Uitstelgedrag verminderen/voorkomen tips?

Laatste reactie 21/08/2021 21:58 door Koekkie
· Markeren als ongelezen
Niels ADD 5 maanden geleden geplaatst
Tim Urban (expres niet naar gelinkt, want dan ben ik jullie kwijt ?) omschrijft het perfect met zijn 3 blogs over uitstellen. Nu ik meer weet over ADHD, begrijp ik ook beter waarom we perse stress nodig hebben om bepaalde zaken te kunnen doen. Alleen heb ik nog steeds geen goede manier gevonden om hier mee om te gaan. 

Voorbeeld: Ik moet om een belangrijke offerte te kunnen sturen, eerst onze algemene voorwaarden aanpassen. Ik ben er waarschijnlijk maximaal een uur mee bezig. In plaats daarvan ben ik nu rond 8 uur s'avonds deze topic aan het typen. De bezigheid van dit topic typen is het enige dat door de keuring heen is gekomen, omdat het over het belangrijke ding gaat wat ik nu eigenlijk zou moeten doen. Het voelt dus productief, maar is dat stiekem dus nu niet. Als ik zomenteen thuis ben, dan ga ik wat leuks doen, maar eigenlijk begeef ik me dan op de "Dark Playground", oftewel vrije tijdsbesteding met een schuldgevoel, dus niet echt genieten. 

De algemene voorwaarden aanpassen is de perfect storm voor mijn ADD brein:

1. Saai.
2. Geen duidelijke oplossing, ik moet de nieuwe teksten nog verzinnen.
3. Was eigenlijk al af, maar op advies moeten er wat zaken aangepast worden. 
4. Vraagt een hoge vorm van concentratie en moet goed gebeuren. 
5. Kans op beloning is klein in de context van de algemene voorwaarden zelf, kans op verdere aanpassingen die nodig zullen zijn is groot. 

Punt 4 zou eigenlijk niet aan de orde moeten zijn, want de offerte gaat waarschijnlijk door (= beloning) als ik de algemene voorwaarden af heb, maar ook de offerte heeft nog werk nodig en voor de offerte gelden weer de punten 1,2,3 en 4. 

Hebben jullie tips om zo iets sneller op te kunnen pakken, i.p.v. dat alles weer helemaal van het laatste moment moet afhangen? 

Geprobeerd:
1. Alleen de eerste 10 minuten doen, het idee is dat je dan langer door werkt. Dit voelt teveel als het gewoon doen, dus geen succes. 
2. Eisenhower matrix, werkt grotendeels wel, maar erg bewerkelijk en loopt vaak vol. 
3. Todo lijsten, werkt grotendeels wel, maar altijd maar tijdelijk, daarna werken ze averechts als ze te groot worden.
4. Internet blokkeren tijdens belangrijke werkzaamheden, zodat alleen tekst verwerking tools werken. Resultaat is dat ik ineens veel geïnteresseerder word om even de post te controleren, het afwasmachine uit te ruimen, mezelf ga afvragen hoe de koelkast nu precies werkt etc.. 
5. Inbeelden dat ik een beloning mag, als ik het af heb, of in dezelfde categorie, mezelf inbeelden hoe blij ik zou zijn als ik het af zou hebben. Beide werken heel erg kort, kan dit niet vast houden. 
6. Andere dingen doen waar ik ook geen zin in heb, maar wel productief zijn. Dit is degene die het vaakst gebeurd. Denk aan iets schoonmaken, of de was opvouwen. Is 9 van de 10 keer vele malen minder belangrijk dan het ding wat ik eigenlijk zou moeten doen. Er zou dus iets moeten zijn wat ik nog vervelender en lastiger vind dan de algemene voorwaarden aanpassen., zodat ik de algemene voorwaarden kan aanpassen volgens deze strategie. 

Ben benieuwd naar jullie antwoorden, alvast bedankt.


Koekkie Monster 5 maanden geleden geplaatst
Ik ken het probleem, meestal stel ik zulke dingen uit en vergeet ik ze, tot het "o nee het al af moeten zijn" moment. Dat is meestal het moment dat het wel lukt. Ik ga het topic ook wel even volgen. Succes met de algemene voorwaarden
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 19 August 2021 om 20:28