Tips voor kinderen met ADHD

Laatste reactie 06/02/2019 12:54 door Stephanie
· Markeren als ongelezen
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Schrijf tips voor ouders en verzorgers van kinderen met ADHD. Het liefst tips uit eigen ervaringen.. daar heeft iedereen natuurlijk het meeste aan.

Dus heb jij een tip voor een ouder of verzorger met ADHD? Laat dan een reactie achter, alvast bedankt.
Naomi - 1 jaar geleden geplaatst
Rust, regelmaat, structuur, duidelijkheid
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
Mee eens met het bovengenoemde. Als aanvulling heb ik ook de positieve kanten benoemen en het denken in mogelijkheden. Een ADHD-er hoort zo vaak wat er niet goed is of goed gaat, of wat ze niet kunnen maar er zijn ook zoveel kwaliteiten... 
Andries McQueen 1 jaar geleden geplaatst
Maak van alles een spel met uitdaging, het liefst met element snelheid erin. Magische woorden helpen ook altijd. 
Doe samen vooral dingen die 'niet mogen' ;-) bijv. nog een koekje en dan samenzwerend ssssstt tegen elkaar roepen. 
Stoei veel, beweeg veel, zorg áltijd voor vaste eetmomenten, minstens 6 op een dag. 

En misschien wel de belangrijkste: laat ze vooral veel en vaak pauze houden. Al is het maar een paar minuutjes, richt daarvoor een pauzeplekje in, anders blijven ze heen en weer rennen en blijf erbij zitten totdat de 'pauze' voorbij is. 

Doe alle 'rituelen' op een vaste tijd in dezelfde volgorde. En wissel af en toe die volgorde om, om de interesse te houden. 
Wissel af en toe de meubels om 
Bied afwisselend speelgoed aan en rouleer dat om de paar weken. (niet teveel speelgoed in de kamer dus) 

Prikkel de fantasie met verhalen en sprookjes. 
Ga dingen beleven (erop uit!) 

Kijk waar je kind rustig van wordt, zodat het kan verwerken. 
Bijvoorbeeld tekenen, puzzelen, kinetisch zand 

Knuffel veel en vaak

Zo even de eerste dingen die me te binnen schieten ;-)
 
Daarmee voorkom je een hoop overprikkeling. 
Minder schermtijd, meer buitentijd. 

Bij drift: laat het kind lekker driftig zijn, doe alsof je er niet van onder de indruk bent. Laat haar/hem tot rust komen en dan is er vaak al niets meer aan de hand. 

BEGELEID je kind bij alles, luisteren, aandacht geven, blijf betrokken 

Andries McQueen 1 jaar geleden geplaatst
Oh ja en wat bij mij en mijn dochter geldt: 
Bied een opdracht stap voor stap aan. Dus zeg niet: 'ga opruimen' maar 'we gaan opruimen, ruim eerst maar je blokjes op' en als dat nog te lastig is 'pak maar één blokje, rust maar lekker uit, nu blokje 2'. Moet je kijken hoe snel het dan ineens gaat! 
Andries McQueen 1 jaar geleden geplaatst
Oh en ik werk heel veel met time-timers. Dat scheelt zoveel aansporing, woorden, conflicten! 
En dan natuurlijk steeds een andere timer! (ander plaatje) 
De 'bom' is favoriet!! Die ontploft na 20 minuten ;-)
Stephanie van der Heijden-Bovens 1 jaar geleden geplaatst
Geef in het verkeer tijdens het fietsen korte aanwijzingen (dus niet 'we gaan hier rechtdoor en de tweede links en dan mag je meteen naar rechts, maar vertel het in etappes. Grote kans dat er anders een interpretatiefoutje optreedt, omdat het teveel ineens is').

Geef je kind rustig de kans om z'n verhaal af te maken, ook al dwaalt ie in het gesprek een paar keer af naar onnodige details. Een kind terug naar de rode draad van het verhaal helpen is goed, maar iets snel afmaken om het gesprek maar af te kunnen ronden met de kans dat je het verkeerd invult geeft frustratie.

Kijk goed naar de signalen die je kind afgeeft, om zo in te spelen op de behoefte (al geldt dat natuurlijk voor elk kind) op dat moment.

Laat je kind na schooltijd eventjes lekker buiten uitkuren als je weet dat hij/zij lang stil heeft moeten zitten. Toen mijn jongste dochter nog op de basisschool zat was de trampoline een heerlijke uitlaadklep als ze een toets had gehad. En haar juf liet na een lange uitleg ook weleens een paar kinderen lekker een rondje om het schoolplein rennen als ze zag dat ze het nodig hadden.

Vertel duidelijk wat je kind kan verwachten als er zich een spannende situatie voordoet, zodat hij/zij zich een beetje een beeld kan vormen en minder onrust in het lichaam met zich meedraagt, zodat hij/zij ook minder snel druk gedrag zal vertonen.

En verder werkt natuurlijk structuur, ritme en regelmaat, duidelijkheid, veel positieve woorden en zelf rustig blijven in een hectische situatie goed, maar ook dat geldt voor iedereen wel. :)
Grenzen zijn nodig om te weten waar je aan toe bent, om soms lekker tegenaan te schoppen, ze soms heel lichtjes te overtreden, dus waar zouden we zijn zonder?!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 January 2019 om 07:06
Aantal lezers 26
Aantal reacties 7