Uitleg waarom Amfexa vaak zo slecht werkt

Laatste reactie 15/12/2019 23:24 door Mr
· Markeren als ongelezen
Lil Billie 2 jaar geleden geplaatst
Hoi allemaal!

Vandaag heb ook bij de apotheek Elvanse meegekregen. Ik was zeer verbaasd over wat zij er (vooral niet) van wisten. 
Maargoed, dat ter zijde. Vorige week was ik bij ADHD centraal en heb ik gevraagd hoe het nou zit met Amfexa, omdat ik er zo veel slechte ervaringen over lees (zelf geen ervaring mee). Hij gaf het volgende aan, ik hoop dat ik het goed navertel: Dexamfetamine 2,5 mg pilletjes bevatten tussen de 80 en 100% werkzame stof, dat is afhankelijk van de bereider. Op het moment dat je afgesteld staat op bijvoorbeeld de pilletjes van bereider A en die bevatten 80% werkzame stof, en vervolgens ga je over op Amfexa en neemt exact hetzelfde aantal mg terwijl die wel 90% werkzame stof bevat, heb je overdosering. Andersom werkt dat dezelfde kant op en kun je dus juist onderdosering krijgen. Ofterwijl, het ligt niet zo zeer aan de Amfexa an sich, maar aan een niet correcte afstelling. Don't shoot the messenger, maar ik vond het wel logisch klinken. Leek me handig om te delen, aangezien er naast Elvanse weinig andere mogelijkheden zijn :). 
Mr B 2 jaar geleden geplaatst
Hm..

@lilian

Dat apothekers weinig van Elvanse weten viel mij ook op. Zowel de apotheker als de huisarts-assistent moest ik uitleggen dat de dosering omgerekend moet worden. Op basis van mijn Dex-recept heeft huisarts toen 70mg voorgeschreven. Bij de apotheek keken ze bedenkelijk en dachten ze dat dat wel heel hoog was. Toen ik haar de omrekentabel in de (door haar zelf uitgeprinte) bijsluiter liet zien begon ze het te snappen..

Wat ze bij ADHD-centraal zeggen over Amfexa klinkt (mij) als een dubbel broodje-aap verhaal in de oren. Als het al waar is dat de hoeveelheid werkzame stof ong. 10% kan verschillen, dan verklaart dat echt niet de heftige bijwerkingen die ik over Amfexa lees.. 

Ik heb wel eens iets van twee 2,5 mg pilletjes extra genomen op de 7,5mg die ik nam, dat is dan 70% overdosering. Dat gaf dan een iets "strakker" gevoel maar geen totaal nieuwe en heftige bijwerkingen...

Update:

Ik heb even de hulpstoffen van zowel de Apothekers-Dex als Amfexa uit de bijsluiters gegoogled, beiden voor een 5mg tablet. Zie hieronder, naast de werkzame stof dexamfetamine hebben ze beiden totaal verschillende hulpstoffen:

Dex DMB:

ARABISCHE GOM (E 414)
LACTOSE 1-WATER
MAÏSZETMEEL
PARAFFINE, DUNVLOEIBAAR
SACCHAROSE
STEARINEZUUR (E 570)
TALK (E 553 B)

Amfexa:

Isomalt (E953)
Crospovidon
Magnesiumstearaat
ABC XYZ 2 jaar geleden geplaatst
Troep Amfexa.

Mijn mening.
Kim ... 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb t advies gehad om dosis op te hogen omdat k weinig merkte met amfexa.
Vreselijk voel k me eind van de dag.
Emotioneel wrak hoofdpijn , buikklachten.
Hebben meer mensen dit?
reactie op @kimw:
Myhra Sandifort Hi! Hoelang slik jij nu die medicatie al? Ik slik nu sinds kort amfexa, 2x per dag 5mg. Merk er wel iets van maar niet mega veel. Wat ik wel erg merk is de uitwerking. Ben heel heet/rossig, hart klopingen, raar gevoel in mn borst en hoofdpijn. Hoop dat het naarmate ik/jij het slikt het minder wordt. Nog meer mensen die dit hebben misschien een idee hoe dit komt? Of hoe dit anders kan?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Zilora Tuitert 2 jaar geleden geplaatst
Vind Amfexa echt troep. Zelf CBD-olie wat super goed werkt.
Linda Scholten 2 jaar geleden geplaatst
Hey ik hoor veel mensen over dex... ik ken dat niet wat is dat en wat doet dat. Amfexa wel geprobeerd maar werd ik helemaal gek van. Gelijk gestopt. Ik heb nu elvanse 30mg en clonazepam 0,5 mg voor slapen en 0,5mg voor ochtend.
Ik slik deze medicijnen namelijk omdat ik angsten heb en nu in een postnatale depressie zit. Ik krijg meestal rond 16:00 een vlaag van emotie over me heen elke dag (alsof iemand mij op dat moment verteld dat een dierbare is overleden). Ik kan t niet onder controle houden en moet het over me heen laten komen. Onbeschrijfbaar diep ongelukkig gevoel en geen idee waarom. Ik heb echt een eetprobleem. Geen honger en zit bij mn maag geblokeerd pas savonds als alles stil is en ik ontspannen op de bank zit komt t gevoel van trek weer naar boven

Ik heb de elvanse in hogere dosering gebruikt 50 mg en werd er eerlijk gezegd helemaal hyper van. Zo gejaagd alsof ik achterna gezeten werd hardkloppingen en voelde me gewoon niet goed. Erg koud ook steeds en kort lontje. Ik ben me meer gaat verdiepen in de bijsluiter en las dat de elvanse juist er ook voor zorgde dat je afviel en dat de eetlust verminderd. Dat is dus wat ik net niet kan gebruiken. Ik weeg namelijk nog maar 55 kg. Ik twijfel nu ook of de elvanse en de clanazepam ook geen interacties hebben. Ook de clonazepam doet dat dat de eetlust verminderd. Ook las ik dat beide medicijnen wel verslavend werken en dat dit afgebouwd moet worden als je het langer als paar weken al slikt. Dit is mij nooit verteld en baal hier van en vind dat best zorg wekkend. Dat is waarom ik geen antidepresieve wilde. Ik heb voor mezelf besloten om morgen te stoppen met de elvanse gezien ik het nog niet langer als 1,5 maand gebruik. Mijn probleem op dit moment de depressie.. huilbuien niet kunnen genieten van mn kids en het niet kunnen eten. Iemand nog andere adviezen
Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
ADHD ‘onderzoek’ door vrouw met ADHD. Waarom Amfexa inderdaad troep is: https://forum.adhdblog.nl/conversations/waarom-amfexa-inderdaad-troep-is-een-onderzoek-door-je-allerdaagse-adhder
reactie op @coenoldebijvank:
Mr B Nou eh.. dit is een ervaring/mening he, niet perse onderzoek. Het signaleert vershillen en "vermoedt" en "suggereert" wel verbanden, maar het geeft geen echte verklaring?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 16 October 2019 om 14:26
Aantal lezers 46
Aantal reacties 7