Verslavingsgevoeligheid ADHD

Laatste reactie 29/01/2021 11:58 door Tammy
· Markeren als ongelezen
Tammy Verdonk 3 maanden geleden geplaatst
Hallo allemaal, 
Ik ben een 23 jaar oude student en momenteel studerende aan de hogeschool. Zoals sommigen van jullie misschien wel weten, gaat ADHD of ADD vaak gepaard met het gebruiken van drank en drugs (voornamelijk cannabis). Dit gebeurt vaak om het hoofd ietsjes rustiger te maken dan normaal en als we heel eerlijk zijn: Het werkt ;). Zelf heb ik sinds het begin van mijn studententijd een hoop gedronken, maarja dat hoort in principe bij het studentenleven. Ook kan ik erg genieten van wat cannabis, op wekelijkse basis. Ik had het soms ook echt nodig, omdat mijn hoofd zo een gigantische chaos was en het op geen andere manier rustig te krijgen was. Vooral tijdens de lockdowns grijp ik er veel sneller naar, maar ik vind het dan ook gewoon erg fijn om te doen. 

Nu heb ik mij 2 maanden terug laten diagnosticeren en het was dan ook geen verassing dat het resultaat positief was voor ADHD. Na wat overleg kreeg ik de medicatie voor  lisdexamfetamine (eerst 30mg nu 50mg) voor geschreven en ik kan zeker goeie verschillen merken en heb echt het gevoel dat het positief werkt. Natuurlijk zie ik het niet als de 'oplossing' maar als een hulp middel om me te ondersteunen tijdens mijn afstudeerwerk. Tijdens de gesprekken bij de diagnostisering werd er aangegeven dat de behoefte om te blowen (en drinken, maar dat doe ik inmiddels sowieso niet meer zoveel) veel minder zou worden en misschien zelfs zou verdwijnen. Ik dacht, nou dat zullen we wel zien want ik geloofde er eigenlijk niet zo veel van. Niet omdat ik niet geloofde dat de medicatie niet zou werken, maar omdat blowen voor mij veel meer betekende dan alleen het rustig maken van mijn gedachte stromen. Ik vind het gewoon fijn om te blowen, het is lekker en naar mijn idee sluit het de dag goed af. Ik kan verder prima zonder, heb soms ook periodes dat ik het niet doe en er dan ook geen last van heb dat ik het niet rook (dus geen afkickverschijnselen etc.). Ook heb ik vriendinnen waar ik wekelijks een filmpje en een jointje doe, dus dat telde ik natuurlijk ook mee in die gedachte.  

****Even een side note, ik doe dit ALTIJD alleen maar savonds, wanneer er geen verplichtingen meer zijn en ik niet hoef auto te rijden of iets anders moet doen waarmee er schade gebracht kan worden aan mezelf of iemand anders, ook heb ik het niet nodig om de dag door te kunnen komen.***.

Om even tot het punt van mijn verhaal te komen, ik gebruik de dex nu alweer 2 maanden, maar de behoefte om te blowen heeft niet afgenomen... Ik doe het ook nog geregeld (nog steeds alleen in de avond), niet elke avond maar wel gewoon nog steeds wekelijks. Het is niet om mn hoofd te laten kalmeren, want die is enigzins chill, maar de andere positieve kanten van cannabis blijven nog steeds van kracht. Dus ik vraag me een beetje af of er meer mensen zijn die ditzelfde ervaren, hebben ervaren en misschien tips  hebben of hun ervaringen hiermee willen delen? Weet iemand of dit extreem slecht is voor het lichaam, of dat het niet perse veel impact heeft ten opzichte van iemand die niet aan de medicatie zit. 

Ik vind het leuk om wiet te roken, ik geniet er ook van! Ik heb toen ik ermee begon en gedurende de jaren veel informatie erover opgezocht en gelezen en hoewel ik weet dat het een gedoogde soft drug is, zitten er enorm veel positieve kanten aan het gebruik van cannabis. Ik zou het super jammer vinden als ik het niet meer zou kunnen doen, omdat ik er eigenlijk mijn lichaam mee kapot maak in combi met de dex. Als dit zo is, dan stop ik er natuurlijk mee of verminder ik enorm haha ;). Dus vandaar dit topic! Laat maar even weten wat jullie ervan vinden. 

Wel zou ik het tof vinden als negatieve oordelen omtrent het onderwerp drugsgebruik niet meegenomen worden in het geven van een mening of antwoord. Ik weet dat er een hoop mensen geen fan van zijn en er best een stigma op zit, maar het is iets dat erg actueel is en er zijn een hoop mensen anno 2021 die zich hiermee bezig houden. Als we het er niet normaal over kunnen hebben, kan het zijn dat sommige mensen zich er nooit over durven te uiten!!


Thanks alvast!
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
Hallo Tammy, 

Leuk onderwerp (tot op een zeker hoogte) we hebben vandaag net een artikel gepubliceerd over ADHD en verslavingen. Zeker even lezen zou ik zeggen.. ook daar mag je mening uiten.. het blog is geschreven door ervaringsdeskundig Joris Koopman.

Zelf ook lange tijd gebruiker geweest van weed. Ook bij mij begon het op jonge jaren met een keertje in het weekend.. keer door de weeks en steeds erger.. naarmate de druk hoger werd gebruikte ik steeds meer en meer.. ondertussen meerder klinieken bezocht.. de druk werd bij mij steeds hoger, de prikkels meer.. vader geworden van een tweeling.. en het werd van kwaad naar erger.. nu een goed half jaar helemaal geen gebruik en hou me aan het strakke schema van verschillende medicaties die mij enorm goed helpen.

Je bent 23 en moet volop genieten, volgens mij doe je dat ook wel.. en dat is goed. Toen ik zo jong / oud was :) was het ook onregelmatig gebruik.. naarmate ik ouder werd zo als ik aangaf werd erger.. dat ik er zelf veel last van kreeg en zelf niet meer kon stoppen.

Maar als je het op af en toe kunt houden.. waarom niet? Mijn ervaring is gewoon: NOOIT MEER.. bij mij is 1x teveel.. 

Over praten en discussieren vind ik juist super goed en dat zal meer mogen worden gedaan op het forum van ADHDblog.

Of de combinatie goed of slecht is.. geen idee.

Maar roken in het algemeen is gewoon super slecht.. of dat nu extra slecht is in combinatie met medicatie voor ADHD? Geen idee..

Hopelijk heb je wat aan mijn informatie en verhaal..

Ik ben nu nog nooit zolang clean geweest en het is voor mij echt een openbaring.. ben scherper, maak veel meer af, productiever, communiceer een stuk sterker, hoef nergens mee bij na te denken / achter om te kijken.. wordt weer socialer..

Het heeft voor mij een enorm impact gehad.. 

Spijt dat ik dat zolang heb gedaan? Nee, absoluut niet.. maar voor mij was het een half jaar geleden gewoon echt afgelopen.. 

Nogmaals het artikel zal je ook inzichten geven en herkenning..

Groetjes!

P.s. artikel over ADHD en verslavingen https://www.adhdblog.nl/adhd-en-verslavingen/
Tammy Verdonk 3 maanden geleden geplaatst
Hallo Coen,

Hartstikke bedankt voor de reactie op mijn bericht!! Wat fijn dat je gelijk ook je eigen ervaringen met gebruik van cannabis deelt. En super goed dat je inmiddels bent gestopt! Ik kan zeker begrijpen dat wanneer je er niet meer zonder kan, het de beste oplossing is om er gewoon helemaal mee te stoppen! 

De effecten van het stoppen van gebruiken na zo een lange tijd zijn wel heel erg fijn om te lezen! Ik zal dat sowieso in mijn achterhoofd houden voor wanneer ik er ooit echt helemaal mee stop haha. Op dit moment is het bij mij inderdaad recreatief gebruik, maar ik moet er wel op letten dat ik er niet te snel naar grijp soms denk ik! Mijn dagelijks leven wordt er sowieso niet door beïnvloed, maar ik merk wel dat nu juist door het constante thuis zitten (door de pandemie) ik vaker denk dat het wel even lekker is. Ik denk dat ik ga proberen terug te gaan naar het 1 wekenlijkse om het minder standaard te maken voor mezelf!

Ik heb het artikel gelezen en het was mega interessant, wel toevallig dat die net gepost was voordat ik de vraag stelde ;)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 28 January 2021 om 16:18
Aantal lezers 25
Aantal reacties 3