Onderstaand waardevolle tips uit het ebook 50 Tips voor Ouders en Verzorgers van Kinderen met de Diagnose AD(H)D, dit e-book over ADHD is al méér dan 2500 keer gedownload. Ik weet zeker dat deze tips gaan helpen en dat je er vandaag nog mee kunt beginnen. Als je nog meer mensen kent die de onderstaande tips kunnen gebruiken, deel dan dit bericht of stuur ze naar deze tijdelijke gratis downloadpagina van het e-book 50 tips voor verzorgers en ouders van kinderen met de stoornis ADHD.

Geef enkelvoudige opdrachten
Hak een grotere opdracht in kleinere deeltjes, voor jouw kind is een dubbele opdracht niet te behappen waardoor beide opdrachten niet gebeuren. Dus niet: “ga naar boven en pak je tas uit en gooi alle vuile kleren in de was mand”. Maar : “ga je even naar boven en pak je tas uit”. Hierna pas : “ga alle vuile kleren even in de wasmand doen”. Oké,waarschijnlijk is je kind ook niet blij, sterker nog waarschijnlijk wordt hij zelfs boos op je, met deze drie losse opdrachten maar ze zijn wel uit te voeren voor hem.

Maak zaken visueel
Voor sommige kinderen is het heel fijn als er met een white board of timer gewerkt wordt. Verder kan een planboard heel goed helpen om de dag overzichtelijk te maken en dus structuur aan je kind te brengen. Hiervoor bestaan pictogrammen die je overal via internet kunt bestellen maar voor de creatieve ouder (met tijd) zijn ze ook heel goed zelf te maken.

Gebruik een time-timer
Een time timer zorgt ervoor dat jij niet diegene bent die de hele tijd aan tijdbewaking moet doen. Verder geeft het jouw kind een eigen verantwoordelijkheid om de tijd in de gaten te houden. Iets wat op latere leeftijd toch heel belangrijk is. Denk maar aan het leren plannen van huiswerk met de daarbij behorende tijd die voor een opdracht staat. Of het op tijd leren komen bij zijn weekend baantje of bij zijn college.

Gebruik een vast dag-nacht ritme
Het lijkt een onzin advies maar voor jouw kind is duidelijkheid vaak heel prettig, die duidelijkheid creëer je ook door vaste structuur in te bouwen. Niet rigide invullen maar duidelijkheid bieden. En natuurlijk kan je af en toe buiten de lijntjes kleuren.

Lees over ADHD maar kijk goed of dit bij jullie kind past
Volg niet elk voorstel klakkeloos op, soms zijn er ideeën en of tips die helemaal niet bij jouw kind of jullie situatie zullen passen. Laat deze dan links liggen. Maar wees ook eerlijk naar jezelf als je besluit een tip of advies niet op te volgen. Past het echt niet in jouw opvoedingsstrategie of kost het jou te veel werk.

Zorg voor overzicht in het speelgoed
Het helpt heel erg als je werkt met doorzichtige plastic bakken met een deksel. Per bak een soort speelgoed. Je kind ziet wat er in zit en kan daardoor makkelijker een keuze maken. Ook het opruimen is een stuk overzichtelijker als het gesorteerd opgeruimd moet worden. Je kunt dit spelenderwijs aanleren mits je hier vroeg genoeg mee begint. Let wel, zorg dat jouw kind wel in de buurt is en meehelpt anders ga je aan het doel voorbij.