Tip voor ouders van kinderen met een mobiele telefoon (voorkom verslaving)

Laatste reactie 23/03/2019 17:12 door Johanna
· Markeren als ongelezen
🔥 Coen Olde Bijvank 5 maanden geleden geplaatst
Met dit simpele trucje krijg je je kind achter een beeldscherm vandaan (zonder drama!)

Is het bij jou thuis ook altijd drama als je besluit dat het genoeg is geweest met tv kijken of de tablet? Dit simpele trucje zou weleens de oplossing kunnen zijn. Of het werkt? Het is zeker het proberen waard!

De methode komt van Isabelle Filliozat, een Franse psychotherapeut die zich vooral bezighoudt met positief opvoeden. Volgens haar is het heel begrijpelijk dat kinderen compleet van slag zijn als je de tv of tablet uitzet, zelfs met een waarschuwing vijf minuten van te voren. Dit is waarom.

ADHD en Dopamine


Een beeldscherm kan onze hersenen in een soort hypnose brengen. Dat verklaart waarom wij mensen – dus niet alleen kinderen – helemaal kunnen opgaan in een film, serie of een computerspel. Voor of achter een scherm komt je kind als het ware in een andere wereld terecht. In de hersenen wordt op dat moment het gelukshormoon dopamine aangemaakt. Hierdoor is je kind ook niet in staat om waarschuwingen als ‘je mag nog vijf minuten kijken en dan is het klaar’ te horen of in zich op te nemen. Zodra de tv wordt uitgezet daalt het dopaminegehalte snel, wat letterlijk een gevoel van pijn kan veroorzaken. Het gevolg: een woede-uitbarsting van je kind.

Brug bouwen de sleutel?


De truc is simpel. Isabelle Filliozat noemt het ‘een brug bouwen’. Wanneer je besluit dat de schermtijd van je kind ten einde loopt, neem dan even de tijd om naast je kind te gaan zitten en zijn wereld binnen te treden. Kijk mee naar de tv of het spel dat hij aan het spelen is en stel hem na een halve minuut een vraag. ‘Waar ben je naar aan het kijken?’ kan voor sommige kinderen al werken. Of probeer een iets specifiekere vraag zoals: ‘Dat is een grappige figuur daar op de achtergrond. Wie is dat?’ Over het algemeen zijn kinderen er dol op wanneer ouders belangstelling hebben voor hun wereld. Geeft je kind nog geen reactie? Zet dan nog even door. Blijf nog wat langer bij hem zitten en stel vervolgens een andere vraag.

Dialoog met je kind


Zodra je kind je vragen begint te beantwoorden of je iets vertelt over wat hij op het scherm heeft gezien of gedaan, betekent dit dat hij uit zijn hypnose komt en langzaamaan terugkeert naar de echte wereld. Ook nu daalt het dopaminegehalte in zijn hersenen, maar niet zo abrupt, omdat je een brug hebt gebouwd. Een brug tussen de wereld waarin hij zich bevindt en de realiteit. Dit zorgt ervoor dat je met je kind kunt bespreken dat het tijd is om te eten, om zijn bad te nemen of dat die schermtijd nu voorbij is.

De tip van Isabelle Filliozat is dus eigenlijk heel eenvoudig: neem een minuut de tijd om je kind los te weken van zijn scherm en voorkom zo een hoop drama. Wel het proberen waard toch?


bronnen: 
https://www.mother.ly/child/how-to-end-screen-time-without-a-struggle 
https://www.oudersvannu.nl/nieuws/met-dit-simpele-trucje-krijg-je-je-kind-achter-een-beeldscherm-vandaan-zonder-drama/
🔥 Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
ervaringen van ouders om verslaving van een mobiele telefoon tegen te gaan.

1. Wifi kabel eruit is ook effectief bij oudere kinderen ik heb zelf adhd soms is en zijn dingen ook zoals ze zijn 

2. Jemig...wat is hier nou zou moeilijk aan...als ouder bepaal je toch zeker of is er geen enkel ouder meer die iets over zijn kind te zeggen heeft? Wij hebbengewoon de afspraak maximaal 1 uur per dag door de week op een iPad, telefoon of game. Werkt prima

3. Deze methode gebruik ik al jaren.
Een andere manier met ADHD en ass werkte niet. Nu heb ik geen agressie na einde tijd.

4. tip voorkom telefoonverslaving bij kinderen: Gewoon een kookwekker op een uur instellen of andere tijd.. 

Sara Br 3 maanden geleden geplaatst
Ik gebruik voor mezelf de app: stay focused, is gratis. Na een zelf ingestelde tijd blokkeert de app dan wat je aan het doen bent. Ik kan bijv max 5 minuten op chrome. Voorkomt bij mij het doelloos eindeloos facebook scrollen, door me even uit die hyperfocus te halen. Hetzou dus eigenlijk "dont dtsy focussed" moeten heten;)
reactie op @sara:
Coen Olde Bijvank super goede aanvulling / tip @sara om verslaving van een mobiel tegen te gaan. 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Johanna Thaat Handige app! Ik kende het nog niet.  Wel parent controll apps ,maar die vind ik waardeloos. 
3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Johanna Thaat 3 maanden geleden geplaatst
Grappig om te lezen dat dit een trucje is.
Ik doe dit eigenlijk zowiezo wel, en de kinderen willen me uit zichzelf ook vaak even wat laten zien. 
Als ik vervolgens zeg dat ze het af moeten sluiten omdat we gaan ....  is dat nooit een probleem. 
Ik geloof dus gelijk dat het werkt .
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 February 2019 om 14:25
Aantal lezers 26
Aantal reacties 6