Van Concerta naar Dexamfetamine

Laatste reactie 16/10/2018 08:48 door Andries
· Markeren als ongelezen
Robert Hartog 1 jaar geleden geplaatst
Hoe lang ik er wel niet over heb gedaan voordat ik wist waar ik dit moest gaan typen.
Of dat ik het misschien wel dubbel moest typen onder 2 onderwerpen of het een bij concerta en het ander bij Dex...

We doen het maar op deze manier.

Dit ben ik:
forum.adhdblog.nl/conversations/voorstellen-dus-nog-geen-problemen-hier

Ik ben begonnen met een maand op 36mg concerta.
Er ging een wereld voor me open! Een grote oase van rust en kalmte. Maar zo kalm en rustig dat ik mezelf volledig buitensloot voor alles en iedereen. Totdat de rebound kwam aan het einde vd dag en ik door het plafond ging van alle energie die weer vrij kwam.
Een keer gehad tijdens het betreden van de bioscoop en daardoor de halve film moeten missen. 
Daarnaast was het effect voor mijn gevoel na 1,5 week ook al verdwenen. Dat gold overigens niet voor mijn libido, die was een maand lang 0 ?
De keuze was toen om te gaan verhogen of om over te stappen naar iets anders.
De ervaring van de rust was fantastisch maar mede door het gevoel dat je leeft in een bubbel en door de extreme  ups en downs ben ik verder gaan zoeken en in overleg met mn psychiater ben ik overgestapt naar dex.

In overleg ben ik gestart op 2x 5mg. 
Wederom de rust in mijn hoofd weer helemaal compleet maar.. nu was ik zelf tenminste nog wel steeds actief! Bijna volledig in staat om mezelf te concentreren op die dingen die belangrijk zijn i.p.v. op ALLES.
En.. libido weer in orde ?
Op eigen gevoel mocht ik mijn dosering verhogen of verlagen.
Na een week ben ik gaan verhogen naar 2x 7,5. 
Weer een week later merkte ik dat de dex relatief kort werkend is. Eerder 3 dan 5uur werkzaam.
Na overleg met de psych ben ik de week erop door gegaan naar 3x 5mg. Dit had een veel beter en vooral langer effect.
Inmiddels een paar weken verder zit ik nu op 3x 10mg en krijg het gevoel dat ik bijna elke week moet verhogen om het effect te behouden.
Als ik alle topics mag geloven zit ik nu al een beetje aan het plafond qua dosering (een enkele uitgezonderd). Ook mijn psych gaf al aan dat 10mg per keer de max is. Maar wat is de max van je lichaam? En wat voor effect is het maximaal haalbare?
Volgens mijn psych vindt er geen gewenning plaats bij het gebruik van dex. Dit zou dus betekenen dat er wel ergens een juiste dosering moet zijn voor een ieder die het nodig heeft.
Ook lees ik overal gewichtsverlies door gebruik van dex. Maar dit is volgens alle bijsluiters en andere openbare info enkel te verwijten aan het gebrek van eetlust.
Als je weet dat ik al meer dan mijn halve leven aan krachttraining doe en daar ook structureel voor moet eten en dat ik toch 2kg ben afgevallen. Hoe kan dat?
Mijn beredenering is dat je hartslag iets wordt verhoogd waardoor je stofwisseling omhoog gaat. Iemand hier ervaring mee?

Al met al een aardig verhaaltje wat ik even zo snel kan bedenken en waarbij ik vast ook veel ben vergeten.
Maar misschien dat er iemand zijn mening over wilt geven?
Altijd leuk om van anderen te leren.

Thanks!

Robert
An Ja 1 jaar geleden geplaatst
Ik gebruik 54mg Concerta en heb in het begin wel last gehad van onwijze rebounds, maar dit duurde een week of 6 en werd toen steeds minder. Nu nauwelijks last van.

Ben je ineens gestart met 36mg? Ik kan me herinneren dat ik heb moeten opbouwen met 18mg, daarna naar 36mg ben gegaan en pas later naar 54mg..
reactie op @anja2:
Robert Hartog Hi Anja,

Ja ik ben gelijk begonnen met 36mg.
Toen ik ging starten met concerta werden eerst alle bijwerkingen doorgenomen en werd er gevraagd waar je gevoelig voor bent. 
Ik ben enkel gevoelig voor tiks dus mocht ik direct starten met 36mg mits ik de tiks goed in de gaten zou houden.
Bloeddruk etc is bij mij allemaal niet aan de orde en ik ben er achter dat mijn lichaam alle medicijnen met een rot tempo verwerkt.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Roos Bakker 1 jaar geleden geplaatst
Ik kan je helaas niet helpen, maar wel ene hoop herkenbaarheid. Maar dan wat betreft mijn zoontje van 9. Gebruikte eerst ook Concerta, maar deed niet volledig wat het zou moeten doen, wel de rust, maar niet de impulscontrole. Daarbij ook veel bijwerkingen. hij gebruikte ook 36mg ( toen 24 kilo en 128cm!!) Toen overgestapt naar dexamfetamine, eerst kortwerkend, maar we merkte dat het bij hem echt al na 2 uur uitgewerkt was. Zodoende overgestapt naar langwerkend, misschien is dit ook nog een optie voor je? Hij gebruikt nu 2xd 10mg!! Het is na een uur of 4/4,5 wel uitgewerkt dus wilde binnenkort vragen om 3x10mg..... maar hij is dus pas 9 en inmiddels 26 kg. Denk dat jij dus best nog wel meer kan hebben..... maar geen idee wat "mag".
Michel TB 1 jaar geleden geplaatst
Hi Robert,

zelf ben ik 2 1/2 week geleden overgestapt van methylfenidaat naar dex. Omdat ik redelijk heftig reageerde op de methylfenidaat zijn wel heel rustig begonnen met 2x 1,25mg, inmiddels zit ik op 2x 3,75mg per dag en gaan we komend weekend weer omhoog. Van wat ik begreep heeft de dosering te maken met een combinatie van zaken: Je tolerantie, je stofwisseling en hoe ernstig de klachten zijn die je ervaart en dus opgelost moeten worden door de medicatie. Ik begrijp dat 40mg per dag gemiddeld een beetje de max is maar dat er wel degelijk uitzonderingen zijn die bijvoorbeeld het dubbele nodig hebben. Ik zeg niet dat dit voor jou geldt maar een voorbeeld: Ik las ergens dat (ex)-verslaafden soms een hoge tolerantie opgebouwd hebben voor dit soort middelen en  daarom wel een hoge dosering moeten krijgen. Misschien heb je ooit ergens tolerantie mee opgebouwd of heb je die van nature al. Ik zou er gewoon over praten met je psych, wellicht heeft die nog andere ideeën.

Wat je beschrijft over de duur herken ik wel een beetje, bij mij is het effect vooral in de ochtend na een uur of 3 1/2  wel weg, in de middag houdt het iets langer aan. Dit verschil zou te maken kunnen hebben met dat ik mijn "klachten" in de ochtend heftiger ervaar. 

Dat over de stofwisseling en het afvallen kan ik beamen. Er is niets veranderd aan mijn eetpatroon en toch val ik af, gelukkig is dat in mijn geval niet zo'n ramp. Door jaren duursport is mijn hartslag in rust vrij laag (50-60) maar nu met de dex zit ik in rust op 70-80, ik kan me voorstellen dat dat meespeelt in de stofwisseling. Verder is bekend dat cafeïne je stofwisseling kan verhogen en dat is ook een stimulerend middel dus wellicht geldt hetzelfde voor dex. Bij cafeïne is het wel zo dat bij structureel gebruik dat effect wegebt omdat het lichaam gewend raakt aan de stof en dat zou kunnen verklaren waarom gewichtsverlies bij dex na een poosje stopt.

Een beetje giswerk maar wel goed om eens bij stil te staan. Misschien heeft iemand een wat meer onderbouwde reactie?
Robert Hartog 1 jaar geleden geplaatst
Fantastisch!
Bedankt voor beide reacties. Hier kan ik wel wat mee.

Ik heb toevallig gisteren een waarnemend psych (eigen psych op vakantie) gesproken.
Zij gaf aan geen gevallen te kennen die afvallen maar vond mijn beredenering wel plausibel. Daarnaast is het blijkbaar niet mogelijk om een tolerantie op te bouwen voor dex. Maar voor een goed vervolg advies moet ik toch even 2 weken wachten totdat mijn eigen psych weer terug is van vakantie.
23 mei had ik al een afspraak staan dus tot die tijd door met 3x 10mg.
Ik zal dan eens vragen naar langwerkende dex.
Angel A 1 jaar geleden geplaatst
Wilde even reageren aangezien ik ook dex slik. 3x 7.5 mg.
Over het meer nodig hebben om dezelfde rust te ervaren...Denk dat je lichaam/hersens gewend raakt aan de medicatie. De onrust komt terug...( Ik slik het inmiddels een jaar). Wat ik wel doe om niet op te hoeven hogen is juist soms bewust verminderen. Bijv. 1x 2.5 mg minder. Een paar dagen, en daarna weer ophogen naar de voorgeschreven hoeveelheid. Dit doe ik dan vaak in mijn weekenden.
Ik ben ook afgevallen door dexamfetamine. Maar liefst 22 kilo en eet echt normaal.  Ik had een langzaam werkende schildklier. Niet extreem maar slikte hiervoor medicatie. Ik was hierdoor vaak vermoeid. Dexamfetamine geeft mij zoveel energie dat ik  inmiddels gestopt met mijn schildklier medicatie. Dit gaat prima. Mijn schildklier werkt wel iets te traag maar de bijwerkingen merk ik niet meer door de energie die ik krijg van de dexamfetamine.
Ik vraag me wel af of ik blijf afvallen!
reactie op @angel:
Robert Hartog Bedankt voor je reactie!
3x 7,5. Dus ook al zo'n stuiterbal ?

De tip om af en toe wat minder te nemen zal ik ook eens toepassen.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Martine Peters 1 jaar geleden geplaatst
Hoi hoi

Fijn om te lezen wat anderen ervaren met Dex.
Ik gebruik zelf 5 Mg per dag sinds 3 jaar en soms pak ik meer. Ik ben er 10 kilo door afgevallen. Waar ik vooral tegen aanloop is soort spierpijn einde van de dag voelt alles verkrampt...Hebben hier meer mensen last van?? Overdag kan ik me goed consenteren maar savonds zak ik helemaal in( helaas) als ik later op de dag nog bijpak kan
Ik savonds niet meer in slaap komen.

Gr Martine
reactie op @martinepeters:
Robert Hartog Pak je eenmalig 5mg per dag of verdeeld over 2x?
Dan zou je zelf namelijk proefondervindelijk kunnen uitzoeken wat voor jou de beste tijdstippen zijn.
Theoretisch werkt het 5uur maar bijvoorbeeld in mijn geval ben ik er na 3uur echt wel doorheen, soms zelfs sneller.
Ik zit dus ook met de gedachte te spelen om het 4x in te nemen of opzoek te gaan naar langwerkende dex. Maar goed ik heb woensdag weer een consult met de psych dus ik wacht nog even af.

Een bijkomend voordeel van dex vindt ik persoonlijk dat, al ben je moe na een slapeloze nacht, je met dex weer genoeg energie krijgt voor een goeie start van de dag. Dus mocht je te laat nemen de dag ervoor dan heb je de dag daarna er weinig last ervan... als je maar die dag wel op tijd gaat slapen ?

Ik neem mijn laatste tussen 14 a 15uur, krijg rond 18uur mijn rebound dmv een extra stoot energie van een half uur a uur en heb met slapen bijna geen last.

Eet jij ook gestructureerd en ben je toch afgevallen? 

Tegen verkramping heb ik 2 tips voor je (wellicht al bekend)
Veel (water) drinken, minstens 2 liter. 
Extra magnesium slikken bijv. capsules
1 jaar geleden

Beantwoorden

Ron J 1 jaar geleden geplaatst
Herkenbaar :) Ik begon met 3 x per dag 10 mg maar merkte dat ik savonds niet in slaap kon komen. In overleg naar 2 keer 10 miligram en na het eten niet meer, dit werkte prima. Ook ik veel sporten maar tot gebruik van dex stabiel op 94 kg. Na 3 maanden dex, verminderde eerlust en neerwaartse spiraal ben ik nu 81 kg, voel me daar wel prettig bij eigenlijk Het gevoel dat het efect verdwijnt lijkt zo, heb in het weekend wel eens overgeslagen, geloof me, dat merk je :) Heb ook per ongeluk wel eens een dubbele dosis gepakt, vergat dat ik al 10 mg op had, en ik kon me zo inschrijven bij de hakkuhhhhbar :)
Stoere Ruklans 1 jaar geleden geplaatst
Dank voor alle verhalen! Opvallend hoeveel verschil er in de doseringen zit, maar ook in het effect (of wat je ervan merkt). Neemt iedereen hier 3 doseringen per dag? Ik zit zelf sinds oktober 2017 aan de dex en heb geen ervaring met andere medicijnen. Gestart met 3x5, snel naar 4x5 en nu 4x6,25. De vierde is om 18:30 maar sla ik soms over.

Ik heb ook gedacht dat de dex niks meer deed, maar geloof nu dat dat eerder mentale gewenning is dan fysiek: die kalmte is al snel het nieuwe normaal. Als er verder niets verandert in je werk-/privésituatie (of waar je ook problemen mee had/hebt) Verandert er denk ik ook niets je nog steeds .

Geloof dat ik 6 kilo verloren heb, wat door mijn lage BMI teveelkaar was. Ik at even veel als daarvoor dus ik denk ook dat het meer met hartslag en stofwisseling te maken heeft.

Ik kan nu twee uur werken zonder m'n concentratie te verliezen, vroeger was dat letterlijk 5 min. Heb ook een nieuwe baan die beter bij ADHD past, en heb me sinds mijn 17e niet zo ontspannen gevoeld.
Edith Freson 11 maanden geleden geplaatst
Ik vind het vooral raar dat iedereen hier zulke lage dosissen neemt. Als ik op een Amerikaans forum ga lezen, dan nemen mensen vaak 20mg tot zelfs 30mg per keer.
Ik zit zelf aan 7,5mg 2x per dag nu maar heb nog steeds niet het gevoel dat ik er iets positief uit haal,enkel een hoop bijwerkingen en nog minder focus dan normaal.
Andries McQueen 11 maanden geleden geplaatst
@edithfreson​ Dat zijn ook Amerikanen hè ;-) Maar goede vraag, ben ook wel benieuwd waarom zo'n groot verschil! 
Edith Freson 11 maanden geleden geplaatst
@andriesb Haha ja ok maar toch. Ik ben persoonlijk gewoon nogal gefrustreerd over de beperkte kennis en medicatie opties in Nederland en Belgie. Mijn eigen psychiater doet alsof 2 x 5mg dex al een hoge dosis is en dan denk ik echt van wtf, hoe kan je nu psychiater zijn en er zo weinig vanaf kennen?!
Andries McQueen 11 maanden geleden geplaatst
@edithfreson 

Oh, de horror. Wat je nu zegt heb ik ook de laatste jaren zo ontzettend vaak gedacht. 
Helaas zijn er maar enkele psychiaters gespecialiseerd in ADHD heb ik me laten vertellen. Ik weet niet hoeveel het er inmiddels zijn, want ik heb er nog niet naar gekeken. 
Maar als er genoeg aanbod is, lijkt het me toch het beste om bij zo'n iemand in behandeling te komen. 
reactie op @andriesb:
Edith Freson Ik had er eentje in een centrum dat gespecialiseerd was in ADHD, maar dat was echt de meest verschrikkelijk, denigrerende mens ever en ik was er persoonlijk van overtuigd dat die een alcoholprobleem had. Was het echt niet waard om daar dan elke keer 2 uur voor te rijden.

Nu deze nieuwe psychiater werkt ook weer samen met het centrum waar ik ging voor ADHD gedragstherapie en dus ook zogezegd gespecialiseerd maar gaf evenzeer de opmerking dat 2 x 5mg veel zou zijn. Het is gewoon dat dex niet echt gekend is in Belgie en als allerlaatste zeer alternatieve oplossing gezien wordt. Wordt hier ook niet terugbetaald dus kost echt enorm veel geld. Misschien daarom dat de dosis hier zo laag wordt gehouden haha.

Hij wou zelf dat ik Wellbutrin ging proberen ipv Dex. Geen idee waarom hij verkiest om zoiets aan te raden, ik werd er een suïcidale zombie van met tinnitus, kon echt niks meer, na 3 dagen fijn in de vuilbak gesmeten.

Ik zou weer opnieuw op zoek kunnen gaan naar een andere specialist, maar de wachtlijsten zijn enorm lang dus tja, wat moet je dan?
11 maanden geleden

Beantwoorden

Robert Hartog 11 maanden geleden geplaatst
Terug van weggeweest!😃

Inmiddels een paar maanden verder en wijzer.
Ik zit nu op 4x 10mg dex. Om 7uur, 10uur, 13uur en 15uur.
Ik neem de laatste om 15uur ipv 16uur zodat de werking, of beter gezegd het uitwerken, beter uit komt.
Wanneer de dex uitwerkt wanneer ik hem om 15uur neem dan komt dat ongeveer neer op na het eten wat dan vervolgens betekend veel spelen met de kids en tegelijk afwassen en opruimen 😂

Mijn psychiater heeft mij verteld dat 40mg (4x10mg) de maximale dosering is die gegeven mag worden dus daar leg ik me bij neer.
Eerlijk gezegd voel ik me er ook wel prima bij.
Heel soms maak ik een uitzondering en pak ik een 5e dosering van 5mg als ik bijvoorbeeld moet overwerken.

De focus die ik heb met dex is ongekend.
Mn hoofd is volledig op orde en mn geheugen fantastisch!
Daarnaast blijf ik de spontane jongen die ik altijd ben geweest maar heb ik de mogelijkheid om te filteren en niet overal op te reageren.
Andries McQueen 11 maanden geleden geplaatst
@roberthartog 
Fantastisch nieuws en wat goed dat je na zo'n lange tijd even wat laat horen. Zo zie je maar dat medicatie niet in 1 dag geregeld en afgesteld is. 

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 01 May 2018 om 20:56
Aantal lezers 86
Aantal reacties 19