Vriendschap en ADHD

Laatste reactie 14/02/2019 12:40 door E
· Markeren als ongelezen
h kempe 6 maanden geleden geplaatst
Ik merk dat mensen het soms lastig vinden om te gaan met mijn ADHD alles of niet mentaliteit. Ik ben geen type voor kennissen of alleen maar t etentje en de vrolijke dingen delen. Kwam er achter dat ik eigenlijk met iedereen een echte relatie aan ga. Daar ook heel veel in investeer en dat mensen kan benauwen of mij teleurstellen omdat anderen het in eerste instantie heel fijn vinden maar het dan af gaan houden. Vriendschappen die niet de diepte in gaan die vind ik saai en daar wil ik eigenlijk mijn energie niet in stoppen dus die vergeet ik...

herkennen jullie dit?
reactie op @heidi:
Denicia De vries Heel herkenbaar
5 maanden geleden

Beantwoorden

Naomi - 6 maanden geleden geplaatst
jup, ik doe dat ook.. ik ben al een paar keer flink op mijn neus gegaan. Maar heb er ook mooie vriendschappen en een hele fijne relatie aan over gehouden.. dus ik neem het voor lief
Sara Br 6 maanden geleden geplaatst
Nooit gezien als onderdeel van m'n ADHD....maar ja zo gaat het bij mij ook.
Maar wat bedoelen jullie dan precies? Dat je  bij iedereen de diepte in wil, persoonlijke gesprekken wil, een beetje claimt misschien wel?
h kempe 5 maanden geleden geplaatst
met de diepte in is dat ik er een goed gesprek mee kan voeren, een discussie, mee kan lachen maar ook bij diegene durf te janken, dat je je echt op je gemak voelt bij iemand en echt jezelf kan zijn en niet alleen maar een stukje of een kant van jezelf kan laten zien. 
Ik ken genoeg mensen die met de een naar voetbal gaan met de ander over hun kinderen spreken met een derde de voorliefde voor ingewikkelde films deelt en zo verder. Dus met iedereen een stukje doet. Ik wil met iedereen alles kunnen doen denk ik.
En denk dan dat die ander het net zo leuk eerlijk en gezellig bij mij heeft whahaha.

Andries McQueen 5 maanden geleden geplaatst
@heidi ja dit is zo ontzettend herkenbaar. Alleen hoef ik niet met iedereen alles te kunnen doen, die tijd had ik toen ik 20 was, das nu qua energie en levenstijl niet meer haalbaar, lol ;-) En gelukkig hoeft dat ook niet meer! één iemand zou al genoeg zijn. 

Is er niet een andere adhd'er met wie je een goede vriendschap kan opbouwen? ;-) 
reactie op @andriesb:
Naomi - Ik heb ondertussen bij 50% van mijn vriendinnen het vermoeden dat ze stiekem ADHD hebben.. alsof ik ze er op uitzoek ofzo 😁
5 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen haha @n! Heb je wel eens nagedacht met wie je in het verleden heel goed kon en die al langs 'de lat' gelegd? ;-) Hoe meer je de patronen begrijpt en ziet, hoe sneller je het herkent bij anderen. 
Ik ben iemand die met de meeste mensen wel goed kan. Maar dat kost natuurlijk ook veel energie. 

Het is heerlijk om te merken hoe snel ik nu bij sommige mensen die de kenmerken hebben kan zeggen tegen mezelf: 'ik mag diegene graag, sneller en meer dan anderen, en dat is ook logisch want de kenmerken komen overeen'. 

5 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank ik ook @andriesb mensen met ADHD hebben over het algemene hele goede mensenkennis als zeg ik het zelf.. kan vrijwel direct zeggen of het wel of niet klikt.. voel ik.
5 maanden geleden

Beantwoorden

h kempe ja die klik voel ik ook gelijk. En wordt dan ook enthousiast..😂
5 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Precies! Haha! 
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 4 overige reactie(s)
🔥 Coen Olde Bijvank 5 maanden geleden geplaatst
Ja, heel erg herkenbaar en zo snel mogelijk proberen los te laten.. mensen die je daarna nog meermaals bellen en afspreken.. dat zegt wel weer wat van jullie vriendschap..

Zelf hou ik het bij een kleine groep mensen en dat bevalt prima.. je kunt niet met iedereen een even goede relatie opbouwen (mijn ervaring).

Hoe kijk je daar tegen aan?
h kempe 5 maanden geleden geplaatst
Ja Coen, zo doe ik dat ook. Maar toch stoot ik ook nog regelmatig mijn neus. Ik heb al tijden een paar vriendinnen waar ik totaal mijzelf bij kan zijn. Die ken ik ook al een jaar of 35. 

Maar er zijn ook mensen die ik toch best leuk vind om mij heen te houden, maar dan overspoel of zo. Voelt altijd ook een beetje als falen of iets waar ik me voor schaam. Dat mensen te veel van je krijgen, dat is eigenlijk best kwetsbaar. Ook iets wat andere vaak niet beseffen, is de kwetsbaarheid van al die openheid en laten zien en horen.
reactie op @heidi:
Naomi - Herkenbaar, ik ben met een aantal vriendinnen op het punt gekomen dat ze zich aan me gaan ergeren ofzo. Ik heb het niet eens door, ineens krijg ik allemaal verwijten.. en blijkbaar reageer ik dan niet goed, want als ik dan aangeef dat ik altijd rekening wil houden met anderen maar niet als ik ineens een bom met verwijten krijg, dan ben ik blijkbaar egoïstisch...
Ik weet niet zo goed wat ik verkeerd doe, zal wel iets zijn aangezien het niet de eerste keer is, maar ik zie het niet..
5 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank dat is wel fijn om te lezen Heidi dat je een vaste vriendengroep hebt die je accepteert zo als je bent.. zelf heb ik ook super vrienden die weten hoe ik ben.. (dus voor hun is niks apart en is fijn om bij te zijn) "oh dat is Coen.. "

met de openheid is een hele goede eigenschap.. maar vaak zijn wij ADHD-ers te open.. dat er misbruik van gemaakt wordt.. ik pas er tegenwoordig wel mee op :) ook veel nare ervaringen mee gehad. 

het falen moet je omzetten in positiviteit, althans proberen! Je kunt alleen maar falen als je actie onderneemt en dat doe je blijkbaar, heel goed dus :D 
5 maanden geleden

Beantwoorden

E S Ja heel herkenbaar, heb ook goede vriendschappen gehad tot op een gegeven moment ze toch meer van je af gingen staan, de reden weet ik nog steeds niet en dat wisten ze zelf ook nooit goed te verwoorden. Het is uiteindelijk geven en nemen, probeer niet TÉ veel te geven waardoor je uiteindelijk kan worden teleurgesteld, makkelijk gezegd dan gedaan, ik herken mijzelf erg in je verhaal haha!
5 maanden geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Andries McQueen 5 maanden geleden geplaatst
Dat herken ik volledig inderdaad. Die kwetsbaarheid voel ik trouwens vooral als ik vermoeid raak, of na een drukke week/weekend/feest. Vroeger stond ik daar helemaal niet bij stil en ging ik gewoon door. Tegenwoordig weet ik dat ik dan écht moet opladen!! 
Soesje W. 5 maanden geleden geplaatst
Dit herken ik ook heel erg! Voelde ook aan dat mensen mij vroeger 'raar' vonden, omdat ik de diepte in ging met een gesprek en zij liever op de vlakte bleven. Ik ben dan snel uitgepraat, over koetjes en kalfjes kan ik het niet lang hebben. 
Ik heb liever vrienden waar je echt dingen mee kunt bespreken, en je goede en slechtere dagen kunt hebben. Echt oppervlakkig contact houd ik niet lang vol. 
Gelukkig heb ik tegenwoordig wel genoeg vrienden waar ik dit mee kan beleven. Maar mensen die contact op blijven nemen maar waar je niet echt zinvolle gesprekken mee kunt voeren, ik merk dat ik daar liever niet naartoe ga of energie in stop....

Daarentegen kan ik wel weer energie krijgen van kleine gesprekjes met wildvreemden bijvoorbeeld in de trein of in de supermarkt. Gek eigenlijk!

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 14 January 2019 om 15:02
Aantal lezers 43
Aantal reacties 18