Waarheden over voeding bij ADHD

Laatste reactie 08/04/2021 12:45 door Jorica
· Markeren als ongelezen
Casy Hyper 1 jaar geleden geplaatst
Wat is waar over voeding en ADHD? Op internet en hier lees ik verschillende conclusies.. goede voeding helpt tegen ADHD symptomen? Is dit bewezen en waar kan ik de wetenschappelijke onderzoeken vinden?

Heeft het RED-dieet bijvoorbeeld wetenschappelijke conclusies? Er wordt wel geroepen en geschreven dat het werkt.. maar is dit bewezen?
Benda Bezil 1 jaar geleden geplaatst
Heey Casy 

Per toeval ben ik erachter gekomen dat glutenvrij eten , maar dan ook echt alles gluten vrij voor mij binnen 3 wkn al resultaat gaf .Veel meer rust in mijn hoofd , zelfs mijn omgeving viel het op.
Helaas voor medisch onderzoek moest ik 2 mnd gluten eten en dat kwam mentaal erg hard binnen .Daarna meteen weer glutenvrij dieet opgepakt , maar het ia voor mij niet meer geworden wat het geweest is .Waarschijnlijk omdat ik de laatste 2 jaar meer te hendelen kreeg dan wat ik aan kan.
Maar ik geloof zeker dat voeding een grote invloed heeft .
Greetz Bernie
reactie op @abasnederland:
Bende Proud Je schrijft ‘ik geloof’ maar wat waren jouw echte eigen ervaringen?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jorna Postma Als je glutenintolerantie hebt, dan helpt een glutenvrij dieet zéker. Een allergie of een intolerantie kan dezelfde kenmerken geven als ADHD. Waardoor je ADHD versterkt wordt, of misschien wel helemaal geen ADHD is.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Suzy Hekster mijn dochter heeft coeliakie en diabetes1, je merkt dan hoeveel suiker er in glutenvrije producten zitten. Wees daar alert op.
Glutenvrij eten als je geen coeliakie hebt kan echt schadelijk zijn. Veel vit B12 Vit D tekorten
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bende Proud Vitamine B12 en D vaak tekort bij kinderen en volwassenen @suzyhekster
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jorna Postma Vitamine B12  en D zit voornamelijk in dierlijke producten, dat heeft niets, maar dan ook niets met gluten te maken. Vitamine D maak je daarnaast aan in je huid onder invloed van zonlicht.

Glutenvrij eten als je geen intolerantie hebt, is vooral lastig en minder lekker (alle tarweproducten kun je dan niet meer eten en glutenvrij brood of pasta is gewoon echt minder lekker), Niet persé gevaarlijk voor je.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Bende Proud 1 jaar geleden geplaatst
Is Wikipedia de beste bron voor betrouwbare informatie over ADHD en voeding?
reactie op @bendeproud:
Jorna Postma Nee, wikipedia is niet de beste bron. Google Scholar, of PubMed zijn goede bronnen
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bende Proud Google Scholar en PubMed betrouwbaarder dan Wikipedia? Op wiki staan toch ook alleen maar betrouwbare bronnen?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nicole Hoogenboom Op Wikipedia kan iedereen zijn eigen aanvulling geven zonder dat dit gecheckt wordt door wie dan ook.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bende Proud Echt?! Weer wat geleerd.. ik dacht dat het een groot bedrijf was dat betrouwbare informatie verzamelde.

Lekker dan :s
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Medicijn Man 1 jaar geleden geplaatst
gewoon logisch nadenken.

je weet zelf echt wel of je gezond eet en niet snoept.

ik geloof graag dat voeding positieve invloeden heeft op de symptomen of kenmerken van ADHD, ADD of welke 'stoornis' dan ook.
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Tot nu toe is alleen bewezen dat een eliminatie-dieet (een beetje) werkt als je naast adhd ook een voedselgevoeligheid hebt

Maar ik zou zeggen, google gewoon ff als je de wilt weten wat er niet of wel bewezen werkt:

https://www.google.com/search?q=scientific+research+about+food+related+to+adhd

reactie op @bbking:
Bende Proud Je schrijft een beetje.. maar er toch wel veel positieve ervaringen te vinden m.b.t. voeding en de invloed op ADHD. Alleen wetenschappelijke is er dus (nog) weinig bewezen?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jorna Postma Sterker nog: het is niet eens écht bewezen... Het onderzoek was niet objectief en de onderzoekers zijn op hun vingers getikt.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bende Proud Is hier een bron van, dat het Pelsser dieet bedrijf een waarschuwing heeft gekregen?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jorna Postma Ja.
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-onderzoek-week-02~bef1fb01/
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bende Proud Dankje @jornapostma
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Goede vraag.. ik heb dit zelf ook op het lijstje staan om meer onderzoek te doen naar ADHD en voeding.
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@bendeproud​, 

Met een beetje bedoel ik "iets meer dan niks", maar dan alleen als je al een probleem met een bepaald voedingsmiddel hebt. Het helpt dus dan om de gevolgen van die gevoeligheid op te lossen, maar aan de adhd zelf doet het niks volgens onderzoek.

Zoekt, mensen, en zoekt vooral met een gezond kritische blik!  Typ gewoon eens een kritische vraag in op google en je kunt heel veel onderzoek, mythes die niet kloppen vinden..

@coenoldebijvank​ Daar is al heel veel onderzoek naar gedaan! Je zou wel een prachtige samenvatting van het beschikbare onderzoek kunnen maken?
reactie op @bbking:
Coen Olde Bijvank @bbking

Goed idee, dus de 4 diëten die jij aangeeft en nog anderen erbij, bijvoorbeeld ADHD en het glutendieet?

En dan met allemaal bronnen erbij?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jorna Postma 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb er een blog over geschreven en een podcast over gemaakt. Ik ben de wetenschap ingedoken op zoek naar een eenduidig antwoord op al die claims die zouden werken. Van die claims als glutenvrij, lactosecvrij en eliminatiedieeten: is niet zoveel van waar.

In een notendop: ADHD kenmerken kunnen verlicht worden door 'gewoon gezond' te eten. Veel groenten en fruit, peulvruchten, volkoren producten, aangevuld met een beetje dierlijke producten als vlees, (vette) vis en ei. Het mediterrane dieet zeg maar. Gemiddeld eten we (veel) teveel vlees en te weinig groenten en fruit.
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@coenoldebijvank

Er is door goed te zoeken inderdaad heel veel te vinden. De (wetenschappelijke) waarheid is dat van geen enkele voed/supplement is bewezen dat het de door adhd veroorzaakte symptomen verlicht.

Een persoonlijk prettige ervaring voeding of dieeten is altijd goed, het is alleen niet bewezen dat het aan adhd gerelateerd is. Maar als je (door voeding verergerde) symptomen verminderen met een dieet, lijkt me dat top. Maar.. dat zou dan iedereen toch moeten proberen? 😄
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@jornapostma​,

Ik denk dat iedereen van goede voeding profiteert. En er is wel gemeten dat bepaalde tekorten bij kinderen met adhd in amerika voorkwamen.

We moeten denk ik ff vooral 2 dingen scheiden:

1. Is een eliminatie-dieet een goed idee bij lastig/onverklaarbaar gedrag? Dat lijkt me wel. Het kan zomaar zijn dat je kind een voedselgevoeligheid heeft. In de jaren '80 noemden ze dat "hij mag geen rood snoep meer" 😁

2. Is er bewezen dat een dieet/voeding/supplement effectief adhd-symptomen vermindert? Nee, niet of nauwelijks. Alleen van het RED-dieet is onderzocht en aangetoond dat het bij bijna iedereen effect had. Maar dat dat effect "licht" was en minder effectief dan medicatie..

Ik denk echt dat er heel veel goede niet-medicatieve "hulpmiddelen" zijn voor adhd. Wilde dat toch een beetje nuanceren omdat ik merk dat ik me vaak kritisch uit..
reactie op @bbking:
Bende Proud deels wel mee eens. Maar veel ervaringen zijn toch heel erg positief los van de wetenschappelijke onderzoeken.

Als patiënt of iemand met ADHD wil je toch weten wat de ervaringen zijn en of het helpt..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Jorna Postma Hmm, toch wel wat aanmerkingen:

In de VS zijn er inderdaad meer tekorten ontdekt, zoals bijvoorbeeld magnesium. In Nederland komen deze tekorten nauwelijks voor, als het al voorkomt dan door bijvoorbeeld bepaald medicijngebruik.  de VS staan niet echt bekend om hun goede eetgewoontes.

Het gebruiken van supplementen zonder dat je (zeker) weet of je een tekort hebt is niet slim, teveel kan namelijk best schadelijk zijn. 

Is een eliminatie dieet een goed idee? Geen idee, dat kunnen alleen ouders beoordelen. Bij kinderen is het gemakkelijker om vol te houden omdat de ouders dat beter kunnen monitoren, bij volwassenen blijkt het lastiger te zijn. Dat van die rode snoepjes is overigens bewezen niet zo te zijn. Kleurstoffen en suiker hebben geen significant effect op ADHD kenmerken. Is niet meteen een vrijbrief om rucksichtlos zakken gummibears weg te werken natuurlijk, ze vallen namelijk ook niet bepaald onder de schijf van vijf. ;-) En bij zo'n heel erg eenzijdig eliminatie dieet is de kans op tekorten aan diverse vitamines en mineralen best groot.

Is het RED dieet bewezen effectief? Pellser buiten beschouwing gelaten omdat haar publicatie is teruggetrokken door The Lancet (haar onderzoeksresultaten waren té positief). Bij 30% van de kinderen is er een lichte verbetering. En daarbij is alleen door ouders en leraren gemonitord op druk gedrag. Niet op executieve functies, waar bij de meeste ADHD-ers het gros van de 'problemen' ligt. 

Ik ben het met je eens dat er heel veel goede, niet medicatie, hulpmiddelen zijn bij ADHD (ik gebruik zelf ook geen medicatie), alleen dat blijven hulpmiddelen. Geen quick fix. De 'oplossing' ligt dan ook vaak in welke combinatie die hulpmiddelen voor jou het beste werken. Er is niet 1 ding, geen magic bullet, die alles oplost. Zelfs medicatie niet. Ook een strikt dieet niet.

Ik ben van mening dat zo'n strikt eliminatie dieet een grote aanslag is op je kwaliteit van leven, tegen een kleine kans op winst. Daarentegen kun je met relatief kleine aanpassingen (die minder 'kosten') je ADHD kenmerken ook verminderen. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Bende Proud Je haalt goede argumenten aan en schreeuwt niet zo wat in de rondte. Dank voor je commentaar.

Hoe kan een partij als Pelsser dan van de daken afschreeuwen dat ze ADHD kunnen genezen.. dit is toch klinkklare onzin 🤬
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@bendeproud​,

Helemaal eens hoor. Ik zeg dacht ik ook dat goede voeding mensen erg kan helpen. En dat van een eliminatie-dieet is aangetoond dat het voor adhd (kan) werken. 

Maar als ik bv. van Pesto of oude kaas heel gefocused/kalm wordt, dan is dat niet meteen een "bewezen" oplossing voor iedereen, maar gewoon een goede ervaring. En dat loopt nog wel eens door elkaar heen hier zie ik. En vaak gaat het ook over dure supplementen of rigoreuze levensveranderingen. En dan lijkt het me goed om even te onderzoeken wat "kwakzalverij" is en wat best eens zou kunnen helpen.

Ik heb de waarheid zeker niet in pacht.. Dus als ik twijfel graaf ik even stevig door, lees zowel de betogen voor als tegen. Zodat ik m'n eigen idee kan nuanceren. 
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@jornapostma

Eigenlijk bedoel ik hetzelfde, maar jij leg het veel beter uit 😄 

Ik bedoelde meer (denk ik) dat het ontdekken van een voedselgevoeligheid voor iedereen nuttig kan zijn, wel of geen adhd.

Hier overigens een recente (vrij technische) samenvatting van het gedane onderzoek naar de relatie tussen ADHD en dieet, en ja daar zit ook rood snoep tussen :-)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5266211/
Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@bendeproud

Denk het niet,

Je mag alles beweren. Ik ben geen wetenschapper en als ik morgen een website start met het "bloedworst-dieet tegen adhd" gaat niemand mij daar op aanspreken..😄

Wetenschappelijk onderzoekers worden blijkbaar wel op de vingers getikt als het onderzoek niet volgens de "regels" gedaan is. Maar het "instituut" van het RED/Pelsser dieet is geen wetenschappelijke instelling, dus die mogen alles roepen.

Hier de "disclaimer" van hun site overigens: https://www.adhdenvoeding.nl/disclaimer/

PS. Ik zeg hiermee overigens niet dat het RED/eliminatie/restrictie dieet niet werkt. Er is wetenschappelijk wel (wat) resultaat gevonden. En persoonlijke ervaringen lijken heel wisselend. Maar ja, je zult maar net achter een voedselgevoeligheid komen die je symptomen de helft minder maakt..
reactie op @bbking:
Bende Proud waar kan ik dat wetenschappelijke gedeelte over ADHD en invloeden van voeding vinden? Bron?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
N.a.v. de laatste post van @jornapostma​ heb ik nog even doorgezocht over mevrouw Pelsser. Heel in het kort:

- Ze heeft in 2011 met anderen een onderzoek gepubliceerd over de effecten van het RED-dieet op ADHD
- Na publicatie is dat onderzoek door o.a. The Lancet stevig bekritiseerd i.v.m. gebrekkige methodiek/conclusies. Linkjes hieronder.

- Daarnaast runt ze de enige onderneming in Nederland waar je het RED-dieet kunt volgen.
- En is daarom berispt door The Lancet vanwege belangenverstrengeling

Hier 2 linkjes waarin de kritiek op het Pelsser-onderzoek verder wordt beschreven. The Lancet is een medisch/wetenschappelijk publicatie-orgaan:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)60632-6/fulltext

Het RIVM is een (rijks)onderzoeksinstituut dat verantwoordelijk is voor onafhankelijke en betrouwbare informatieverstrekking aan professionals en burgers, o.a. op het vlak van gezondheid en geneesmiddelen. Hier hun (zeer kritische) rapport over het onderzoek van Pelsser:

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/350021002.pdf

Kort door de bocht: beiden zeggen dat het pelsser-onderzoek niets bewezen heeft over een eliminatie-dieet bij ADHD..


reactie op @bbking:
Jorna Postma Goede aanvulling @bbking!

1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@bendeproud​,

Ik ben al googlend heel veel tegengekomen.. Maar ik weet niet of je iets zoekt om het zelf te snappen of een ander te overtuigen?

Kortom: wat zoek je precies en waarom? :-)
reactie op @bbking:
Bende Proud Als ik de strijd aan met adhd en voeding wil ik wel goed beginnen en niet van alles proberen.

Maar die paar weken dat ik hier lid ben heb ik al veel mogen leren van anderen.. ben ook stuk wijzer geworden.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Michelle Erben 1 jaar geleden geplaatst
Hoi allemaal, 

16 maart a.s. heb ik voor mijn zoontje een afspraak staan bij de diëtiste (en nee niet bij mevr. Pelsner) om het dieet te starten. Op dit moment zijn er ook al 2 soorten voeding die wij niet meer geven, omdat hij daar heftiger op reageert. 
Zelf heel veel ingelezen en wil deze poging toch wagen om te kijken of hem dit gaat helpen. Ben ook van mening dat medicatie heel goed is..
reactie op @michelleerben:
Estrea rikken @michelleerben

welke voeding geven jullie nu niet meer dan?

heeft jullie dieet een naam en is het in Nederland verkrijgbaar?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Michelle Erben Bij ons is het nu al witte druiven en ontbijt (Soort gelijk als Brinta, maar dan huismerk) 
Sinds we dat niet meer geven zijn de scherpe kanten er vanaf en kan hij rustiger reageren. 

Ik heb gezocht op Red dieet, en vanuit daar verder gezocht en met diëtiste contact gezocht, zodat we dichter bij huis zitten voor hulp. (Mevr. Pelsner heeft een wachttijd en zit in Eindhoven en had geen voorkeur voor ons) 
We hebben onze 1e afspraak maandag 16 maart 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Tim prive @michelleerben hoezo witte druiven? Zitten hier speciale voedingstoffen..
1 jaar geleden

Beantwoorden

Michelle Erben Een ieder persoon reageert anders op bepaalde voedingsstoffen/producten. 
Hij kreeg van ons een paar dagen druiven mee naar school wat dus niet gunstig was.. ermee gestopt.. en na een paar dagen was hij weer de "oude".. 
Ik denk dat je het moet zien als een "allergische" reactie. Hij reageert erg gewoon heel heftig op. Middels het dieet gaan we dus dingen uitsluiten
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Wat was ik ook al weer aan het doen 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben ook benieuwd!
Hier een zeer allergisch aangelegde moeder met idem dito kleuter. 
Altijd benieuwd naar ervaringen, hoop dat het jullie iets oplevert, succes!

(En stop inderdaad ook op tijd als het te veel moeite kost en weinig op lijkt te leveren zou mijn ongevraagde advies zijn)
reactie op @lda:
Michelle Erben Onze zoon ook.. over sommige heen gegroeid al, maar ook nog een notenallergie.. 
Ik.kan zo nu en dan wel een update geven als je dat wilt :-) 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Wat was ik ook al weer aan het doen 1 jaar geleden geplaatst
Ja graag! Succes
Ik sieso noten kiwi vis etc. Dochtertje kwa voeding ei. appel hazelnoot
Maar goed, allergische reactie is weer iets anders dan de AD(H)D
Tim prive 1 jaar geleden geplaatst
Hi! Ik lees allemaal positieve ervaringen over ADHD en voeding.. maar zijn hier ook bronnen en onderzoeken van beschikbaar?
reactie op @tim:
Michelle Erben https://youtu.be/lmRPLhaTdHQ 

Dit is een recent filmpje.. daarbij zijn ze het ook aan het testen hij 100 kinderen bij het Wageningen UR. 
Als je Red dieet intoetst in Google krijg je aardig wat berichten te lezen. Zelf daarop gezocht en dan vind je ook andere namen en termen en zo heb ik het uitgezocht en de knoop doorgehakt om dit te gaan doen voor onze zoon
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
@tim

Hier een door RIVM gepubliceerd rapport over het gedane onderzoek over een (mogelijke) relatie tussen voeding ADHD:

https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/350021003.pdf

reactie op @bbking:
Michelle Erben Mooi stuk, ik denk wel dat een ieder het zelf moet ervaren. daarbij is dit wel een stuk van 2009-2012.. we zijn best wel wat jaren verder waardoor er dus toch ook weer een verschil in zit
1 jaar geleden

Beantwoorden

Mr B 1 jaar geleden geplaatst
Wat bedoel je met zelf ervaren, moet iedereen met adhd een eliminatie-dieet doen? 😄 

Ik denk dat goede voeding belangrijk is voor iedereen, en verkeerde voeding of een voedselgevoeligheid heeft vast invloed op je gedrag. Maar er is heel weinig bewezen over de relatie tussen voeding en (echte) adhd. 

Hier voor de liefhebbers een recent en uitgebreid rapport (i/h nederlands) waarin al het gedane onderzoek wordt vergeleken: https://www.zonmw.nl/fileadmin/zonmw/documenten/GGz/Opggz/Kennissynthese_Voeding_en_Psychische_Gezondheid_2019.pdf
Estrea rikken 1 jaar geleden geplaatst
Hi, blijft interessant om te lezen hoe iedereen; waarheden over voeding bij ADHD omschrijft.

Is het gewoon niet geraffineerde suikers vermijden?

Dat is al best een grote stap, maar ik denk wel een hele belangrijker om meer succes te behalen wanneer je ADHD combineert met voeding.
Jordy Vanderware 11 maanden geleden geplaatst
Ik heb heel veel ervaring met een aanpassing van voedingspatroon en ADHD en het helpt voor mij enorm veel! Maar dat wil niet zeggen dat dit hetzelfde bij jou doet... iedereen is anders en as er een voedselovergevoeligheid aanwezig is dan zal die bij een niet- ADHD’er er ook goed aan doen om voedsel te mijden waar men gevoelig aan is.

Ik heb persoonlijk veel last van allergieën en deze zijn voedingsafhankelijk + gluten gevoeligheid en intoleranties. Dit kan iedereen voorhebben, het zal alleen al meer doen bij de persoon die cognitief al last heeft door andere zaken waar de overgevoeligheid bovenop komt.

Dit is geen mening of persoonlijk oordeel, maar een feit. Het is niet echt van willen geloven, want iedereen is anders en natuurlijk voedsel is door het lichaam makkelijker te verwerken. Maar ik zou mij ook gewoon vol met gluten vreten als ik er niet gevoelig aan zou zijn geweest.

Succes drmee!

Mvg J.
Sebas van Drongelen 8 maanden geleden geplaatst
Can i ask a question?!

Wat is jullie uitgangspunt geweest?

Is het niet zo dat adhd feitelijk gezien en wetenschappelijk onderbouwd, een systemisch tekort aan neurotransmitters erkent?

Dopamine?!

En is het dan niet ''logisch'' om in gezonde mate rekening te houden met een iets hogere inname van gezonde voedingsmiddelen die de aanmaak daarvan stimuleren?!

Iets vaker eten: eten geeft een kleine dopamine-boost, want je word ''beloond'' voor het                                      voeden van je lichaam.

Op deze manier is het gedrag dat sommige adhd'ers steeds de grenzen opzoeken ook wat makkelijker te verklaren: dat geeft een dopamine-boost

maar goed dat is wat ik ben tegengekomen als ex-verslaafde die de hersenen is ingedoken op zoek naar antwoorden om zijn door zichzelf verstoorde beloningssysteem weer op orde proberen te brengen.

misschien kunnen jullie mij corrigeren, en niks wat ik zeg hoeft waarheid te zijn.

Maar het lijkt mij als slot heel logisch te weten wat je wilt veranderen, voordat je dingen met een natte vinger in de lucht ga veranderen.

iedereen een koele dag gewenst.

Sebas

M Ham 7 maanden geleden geplaatst
Als je een kick van wetenschap krijgt,

Lower concentrations of vitamins B2, B6 and B9 were associated with the ADHD diagnosis, and B2 and B6 also with symptom severity. Smokers had lower levels of vitamins B2 and B9.

dit was een conclusie van een studie over het vitamine status bij adhd volwassen
hier te leze = https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5153567/#:~:text=For%20most%20of%20the%20vitamins,with%20higher%20ADHD%20symptoms%20scores.
Coen Olde Bijvank 1 maand geleden geplaatst
ADHD en welke voeding vermijden: ADHD en voeding
Martijn de W 1 maand geleden geplaatst
Van suiker neemt de ADHD niet toe. Dat wil zeggen, een ADHD’er wordt niet actiever van suiker dan een niet ADHD’er. Suiker kan ADHD’ers wel helpen. Er van uitgaande dat aan ADHD een dopaminetekort ten grondslag ligt, kan het innemen van hele kleine beetjes suiker over een bepaalde periode iets doen. Suiker heeft namelijk als effect dat er dopamine door vrij komt. Dus als je een uurtje geconcentreerd moet werken, zou je gedurende dat uur heel langzaam een glas limonade kunnen zippen.
Aangezien suiker een verslavende stof is, moet je dit niet de hele dag doen. Je went er aan en het effect zal afnemen.

Jorica Beemsterboer 4 weken geleden geplaatst
Ik volg sinds een maand of 2 een soort dieet om gezonder te eten en hopelijk wat af te vallen zonder te crashen.
Ik eet veel eiwitten en groenten. Wel iets van koolhydraten maar niet veel. Af en toe een broodje of een wrap en soms een maïswafel. 
Ik voel me beter, ook geestelijk, en gezonder. Heel soms heb ik het moeilijk en dat is vooral als de medicatie is uitgewerkt. De rebound is wel een ding en voel me dan ook wel leeg en pieker te veel.
Omdat ik in de tandheelkunde werk weet ik wat suikers met je lichaam, en dus ook tanden, doen.
Het geeft je op dat moment een goed gevoel maar op langere termijn werkt het averechts. 
Ook het langzaamaan drinken van oa limonade geeft een constante zuur aanval aan je gebit. Wat dus gaatjes veroorzaakt.
Wees daarom voorzichtig met het nemen van suikers om je gebit en ook je geestelijk gestel te beschermen.
Je mag niet meer dan 7 eet- en drink momenten op een dag nemen. Drie hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes. Eet en drink het liefst alles in 1 keer op want als je bijvoorbeeld nu een slokje van je sapje of cola neemt en over een kwartier pas een koekje neemt, of nog een slokje drinken, heb je al 2 momenten gebruikt. 
Het eten van een banaan geeft een zuuraanval van 2 uur (daarom zijn je tanden ook zo stroef na het eten ervan). Je kan dan het beste je mond spoelen met water.
Wat de problemen betreft rebound of dopamine weet ik qua voeding niet wat zou kunnen helpen, maar qua gezondheid van je gebit hier dus een gratis tip. 
Veel suikers tot je nemen werkt op langere termijn niet goed op je geestelijk gestel en kan dus depressie veroorzaken. Ook andere lichamelijke klachten zoals diabetes en vermoeidheid komen vaak door teveel aan suikers.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 18 January 2020 om 11:01
Aantal lezers 70
Aantal reacties 56