Waarom gebruik jij ADHD medicatie?

Laatste reactie 25/01/2019 12:31 door Coen
· Markeren als ongelezen
Aafke T 10 maanden geleden geplaatst
Ik heb zelf ADHD en gebruik geen medicatie. Op het forum lees ik bij veel leden dat hij of zij gebruik maakt van adhd medicatie.

Is dit echt alleen de reden omdat je druk bent, moest het van je omgeving, huisarts of psychiater?

ik ben wel nieuwsgierig naar de beweegreden waarom je wel of niet voor medicatie hebt gekozen.
Coen Olde Bijvank 10 maanden geleden geplaatst
ben nu 32 maar in de beginfase van mij ADHD heb ik veel verschillende soorten adhd medicatie gebruikt.. totdat ik het leger uit moest (23 jaar) om de reden dat ik medicijnen gebruikte en was theoretisch niet 100% scherp voor uitzending.. 

toen ik dat wist, ben ik direct gestopt met medicatie.. ging ik uit het leger en sindsdien gebruik ik geen medicatie meer.. wel nog eens geprobeerd.. maar ik ben goed zo als ik ben zeg ik dan maar :)

War Hoofd 10 maanden geleden geplaatst
Om de concentratie iets te verhogen en iets minder chaos in het hoofd te hebben. 
Linda Alexandra 10 maanden geleden geplaatst
Hier ook om alerter te zijn, meer concentratie te hebben, meer overzicht en minder prikkels te krijgen. Voor mij werkt het goed, maar wel met de combinatie leren begrenzen en op tijd rust te nemen..
Sara Br 10 maanden geleden geplaatst
Verschillende medicatie geprobeerd ook, en nu met Venlafaxine ben ik een stuk rustiger, minder angstig, kan ik beter omgaan met emoties in het algemeen, het komt allemaal wat minder heftig binnen.

Ik heb een jaar of 27 zonder medicijnen gedaan, en ik heb het overleefd. Ik zou dus ook wel zonder medicijnen kunnen...maar dan zou ik niet zo kunnen functioneren als ik nu doe, zou ik bijvoorbeeld minder moeten gaan werken bijvoorbeeld, en dan zou ik me gewoon veel vaker angstig/boos/etc voelen, en veel meer conflicten hebben met mensen.

Met de medicatie voel ik me nog mezelf, heb weinig last van bijwerkingen. Conclusie: ik ga het mezelf niet moeilijker maken dan het is ;)
Overigens heeft psychotherapie ook erg geholpen om stabieler te worden.
Coen Olde Bijvank 10 maanden geleden geplaatst

wel of geen medicatie1) onze zoon van 16 heeft ADHD en gebruikt sinds kort weer medicatie. Hij zit in zijn eindexamen jaar en voor hem maakt wel medicatie het verschil tussen wel of niet slagen. In deze fase van zijn leven doorslaggevend voor ons om het wel te doen. Het scheelt dat hij nagenoeg geen bijwerkingen heeft en het zelf dus ook geen probleem vindt om het wel te doen. Voor ons is dit een tijdelijke oplossing, wij bekijken per situatie en fase van zijn leven wat beter past. Wel of geen medicatie en zijn blij dat het wel kan als het nodig is.

2) Mijn zoon is 10 en toen hij 7 jaar oud was heb ik de keus gemaakt om met medicatie te starten omdat hij zich totaal niet kon concentreren op school en dagelijks huilend uit school kwam omdat hij zich dom voelde vanwege het feit dat het allemaal niet lukte. Hij heeft sindsdien een hoop achterstand ingehaald en sinds groep 6 op het niveau waar hij moet zijn. Tot nu toe is de enige bijwerking geen eetlust. Hij gebruikt Medikinet 20 mg. Zodra de medicatie is uitgewerkt gaat hij wel enorm veel eten. Ik heb geen spijt dat ik de keus in zijn belang heb gemaakt.

3) Ik wil niet mijn hele leven deze medicijnen slikken en al zoveel jaar zonder gedaan, gaat zo prima.

4) Omdat het mij helpt om structuur aan te brengen in mijn leven. Ik heb ADHD in een ernstige vorm. Ik kan nu eindelijk zelfvertrouwen ontwikkelen. Ik heb nu een heerlijk leven, dankzij Dexamfetamine. Ik wil en kan niet meer zonder.

5) Onze zoon is 13 jaar en heeft sinds groep 5 de diagnose ADD. Sinds de diagnose tot halverwege groep 8 heeft hij therapie gehad zonder medicijnen. Nu zit hij op de middelbare school en red het nog steeds zonder zijn therapie en zonder medicijnen.
Maar weet ook als hij het moeilijk krijgt we gelijk weer de therapeut mogen bellen om hem weer te helpen. Dit geeft hem net het beetje rust in zijn hoofd om alles te kunnen over zien. Ook weet hij dat hij altijd om hulp kan vragen op school en thuis, hij durft dit gelukkig ook te doen.
De keuze geen medicijnen voor zo lang mogelijk was zowel van hem / ons en het diagnose team en therapeut.

6) Ik heb zelf een lange tijd Ritalin gebruikt. Vanwege concentratiestoornissen (ADHD). Op korter termijn had ik hier baat bij, maar na een jaar begon ik mezelf steeds meer op sociaal gebied af te vlakken, kreeg ik toch problemen met slapen, begreep ik emoties van anderen steeds moeilijker. Ik was meer bezig met mijn concentratie. Maar merkte eigenlijk dat ik steeds minder mezelf werd door Ritalin. Men moet niet vergeten, dat amfetamine ook in de drugs speed is terug te vinden.. dus op langer termijn gaat het toch je kop kosten.

7) Ik heb geen oordeel over het wel of niet gebruiken van medicatie op zich. Wel heb ik problemen met de redenen waarom de medicatie wordt geslikt. Mijn dochter gebruikte het tijdelijk op school, maar we zijn gestopt door de bijwerkingen maar ook door het besef dat we voornamelijk de school een plezier deden en niet zozeer haarzelf.

8) Ik gebruik het om verschillende redenen en niet omdat de psychiater het adviseert. Mijn zoons en ik hebben alledrie ADHD. Sinds wij alledrie medicatie gebruiken gaan de jongens goed op school, hebben meer contact met ons en elkaar. Ik vind zelf dat ik beter functioneer met dan zonder en dat ik een betere moeder ben. Ook merk ik dat ik met medicatie beter rij. Zonder ben ik met En autorijden en alles wat er omheen gebeurt bezig en met ben ik aan het autorijden. Ook hebben wij als gezin de rust om naar elkaar te luisteren zonder van alles er om heen te doen.
Ik denk dat een ieder zelf zijn of haar redenen heeft.

9) Ik gebruik methylfenidaat langwerkend. Enorm blij mee. Het idee van medicatie stond me wel wat tegen bij aanvang maar na een duidelijke uitleg over de medicatievormen zelf mogen kiezen of ik het wel of niet wou proberen. Absoluut geen druk maar toch overstag gegaan om het in ieder geval te proberen en daar nu geen moment spijt van want....wat heeft het me veel opgeleverd. Omgeving vond me zowiezo niet druk, mensen hebben over het algemeen gezien niet zo’n last van me.....
Dus geheel eigen keuze in mijn geval.

10) Ik twijfel weet sinds iets langer dan een jaar dat ik adhd add heb. Heb inmiddels 2 kindjes 1tje is erg druk de oudste maar grote kans dat dit komt door mijn onrust... dus twijfel of ik weer moet proberen met medicatie voor dat ik me 2de kindje kreeg was ik aan het proberen met medicatie maar gestopt vanwege zwangerschap.

11) Ik ben gestopt met alles wat ook maar met medicatie te maken heeft
Na 10 jaar was ik er zo klaar mee
Was me zelf kwijt
Nu bijna 4 jaar zonder
En vind langzaam me zelf terug
Voor mij was het vergif
Wat een ander doet moet hij of zij zelf weten
Mijn keuze is het om te leven met de grillen van ADHD/ADD en depressie
Omdat ik gewoon me zelf wil zijn en afgevlakt wil zijn door medicatie.

12) Ik ben op advies gestart met medicijnen.. Niet vanwege het druk zijn, maar vanwege ik Mega chaotisch was en voor mijn slapeloosheid snachts.. Had totaal geen ritme en was een drama in afspraken en planningen maken(laat staan nakomen😜) ..
Sinds ik ben begonnen met medicijnen, was het eerst zoeken wat het beste werkt..
Uiteindelijk heb ik nu dexamfetamine. Ik slaap snachts goed, heb weer ritme, ben stukken minder chaotisch, kom mijn afspraken na en kan veel beter planningen maken dan voorheen. Ook ben ik veel minder snel geïrriteerd en schiet ik minder snel uit m'n vel..(let wel, voor de start van medicatie heb ik ook eerst nog een cursus gevolgd)
Dit samen heeft mij enorm geholpen en ik voel me er stukken beter door!

Ik denk dat het per persoon verschilt wat voor diegene het beste werkt.. Zo Kan de 1 prima zonder medicijnen & de ander (om 'normaal' te functioneren zoals gewenst is in deze maatschappij) juist niet zonder.. 😊

13) Ieder mens is natuurlijk anders, ook heeft iedereen zijn eigen mening hierover wat iedereen gewoon moet accepteren.Na veel zonder medicatie geprobeerd te hebben toch besloten wat het beste voor het kind is. Bij ons heeft het geholpen om meer rust in de dag te vinden en dan vooral op school. De cijfers gaan omhoog en wij hebben een kind in huis die veel lekkerder in zijn vel zit. En hoe het in de toekomst wordt, ja dat is afwachten daarom heel fijn dat er controleafspraken zijn.

@aafket​ de bovenstaande dertien reacties heb ik verkregen via mijn ADHD-netwerk. Ik hoop dat het je motivatie en inspiratie geeft om een goede keuze te maken. Succes.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 22 January 2019 om 23:42
Aantal lezers 25
Aantal reacties 6