Waar en hoe plaats ik mijn noodkreet?

Laatste reactie 20/09/2019 16:07 door Am
· Markeren als ongelezen
Wilfried Doet er niet toe 1 week geleden geplaatst
Nu bijna twee jaar geleden ging het mis op het werk en realiseerde ik me op mijn 40e dat ik toch wel heel anders was van binnen dan meeste andere mensen. Ik nam contact op met huisarts en GGZ en een half jaartje later kreeg ik de diagnose autisme. Daarna volgde wat praatgroepjes voor volwassenen die ook allemaal pas een diagnose gehad hebben. Daar herkende ik eigenlijk nagenoeg niets van de symptomen van de anderen in mijn groepje. En die anderen ook niets van de mijne. Ik twijfelde niet aan de diagnose ASD, maar dat wat me zo dwars zat hoorde niet bij ASD. Na bijna te hebben moeten vechten om ze toch verder te laten kijken heb ik nu ook de diagnose ADD erbij gekregen. Juist van die symptomen heb ik de meeste last.

Nu komt het... Wellbutrin werkt niet, veel bijwerkingen, géén baten. Vooral het ontwennen van de Wellbutrin had me lichamelijk zowat gesloopt. Concerta doet wel iets voor focus, maar iedere dag na ongeveer 4 uur na het innemen van die pil wordt ik letterlijk manisch depressief. Dexamfetamine werkte in het begin super, maar doet nu ook gewoon bijna niets meer. Dit vertel ik nu heel kort in een paar zinnetjes, maar de tijd en moeite die hier in zit is enorm. Toch zeker als je bedenkt dat het breekpunt twee jaar geleden gepasseerd is. Ik heb geen idee wat de volgende stappen zijn.

Wellicht heb ik mijn fysieke verschijning tegen, want na jarenlang mijn frustraties weg proberen te fitnessen ben ik een man met 90kg aan droge spieren. En net zoals de ADD ervoor zorgt dat ik vanbinnen weliswaar hyperactief ben, maar vanbuiten bevroren ben, kan ik ook vanbinnen verschrikkelijk emotioneel zijn, maar vanbuiten met geen mogelijkheden een traan kunnen laten. Ik ben aan de buitenkant dus geen wrak dat bij de hulpverlening emotioneel helemaal instort en daarmee iets van spoed afdwingt. Ik vertel rustig de feiten en het lijkt erop dat er daardoor aangenomen wordt dat het allemaal nog wel meevalt. Maar ondertussen zie ik het echt niet meer zitten. Ik heb een vrouw en een dochtertje waarvoor ik zo graag door wil blijven gaan, maar ik kan het niet meer.

Wat moet ik nu toch concreet doen? Ik wou dat ik gewoon kon verdwijnen zonder dat iemand zich mij kan herinneren.
🔥 Coen Olde Bijvank 1 week geleden geplaatst
Hallo Wilfried, wat een verhaal zeg. Als eerste ben ik benieuwd wat ASD is? Daar heb ik namelijk nog nooit van gehoord.

Wel fijn dat je nu weet dat je ADD erbij hebt, dan kun je natuurlijk gaan kijken voor een oplossing in welke vorm dan ook.

Wellbutrin heb ik nooit echt gelezen dat daar goede ervaringen mee zijn in combinatie met ADD of ADHD; https://forum.adhdblog.nl/conversations/ervaringen-met-wellbutrin

Als je na 4 uur van het innemen van concerta depressief wordt, hoe je het dan beschrijft. Is het dan niet verstandig om eens een afspraak te maken met jouw psychiater of huisarts om eens wat anders te gaan proberen?

Sport je, eet je gezond, goed slapen, planning, allemaal dingen die erg belangrijk zijn bij iemand met ADHD of ADD, maar zo te lezen zit dat wel goed :). Uiteraard ook voor andere mensen, maar helemaal voor ons ADHD'ers / ADD'ers.

Nou laat dat verdwijnen nog maar even zitten, er zijn nog genoeg oplossingen. Ik heb ook nare tijden gekend waarvan ik dacht, ik wil niet meer leven.. niet dat ik er te koop mee loop, maar dan weet je dat en dat je niet de enige bent die soms zo denkt.. het was bij mij een duistere periode.

Waar zit op dit moment het grootste probleem? Medicijnen en de bijwerkingen?

En als je nou eens helemaal even geen medicatie meer slikt dan? Uiteraard in goed overleg..

Zelf heb ik ook maandenlang risperidon gebruikt.. totdat ik mij lamlendig begon te voelen.. toen ben ik gestopt.. en was het niet meer nodig.. daarvoor heeft het mij goed geholpen.

Zie het als een paracetamol innemen als je hoofdpijn hebt, maar als je hoofdpijn weg is, dan slik je toch ook geen paracetamol meer..

Wat is op dit moment het grootste probleem volgens jou. waar zit je het meeste mee?

Laat maar weten, samen komen we verder.

reactie op @coenoldebijvank:
Wilfried Doet er niet toe Oh sorry, ASD is de afkorting voor autism spectrum disorder. Autisme dus. 

Waar ik het meeste mee zit is het feit dat mijn leven langzaam, maar eigenlijk ook steeds sneller, door mijn vingers aan het glippen is. Ik maak steeds meer slordige fouten op het werk. Zelfs bij werkzaamheden die ik ondertussen al 15 jaar doe voor dezelfde baas. Dat blijft niet mooi staan. Daardoor ben ik onlangs een promotie misgelopen. 

Dat komt omdat ik steeds meer en vaker in mijn hoofd gevangen zit. Ik kan me niet eens concentreren op mijn eigen gedachten, want die worden steeds onderbroken door weer andere gedachten, etc. Intern stormt het, maar vanbuiten ben ik daardoor compleet bevroren. Het is dan moeilijk om daaruit te breken. Het heeft zelfs invloed op mijn motoriek nu, die wordt steeds trager.
1 week geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra @wilfried​, erg om te horen dat je na al die tijd van alles geprobeerd te hebben, je je nog steeds zo verloren voelt. Kan het niet zo zijn dat ADD de hoofddiagnose is met trekken van ASS/ASD? Of is het andersom? Het is bekend dat veel AD(H)D-ers er een diagnose naast hebben. Deze combinatie is wel een lastige. Ik heb zelf voornamelijk ADD (geen ASS/ASD) en heb hier ook heel veel last van gehad, vooral op mijn werk. En na het werk bleef het in mijn bolletjes maar draaien en kon ik er niet van slapen. Zo belanden veel AD(H)D-ers in een vicieuze circel. En als je je ook nog eens niet kan uiten, dan is het weliswaar voor de omgeving minder zichtbaar maar zelf ga je er kapot aan...

Misschien doe je het straks wel goed op lisdexamfetamine.
Ik ken mensen met AD(H)D en ASS/ASD die profijt hebben bij een combinatie van ADHD medicatie met antidepressiva. Eén heeft Concerta met Fluoxetine en de ander heeft Fluoxetine en een lage dosering Dex.

1 week geleden

Beantwoorden

Matt Nys Hey Wilfried,
Mijn tip voor jou - ik herken zoveel - zijn die nare gedachten goed te lijf gaan. Je gewoon terug goed kunnen voelen, want met ADD gaan je gedachten, zeker negatieve, razend met je aan de haal.
Mijn redding was een goeie coach, Joost Van der Leij, werkt enkel no cure no pay, die wil ik je hierbij van harte aanbevelen.
Sindsdien hou ik het zonder medicijnen, enkel een flinke dagelijkse dosis visolie prima vol.
4 dagen geleden

Beantwoorden

Matt Nys Hey Wilfried,
Mijn tip voor jou - ik herken zoveel - zijn die nare gedachten goed te lijf gaan. Je gewoon terug goed kunnen voelen, want met ADD gaan je gedachten, zeker negatieve, razend met je aan de haal.
Mijn redding was een goeie coach, Joost Van der Leij, werkt enkel no cure no pay, die wil ik je hierbij van harte aanbevelen.
Sindsdien hou ik het zonder medicijnen, enkel een flinke dagelijkse dosis visolie prima vol.
4 dagen geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
John Dex 1 week geleden geplaatst
Sorry ik heb er vluchtig door gelezen en niet de gehele tekst kunnen lezen, de letters dansen op het moment.

Bij kortwerkende methylfenidaat kan goed zijn dat de depressieve uitwerking er niet is.

Er komt ook een nieuw medicijn op de NL markt lisdexamfetamine vanaf 1 okt leverbaar
Misschien werkt dat wel goed voor jou.
Meer informatie:
https://forum.adhdblog.nl/conversations/elvanse-lisdexamfetamine-vanaf-eind-september-in-nederland-verkrijgbaar#post-1793551
Sabine boertien 1 week geleden geplaatst
Ey Wilfried!
Jou verschijning mag absoluut niet tegen je werken.... Professionals horen te luisteren naar de problemen, naar wat er wel en niet goed gaat en waarom er geen balans is, het uiterlijk moeten ze uitschakelen.
Echter herken ik jou probleem!! Geef niet op!!
Jou bericht hier word gelezen door mensen die het herkennen! Je bent dus niet de enige 😊

Als ik iets voor je kan betekenen... of je hebt vragen hoe ik het allemaal doe (wat echt niet vlekkeloos gaat) voel je vrij om te vragen!

Groetjes Sabine
Am Mlr 1 week geleden geplaatst
Ja! Dit herken ik! Van binnen kan het bij mij ook erg druk zijn. Met name bij angstklachten. Men ziet aan de buitenkant ook niet wat er bij mij 'binnen' gaande is. Ik heb ook een voorkomen waarbij je dat niet direct verwacht waarschijnlijk. Ben 1.92 lang en blijf onder alle omstandigheden rustig. Sinds mijn diagnose ADD (vorig jaar). Ben ik me er wel bewust van. En bespreek ik met degene die ik vertrouw, hoe ik me voel. Bijvoorbeeld in situaties met veel prikkels, waarbij de trigger voor angstgevoelens wordt aangewakkerd.
Bij mij zijn angstgevoelen/piekeren de grootste comorbiditeit van mijn ADD..
reactie op @annergy:
Wilfried Doet er niet toe Ja precies, veel prikkels heeft bij mij hetzelfde effect. Angst en piekeren. Ons kantoor is een aantal jaar geleden veranderd van een super-stille omgeving naar een hele drukke kantoor-tuin. Er zijn zelfs amper vergader-ruimtes, vergaderen wordt zoveel mogelijk tussen de andere werkende mensen gedaan. Toen gingen we ook van vaste plekken naar flex-plekken. Niemand heeft meer een eigen bureau. Sindsdien zijn mijn klachten enorm verergerd. Dat is ook het moment waarop ik dus plots moeite kreeg met dingen die ik al 15 jaar lang met veel success doe. En iedere fout die ik vervolgens daardoor maak zorgt dat mijn angsten toenemen. Een vicieuze cirkel waar ik uit moet zien te komen.
1 week geleden

Beantwoorden

Am Mlr Gebruik nu een half jaar Methylfenidaat. Zit gemiddeld op zo'n 3x daags 15 mg. Ik merk meer daadkracht en heb meer zin om interesse in anderen te tonen. Niet dat ik een in zichzelf gekeerd mannetje ben ofzo, maar ik heb meer ruimte voor interesse. 

Sinds een jaar gescheiden.. Dit gaf ook veel stress met terugkerende klachten van paniekgevoelens, hartkloppingen, totale fysieke en mentale onrust. Toen naar de HA gestapt en uiteindelijk via een in ADHD gespecialseerde psycholoog tot de diagnose ADD gekomen.
Ik heb 3 kleine kinderen, die om het weekend bij mij zijn. Dit geeft mij ook heel veel stress. De prikkels etc. Maar met methylfenidaat heb ik het veel beter onder controle.

Kantoortuinen zijn een drama....... Slechtste ontdekking ooit!
1 week geleden

Beantwoorden

annette Jochems Klinkt als zwaar overprikkeld/burn out
Misschien helpt het mbt je werk om te bedenken”wat heb ik nodig om goed te functioneren op mn werk”dit op te schrijven en in gesprek meenemen en maar gewoon zeggen dat je wel heel rustig lijkt maar je niet zo voelt
1 week geleden

Beantwoorden

Michiel van den Beukel Hej Wilfried,

Dit is voor mijzelf ook enorm herkenbaar.
Ik heb inmiddels meer dan 10 jaar de diagnose add en slik nu dagelijks citalopram samen met concerta 90mg.

Ik kan tegenwoordig steeds vaker als een zombie naar mijn laptop staren en het gevoel hebben dat ik in soort ruis gevangen zit.

Ik ben er van overtuigd dat als je in een gestructureerde omgeving zit en je eigen vaste plek hebt er weer een hoop verbeteringen komen.
Heb je op je werk de mogelijkheid hulp te krijgen om een vaste plek te krijgen?

Sterkte!
Michiel
1 week geleden

Beantwoorden

Michiel van den Beukel Hej Wilfried,

Dit is voor mijzelf ook enorm herkenbaar.
Ik heb inmiddels meer dan 10 jaar de diagnose add en slik nu dagelijks citalopram samen met concerta 90mg.

Ik kan tegenwoordig steeds vaker als een zombie naar mijn laptop staren en het gevoel hebben dat ik in soort ruis gevangen zit.

Ik ben er van overtuigd dat als je in een gestructureerde omgeving zit en je eigen vaste plek hebt er weer een hoop verbeteringen komen.
Heb je op je werk de mogelijkheid hulp te krijgen om een vaste plek te krijgen?

Sterkte!
Michiel
1 week geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
Jil Kava 1 week geleden geplaatst
Wellbutrin is een anti depressiva. Dat werkt mogelijk als je een comorbiditeit hebt van depressie. Geen adhd is hetzelfde en er zijn veel verschillende medicijnen die uit te proberen zijn. Maar het klinkt alsof je meer baat hebt bij een goede begeleiding die weet welke medicijnen er zijn en je begeleidt bij het uitproberen maar ook cognitieve gedragstherapie kan geven om je te helpen bij je outlook in de toekomst. Het zou goed zijn als dat iemand is die adhd ervaring heeft. 

Ik hoop dat je ook kunt bouwen aan een ander gevoel. Dat je er WEL toedoet. Dat je belangrijk bent. Dat die add en mogelijk asd niet maakt dat je stom of dom bent. Het betekent alleen dat je hersenen anders werken en je andere filters hebt. 
Ik wens je veel sterkte. 
reactie op @jilkava:
Jil Kava Nb. Als je iets als wellbutrin neemt is het effect pas merkbaar na zo'n 6 weken. Je kunt het gebruiken naast een stimulant als Methylfenidaat. Het ligt aan hoeveel last je hebt van aangrenzende problemen bij de add. 
1 week geleden

Beantwoorden

Wilfried Doet er niet toe 1 week geleden geplaatst
Bedankt allemaal voor de fijne reacties. Het is inderdaad wel erg fijn om te weten dat mensen het herkennen en dat ik er niet alleen in sta.
Vanessa Bot 1 week geleden geplaatst
Goede reacties vd meeste hier, herkenbaar maar het blijft lastig. Probeer niet de moed op te geven Wilfried, denk aan je gezin! Wat je werk betreft zou ik vragen of ze voor jou kleine aanpassingen/ anders een uitzondering kunnen maken; zoals een vaste rustige werkplek ipv flex-plek. Eventueel stilte koptelefoon opzetten; helpt in de klas ook veel kinderen vd prikkel verwerking. Sterkte en succes, je staat niet alleen! Autisme heeft behoorlijk wat overlap met AD(H)D. 
Bij mij werkt planning schrijven, duidelijke dagstructuur, yoga, iedere dag een kleine dosis antidepressiva 10mg het beste. Heel af en toe 1 tabletje (Ritalin) Methylfenidaat (1 a 2x per maand met vergadering of andere belangrijke momenten).
War Hoofd 1 week geleden geplaatst
Ga naar de huisarts Wilfried. Eventueel laat je deze dit allemaal lezen. 
Wellicht is de medicatie niet goed en komt het daarvan. Of in combinatie met overbelasting etc. Maar blijf hier niet mee rondlopen, probeer deze week nog een afspraak te krijgen. Als je jezelf niet meer herkend en je rot voelt moet je ingrijpen. Mogelijk is het snel verholpen. 
De wereld kan er moeilijk uitzien als je je naar voelt.  Maar dat hoeft helemaal niet zo te blijven, help jezelf door snel langs de dokter te gaan . 
🔥 Coen Olde Bijvank 1 week geleden geplaatst
Hoi Wilfried, ik heb ook nog mensen gevraagd uit mijn netwerk om tips en ervaringen te plaatsen. Hopelijk heb je er wat aan.

1. Hoewel ik het enorm knap vind dat je op deze manier je probleem zichtbaar maakt, maak ik mij echt zorgen na het lezen van de laatste alinea van je verhaal. Laat dit lezen door je apotheker of huisarts!

2. Wat knap dat je jouw noodkreet zo goed op hebt geschreven! Herkenbaar ook vooral, bij mij werkte Venlafaxine in combinatie met mindfullness en yoga heel goed. De mindfullness voor de bewustwording van je gedachten en hoe daar mee om te gaan en de yoga voor de ontspanning van de spieren door de hoge stress. Ik heb er zelf geen last van gehad maar deze medicatie kan in het begin de symptomen verergeren, het is dan belangrijk dat je omgeving weet dat je dit bent gaan slikken en het afkicken is heel naar maar kan in kleine stapjes.

3. Wat je beschrijft is zo herkenbaar vooral het stukje dat je door wil voor je partner en je kind ik ken het gevoel en ken ook de pijn ik kan uit ervaring vertellen dat het een hele lange weg is ik zit al meer dan 10 jaar in de hulpverlening en heb ook een tijdje geklooi met mijn medicatie sta nu op ventaflaxine een antidepresieva en werkt bij mij erg goed en slik daarnaast nog seroquel dat zorgt dat ik vaak in mijn hoofd wat rustige ben en dat ik goed slaap ik hoop dat je hier iets mee kunt en dat je je snel beter gaat voelen ik heb overigens diagnose ADHD borderline en depressieve stoornis.

4. Slik je antidepressiva? Dat werkt bij mij prima, samen met dexamfetamine. Als Dex in het begin werkt en later niet meer moet je het gewoon verhogen.
Ik vind wel dat je dit heel goed hebt beschreven, aan mij zie je ook niks.
Je zou ook een WMO aanvraag bij de gemeente kunnen doen, die zijn hiervoor. Dan kan je psychische begeleiding krijgen en praktische begeleiding bij het zoeken naar de juiste behandelaar. Ik maak daar ook op deze manier gebruik van.

5. Ik heb adhd en ben licht autistisch, als advies zou ik zeggen probeer het zonder medicijnen, je hebt het 40 jaar zonder gedaan, accepteer dat je anders bent. En probeer stap voor stap kleine dingetjes te veranderen en aan te passen. Probeer je add als kracht te zien en gebruik het ook zo. Dan zal je merken dat het eigenlijk allemaal wel mee valt. Mijn ervaring met medicatie is juist dat je een persoon word die je niet bent en je daardoor juist depressiever word.

6.  Als ik je helpen kon deed ik dat
Juist nu je een wat gecompliceerde diagnose hebt weet men niet hoe te handelen
Ik ben gediagnosticeerd als ADD
Ook herken ik autistische eigenschappen
Men weet niet hoe ik behandeld zou kunnen worden
Ik weet het ook niet
Ik werk in de zorg maar deze zorgverlener is min of meer zelf ook patiënt
Lastig en onduidelijk
Ik doe m’n best en worstel m’n dagen door
Werk gaat best goed
Privé zoals huishouden relaties en administratie zijn een puinhoop
Misschien dat ik daar na m’n pensionering meer energie voor heb.

7. een psychiater zoeken die gespecialiseerd is in ADHD en aanverwante "aandoeningen";heeft mij wel geholpen,want de psychologen e.d. weten er gewoon te weinig van af.

8. Wat goed om je verhaal te delen. Ik heb 1 tip voor je (zelf ADD/HSP zonder medicatie: werkt ook niet bij mij): ga naar uplifting/vocal trance muziek luisteren. Die muziek is namelijk drukker dan de processen in jouw hoofd (en toch ook relaxed door de melodie: het is geen hardhouse) en daardoor kalmeer je (ik tenminste!). Ik kan geen dag zonder en luister het ook op mijn werk met koptelefoon. Dit is mijn Ritalin!

9. Misschien cbd olie met thc? En misschien een ander Therapie traject? Ik begrijp hoe zwaar het is en hoe et voelt als je geen licht meer ziet. Ik kijk dan naar me kinderen en klaar weer op hoe zwaar ik de opvoeding ook ervaar. Ik begin begin oktober met een traject.

10. Jammer dat ik je niet kan helpen... Ik heb adhd en bordeline.. Ik had welbutrin voor mijn adhd en die andere die je schrijft, voor de adhd.. Ik was smorgens ook zo van.. Vandaag kan ik de hele wereld aan... Maar door de tegenwerking van beide medicatie.. Zat ik smiddags ook als een zoutzakje op de bank.. Mijn partner ging nog wel eens mee naar de psycholoog en psychiater.. Als jij het niet kan uitleggen omdat je zo rustig bent door je add.. Laat je vrouw het dan uitleggen.. Dat is niet om je manlijkheid aan te vallen.. Maar om je te helpen...
Ik ben gestopt met alle medicatie die ik kreeg voor de adhd en bordeline.. Ik werdt er doodongelukkig van..

11. Om een rebound tegen te gaan, waarbij je je dis inderdaad manisch depressief kan voelen. Wordt door onze kinderarts aangeraden een half uur voor de rebound de volgende dosering te nemen. Dan komt er geen rebound.
Dat je dan niet zou kunnen slapen, is een fabeltje.
Door je medicatie ben je juist rustiger en val je met een leeg hoofd in slaap.
Ik zou zeggen, probeer het eens uit een zorg dat je geen rebounds hebt als je wakker bent.

12. Ik herken zoveel onderdelen aan je verhaal. Ik worstelde hier zelf ook enorm lang mee.
Dit gaat wellicht verkeerd op je overkomen en zweverig klinken, maar het hielp mij enorm, dus zeg ik het toch:
Alle mensen hebben positieve en negatieve symptomen die door triggers naar boven komen. Van nature zijn we allemaal liefdevol, gelukkig, oprecht en vrolijk. De lagen die zich tezamen hebben gevormd tot je identiteit, welke hun oorsprong vonden in je kindertijd, hebben je gemaakt tot wie je nu bent. Deze lagen vormen ook de diagnoses die beschreven worden in het o zo prachtige (not) DSM handboek. Er is geen medicatie nodig en er is geen therapie nodig. Leer in jezelf kijken en elimineer je negatieve symptomen zonder ook maar iets te doen. Het klinkt ongeloofwaardig, maar het is echt zo. Bewustwording en je angsten niet ontlopen. Je mag verdrietig zijn, je mag boos zijn en je mag alles zijn. Laat het toe en wijs jezelf niet af. Je bent prachtig en volmaakt zoals je bent. Het boeddhisme bracht mij deze lessen, waardoor ik nog leef! De liefde stroomt weer maximaal, zoals ik als baby ter aarde kwam. Nu hebben we de eer om onze prachtige personages te mogen bedienen. Welke rol kies jij?
reactie op @coenoldebijvank:
Wilfried Doet er niet toe Bedankt Coen! Ja hier heb ik zeker wat aan!
5 dagen geleden

Beantwoorden

Stefan .. 5 dagen geleden geplaatst
Hoi Wilfried,

jou verhaal is mijn verhaal op autisme na. Ook ik ben ingestort, mede door het werk waar men van een rustige kamer met structuur naar een drukke kantoortuin moest verhuizen omdat het voordelen biedt. Ja voor mensen zonder ADHD maar met ADHD was het voor mij niet te doen. Ook ik heb een zoon van 5 jaar, welliswaar met gedeeld ouderschap, maar het kost me erg veel moeite om de prikkels die bij kinderen komt kijken onder controle te houden.

Ik heb ook heel mijn leven lang gesport (en nog steeds trouwens) en heb mijn uiterlijk niet mee als ik hulp zoek. Ik ben 1,92, spiermassa en kaal. Ik heb een arsenaal aan methodes verzameld om mezelf te kalmeren als ik overprikkeld raak, misschien heb je er wat aan.

1. Stoppen met ADHD medicatie, dat was het voor mij niet en ik wil ten alle tijden zelf de controle houden. Bij medicatie was ik daarvan afhankelijk en dat vond ik vreselijk. Medicatie maakt me ook "numb", ik ben veel vrolijker en drukker zonder, zo ben ik geboren.
2. Klassieke muziek luisteren.
3. Onthouden dat het overgaat en jezelf moet inpraten. 
4. Sporten als het kan, niet als je overprikkeld bent.
5. Dingen doen die ik dan wil doen, in mijn geval schoonmaken van mn huis, flink tobben.
6. Comedies kijken
7. Geen prikkels opzoeken, geluid blokkeren, geen nieuws kijken etc. Zorgen dat er geen ongewenste prikkels binnenkomen.

Als ik overprikkeld ben voelt het alsof ik gek wordt en gaan gedachtes alle kanten op. Dit is meestal verwikkeld met een lichte/matige paniekaanval. Bedenk dat je lichaam niet constant in alerte/paniek stand kan staan, kortom het word rustig, vertrouw daarop.

Als het me echt teveel wordt, door b.v. ernstige spierspanning waar ik met ADHD Type 3 (Gecombineerd ADD/ADHD) last van heb dan heb ik spierverslappende medicatie bij de hand.

Bottomline: het komt goed, denk aan jezelf en weet waarvoor je er bent. Ik hoop je hiermee wat vooruit geholpen te hebben.
reactie op @schuilnaam:
Wilfried Doet er niet toe Dankjewel voor je tips!

Een aantal van je methodes herken ik en kan ik onderschrijven. Geen nieuws meer kijken of opzoeken was een van mijn beste keuzes. Kennelijk is informatie over de verrotte buitenwereld toch wel een grote belasting. 

Comedies kijken doe ik ook heel graag. Zelfs als ik ze al vaak gezien heb. Of misschien juist. De serie Friends heb ik erg vaak gekeken. Die is ook uit een periode dat de wereld nog erg positief in elkaar stak.

Sporten kan ik eigenlijk altijd, ook als ik overprikkeld ben. Het is een uitlaatklep dan.

Klassieke muziek is een interessante! Daar wil ik heel graag naar luisteren en heb verwoede pogingen gedaan, maar het lukt me gewoon niet om ernaar te blijven luisteren. Maar, als leek weet ik dan ook totaal niet naar watvoor stukken ik moet zoeken. Misschien begin ik met té zware stukken, of ADD-onvriendelijke stukken. Heb je specifieke tips voor me?

Medicatie wil ik tóch proberen. Ik ga al 42 jaar zonder medicatie door het leven en het wordt alleen maar moeilijker. Als ik dan op diverse fora lees dat bv ritalin is "alsof je voor het eerst een bril opzet, maar dan voor je hersens" en "dit had ik 30 jaar eerder moeten doen" dan denk ik dat ik nu ook wel zo'n duwtje in de rug kan gebruiken. Ik wil het in ieder geval een kans geven, want misschien is het voor mij wel de oplossing.

 
4 dagen geleden

Beantwoorden

Stefan .. Ik vind klassieke muziek erg ontspannend. Yiruma raakt me altijd enorm.

2 dagen geleden

Beantwoorden

Am Mlr Stefan,

Je zou qua uiterlijk dan wel m'n broer kunnen zijn. 1.92/kaal en daardoor een zelfverzekerd en stoer voorkomen hebben. Juist dat maakt het soms zo lastig om je kwetsbaar op te kunnen/durven stellen. 
Althans, bij mij werkt dat wel enigszins zo. En je omgeving verwacht dat ook weer van je. Waardoor mijn houding nog meer versterkt wordt van: "met mij is alles goed, en ben altijd kalm". Terwijl dit feitelijk niet altijd zo is. Ik ook vaak graag even op mezelf wil en moet zijn, om zo weer energie te krijgen...
Herkenbaar?

2 dagen geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Linda Alexandra 4 dagen geleden geplaatst
Fijn dat je je ervaringen hebt gedeeld. Het is goed te lezen dat je niet de enige bent en zoveel herkenningen te zien. 

Medicatie kan een goede steun in de rug zijn, met het juiste middel, dosis en timing. Ritalin heeft dezelfde werkzame stof als Concerta, namelijk Methylfenidaad. Er zijn echter mensen die het beter op de kortwerkende medicatie doen dan de langwerkende, mits de timing en dosis kloppen. Het is dus te proberen. 

Het kan ook zijn dat je niet goed op de werkzame stof reageert en er depressief van wordt. Hier kom je achter door het te proberen, uiteraard na overleg met je behandelaar. Als dit niet goed gewerkt, dan is wellicht een combinatie van depressiva en ritalin een idee.
Matt Nys 4 dagen geleden geplaatst
Hey Wilfried,
Mijn tip voor jou - ik herken zoveel - zijn die nare gedachten eens voorgoed te lijf gaan. Je gewoon terug goed kunnen voelen, want met ADD gaan je gedachten, zeker negatieve, razend met je aan de haal.
Mijn redding was een goeie coach, Joost Van der Leij, werkt no cure no pay, die wil ik je hierbij van harte aanbevelen.
Sindsdien hou ik het zonder medicijnen, enkel een flinke dagelijkse dosis visolie prima vol.
War Hoofd 3 dagen geleden geplaatst
Ineens lees ik van die kantoor tuin. Rampendingen zijn het . Geen wonder dat je over je theewater raakt. 
Overleg ook een x met de bedrijfsarts.  Wellicht zijn er mogelijkheden voor een betere, afgeschermde plek. Er zijn steeds meer mensen die er tegenaan lopen. Ik snap ook niet dat men er maar mee door blijft gaan. 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 09 September 2019 om 11:20
Aantal lezers 58
Aantal reacties 28