Vraag voor mensen met methylfenidaat ervaring

Laatste reactie 26/04/2021 17:39 door Jim
· Markeren als ongelezen
Jim W 1 week geleden geplaatst
Goededag allen, 

Ik had een vraag wat betreft het effect van ritalin. Sinds een paar weken ben ik gestart met medicatie en ik zit daarom nu nog in de afstel fase. Momenteel gebruik ik 4 of 5 x 15 mg per dag en dan om de 2 uur. Daarom ook mijn vraag, het werkt erg snel uit bij mij (ongeveer 1,5 uur) Als ik de medicatie inneem merk ik zeker het beginnende uur een goed effect, een soort roes? Betere concentratie, helderder, rust, heel positief dus. Maar daarna wordt dat al zeker minder en is dat dan normaal of hoor je wel echt dit effect de hele tijd te hebben? Op 1 niveau en best sterk? Zoals ik zei ben ik heel positief maar ik vraag me toch af of dit bij andere ook zo is. Vorige week heb ik ook concerta geprobeerd (36mg) maar toen merkte ik niet veel(soms bijna niks)Wel was ik onrustig en had ik veel hartkloppingen, vandaar dat ik nu weer de kortwerkende gebruik want dit werkt veel beter alleen heb ik soms het idee dat zelfs om de 2 uur medicatie nemen nog  te kort is. 

Ik hoor graag of iemand hier ervaring mee heeft. 

Dank alvast!
Els K 1 week geleden geplaatst
Hoi Jim,
Mijn zoontje van 8 jaar met ADHD, heeft ook concerta 36 mg gebruikt. Ik kan me voorstellen dat deze dosering voor jou niet voldoende is, want je kan het vergelijken met 3 innames van 14-11-11. En jij gebruikt 4 of 5 keer 15 mg dus te vergelijken met 60 of 75 mg methylfenidaat. Mijn zoontje is sinds een paar dagen overgestapt op lisdexamfetamine 20 mg. Methylfenidaat werkte niet meer voldoende voor hem en de dosering kon niet meer opgehoogd worden. Concerta werkt ongeveer 12 uur, naar bij mijn zoontje ongeveer 8 uur. Ik heb wel vaker gehoord dat kortwerkende bij sommige mensen al na 2 uur uitgewerkt is. Misschien is het goed om met de arts te overleggen of je iets anders kan proberen. Het kan best een lang proces zijn voordat je het juiste medicijn hebt en de juiste dosering.
Veel succes 
reactie op @elskerskes:
Jim W Hoi Els, 

Bedankt voor je antwoord! 

Ja, het is inderdaad lastig om de dosering goed te krijgen. Ik merk wel dat bij de eerste twee doseringen in de ochtend het wel beter gaat als later want dan word ik heel onrustig en nerveus. Is dat dan een teken dat die 2 uur toch te kort is? En dat het opstapelt? Dan is het effect ook niet meer dat ik rustig word.
1 week geleden

Beantwoorden

Els K Hoi Jim,
Als de medicatie bij mij zoontje bijna is uitgewerkt heeft hij last van fysieke en mentale onrust, dus het kan zijn dat je medicatie bijna is uitgewerkt en je je rebound krijgt. Het kan misschien ook zijn dat het bij de 2 eerste giften beter gaat, omdat je dan nog niet teveel prikkels hebt opgedaan. En dat dit gedurende dag oploopt. Als mijn zoontje bijvoorbeeld veel spanning ervaart gaat hij ook door zijn medicatie. Ja het is een hele zoektocht en hoop dat ie voor jou niet te lang duurt.
1 week geleden

Beantwoorden

Jim W Je bedoelt met te veel spanning en door zijn medicatie dat het effect minder wordt of weg is zeker? Ik herken dat inderdaad ook. Het is zeker even puzzelen maar ik heb er wel vertrouwen in. Voor zo ver werkt het echt op mijn klachten en daar ben ik heel blij mee. 
1 week geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
jane bambi 1 week geleden geplaatst
Ik denk dat dat niet zo hoort. Bij mij is dat een teken dat ik te veel neem. Het effect van de juiste dosering vind ik heel subtiel. Als ik precies genoeg neem, voel ik er lichamelijk helemaal niks van. Maar dan kan ik beter aan taken beginnen en raak ik minder snel afgeleid door bijzaken.

Als ik te veel neem, kom ik voor mijn omgeving wel rustig en geconcentreerder over, maar is het voor mij op een onprettige manier. Alsof ik een soort tunnelvisie heb. En kan ik soms zelfs geïrriteerd zijn als ik een taak niet kan afmaken/onderbroken wordt terwijl ik daar normaal nooit geïrriteerd van zou worden. Maarja misschien ben ik het niet gewend om overzicht te hebben in mijn gedachten en voelt dat voor mij als onprettig haha.

Nu neem ik langwerkende 36 mg van Mylan en dat werkt bij mij ongeveer 5 uur. Het hangt wel van het merk en je eigen lichaam af hoe het werkt. Bij kortwerkende methylfenidaat van Mylan nam ik om de 2,5 uur 10 mg. Dat voelde ik wel inslaan (die "roes"). Maar dat gevoel wat je hebt als het net begint te werken is niet aanhoudend.

Toen ik nog kortwerkende gebruikte, nam ik soms per ongeluk een dubbele dosis. Dat merkte ik aan een nerveus en opgejaagd gevoel.

Hierin leggen ze (met plaatjes) uit hoe methylfenidaat werkt: https://youtu.be/2-QjlpcT61o
Leren begrijpen wat het precies met je lichaam doet, helpt denk ik bij het herkennen van of het wel of niet goed werkt.
reactie op @janebambi:
Jim W Hey, 

Bedankt voor je antwoord en je uitleg. 

Ik snap inderdaad wat je bedoelt met dat het onprettig wordt. Vandaag heb er 2,5 uur tussen gedaan en dat gaat nu al beter. En duidelijk over dat aanhoudende effect met ''inslaan'' Ik dacht dat het daarna al weer uitwerkte, maar dat is helemaal niet het geval en dat heb ik vandaag gemerkt. 😅 


1 week geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 25 April 2021 om 10:23
Aantal lezers 10
Aantal reacties 7