper klachten ervaren.

In het andere geval zal je het zelf als storend ervaren en het gevoel krijgen een stoornis te hebben (komt dus eigenlijk vooral door de bekrompenheid en onbegrip van de omgeving die een bepaalde standaard oplegt waaraan je moet (maar zonder medicatie/therapie niet kan) voldoen).  
h kempe 1 maand geleden geplaatst
ik zie en ervaar dat toch anders Mathieu. maar een maatschappij en omgeving waar je geheel past is natuurlijk altijd heerlijk.
Andries McQueen 1 maand geleden geplaatst
Ja, dat is inderdaad voor iedereen prettig. 
Ik snap wel wat je bedoelt, Mathieu. Maar ergens doet het ook geen recht aan de problemen die velen hier ervaren. 
Heb hier tijdens de diagnoseperiode afgelopen maanden veel over nagedacht. 

ADHD is in de hele wereld aanwezig, niet alleen in de drukke westerse maatschappij. Ook in de tropen. 
ADHD heb je, als het je op minstens 2 terreinen van je leven moeilijker functioneert dan een ander. 

Per definitie is ADHD dus niet alleen een zegen, in de eerste instantie loop je aan tegen iets wat je een stoornis kunt noemen. Vervolgens ben je met die kennis en wat je erna mee doet best goed in staat om ermee te leren leven. 

Bij autisme dachten ze vroeger ook dat het lag aan de band met de moeder, de zgn ijskastmoeders. Vreselijk als je er nu over nadenkt. 

Eigenlijk zeg je: 
Als je opvoeding goed is (er is geen één opvoeding goed), je goed begeleid wordt en in een rustige zen-omgeving opgroeit heb je er veel minder last van. 

Ik geloof wel dat dat zo is, maar voor een klein gedeelte. Laten we zeggen 50 %. Die andere 50 % van je biologische aanleg bepalen hoe je denkt en handelt. Dus ja, ook in die omgeving kun je volledig stuk lopen op minstens 2 terreinen. 

Onder criminelen is het percentage ADHD hoog. En die mensen hebben écht niet allemaal een verkeerde opvoeding gehad! Bij anderen natuurlijk wel. 

mathieu wouters 4 weken geleden geplaatst
Hey Andries (en anderen),

het ligt natuurlijk allemaal gecompliceerder dan hoe ik het poneer.  En ik wil allesbehalve afbreuk doen aan de klachten die mensen op het forum ervaren (ik ben daar namelijk één van).

Zoals je weet zie ik mensen niet als materiële entiteiten die louter gestuurd worden door chemische processen in de hersenen (die dan bewustzijn zouden voortbrengen).  Het is omgekeerd : Wij ZIJN bewustzijn en HEBBEN een lichaam.  Ik denk dat deze overtuiging essentieel is voor mijn visie op ADHD.

Als je de mens ziet als puur materie, kan je niet anders dan concluderen dat afwijkingen in het functioneren van de hersenen puur biologisch moet verklaard worden.

In mijn overtuiging is de mens in eerste instantie een geestelijke entiteit, die op een dieper geestelijk niveau verbonden is met alles wat hem omgeeft.  Alles wat er rondom ons gebeurt heeft invloed op ons bewustzijn en omgekeerd.  En ons individueel bewustzijn bepaalt op haar beurt mee hoe onze hersenen zich ontwikkelen (en dat begint al vóór de geboorte).

Omdat de stelling dat ADHD een stoornis is voortkomt vanuit de algemeen aangenomen materialistische zienswijze, kan ik ze niet aanvaarden.

Om goed te kunnen functioneren moet er een evenwicht zijn tussen je bewustzijn en de omgeving waarin je je bevindt.  Indien er al vanaf je kindertijd een te grote discrepantie is tussen dat bewustzijn en de omgeving, ontstaat er een innerlijk conflict.  Er zijn verschillende mogelijkheden om ermee om te gaan :

1) je probeert jezelf aan te passen aan de omgeving.  Resultaat : het innerlijke conflict wordt alleen maar groter.  Je voelt je gevangen in een omgeving die niet natuurlijk aanvoelt - leidt op termijn tot angsten, burnout depressie enz...
2) je zoekt een omgeving die bij je past.  Resultaat : er is een beter evenwicht.  je voelt je vrij.  Minder kans op psychische klachten.  Enige probleem : als kind ben je je er niet van bewust en worden de keuzes voor je genomen.
3) je zoekt een gulden middenweg : je volgt de basisregels, maar laat jezelf toe af en toe eens buiten de lijntjes te kleuren.   Je relativeert de fysieke realiteit waarin je leeft (je bent je daardoor ook bewust van de absurditeit van deze maatschappij) en weet dat er een diepere realiteit bestaat die wel betekenis en zin heeft.

Toegepast op mijn leven :

- Een kind dat de wereld wil ontdekken wordt opgevoed door overbeschermende strenge ouders.  Het kind leert dat het bang moet zijn voor het onbekende = angstig kind (los van het feit of ik al dan niet voorbestemd was om ADHD te hebben).  Het kind heeft dromen maar krijgt te horen dat het niet te veel moet dromen maar 'realistisch' moet zijn.  Resultaat : angst vervormt het bewustzijn, en dat bewustzijn kneedt de hersenen (neuroplasticiteit).

Hersenen kunnen dus inderdaad verstoord geraken door een disbalans, en het gedrag daardoor onwenselijk. Maar daarom zitten we nog niet met een stoornis. Het is een kwestie van de kern van jezelf ontdekken, zoeken naar balans, vertrouwen leren krijgen in je intuïtie, en voor de rest véééél relativeren.

Wat betreft criminelen : ik werk in de sector (aan de andere kant dan 😊).

Dat het ADHD-percentage bij criminelen hoog ligt klopt denk ik wel. Ik ben er wel van overtuigd dat de opvoeding (vooral te strenge opvoeding of verwaarlozing/gebrek aan liefde) een héél grote rol speelt. Dikwijls is het ook gewoon een kwestie van zich afzetten tegen een maatschappij waarin men zich niet aanvaard voelt of gewoon geen kansen krijgt.

Het biologische aspect lijkt vanuit die spirituele benadering moeilijker te verklaren. Maar ook daar heb ik een uitleg voor (voor een andere keer 😉)
reactie op @mathieuwouters:
Tim Vrancken Ik kan me goed vinden in je overstijgende bewustzijn... Een bewustzijn op de eerste plaats, dat toevallig een lichaam heeft. Ik geloof ook echt diep van binnen dat het moment dat ik mijn ogen sluit en sterf, ik direct weer geboren wordt en weer begin aan een nieuwe cyclus. ( waarbij je natuurlijk nooit iets kunt herinneren van dat vorige leven). Ik weet gewoon weg dat het zo is.
In mijn leven heb ik gelukkig de vrijheid gekregen om mij te ontplooien zoals ik dat wilde, en niet zoals anderen dat voor mij wilden...  Verdrietig dat jij die mogelijkheid niet hebt gehad, en waarbij ik de frustraties die je moet hebben ervaren ontzettend goed kan voorstellen!!! 

Wat anders dan relativeren?! 
Er is geen alternatief!!! 

Het bestaan, de reden van het bestaan of überhaupt erkenning van je bestaan. We zouden verdrinken en zwelgen in zelfmedelijden, verdriet en negativiteit als we niet zouden kunnen relativeren. Zonder zaken in perspectief te plaatsen, te toetsen aan kaders, te behouden of verwerpen zouden we reddeloos verloren zijn! 
4 weken geleden

Beantwoorden

mathieu wouters
Hey @timvrancken​, bedankt voor je reactie!

Leuk om te lezen dat er iemand ook zo over denkt... 
Ik heb het ook altijd zo aangevoeld mar ben me pas sinds mijn diagnose echt in bewustzijn, karma, reïncarnatie en dergelijke beginnen verdiepen.  Vooral omdat ik me niet kon vinden in de puur wetenschappelijke benadering van stoornissen, gedragsproblemen en psychische aandoeningen. 

Het helpt me mijn manier van functioneren te aanvaarden en zelfs als een cadeau te zien.  Sindsdien kan ik ook beter relativeren.  Ik denk nu : het heeft geen zin om steeds vooruit te denken en angstig te zijn voor dingen die eventueel zouden kunnen gebeuren.  Ik probeer meer in het 'nu' te leven, te genieten van het moment, te leven naar mijn overtuigingen, ...  Spijtig dat je eerst hard moet vallen om tot dat besef te komen, maar ik ben uiteindelijk blij dat het gebeurd is!

3 weken geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Hetty Cornelis 4 weken geleden geplaatst
Als ik de reacties lees vind ik 'hinder' wel mooi en passend bij hoe ik mijn adhd ervaar. Ik spreek liever niet over een stoornis maar over neurodiversiteit. 
Tim Vrancken 4 weken geleden geplaatst
Ik zeg altijd : "Ieder mens heeft een gebruiksaanwijzing, de een heeft een dikkere dan de ander, maar we hebben er allemaal een".

Stoornis klinkt misschien zwaar, maar op sommige momenten voel ik hem ook echt wel zo. Periodes met stress, veel werk, slecht slapen.... Op zulke dagen  ben ik meer verstrooid of chaotischer, loop ik soms rond als een kip zonder kop, kan ik me slecht concentreren, maar ben ik vooral ook een stuk negatiever / bitser naar anderen. Op die dagen word ik letterlijk GESTOORD van mezelf 😉 

Voor mij direct het teken dat ik een paar passen op de plaats moet maken 
Kitty De Kit 1 week geleden geplaatst
Ik denk zelf dat het woord: 'stoornis' wat bij je oproept. Wat een soort negatieve lading geeft. misschien dat het komt door associatie met :storing? Of storen, of gestoord? Voor mij geeft ADHD de naam van het beestje weer.  Adh de symptomen de D disorder(stoornis) de vinger op de zere plek.  Dus met ADHD ligt de vinger bij aandacht tekort en hyper activiteit. Wat in een doorsnee brein niet kan worden aangewezen... disorder: anders dan de normale volgorde. Snapt iemand me nog? haha misschien helpt dit als een verzachtende gedachte:op dit forum hebben we met elkaar geen stoornis:-) omdat hier het doorsnee brein een adhd brein is! 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 June 2018 om 08:34
Aantal lezers 53
Aantal reacties 24