Voorstellen

Laatste reactie 20/12/2018 09:13 door Naomi
· Markeren als ongelezen
Naomi - 8 maanden geleden geplaatst
Hoi allemaal, lees al een tijdje mee maar zal me nu toch maar voorstellen.
Ik ben Naomi, 32 jaar, moeder van twee kinderen en dochter van een moeder met ADHD.
Ik weet eigenlijk al mijn hele leven dat ik ADHD heb, maar heb pas net de diagnose.
reactie op @n:
Andries McQueen @n Goedemiddag Naomi, welkom! 
Ik zat net al te reageren op je andere berichtjes. Zat me al af te vragen, 'naomi, naomi, heb ik daar al wat eerder iets van gelezen?' Maar nu begrijp ik het :-) 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Naomi - haha ja sorry.. heel lang alleen gelezen. En nu ook gereageerd op alles wat ik gelezen heb ;)
8 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Naomi - 8 maanden geleden geplaatst
Gecombineerd Type

Effect.. jeetje.. heb je ff? in het kort? Het beheerst mijn leven.

Ik weet het al van kind af aan, op school was geen geld voor een onderzoek.. er waren al 3 onderzoeken... Daarna elke zoveel tijd (elke twee jaar ofzo) een identiteitscrisis, ga ik de diagnose halen ja of nee. Ik koos altijd nee... ik heb een hele stapel verwijzingen, nooit iets mee gedaan.
kort geleden: relatie liep stuk, zat compleet vast. Toen ben ik hulp gaan zoeken.

Ik heb medicatie en Psycho-educatie

Naomi - 8 maanden geleden geplaatst
Behalve dat ik altijd "betrokken ben als er iets is" volgens mijn baas, loopt het op mijn werk wonderbaarlijk goed ;) Ik werk al mijn hele werkende leven voor dezelfde baas.
Qua relaties eigenlijk ook, ik ben 13 jaar samen geweest met mijn exman, en nu sinds een half jaar een nieuwe partner.

Qua IQ.. ik scoorde voor CITO boven verwachting goed.. en heb hem opnieuw moeten doen omdat de leerkrachten het niet konden geloven.

Ik wist het altijd al, dat scheelt.. ik heb me ook verdiept in ADHD sinds mn 11e. Alleen dacht ik dat ik het wel kon, zelf, zonder medicatie. Sinds kort methylfenidaad (kortwerkend). Dat had ik echt eerder moeten doen! 

Ik slik 3x per dag 20 gram. Dit is voor mij de perfecte hoeveelheid. Soms sla ik een dosis over, als ik niet hoef te werken ofzo. Ik heb 0 last van bijwerkingen eigenlijk.

Welke bijwerkingen krijg je?
Wanneer wist je het van je dochter?

Mijn ex man is hoogbegaafd, bij mijn dochter is het niet duidelijk of de symptomen daarvandaan komen (ze is getest en heeft hoog IQ) of dat het toch ADHD is...
Ik denk zelf het eerste.

Mijn zoontje is een ander verhaal, ik denk zelf dat het wel mogelijk is dat hij ADHD heeft. Maar het is minder sterk aanwezig dan bij mij toen ik zo oud was, of mijn broertjes.. dus dat wacht ik nog even af
Naomi - 8 maanden geleden geplaatst
Op mijn werk is veel structuur, en ik breng extreem veel structuur zelf aan. Zoveel dat ik dat nu weer moet afleren....

Mijn dochter heeft hetzelfde, zit alleen (wil ze) met koptelefoon en timetimer. Maar aangezien dit ook in het plaatje past van hoogbegaafdheid weet ik het niet.
Mijn dochter had dit namelijk pas vanaf groep 3. En het idee is... als kinderen het pas vanaf groep 3 hebben is het waarschijnlijk geen ADHD maar is het eerder "onderpresteren".

De rebounds merk ik zelf niet.. mijn vriend wel! Door de hogere dosis heb ik geen rebound meer. 's avonds wel maar daar houden we rekening mee, geen moeilijke gesprekken/ stressige dingen. Vooral leuk!

Mijn broertjes hebben ADHD, en mijn moeder. Ze logeren een keer in de zoveel tijd bij mij. Ik kan dat niet, teveel prikkels. het is te druk. 

In mijn gezin is veel structuur, mijn kids weten precies wat ze mogen/moeten. Het is dus best rustig normaal. Alleen mijn vriend moet wennen aan zoveel structuur.
reactie op @n:
Andries McQueen Ben benieuwd wat er gebeurt als je alle structuur een weekje loslaat. Kijken of je vriend dan nog steeds moet wennen of het ineens héél erg waardeert :-) 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Naomi - ja vast! ik vertel nu vaak wat er zou gebeuren als ik niet... meestal valt hij me halverwege in de reden met.. ja oké duidelijk! Scheelt ook dat ik kinderen heb, hij niet.
8 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Andries McQueen 8 maanden geleden geplaatst
Als je naar de diagnose kijkt, moeten 6 van de 9 kenmerken voor het 12e jaar aanwezig zijn. 

Dat het in groep 3 duidelijk wordt gebeurt heel vaak, omdat het speelse eraf is en het kind ineens aan een tafel moet werken, moet leren, ook heel veel kinderen die daar sociaal-emotioneel pas een halfjaar later aan toe zijn. 

Op mijn rapport zie je in groep 3 dat ik lastig en druk ben, daarna dat ik juist rustig was en een hoog werktempo had, wat later te vlug werd. 

Wisselingen (naar groep 3, brugklas, studie en begin carriere) en verdere life-events (samenwonen/trouwen, huis kopen etc, maar met name ook het krijgen van een kind zijn voor de neuro-typische mensen al pittig, dus voor degene met ADHD nog pittiger. 

Hoogbegaafdheid en ADHD komen samen voor, maar ook los van elkaar. Het is lastig om dat goed te onderscheiden. Dat je zelf ADHD hebt geeft natuurlijk een grote kans op dat je dochter daar ook mee kampt.

reactie op @andriesb:
Naomi - klopt helemaal, maar groep 3 is het moment dat kinderen vaak gaan onderpresteren.
Haar vader is hoogbegaafd dus het was echt Russisch roulette ;). Ze heeft n iq test gehad en scoort meer tot hoogbegaafd. 
Ik geef les aan hoogbegaafde leerlingen en ben specialist hoogbegaafdheid. 
Als beide opties er zijn.. is het echt moeilijk te bepalen of het ADHD is of hoogbegaafd of beide...
8 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Russische roulette! Lol! ;-) Ah, je zit dus helemaal in het wereldje. Ik vond dat als leerkracht ook hele lastige materie. Zeker ook omdat de onderzoekers het niet eens altijd goed kunnen onderscheiden. (Beide diagnoses worden vaak door elkaar gehaald) 

Hoogbegaafdheid heeft een keiharde IQ grens van 130, maar als je ADHD hebt kun je dat waarsch niet halen door je performale IQ. 

En het meest beroerde is nog, dat als je een kind met ADHD overvraagt, het faalangstig wordt en ook gaat onderpresteren, wat weer erg lijkt op het onderpresteren van een HB-kind. 

Mijn kennis schiet hierin tekort. Maar door ervaring en de kinderen die ik door de jaren heen voorbij heb zien komen kunnen me in het echt helpen om het te herkennen bij een kind. 

En ja, jij kent je kind het beste, en het scheelt dat je man en jij het beiden herkennen en dat jij de materie van beiden kent! 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Naomi - Jij bent anders ook goed op de hoogte hoor! Leerkracht zeg je?

Mijn dochter scoort talig minder goed, daardoor kan er eigenlijk geen gemiddelde gemaakt worden (discrepantie te groot) en nog scoort ze op taal boven gemiddeld. Ze heeft nu extra huiswerk spelling, en we zijn aan het kijken of ze dyslexie heeft... 
Iets wat ook zowel bij ADHD voorkomt als bij hoogbegaafdheid... om het nog makkelijker te maken!
Faalangst check.. maar komt dit door de hoogbegaafdheid of?
Leuke puzzel..
Voor mij maakt het niet uit, ik help haar zo veel ik kan. Ze is nu al zo veel verder dan ik was met 29! 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Die discrepantie komt inderdaad ook weer bij beiden voor. 
Over dyslexie gesproken. Het is al jááren zo op veel scholen dat een kind vanaf groep 3 eerst 3 x een E-score moet hebben met Cito Spelling, alvorens in aanmerking te komen voor een dyslexietest. Super frustrerend voor kind, ouders en ook de leerkracht. 

Vervolgens zijn er veel ouders die zo'n test nog niet willen, want hun kind moet geen stempel krijgen. Een halfjaar later willen ze dan toch wel zo'n test en dan is het ongeveer groep 6 -als ze bij mij komen dus- voordat het erkend wordt. Dan ben je al 2 en half jaar lezen, schrijven en frustratie verder als kind. Te zielig. 

En het ADHD/HB kind met een hoge intelligentie? Die scoort door compensatie een D! Voordat die een dyslexie-onderzoek krijgt!

En wat doen de meeste scholen dan? Adviseren om héééél veel te oefenen, extra te lezen thuis. Kind kan geen letter meer zien! Als je daar ADHD bij hebt....

Wat dat betreft ben ik het voor één keer even helemaal eens met @mathieuwouters​ onze maatschappij-criticus. Waanzin en gekkenhuis. 

Op het moment dat je die kids de rust geeft, niet 4 keer uit de klas haalt om even te gaan lezen met een andere juf -leuk als je adhd hebt die schakelingen- , ze ineens veel gelukkiger zijn. 

En een gelukkiger kind leert beter. 

Het maakt inderdaad dan niet meer uit wat je er voor stempel aan hangt. Als het maar duidelijk is dat het kind begeleiding nodig heeft, maar de allerbelangrijkste begeleiding is (wat héél veel ouders en scholen vergeten) is: 'Hoe ga je hier mee om als kind?' 

Dan pas kun je gaan kijken naar aanpassing/verrijking van de stof. 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Naomi - Je kan als ouder altijd zelf een dyslexie onderzoek aanvragen, maar dat is een duur grapje.
Ik oefen de "weet woorden" met haar thuis au/ou en ei/ij.. om te zien of het een probleem is met automatiseren/memoriseren (met tafels heeft ze ook problemen) of echt spelling. Ik wil geen onnodige onderzoeken, maar als het nodig blijkt dan betaal ik er zelf wel voor.

Het HB stukje begint in het onderwijs pas net te leven, HB en dyslexie is nog lastig.. 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen In mijn beleving zijn we al 10 jaar bezig en is leonardo bijv. ook al weer een heel aantal jaar bezig. 

ADHD is al sinds eind jaren 80 bekend en nog steeds onder de meeste leerkrachten alleen bekend als 'druk of dromerig'. 

In mijn opleiding in de jaren '00 heb ik over beiden vrijwel niets geleerd. 

Jij hebt het geld om het te betalen. Dan mag je je in je handen knijpen. 
Jij hebt de kennis om het zelf goed in te schatten. Dan mag je je in je handen knijpen. 
Je hebt het proces zelf al doorstaan en je man ook. Dan mag je je in je handen knijpen. 

Ik denk er veel over na, nu ik een schoolgaande dochter heb van 4 met alle symptomen. Wat als ik het allemaal niet wist en niet herkende? 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Naomi - Ik ken het.. in "mijn tijd" ook weinig info over ADHD etc. 
Enne.. Leonardo is sinds 2015 failliet ;) 
Wij hadden een afdeling, daar zijn de plusklassen voor in de plaats gekomen. 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Ah, ik herinner me inderdaad dat ik dat las in de krant. 
Overigens is in Harderwijk het Leonardo onderwijs nog springlevend, zie www.leonardoharderwijk.nl 

8 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Overigens vind ik het woord 'plus' klas al jaren ergerlijk. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Net als dat ik het indelen op niveaus van 1 ster, 2 ster en 3 sterren ook een nare smaak vindt hebben. 
In groep 3 hebben de kids dat nog niet door met hun zon, maan en ster groepje. Maar in de bovenbouw wel degelijk! 
8 maanden geleden

Beantwoorden

Naomi - In groep 3 hebben ze het ook door hoor. Maar aangezien kinderen op verschillende niveaus leren blijft het belangrijk om te differentiëren. Als je kinderen overvraagt dan kunnen ze faalangst ontwikkelen, daag je ze niet genoeg uit dan gaan ze onderpresteren.. het is lastig. 

en ook die plusklassen zijn nodig, ik doe hele andere dingen in de plusklas en ze leren ontwikkelingsgelijken kennen.. heel belangrijk.8 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen Natuurlijk moet je differentiëren, maar voor al die niveaugroepen kwamen deden we dat ook, een goede leerkracht kan dat.
Er wordt teveel naar scores gekeken. Mijn pleidooi is vooral om naar het kind te kijken. 
Bij HB wordt nog teveel gekeken (op de reguliere scholen) naar hoe je het kind maximaal kan uitdagen. Terwijl de grootste uitdaging vaak is: hoe ga ik met het leven om. 
Op die basis kun je veel beter differentieren. 

Op een school van 300 leerlingen zijn er hooguit 8 echt hoogbegaafd. Dat die echt anders leren en eigen stof nodig hebben 
, natuurlijk. Maar onderpresteren bij meerbegaafden is vaak een mentale kwestie, of een gebrekkige leerkracht. 


8 maanden geleden

Beantwoorden

Naomi - Helemaal mee eens, ik geef les op een bovenschoolse plusklas. Ik heb 15 leerlingen en we werken aan doelen (leren leven, leren leren, leren denken). En qua onderpresteren ben ik het ook eens, hoewel het altijd onmacht is en geen onwil (zowel bij leerkracht als leerling). 

8 maanden geleden

Beantwoorden


toon 11 overige reactie(s)
Andries McQueen 8 maanden geleden geplaatst
Ja het is het begín. 
Naomi - 8 maanden geleden geplaatst
Wat scoorde je dochter op DMT/AVI/Spelling?

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 19 December 2018 om 09:23
Aantal lezers 11
Aantal reacties 25