Vraagje aan jullie.. Agenda/plannen met ADHD?

Laatste reactie 26/12/2017 23:35 door Tineke
· Markeren als ongelezen
Dian van der Velden 1 jaar geleden geplaatst
Lieve lotgenootjes,
Dit is de eerste keer dat ik me aansluit bij een online forum.. IDe reden dat ik me hier op dit forum heb aangemeld is omdat ik na mijn diagnose met ADHD in een groepsles ben geplaatst m.b.t. ADHD en plannen.. Ik had een zware kantoorbaan en door mijn slechte plannen kwam er ontzettend veel stress [en late uren overwerken]  meekijken. Deze baan heb ik opgegeven voor een groter doel...
mijn groter doel is al heel veel stappen vooruit.. maar na deze groepslessen kwam ik erachter hoe bijzonder we allemaal zijn en hoe trots we mogen zijn ondanks alle moeilijke obstakels.. We zijn creatief, denken visueel en buiten de box. Ikzelf heb een zware tijd achter de rug m.b.t. zelfbeeld maar kan stellen dat ik probeer deze mooie eigenschappen lief te hebben. Ik wil niets liever dan anderen inspireren en laten inzien hoe bijzonder je eigen ik is [met handleiding en al, want ja...die hebben we]. 
nu zit ik hier.. Koos werkeloos.. te bedenken wat mijn groter doel is.  Ik zit bomvol ideeën.. ideeën mbt issues waar ik mijn ervaring kan gebruiken met een oplossing te komen. Dit klinkt heel dromerig, maar deze dromen zijn me goud waard en reden voor min bestaan. Mijn grootste probleem is en blijft plannen. Het niet kunnen plannen heeft negatieve invloed op mijn vrienden, relatie, mijn doelen die ik stel en werk. Ik ben [zoals jullie]  een creatief mens en wil graag de gok wagen een eigen agenda uit te brengen. Nu zit ik met een vraag, en ik hoop dat jullie willen meedenken...
ikzelf kan niet wennen aan de apps... ze hebben niet alles wat ik wil, is vak te klein of niet genoeg visueel. ik werk graag met agenda's maar vergeet deze of ik koop een nieuwe omdat de 'oude' voor mijn gevoel verpest is . Ik vraag me af...gebruiken jullie de agenda op de telefoon [en zou je liever een app zien die op alle wensen aansluit]  of een fysiek exemplaar... Wellicht hebben jullie al een ideale manier van plannen gevonden en is er helemaal geen behoefte aan dit idee..
Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie reacties!
groetjes DeeDee
reactie op @dianvandervelden:
Ester Koch hallo Dian!
Ik las even mee...!
Ik ben juist hierin gaan overcompenseren.
Ik ben nu, juist omdat ik er niet tegen kan als alles niet geordend is, nu een extreme perfectionist en planner geworden. Ik met mijn adhd kan “goed” ...plannen. Het enige probleem waar ik dan uiteindelijk mee loop, is dat ik me zelf vergeet! Ik vergeet mijn eigen rust in te plannen en ik herken mijn grenzen niet of te laat...
Door blijven gaan tot ik klaar ben, jagen, en dan pas mijn eigen rust gunnen.
Ik heb net pas de diagnose adhd gekregen. Dus ik heb nog een hoop werk aan de winkel!

Ester
10 maanden geleden

Beantwoorden

Tamara Tygo 11 maanden geleden geplaatst
Ik heb zelf geen ADHD maar gebruik al jaren de Organizing Agenda van Plan-Point en die bevalt super goed ?
Ik kan voor de hele week al invullen wat ik ga koken en bepaalde schoonmaak klusjes, maandelijkse budgetten, boodschappen die ik niet moet vergeten etc...
Heb mijn agenda altijd bij me ?

Die agenda bevat al een hoop belangrijke items die ook voor mensen met ADHD handig zijn.
Ze hebben ook een bijpassende jaarkalender, in dezelfde stijl, die heb ik ook altijd.
Dian van der Velden 11 maanden geleden geplaatst
Hoi Tamara,
Dankjewel voor je reactie! Ik ga gelijk eens neuzen wat de agenda allemaal kan betekenen. =)
War Hoofd 11 maanden geleden geplaatst
Ik gebruik al jaren een papieren agenda met een week op 2 bladzijden. Daarin schrijf ik alles, ook eventuele acties die ik moet doen om te voorkomen dat ik ze niet vergeet of te lang uitstel met alle gevolgen van dien.
Het is net een rooster, tijden en daarachter de afspraak/actie. Zonder dat ding zou ik mijn werk beslist niet goed doen maar ook de privé afspraken zet ik erin. 
Op die manier heb ik ook overzicht voor na het werk en de weekenden, dan kan ik niet teveel plannen of dubbel. 
Apps zijn mooi maar voor mij zeker niet visueel genoeg. Het scheelt dat je in de juiste tijd zit voor agenda`s, de keuze is reuze momenteel.
Een middelmaat formaat is groot genoeg om alles in op te schrijven en klein genoeg voor in de tas. 
ArnolD HarstiliDus 11 maanden geleden geplaatst
Lotgenoot. 

Als - je - blief. 

Stop. 

Je formuleert je probleem verkeerd. Je kan plannen, je kan je er alleen niet aan houden. 

BOEIEND. stop met plannen. Pleur je deadlines op een rij, overzichtelijk, en maak vooral geen plannen. Kijk naar de deadline, daardoor krijg je een kick en zul je zien dat je het zal redden. 
Zoek een passie. Je bent ontslagen of whatever, of gestopt omdat je niet je passie beoefende. Trust me. Kop op.  ADHD is geen ziekte of handicap, tis een extra zintuig waardoor wij extreem goed zijn in dingen bedenken. (en ruzie maken) en het extreem snel weer vergeten. 

We bedoelen het allemaal goed, i get it. Maar het probleem is niet dat plannen. Het probleem is dat neppe idee dat je het niet kan. koop een planner en ga schrijven. Schrijven tot je er bij neervalt.  Resultaat: Je gaat je er niet aan kunnen houden. Dus, plan niet. Volg je sterke ADHD intuïtie. Gebruik je krachten, en niet je zwaktes. 
Tamara Tygo 11 maanden geleden geplaatst
Hoi @dianvandervelden

Hoe gaat het met de zoektocht naar agenda's planners en dergelijke?
Ben je al wat wijzer geworden?
Heb je al wat ideeën kunnen uitwerken? 
Renée Lijten 11 maanden geleden geplaatst
Het probleem is je discipline., waarschijnlijk, Je kunt immers rekenen in een tijdschema, toch? Je weet wanneer je iets wilt doen of wanneer dat praktisch is of moet, toch? Dat is eigenlijk wat je nodig hebt om te kunnen plannen. Je tijd indelen. Precies zoals jij dat het overzichtelijkst vindt.
Tevens kan het idee dat je niet kunt plannen afkomen van mensen met het vooroordeel dat ADHD'ers niet kunnen plannen. Ik begrijp dat niet eens als iemand met ADHD. Ik vind het heel prettig en natuurlijk om mijn tijd in te delen zoals dat het mij het fijnste uitkomt. Je hooft je ook niet vast te pinnen op een bepaalde tijd. Je kunt bijv. ook zeggen dat je tussen 3 en 4 uur 's middags boodschappen gaat doen. Je weet 1 dag van te voren dat je dat moet doen wellicht, en je kijkt wanneer het je het beste uitkomt. Natuurlijk kunnen er altijd dingen gebeuren waardoor je planning helemaal op zijn kop staat, maar dat is flexibel vermogen en ook dat is iets wat veel voorkomt bij ADHD.
Een voorbeeld. Als je een presentatie of workshop moet geven. Er zijn veel mensen die daar blaadjes bij pakken omdat ze bang zijn om anders hun tekst te vergeten. Het probleem is niet dat je je tekst vergeet; het probleem is dan dat je je druk maakt om dingen die wel of niet kunnen gebeuren waar je zelf invloed op hebt. Als je denkt dat je iets nodig hebt, ga je het nodig hebben. Zo hou je jezelf als het ware voor de gek.
Coen Olde Bijvank 11 maanden geleden geplaatst
Ben het helemaal eens met @renelijten

Je kunt wel een planner of agenda kopen, maar waarschijnlijk hebben de meeste ADHD’ers dit al gedaan.. het ontbreekt waarschijnlijk aan structuur en discipline.

Dat laatste is overigens voor de meeste mensen heel moeilijk.

En doen wat je zegt.
Coen Olde Bijvank 11 maanden geleden geplaatst
Een whiteboard in de keuken werkt bij mij erg effectief, dit komt doordat het zo geplaatst is dat je er niet ‘omheen’ kunt.
Frank Schinkel 11 maanden geleden geplaatst
Dan doe ik ook maar, als kersvers nieuw lid (5 minuten oud...) een suggestie, omdat dit bij mij ook altijd in het honderd loopt. 

Ik ben een natuurkunde docent, en op mijn middelbare school heerst een kadaverdiscipline als het aankomt op planning en afspraken. Het is natuurlijk heel gênant als ik een afspraak met leerlingen of ouders vergeet als je zelf eist dat je leerlingen voor de bel binnen zijn...

Mijn probleem: ik kan alles opschrijven en werken met mijn smartphone wat ik wil: als er iets is wat op dat moment mijn aandacht opeist, dan houdt de telefoon of de agenda simpelweg even op te bestaan. Weg. Foetsie. Om vervolgens weer *Poef!* als magie te verschijnen wanneer de afspraak al verlopen is. (Waarom dat nooit een kwartier van te voren gebeurd is waarschijnlijk de kern van ons probleem...)  Wat dat betreft heb ik grote bewondering voor de mensen om mij heen - mijn vrouw, bijvoorbeeld - die schijnbaar moeiteloos in staat zijn hun agenda latent in hun psyche te laten doorwerken, als een soort waakvlam in een ouderwetse keukengeiser. Not me, people!

Wat mij goed helpt: een smartwatch. Die is gekoppeld aan mijn telefoon en dus aan mijn agenda, en geeft een trilsignaal  op mijn pols op het moment wanneer het tijd is om naar een afspraak te gaan. En dat merk ik -vaak- wel op, midden in het ding waar ik op dat moment lekker op aan het hyperfocussen was. Voor mij een verademing. Een digitaal waakvlammetje zeg maar, waardoor de angst om voor de zoveelste keer je neus te stoten enorm afneemt. Het scheelt een hoop excuses maken.
Wil Ven 11 maanden geleden geplaatst
Joepie nog iemand die de smartwatch heeft ontdekt! Ik gebruik deze voor mijn medicijnen!
Ik zou denk ik wel een beetje dol worden van de hele dag getril als het ook mijn afspraken constant 'remindert'.

Qua planning gebruik ik sinds een maand een bulletjournal. Google dat maar eens. Ik ben niet zo creatief zoals je dat online ook wel ziet: veel te veel afleiding!
Heel basic gaat het om een papieren (jaja) agenda, waar je vooral je todo's de hele dag door in kan zetten, zodat het uit je hoofd is. 
Ik gebruik drie hoofdkleuren:
groen: prive
blauw: werk
rood: dingen die ik moet kopen
Zo kan je in een oogopslag zien wat je moet doen. Zo'n driekleurenpen is bij de Hema ook spotgoedkoop of je doet drie bidpennen in je tas.
Fijn is dat je in ieder geval weet dat je alles ergens centraal hebt opgeschreven. 

Ik heb apps geprobeerd, maar online verdwijnt het dan toch weer in de lucht en blijf ik met een gevoel zitten dat het 'ergens' hangt, terwijl ik het op papier zo zie staan.
Nogmaals: kijk eens via google. Het is super simpel om mee te beginnen. Voor mij werkt het.
joyce verweij 10 maanden geleden geplaatst
hoi,

verf een muur zwart/krijtbord verf en scbrijf daar je week/2weken/maand op. zo ontkom je er niet aan.

succes!
o hier helpen de medicijnen ook goed bij de agenda/structuur
Tineke Neijland 10 maanden geleden geplaatst
Ook ik heb een white board per dag staat erop wat te doen en wat niet te vergeten.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 15 November 2017 om 22:52
Aantal lezers 67
Aantal reacties 14