Volwassenen met adhd

Laatste reactie 25/06/2017 14:43 door Coen
· Markeren als ongelezen
Yvonne Calis 4 jaar geleden geplaatst
Hoe het is om op late leeftijd te horen dat je adhd hebt en eigenlijk altijd al geweten hebt dat je anders bent en dat er vroeger niets aan gedaan is.

Dat je ssri hebt gebruikt jaren lang en dat het niet meer blijkt te werken en de psychiater je geen medicatie voor de adhd durft te geven de oude laat afbouwen en nu alles vergeet en tegen deuren van onbegrip aanloopt zoals het uwv die je niet serieus neemt en niemand hebt met wie je je problemen kunt delen je loopt totaal vast.
reactie op @yvonnecalis:
Mariska Hoppens Hoi @yvonnecalis wat vervelend om te lezen. Even een kleine vraag wat is ssri?

Omdat je aangeeft dat de psychiater geen medicatie wil voorschrijven.. ben ik wel erg benieuwd wat de reden hiervan is.
4 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Calis Ssri valt onder de antidepresiva en is een heropname stof voor de neurotransmitter.
4 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Ik had ook geen idee wat SSRI betekende, nu wel. Dankjewel Yvonne!

En @mariskahoppens mocht je meer informatie over ssri willen lezen.. dat kun je de volgende pagina eens door lezen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Selectieve_serotonine-heropnameremmer

Misschien heb je er wat aan, succes!
4 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Nicole Hoogenboom 4 jaar geleden geplaatst
@yvonnecalis
Wat vervelend om te lezen dat je al die jaren nooit gehoord bent door wie dan ook.
En nog erger dat je nu volkomen aan het vast lopen bent. Zwaar.

Is er iets wat wij als groep eventueel voor je kunnen betekenen behalve een luisteren oor?
Je kunt hier al je vragen kwijt en misschien dat er iemand mee leest die weet hoe jij nu verder kunt en de draad weer een beetje op kan gaan pakken.
Weet dat je hier in deze groep mensen treft die snappen hoe jij je voelt en dat je niet alleen hoeft te staan. Zelfs hulp via internet is hulp.
Grijp de mogelijkheid en gebruik dit Forum waar het indertijd door Coen voor is opgezet, steun geven en ontvangen van anderen in een vergelijkbare situatie.

Met warme groet,
Nicole
reactie op @nicolehoogenboom159:
Yvonne Calis Bedankt voor je begrip.
Op dit moment heb ik erg last van hoofdpijn.
Om rustig te blijven mag ik nu zo nodig een alprazolam nemen daar word ik erg suffig van vooral de vergeetachtigheid vind ik heel eng volgens de psych gaat dit wel over .
Ik kan mij nergens op concentreren herken je dit ?
Ik word er ook angstig van.
4 jaar geleden

Beantwoorden

Inge van Westenbrugge 4 jaar geleden geplaatst
Hallo @yvonnecalis,

Ik voel je wanhoop in je verhaal, wat heftig voor je!
Ook ik kreeg op latere leeftijd de diagnose en gebruikte destijds paroxetine voor depressie.
Bij mij bleek dat de depressies waar ik last van had, een gevolg te zijn van de destijds niet erkende diagnose ADHD.
Toen ik eenmaal goed ingesteld was op ADHD medicatie, ben ik de paroxetine af gaan bouwen.
Ik ben er inmiddels ook achter dat er bij artsen weinig kennis is rondom het afbouwen hiervan (in mijn geval in ieder geval, zal ik het zo zeggen). Het afbouwen van SSRI dient héél geleidelijk te gebeuren vanwege het risico op terugval.
Met heel geleidelijk bedoel ik in mijn geval dat ik er 10 maanden over gedaan heb om 10 mg af te bouwen.
Ik weet niet in welk tijdsbestek jij dit afbouwen hebt gedaan? Wellicht is het te snel gegaan en kan dit ook een rol spelen in het niet lekker in je vel zitten nu.

Van alprazolam is inderdaad bekend dat je er suffig en vergeetachtig van kunt worden en gebrek aan concentratie kunt hebben. Vaak inderdaad van tijdelijke aard, met name in de eerste weken.
Ik kan me goed voorstellen dat dit alles bij elkaar angst kan veroorzaken, terwijl dat juist iets is wat je niet kunt gebruiken nu.
Mag ik vragen wat de reden is dat de psychiater je geen ADHD medicatie durft voor te schrijven?
Wellicht nog een laatste tip: ik ben getest bij PsyQ en zij boden ook therapie in groepen. Hoewel me dat in eerste instantie niet echt aantrok, heb ik me toch aangemeld en enkele bijeenkomsten gehad met mensen die in hetzelfde schuitje zaten als ik: op latere leeftijd gediagnosticeerd, met pas kort een diagnose. Ik ben heel blij dat ik hieraan heb deelgenomen, ik voelde me gehoord en begrepen.
Misschien bied jou psychiater ook een dergelijk traject?
Ik wens je ontzettend veel sterkte toe,

Groet Inge
Yvonne Calis 4 jaar geleden geplaatst
Hi Inge,

Bedankt voor je reactie.
inderdaad heftig ja veel hoofdpijn nu dat wordt iets minder met een pcm gelukkig.
Je vraagt waarom deze psychiater geen medicatie voor de ADHD voorschrijft dat komt omdat ik last heb van een hoge bloeddruk ,astma en allergie.
Ik heb jaren sertraline gebruikt (zoloft) dit hielp niet meer omdat ik steeds depressiever werd.
Mijn huisarts heeft mij toen naar een psycholoog gestuurd en na een aantal testen en gesprekken werd geconstateerd dat ik ADHD heb deze man heeft mij naar een psychiater gestuurd voor andere medicijnen namelijk wellbutrin dat ging helemaal niet ik kreeg rare gedachten en de depressie bleef.
Ik moest zelfs gelijk stoppen en weer terug bij de psychloog deze heeft mij doorverwezen naar Molemann mentale hulp voor mindfullnes deze heb ik gedaan in een groep waarbij ook mensen zaten met allerlei problematiek ik werd er wel rustiger van en heb de app geinstalleerd op mijn mobiel zodat ik het programma geregeld kan gebruiken.
De psychiater had eerst de sertraline verhoogd waarbij mijn bloeddruk en astma in alle hevigheid terug kwam ik moest meteen afbouwen in ongeveer 3 maanden en om rustig te blijven en te kunnen slapen heeft zij alprazolam 0,05 mg voorgeschreven waar ik wel op slaap maar nu wel de afkickverschijnselen van de sertraline ervaar.
12 juni heb ik weer een gesprek met mijn psychiater en psycholoog om te kijken hoe verder, het advies was in een groep RET therapie te gaan doen om beter met mijn emoties om te kunnen gaan en eventuele medicatie erbij maar dat weten we nog niet.
De ADHD medicatie is op dit moment in opspraak omdat er meldingen zijn binnengekomen met bepaalde afloop.
Het hebben van geduld is moeilijk voor mij maar wel verstandig en ik hoop dat de verzekeringsarts mij daar nu wel de tijd voor geeft want dit duurt echt al veel te lang !!
Ik vind het wel fijn om er nu eens over te kunnen praten en dat ik weet dat ik anders ben.

Groetjes van Yvonne.
Inge van Westenbrugge 4 jaar geleden geplaatst
Hoi @yvonnecalis,

Jeetje, wat heftig!
Hoge bloeddruk kan inderdaad een probleem zijn bij ADHD medicatie, ikzelf heb daar geen ervaring mee maar wellicht dat iemand die meeleest dit wel heeft en kan delen hoe hij/zij dit aanpakt. Wellicht met medicatie voor hoge bloeddruk? Maar dat gebruik je misschien ook al wel.
Zo'n snelle afbouw van de Zoloft, ik kan me voorstellen dat het moest vanwege gezondheidsredenen. Maar de afkickverschijnselen die je nu ervaart zijn daar wel een heel naar gevolg van, dat mag niet onderschat worden. Ik weet van mezelf dat angst en paniekaanvallen orde van de dag zijn en wat kun je je dan toch verschrikkelijk voelen.
Probeer op de 'rot-momenten' jezelf voor te houden dat het komt door de medicatie, niet door hoe jij zelf bent. Klinkt misschien een beetje vaag, maar mij hielp het wel.
Alprazolam is zo'n lastig middel ook, in die zin dat je daar ook weer afhankelijk van kan worden wanneer je het langere tijd achtereen gebruikt en dus weer met dat probleem zit.
Het voorstel om RET therapie te gaan volgen vind ik wel positief klinken, ik denk dat dit zeker zinvol kan zijn.
Ook in groepsverband, misschien kun je daarin steun vinden en daar kracht uit halen.
Mensen zitten vaak 'vastgesleten' in vaste denkpatronen en manieren om daarop te reageren, kijken met een andere bril kan nooit kwaad.
Ik heb tijdens mij ADHD traject gewerkt met G-schema's en vond dat zeer zinvol, kom het nu weer tegen bij het traject waarin mijn zoon zit en ook bij hem heeft het effect.
Anders denken is vaak moeilijk, maar als het lukt kan het een bevrijding zijn.
En het hebben van geduld, ik kan het me helemaal voorstellen hoor! Als je al je hele leven weet dat er 'iets' is en je bent er nu achter wat, dan wil je ook vooruit en duurt iedere dag te lang.
Goed dat het je een fijn gevoel geeft erover te kunnen praten, dat is ook de bedoeling, ook al voelt het misschien soms wel zo, je bent niet alleen. Dat je hier je verhaal vertelt vind ik ontzettend goed van je, 'anders' zijn we allemaal en daar is absoluut niets mis mee!
Ik wens je vast veel succes voor de 12e, nog eventjes geduld...

Groet, Inge
Nicole Hoogenboom 4 jaar geleden geplaatst
Hoi@yvonnecalis

Hoe is het 12 juni gegaan? Ga je nog de RET therapie volgen?
Ben heel benieuwd naar het vervolg van jouw verhaal.

Met warme groet,
Nicole
reactie op @nicolehoogenboom159:
Yvonne Calis Het wordt vers therapie emotie regulatie training ja die ga ik wel doen.
Nu gebruik ik weer 25 mg sertraline en kan ik mij weer beter concentreren gelukkig verder rustig aan.
4 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 07 June 2017 om 07:49
Aantal lezers 25
Aantal reacties 11