Waaraan merk jij dat je medicatie werkt?

Laatste reactie 06/01/2022 20:24 door Mar
· Markeren als ongelezen
Izzy Busy 1 jaar geleden geplaatst
Wat merken jullie als de medicatie gaat werken? Waar merk je het aan?

Deze vraag is bedoeld voor iedereen die goed is ingesteld op medicatie en weet welke medicatie en dosering goed voor je werkt.

Ik ben 1,5 week geleden van medicatie gewisseld (Methyl werkte niet, nu Tentin). En hoewel ik me goed voel bij de Tentin, voel ik me niet heel anders en weet ik niet of mijn klachten zoals de slechte concentratie echt verbeteren. Anders gezegd, ik kan je niet vertellen wanneer het werkt en wanneer niet. En ik vraag me af of dat wel zou moeten. Of ik een duidelijk verschil zou moeten merken. Of dat mijn dosering nu misschien te laag is? 

Dus ik ben benieuwd hoe anderen dit ervaren. Waar merk je het aan? Of merk je het pas als je bijv. aan het werk gaat/je probeert te concentreren? 

Alvast bedankt! 
Marco . 1 jaar geleden geplaatst
ik ben misschien een slecht voorbeeld. ik moet de diagnose nog krijgen al verwacht ik niet dat er twijfel zal bestaan, ik heb alle kenmerken van ADHD overwegend onoplettend type. en al mijn rapporten / verhalen over jeugd zijn duidelijk genoeg om andere dingen als (PTSS, Depressie, etc) uit te sluiten.
tijdens mijn wachttijd (4maanden) voor een diagnose heb ik via via lisdex geprobeerd een 2tal dagen.
wat mij vooral opviel was dat ik mijn aandacht hield bij waar ik naar toe keek (soort tunnelvisie) maar niet zo erg dat ik mij afsloot van de buitenwereld. als voorbeeld. als ik naar koelkast liep. ben ik bezig met die taak. ipv ik onderweg constant andere dingen aan het bedenken ben en daardoor afgeleid werd van de taak. bij het openen van de koelkast pak ik ook waarvoor ik kwam zonder overweldigd te worden door alle andere dingen die tevoorschijn komen (prikkels?). ik kon nog steeds "hyperfocussen" maar ook makkelijk daar vandaan schakelen. al met al een ervaring van rust. omdat je niet constant "aan" staat maar rustig van taak naar taak wisselt ipv tussen alle taken (en gedachten) je taak probeert te voltooien. ik hoop dat je er iets aan hebt
reactie op @marcovg:
Izzy Busy Dank je wel, Marco! En succes met het proces van diagnostisering. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Richard - 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben ook over gegaan van Methyl naar Tentin (2de Kerstdag) en bij mij werkt het, naar mijn idee, net andersom. Methyl werkte meestal goed maar om es te kijken of het misschien beter kon zijn 'we' nu dus Tentin aan het proberen. Ik (!) heb het idee dat ik een beetje (veel) weer in m'n oude patroon val. (dus voor de diagnose/ gebruik van Methyl) Maar ben natuurlijk nog maar net bezig. Binnenkort de evaluatie en misschien dat het, naarmate ik het langer gebruik, wel anders wordt.  
Elise . 1 jaar geleden geplaatst
Precies waar ik ook naar op zoek ben. Ik gebruik nu een kleine twee maandjes Tentin. De proefmedicatie (7,5mg) gaf een verrassend effect, ik kon mij opeens concentreren op een boek in een rumoerige ruimte, voelde mij ontspannen en helemaal zen. Toen met een lagere dosis(3x 5mg) gestart en merkte vrij weinig. Vervolgens opgehoogd en kreeg weer dat fantastische, zen gevoel en meer concentratie, kon beter uit mijn woorden komen en focussen. Maar na enkele dagen toen de bijwerkingen verdwenen, verdween weer dat rustgevende gevoel. Ik merk nu zelfs dat ik mijn tweede of derde dosis vaak vergeet en niet eens een heel verschil zie. Ik wil ergens te graag dat het wel werkt. Zit nu op 2x 10mg en 1x 7,5mg en merk nu eerlijk gezegd niet veel effect. Sinds de bijwerkingen verminderd zijn, zijn de positieve effecten ook minder.
reactie op @eliesxxx:
Jessy van Leeuwen Misschien domme vraag, ben nieuw met medicatie. Maar wat is Tentin voor medicatie?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Izzy Busy Wouw, Elise, wat 'fijn' om te lezen! In die zin, dat het herkenbaar is. De eerste keer dat ik Tentin (en dat had ik ook bij Methylfenidaat) slikte gaf het een goed effect. Ik was meer ontspannen, kon me beter concentreren en was rustiger. Maar na de tweede derde keer ofzo, leek dat bijna weg. En nu merk ik het verschil bijna niet meer tussen wanneer ik het op heb en wanneer het uitgewerkt is. Heb ook geen bijwerkingen. En ik had precies dezelfde dosering als jij trouwens. Apart hè.. 
1 jaar geleden

Beantwoorden

Nico Druk Hoe is het je de afgelopen periode vergaan? gebruik je Tentin nog ?  Ik ben hier ook op zoek naar iemand met ervaring en het afstellen van de juiste dosis, en merk aan jouw reactie dat ik hier ook zo naar kijk.
4 maanden geleden

Beantwoorden

Marc de Schipper tentin is dexamfetamine
4 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Mar Tine 4 maanden geleden geplaatst
Ik gebruik sinds september methylfenidaat. Eerst 3x daags kortwerkende en inmiddels de langwerkende. Nu de dosering goed is ingesteld voel ik niet meer dat ik medicatie gebruik. Daarmee wil ik zeggen dat het inwerk, rebound en uitwerk gevoel zo geleidelijk is dat het niet meer opvalt.

Hierdoor kan je denken shit… het werkt niet meer. Maar ik merk dan nog wel echt verschil tussen wel en niet innemen.

Ik voel focus, ik kan schakelen, ik kan dingen onthouden. Ik kan in en uitzoomen en daarmee een helicopter view pakken. Het lukt me om mijn huishouden te zien voor de taak die het is en niet een immens groot zwart gat waar niet doorheen te komen is. Ik voel ontspanning in mijn spieren. Kan helderder nadenken. Zie veel beter verbanden tussen het een of het ander. Raak niet meer random overprikkeld, kan me nu zonder noice cancelling koptelefoon de hele dag op een vol kantoor bevinden. Ik voel vele malen minder de drang om nieuwe dingen te doen en ontdekken.

Kortom: ik voel rust. Maar ik voel me niet alsof ik aan de drugs zit; dat had ik de eerste weken.

Ik voel me niet ‘anders’ wel meer ontspannen en helderder. Voor mij is de medicatie alsof op een hele zonnige maar bewolkte dag waarbij regen in de lucht hangt en je zo’n drukkend broeierig gevoel hebt… na medicatie is de bewolking en het benauwde weg en is de dag weer ‘gewoon mooi’.

Over Dex heb ik meerdere mensen gehoord dat het voelt alsof je geen medicatie slikt. Die mensen vonden dat juist het grote voordeel. Ze merkten wel de effecten op de ADHD, dus voor hen was het goed.

Wat voel jij gedurende de dag? Hoe verloopt de werking van je medicatie van moment van inname tot uitwerking? Wanneer komt je rebound?

Hoe voelde je jezelf voordat je medicatie gebruikte en hoe voel je je nu? Wat had je verwacht te merken? Hoe is het effect op je dagelijkse leven?

Ik lees nu pas dat je dit bericht een jaar geleden postte 😅 nu dan wel heel benieuwd hoe je het nu ervaart 🙈
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 23 December 2020 om 22:25
Aantal lezers 46
Aantal reacties 5