Verschil ADD en ADHD?

Laatste reactie 28/08/2019 10:13 door Mark
· Markeren als ongelezen
Cai Greiving 4 jaar geleden geplaatst
Laatst vroeg iemand aan mij wat het verschil is tussen ADHD en ADD? Ik zei tegen hem dat mensen met ADD de hyperactiviteit miste.. waarop hij antwoordde is dat het alleen maar of zijn er nog veel meer verschillen..?
Beste antwoord — gekozen door Coen Olde Bijvank
Jeanette Holsbroeck 1 jaar geleden geplaatst
Hoewel deze twee varianten vaak op een bult gegooid worden, ook door ons, is het wellicht handig om je uit te leggen wat nu precies de verschillen zijn. Het belangrijkste verschil lijkt de hyperactiviteit te zijn, daarnaast bespreken we nog een aantal opvallende verschillen die zowel bij kinderen als bij volwassenen op kunnen vallen.

Je weet vast wel dat geen mens gelijk is, ook niet wie ADHD of ADD heeft, maar dat ze met elkaar verwant zijn, dat staat vast. Men weet tevens steeds meer over de verschillen tussen jongens en meisjes en de reden waarom er bij meisjes nog steeds minder diagnoses gesteld worden. Vermoedelijk wordt dit veroorzaakt wordt doordat de hyperactiviteit bij meisjes niet of in mindere mate zichtbaar is of zich op een andere manier uit, bijvoorbeeld door ‘hersenstorm’ in het hoofd of je de oren van het hoofd te kletsen. Ook ADD zal zich dus bij meisjes of vrouwen weer anders uiten. Gelukkig wordt ook hier steeds meer onderzoek naar gedaan.

ADD wordt als een type van ADHD beschouwd. Zoals je in dit artikel kunt lezen, worden er 3 typen ADHD onderscheiden. Vandaag richten we ons in het bijzonder op type 1, waaronder ADD valt.

Type 1: hoor je in deze categorie, dan heb je vooral concentratieproblemen, dit type noemt men ADD. Het belangrijkste kenmerk is de moeite met concentratie, Het verschil tussen adhd en addvooral als het gaat om dingen die als oninteressant ervaren worden. De hyperactiviteit is niet aanwezig en dit maakt dan ook dat kinderen of volwassenen met ADD minder snel opvallen en minder snel een diagnose krijgen. Als een van de belangrijkste verschillen zou je kunnen stellen dat een ADHD’er vaak een doener is, terwijl een ADD’er eerder een denker of een dromer is.

Type 2: hoor je in deze categorie, dan heb je ook last van hyperactiviteit, dit type noemt men ADHD

Type 3: hoor je in deze categorie, dan voldoe je aan zowel type 1 als 2 en dat noemt men ADHD.

Hieronder geven we je kenmerken die in meer of minderen mate bij kinderen of volwassenen met ADD voorkomen. Omdat ADD dus een type is van ADHD, zul je begrijpen dat er continu overlap is tussen de kenmerken van ADHD en ADD. En nogmaals, geen mens is gelijk en dus is de rij met kenmerken niet gelijk. Je zou kunnen zeggen dat elk mens zijn of haar eigen lijst met kenmerken kan maken.

Op jezelf zijn
Snel afgeleid zijn
Dromerig overkomen
Het gevoel hebben dat je ‘watten’ in je hoofd hebt
Vaak dingen kwijt raken
Creatief zijn
Moeite hebben met plannen en organiseren
Rijke fantasie
Mysterieus op anderen overkomen
Druk zijn in je hoofd
Snel ‘overlopen’ door alle prikkels, bijvoorbeeld in de klas, in de bus of door luide muziek
Meer moeite hebben om een opdracht af te maken omdat je verdwaalt na stap 1
Gigantische passie en concentratie voor zaken die je wel interessant vindt, ook wel de hyperfocus genaamd.

Let wel, een diagnose of een kenmerk is nooit een excuus en je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Daarbij geldt natuurlijk wel dat bepaalde valkuilen geen onwil, maar onvermogen betreffen en het is de kunst om jezelf en je kernkwaliteiten te ontwikkelen en je patronen te doorbreken. Wie weet herken jij jezelf in de kenmerken, maar heb je verder nergens last van omdat je dit op eigen houtje al geleerd hebt. Vind je het wel lastig om hierin te ontwikkelen, schroom dan niet om de hulp in te schakelen van een psycholoog of een gespecialiseerde coach. Wat houdt je tegen om de beste versie van jezelf te worden?
reactie op @jeanetteholsbroeck:
Joris Bank Dit is een zeer nette uitleg :)
Wat ik ook veel lees is dat ADD eigenlijk een oude manier van diagnosticeren is. 
sommige mensen zijn namelijk wel Hyperactief maar alleen in hun hoofd, verder komt het idee dat je als kind over je ADHD heen groeit hier ook een beetje vandaan. Als ADHD er groeit je brein fysiek anders dan een neuro typiesch (normaal) brein. Je ziet bij kinderen dat het hersenkwabje voor de motorische aansturing vaak sneller ontwikkeld dan de andere kwabjes die wij gebruiken voor zelfregulatie enz. Hierdoor krijg je dus kinderen met het enthousiasme van een 8 jarige maar de motorische aansturing van een kind van 11 met andere woorden druk. Uiteindelijk verdewijnd deze achterstand omdat je brein zich blijft ontwikkelen (bij regulieren tot je 30ste en bij ADHDers tot 35 vanwege de afwijkrnde hersengroei/ontwikkeling

Op basis hiervan heb je tegenwoordig gewoon ADHD en gezien het een spectrum "stoornis" is kan je die op meerdere manieren voelen en zien. Ben nu 30 en ben een hele andere ADHDer dan toen ik 8 was ;)

Ken je dat... Dat je kort wil reageren en je doet wat ik net heb gedaan waar je gewoon een A4 vol schrijft... Sorry.

Groetjes Joris

1 jaar geleden

Beantwoorden

Hans Arendsen Joris ik ben 64 en heb 2 jaar geleden nog maar de diagnose ADHD gekregen na een bezoekje aan een geheugen afdeling van een ziekenhuis en toen ging de bal rollen.
o en dat niet kunnen stoppen met schrijven ken ik ook met gevolg dat mijn eerste boek al uitgeven is.
groetjes Hans Arendsen
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Nicole Hoogenboom 4 jaar geleden geplaatst
@caigreiving

Dat is eigenlijk wel het belangrijkste en de meest in het oog springende verschil.
Verder zijn mensen met ADD vaak verbaal wat rustiger, zachter naar de ander toe, dit zegt niets over wat er jouw hoofd gebeurd.

groetjes, Nicole
Marc Biesmans 1 jaar geleden geplaatst
Sorry maar uw info klopt niet... is niet up to date
De term ADD wordt niet meer gebruikt omdat men vaststelde dat hyperactiviteit steeds aanwezig is, doch bij mensen met het vroeger bepaald ADD, onzichtbaar. De hyperactiviteit uit zich hier enkel intern en heeft nagenoeg geen zichtbare kenmerken.
Men bepaalt sinds kort dus alles als ADHD, maar met toevoeging van comorbiditeiten.
Comorbdiiteiten zijn bijziekten, doch men heeft nog geen zekerheid of deze oorzaak of gevolg van zijn. Men noemt dit daarom ook wel spectrum.
Je kan dus 
ADHD hebben met comorbiditeit chronische depressie (de benaming van mijn aandoening)
of
ADHD met comorbiditeit dyslectie
of 
ADHD met comorbiditeit autisme
of...
Deze info heb ik via mij specialist ADHD in het St Jozef-ziekenhuis van Kortenberg, 
Dr. Steven Stes, ADHD-specialist voor volwassenen en tevens verbonden aan research.
Deze info is +-6 maanden oud.
Marc Biesmans 1 jaar geleden geplaatst
ik wil bij voorgaande nog toevoegen dat mijn aandoening vooral gaat over een gebrek aan concentratie. Mijn hyperactiviteit is aanwezig maar minimaal en sporadisch, net zoals ik betere en slechtere dagen heb wat betreft concentratie.
Uiterlijk is er nagenoeg niets zichtbaar.
Ik lijk zelfs extra rustig tov mensen die de aandoening niet hebben. Waarschijnlijk komt dit door   van de symptomen: vertraagde reactiesnelheid en uiteraard dat ook nor-adrenaline een probleem is.
Ik heb jaar geleden  producten geprobeerd waarvan werkte: Stratera, doch bijwerkingen als blaasverlamming verhinderden verderzetting van dit product.
 van de producten die ik destijds testte maar vroeg moest staken wegen hartritmestoornissen als bijwerking, Guanfacine, is onlangs in een verlengde en verbeterde versie uitgebracht als Guanfacine INTUNIVE. 
Deze versie veroorzaakt geen hartritmestoornissen meer en werkt n mijn geval, mits regelmatige controle van bloeddruk daar het product ontwikkeld werd als bloeddrukverlager, slechts half. Waarmee ik bedoel dat het mijn hyperactiviteit aanzienlijk terug dringt, maar mijn concentratie niet. Toch hebben we omwille van deze comfortverbetering besloten om hiermee verder te gaan. Ik neem ook geen anti-depressiva ondanks mijn comorbiditeit chronische depressie. Enerzijds heb ik leren luisteren naar mijn lichaam en voel ik depressieve neigingen opkomen en stel ik me daar weerbaar tegen op. Daarnaast werkt natuurlijk elk anti-depressivum de ADHD-medicatie tegen omdat het het tegengestelde effect geeft, vertragend ipv stimulerend.
De inname van Guanfacine INTUNIVE dient ook perfect op hetzelfde moment van de dag te gebeuren. Ik neem nu de dosis die past bij mijn gewicht. 
Doch een probleem is de kostprijs... Men schrijft het product om die reden in principe slechts voor aan kinderen omdat omwille van hun gewicht hundosis en dus de kosten lager zijn. Met mijn dosis kom ik gauw aan 300eur/maand. Dit was met mijn uitkering onbetaalbaar en het OCMW heeft toegestemd om deze betaling over te nemen.
Momenteel werk ik ook met het witgele-kruis die dagelijks in dee ochtend langs komen om me te wijzen op het nemen van mijn medicatie en men monitort ook mijn routines wat betreft zelfhygiene, die ik anders nogal s vergeet. 
Ook het telkens hetzelfde tijdstip dat zij komen geeft mij een veel beter ritme, daar ik vroeger hele nachten wakker kon zijn en door de dag in slaap viel. Deze dienst is gratis en eenvoudig bij hen of een zelfstandig verpleegkundige aan te vragen en volledig terugbetaald via derde betalersysteem door de overheid.
Mark Lemmers 1 jaar geleden geplaatst
Het blijft lastig, de stereotypen zijn wel duidelijk:
ADHD; Enorm druk in verschijning niet stil kunnen zitten
ADD; Op het oog dromerig en wel stil kunnen zitten

Voor de meeste leken staat ADHD dan ook gelijk aan hyperactief, maar het is natuurlijk veel meer dan dat.

Nu heb ik zelf de diagnose ADD, maar heb ik ook periodes van hyperactiviteit. Kortom het blijft lastig om echt iedereen volledig in een hokje te krijgen, maar dat is wellicht ook helemaal niet nodig.

Er zijn wel alternatieve kwalificaties zoals http://neurowiki.nl/index.php/nl/de-6-subtypes-van-adhd/ , maar deze zijn niet wetenschappelijk (genoeg) onderbouwd.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 19 May 2017 om 05:10
Aantal lezers 85
Aantal reacties 8