Vastlopen studie/werk

Laatste reactie 01/03/2021 16:07 door Jacob
· Markeren als ongelezen
Annemarie VR 4 maanden geleden geplaatst
Ha lotgenoten,

Ik ben aan het overwegen weer een studie te gaan oppakken. Helaas loop ik al een tijdje tegen het feit aan dat ik in mijn jeugd niet de studie gekozen heb die bij me past. Helaas heb ik toendertijd vanuit het gevoel anders te zijn, onzekerheid en angst niet mijn hart durven volgen. Omdat ik uiteraard niet altijd slachtoffer van mijn jeugd wil blijven ben ik aan het overwegen weer te gaan studeren. Anderzijds vraag ik me af of ik het kan. Ik ben me er sterk van bewust dat mijn brein wat anders werkt en veel studies daar geen rekening mee houden. Waardoor de kans best wel groot is (gezien het verleden) ik mijn studie uit eindelijk niet afmaak. Toch ik moet er ook niet aan denken om altijd iets te blijven doen ver onder m'n niveau. In deze cirkeltjes blijf ik een beetje draaien merk ik. Benieuwd hoe jullie ervaringen zijn en tips uiteraard altijd welkom! 
Jeffrey P 2 maanden geleden geplaatst
Hoi Annemarie,

Ik was even aan het rondkijken op het forum op zoek naar ervaringen van mensen met ADD en afstuderen. Hierover nog geen topic gevonden maar kan wel wat vertellen over mijn studie ervaringen.

Ik heb een MBO bouwkunde opleiding van 4 jaar afgerond. Wat bij deze opleiding nog wel eens voor problemen zorgde waren de vakken natuurkunde en constructieleer. Ik had al moeite met natuurkunde op de middelbare school dus ik wist dat dit een struikelblok kon zijn.

Toen ik met het MBO begon wist ik al dat hierna HBO bouwkunde vanzelfsprekend zou zijn als vervolgopleiding. Iedere werkgever vraagt tegenwoordig naar werknemers met een HBO diploma jammer genoeg. Een andere reden was dat ik mijzelf wilde bewijzen omdat op de basisschool ik een CITO score had dat op HAVO uitkwam. De lerares heeft mij echter gewoon op VMBO kader geplaatst vanwege mijn ADD.

Maar goed, het HBO is toch wel een stuk moeilijker. Ik had bij de toelatingstoets een belabberde score met name bij natuurkunde en wiskunde. Gelukkig was deze toets niet van toepassing als bindend advies voor iemand met een vooropleiding MBO bouwkunde waardoor ik er mee weg kwam.

In het eerste jaar liep ik al meteen achter op toetsen en moest telkens herkansen. De toetsen en herkansingen van vakken stapelde behoorlijk op waardoor ik best wel een achterstand had. Gelukkig lukte het mij nog net om de vakken van het eerste jaar in het tweede jaar af te ronden waardoor ik weer net op tijd een negatief bindend studieadvies kon voorkomen. Doordat ik alsnog achterliep met opdrachten en herkansingen had ik te weinig punten om stage te lopen in het derde jaar waardoor ik een halfjaar studievertraging opliep. Deze tijd heb ik toen besteed om mijn achterstand grotendeels aan te pakken.

Tijdens het vierde jaar ben ik de stage uit het derde jaar gaan inhalen. Het stagebedrijf was blij met mij en ik ben hier toen nog een tijdje blijven werken. In de tussentijd heb ik ook de laatste openstaande toetsen opgehaald wat soms net aan lukte.

En nu ga ik over de echte ellende vertellen, het afstuderen. Ik heb al heel lang voorgenomen om zo veel mogelijk ervaring op te doen bij verschillende bedrijven gedurende de stages. Ik heb bij aannemers meegeholpen in de uitvoering, calculatie en in de werkvoorbereiding. Ik heb bij een bouwkundig tekenbureau mijn proeve van bekwaamheid voltooid tijdens het MBO. Ik heb bij een bouwkundig adviseur stage gelopen waar het zo goed beviel dat ik er een tijdje ben gaan werken. Maar ja wat ontbreekt er dan, jawel de architect natuurlijk. Dat was mijn plan afstuderen bij een architect.

De eerste poging die ik ondernam was kansloos. De architect hielp totaal niet mee bij het beantwoorden van mijn vragen. Het afstudeervoorstel is bij de eerste inlevering afgekeurd en de herkansing heb ik op de valreep niet eens ingeleverd doordat die architect zo koppig deed.

Dat brengt mij dan tot de situatie waarin ik mij nu bevindt. Ik heb een andere architect gevonden waar ik nu al ongeveer 25 weken bezig ben. Het had in principe al een hele tijd geleden af moeten zijn maar er komt gewoon geen einde aan de inventarisatiefase. Nu in de laatste 4 weken is er nog eens een gesprek geweest tussen de docent en mijn begeleider waarbij de opdracht toch weer compleet anders bleek te zijn dan in eerste instantie gedacht. Momenteel heb ik nog maar 3 weken over om alles af te maken, de beroepsproducten, de scriptie en presentatie. Het is een onmogelijke opgave, ik krijg het niet concreet, De opdracht is eentonig en past eigenlijk totaal niet bij iemand met add, er wordt steeds gezegd dat het niet goed is waardoor ik weer mijn werk ga aanpassen. Natuurlijk kwam Corona ook nog even langs om de boel flink te verpesten. Ik kan hier nog wel een tijdje over door blijven gaan maar ik denk gewoon dat het er weer niet in zit.

Ik vrees dat ik straks mijn 7e studiejaar tegemoet ga. Ik heb totaal geen energie meer, het lukt niet meer om werk te verrichten doordat ik denk dat het toch weer niet goed is. Ik kan niet goed meer slapen doordat ik steeds zit te piekeren en ik vraag mij af of ik niet beter kan stoppen met de opleiding.

In ieder geval weet ik nu wel dat ik nooit bij een architect ga werken, mensen hadden mij al voor die gasten gewaarschuwd.

Wat betreft tips die je zouden kunnen helpen:

- Wacht nog even totdat dit hele Corona gedoe voorbij is.
- Als je vakken had waar je vroeger moeite mee had controleer dan even of deze ook bij de studie aanwezig zijn en probeer hiervoor maatregelen te nemen zodat je niet achterloopt.
- Afstuderen is echt heel moeilijk voor iemand met AD(H)D daarom is het heel belangrijk om een onderwerp uit te kiezen wat je leuk vindt.
- Vraag bij de decaan naar extra voorzieningen/tijd.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 29 November 2020 om 11:30
Aantal lezers 23
Aantal reacties 2