Stempelboekje

Laatste reactie 10/10/2019 14:30 door thamara
· Markeren als ongelezen
thamara leuenberger 1 jaar geleden geplaatst
haaii, ik ben zelf een gevalletje apart met een erg vol stempelboekje zoals ik dag graag noem. Hieronder mijn ervaring ermee!
Bij mij wist iedereen al vanaf dat ik heel jong was dat ik ADHD had, ik was buitengewoon druk, concentratie was ver te zoeken en vond het erg moeilijk om stil te zitten. Wat mijn ouders ook opviel was dat ik de enige kleuter was die al kon lezen op groep 4 niveau en verhalen vertelde alsof ik dubbel mijn leeftijd was. Mijn ouders waren nooit zo van het 'testen' omdat er dan zo een stempel op iemand word gedrukt, maar in een huis met 4 kinderen werd het toch wel een beetje heel druk dus lieten zij mij testen, hieruit kwam dat ik ADHD met ADD heb. Hiervoor ging ik ritalin slikken (mijn ervaring hierover heb ik ook een stukje over geschreven) en toen merkte mijn ouders dat ik dus best wel een beetje slimmer was. Ik ging naar het Gymnasium maar zakte vervolgens weer af naar het Atheneum omdat talen mij totaal niet lagen, de volgende vraag kwam dus van verschillende docenten naar boven:' Is er een kans dat zij geen dyslexie heeft?'. Nog een extra stempel erbij dus...... Toch maar laten testen omdat mijn ouders mij hier voornamelijk over lieten beslissen. Uit deze test kwam dat ik naast dyslectisch ook toch wel heel slim was, de man zei tegen mijn ouders dat hij zag dat ik hoogbegaafd was maar dat hij er geen officiële uitspraken over mocht doen en dat hij adviseerde mij te laten testen. Ik zelf vond dat dit niets zou toevoegen en mijn ouders stonden volledig achter mijn keus.
Over de verschillende diagnoses heb ik vaak rare vragen en meningen gehoord, rodelende meiden, ouders en leraren en zelfs psychiaters, maar ik bedenk me altijd maar zo het is ook zo saai om normaal te zijn dus dan maar een vol stempelboekje! 
Een aantal stempeltjes heb ik dus echt wel en even antwoord op de vraag die ik al zo vaak heb gekregen:' Ja het is mogelijk om het allemaal samen te hebben!'

Dit was mijn ervaring met mijn 'stempel boekje' zoals ik het noem, hoor graag naar jullie ervaringen en eventuele tips!!
Andries McQueen 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb een grote glimlach na het lezen van jouw verhaal :-D 
Een stempelboekje! Geniaal! (Die houd ik erin ook bij mezelf, mag ik 'm gebruiken? ;-)) 

Kan zien dat je een heel proces hebt doorgemaakt en dat je je niet meer van de wijs laat brengen door stempeltjes/labels. 

Dat is fijn, want daar zijn ze ook niet voor bedoeld. 

Ik lees veel boeken de laatste tijd en het idee dat je bijv ADHD / HD / ASS  enzovoort tegelijk kunt hebben is nog helemaal niet zo nieuw. 
Dat verbaasde me nogal, aangezien ik als leerkracht heel veel combinaties tegen ben gekomen. 

Wat ik dan weer bijzonder vind is wat je schrijft over je leesniveau van groep 4 als kleuter en dat je dan tóch dyslectisch bent. Dan ben je idd behoorlijk begaafd ;-) Ik snap best wel dat sommige mensen daar vraagtekens bij zetten. niet dat het gerechtvaardigd is, maar niet vaak voorkomt. 

ADHD en dyslexie / dyscalculie komt vaak voor. 
Toevallig word vrijdag mijn IQ getest. 
Niet om te kijken hoe belachelijk gemiddeld ik ga scoren, maar om idd het verschil tussen verbaal en performaal te zien. 

Kids met ADHD hebben vaak een enorme woordenschat, lijken daardoor heel slim en krijgen daardoor ook vaak te hoge verwachtingen opgelegd waar ze niet aan kunnen voldoen, waar ze weer onrustig van worden etc etc. 

De vraag is bij mij of dat bij mij ook het geval is geweest. 
Het stempel hoogbegaafdheid heb ik nog niet in mijn collectie, hihi. Na 32 jaar kan ik ook wel zeggen dat ik waarschijnlijk gemiddeld begaafd ben, maar door het associatieve denken (waar mensen met adhd goed in zijn) vaak wel slimmer overkom. 

Persoonlijk ben ik het met je oneens dat het stempel hoogbegaafdheid niets zou toevoegen. Maar ik ben iemand die graag een volledig beeld heeft. 
En de onderzoeker naar ADHD wil dus graag dat uitsluiten voordat hij de diagnose ADHD stelt. 

Kun je mij je stukje over ritalin even linken? 
thamara leuenberger 1 jaar geleden geplaatst
Haaii, dankjewel voor de leuke reactie!

Veel mensen waren inderdaad verbaasd dat ik zo goed kon lezen maar toch dyslexie had, mijn uitleg is altijd geweest dat lezen voor mij toen iets heel uitdagend was en ik altijd nieuwsgierig ben geweest. Ik heb het dan ook mezelf aangeleerd door iedere keer letter voor letter aan een familie lid te vragen wat er stond en door heel erg veel te oefenen.
Het hebben van hoge verwachtingen van anderen kan ik mij ook wel aan relateren. Ik kom uit een gezin met 4 kinderen waar je dus af en toe als kind toch wel even wilt uitblinken, hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat ik nooit genoeg aandacht heb gekregen, maar door de hoge cijfers en prestaties is het nu een soort gewoonte geworden voor de mensen om mij heen en zijn er af en toe momenten dat ik het stiekem ook wel heerlijk zou vinden als die 'verwachtingen'of gewoontes even een treetje lager zouden liggen.

Over mijn IQ heb ik zelf de beslissing genomen om de test niet te doen omdat hij waarschijnlijk niet wereld record hoog zal zijn en mijn psychiater toen der tijd zei dat dit er bij mij volledig los van ligt.

Ik zal hieronder even het linkje achterlaten voor mijn stukje over Ritalin:
https://forum.adhdblog.nl/conversations/veel-kritiek-en-onbegrip 
Heleen Van Arkel 1 jaar geleden geplaatst
Hai Thamara,

Wat een gedoe he?
Je zou het boek van Annek Tol kunnen lezen over hoogsensitiviteit professioneel gezien.
Het schijnt dat de diagnoses vrijwel overeenkomen, ADHD en HSP( high sensitive person) en vaak hoogbegaafd zijn!
Zelf ben ik gecoacht door een vrouw die afgestuurd is in hoogsensitiviteit bij ADHDers, ze heeft mij zoveel inzichten gegeven en mijn zelfbeeld opgekrikt!

Succes! Groet Heleen.
reactie op @heleenvanarkel:
Stefanie van den Berg Hoe gaat ze je met HSP helpen dan? Omdat je zegt dat ze inzichten geeft.. waar moet ik dan aan denken?
1 jaar geleden

Beantwoorden

Heleen Van Arkel Hai Stefani,

De inzichten die ik heb gekregen zijn o.a dat ons/mijn zenuwstelsel anders is afgesteld dan bij 'normale' mensen.
Door de ervaringen, opvoeding en omgevingsfactoren uit je jeugd ben je door je Hsp constant bezig met de omgeving te scannen en het iedereen naar de zin te maken waardoor je jezelf wegcijfert en na verloop van jaren zo vast in je systeem gaat zitten en als je dan netzo als ik tot mijn 55 ste in de zorg hebt gewerkt en je totaal uitgeput voelt, ook na 3 kinderen te hebben opgevoed, 7 verhuizingen, 10 scholen, niet te vergeten 10 kerken kun je op je vingers natellen dat je het allemaal niet meer op een rijtje krijgt en dus nu aan het afkicken ben van alles wat ik heb gedaan en heb beleefd.
Ik heb geleerd waarom ik gedaan heb wat ik deed maar het niet meer zo wil en kan en dat hspers bijzondere mensen zijn die veel hebben toe te voegen aan de maatschappij maar door velen niet begrepen worden en zich daardoor vaak gefrustreerd, miskend en oververmoeid voelen doordat er geen filter is die ons afschermt voor vele indrukken, al je zintuigen staan op scherp.
Ik heb altijd graag gewoon willen zijn maar nu niet meer, ben blij met wie ik ben, ik ben niet gek maar bijzonder en geen grijze muis.
Zo jammer dat ik het boek van Annek Tol niet eerder heb gelezen!
Ik zou nog zoveel kunnen vertellen over hoe ik de dingen die ik ervaar na mijn coaching en na veel zelf te hebben gelezen maar iedereen heeft zo zijn eigen proces en mijn ervaringen zijn onoverdraagbaar maar dit is ook weer wat het leven is!
Ik hoop dat je hier iets aan hebt?

Lieve groet Heleen.
1 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Andries McQueen 1 jaar geleden geplaatst
Hallo! 
Wat Heleen zegt klopt helemaal. Dat wordt ook steeds meer gezien gelukkig. 

Toch zag ik als leerkracht veel ouders die dáchten dat hun kind hoogbegaafd was vanwege: 
*  een enorme woordenschat
* een frustratie omdat er niet uit komt wat er in zit 
* heel slim overkomen juist door die woordenschat, maar ook door het associatieve denken waar kinderen met ADHD goed in zijn, waardoor het lijkt of ze werkelijk overal over mee kunnen praten. 

Als we dan een test afnamen, bleek soms inderdaad een kind Hoogbegaafd te zijn en was er vaak een intelligentiekloof (google maar eens). Denkend en verbaal heel erg sterk, maar nog niet goed in staat om alles in handelen om te zetten, wat zorgt voor frustratie en onderpresteren. 

Toch kwam er ook heel vaak een prima gemiddeld IQ uit. 
Eigenlijk geloofden ouders dan 9 van de 10 keer niet dat dat klopte. Het kind had vast te perfectionistisch gewerkt. of de test deugde niet, ja maar hij is zo slim en iedereen zegt dat etc. 

Er zijn momenteel heel veel ouders waarvan hun kind hoogbegaafd is. Ik durf er mijn rechterhand om te verwedden dat er kinderen zijn met het stempel hoogbegaafdheid die in werkelijkheid ADHD hebben en slimmer overkomen dan ze zijn. 

Bij die kinderen zijn de verwachtingen vervolgens heel hoog. Gevolg is dat ze dus, zeker met ADHD, erg gefrustreerd raken omdat het ze steeds niet lukt. Helemaal als er dan ook nog dyslexie bij is! 

Maar inderdaad, ADHD en hoogbegaafdheid zit veel overlap tussen in de uitingen (intelligentiekloof, vaak hoog sensitief, etc) 

Een IQ test kan daarin helderheid geven, maar is natuurlijk ook niet heilig. Bij kinderen kan het resultaat nog heen en weer gaan (niet veel, maar toch wel iets om rekening mee te houden) maar bij volwassenen verandert het eindresultaat niet meer, hooguit met een paar puntjes meer of minder. 

Dus voordat ik mezelf hoogbegaafd verklaar, eerst maar eens die test vrijdag ;-) 
thamara leuenberger 1 jaar geleden geplaatst
haaii,

Ik heb het even gegoogled want was best wel nieuwsgierig! Ik denk zelf niet ik HSP heb, kenmerken wijken enorm af van hoe ik zelf ben maar het ziet er interessant uit! 
Over het hoogbegaafd zijn heb ik zelf ook gekozen om de test niet te doen zodat als er uit komt dat ik het ben, de verwachtingen niet te hoog worden en als ik het niet ben de teleurstelling van mensen om mij heen niet zo groot is ( ik zelf geef er namelijk niet zo erg om). Misschien dat juist door die verwachtingen die andere van mij hebben ik ben geworden zoals ik nu ben, veel doorzettingsvermogen, erg nieuwsgierig en vooruitstrevend. In dat geval zijn die verwachtingen allemaal niet zo erg. Daarnaast ben ik best wel iemand die voor zichzelf opkomt dus bij opmerkingen als het gaat allemaal vanzelf bij jou of als mensen de lat wel heel erg hoog leggen, heb ik ook altijd wel mijn woordje klaar. 
Ik moet wel zeggen dat ik ook vaak de opmerking krijg dat als ik deze dingen heb ik vast wel een nerd of een beetje een einzelganger ben (iemand die het liefst alleen is), maar dit ben ik dan weer totaal niet. Ik omring mijzelf met erg veel gezellige vrienden en vriendinnen, hockey in een leuk team en ben ieder weekend wel te vinden in een discotheek want vind het heerlijk om daar los te gaan hihi :)
Ik laat het leven lekker op mij afkomen en ben dus eigelijk een beetje een levens genieter!

P.S. leuk boek heleen zal er zeker even naar kijken!
Heleen Van Arkel 1 jaar geleden geplaatst
Hai Stefani,

Mijn tweede poging om je antwoord te geven, net een heel verhaal getypt, plaatste ik het en kreeg ik te zien dat ik te weinig karakters had gegeven!

Affijn, in het kort komt het hierop neer dat ik nu duidelijk ervaar dat mijn zenuwstelsel anders is afgesteld dat bij 'normale' mensen en al mijn zintuigen openstaan en er geen filter is die je beschermt of afschermt.
Tel daarbij op dat ik voor mijn 15e 6 keer ben verhuisd, 10 scholen heb bezocht, 10 kerken, van zwarte kousen tot happy clappy(niet meer naar de kerk ga maar nog steeds gelovig ben) er 2 broertjes van mij zijn overleden, nu nog 3 broers en 3 zussen heb met allemaal een geest a la moi, ik de oudste dochter ben en iedereen wilde 'redden', 40 jaar bezig ben geweest met imperfecte mensen, van zwerver tot Roemeense straatkinderen, verstandelijk veperkten, bejaarden, asielzoekercentra, noem maar op en nu helemaal klaar ven met alles?
1 augustus gestopt met werken en nu aan het afkicken van al mijn bezigheden, gaat niet zonder slag of stoot, het is een rouwproces waar ik inzit maar ven blij dat ik de keus heb gemaakt, nu ga ik mijn eigen leven leiden.
Ik zou nog uren kunnen vertellen en mijn ervaringen en inzichten kunnen geven maar dit is mijn proces en iedereen heeft zijn eigen proces en leven en het is helaas onoverdraagbaar!
Ik hoop dat je hier iets aan hebt?

Lieve groet Heleen.
Andries McQueen 1 jaar geleden geplaatst
@heleenvanarkel

“Door de ervaringen, opvoeding en omgevingsfactoren uit je jeugd ben je door je Hsp constant bezig met de omgeving te scannen en het iedereen naar de zin te maken waardoor je jezelf wegcijfert en na verloop van jaren zo vast in je systeem gaat zitten”
Dat is een treffende samenvatting van wat mij is overkomen, en met mij vele mensen.
Nou is het dan ook niet toevallig dat ik ook in een zeer orthodoxe kerk heb gezeten tot happy-clappy, net als jij ;-)
“Ik heb geleerd waarom ik gedaan heb wat ik deed maar het niet meer zo wil en kan en dat hspers bijzondere mensen zijn die veel hebben toe te voegen aan de maatschappij maar door velen niet begrepen worden en zich daardoor vaak gefrustreerd, miskend en oververmoeid voelen doordat er geen filter is die ons afschermt voor vele indrukken, al je zintuigen staan op scherp.”
Ja, hier wordt het voor mij interessant (zie ook het draadje over hsp waar ik net iets geschreven heb)
Wat mij uit veel angsten heeft geholpen is inderdaad dat ik leerde waaróm ik steeds de omgeving scan, de anderen het naar de zin maak en mezelf wegcijfer.
Dat is bij mij vooral eigenlijk het gevolg van omgeving, ervaring en opvoeding.
Maar pas zeer recent kom ik erachter dat het voor mij extra moeilijk was om dat te handelen, omdat ik geen filter heb (ADHD) om daarin dus reële keuzes te maken.
‘gefrustreerd, miskend en oververmoeid voelen omdat er geen filter is’ zullen heel veel adhd’ers en met name denk ik type 1 heel erg herkennen. Die zijn ook gevoeliger voor depressie.

@thamaraleuenberger
“Over het hoogbegaafd zijn heb ik zelf ook gekozen om de test niet te doen zodat als er uit komt dat ik het ben, de verwachtingen niet te hoog worden en als ik het niet ben de teleurstelling van mensen om mij heen niet zo groot is ( ik zelf geef er namelijk niet zo erg om).”

Ik snap je punt en hoe jij erin staat. Zelf zit ik wat anders in elkaar en ben ik benieuwd naar de resultaten van afgelopen vrijdag. Niet omdat met mijn omgeving te delen, maar voor mezelf daarin duidelijkheid te hebben.
Ik zou mezelf nooit hoogbegaafdheid kunnen noemen zonder keihard bewijs ;-)
“Misschien dat juist door die verwachtingen die andere van mij hebben ik ben geworden zoals ik nu ben, veel doorzettingsvermogen, erg nieuwsgierig en vooruitstrevend. In dat geval zijn die verwachtingen allemaal niet zo erg.”

Dat kan inderdaad heel goed, zolang die verwachtingen en jouw missie om daaraan te voldoen niet ervoor hebben gezorgd dat je daardoor patronen hebt ontwikkeld die niet goed voor je zijn.
“Daarnaast ben ik best wel iemand die voor zichzelf opkomt dus bij opmerkingen als het gaat allemaal vanzelf bij jou of als mensen de lat wel heel erg hoog leggen, heb ik ook altijd wel mijn woordje klaar. “
Nice ;)


thamara leuenberger 1 jaar geleden geplaatst
haaii,

Ontzettend leuk en leerzaam gesprek gehad, dankjwel daarvoor!
Laat je me weten wat je uitslag was van je test? Ben stiekem ook wel benieuwd voor jou. 

groetjes!
Andries McQueen 1 jaar geleden geplaatst
@thamaraleuenberger Wat leuk om weer van je te horen, en het doet me goed dat het een leuk en leerzaam gesprek was. Dat geldt ook voor mij! 

Ik heb niet gekozen voor de ADHD-centraal wijze (1 dag onderzoek) maar de lange weg. Het verslag wordt as we speak geschreven. Ik verwacht het deze of volgende week! Doet me eraan herinneren dat ik maar eens moet bellen waar 't blijft. Ongeduldig! ;-) Nog niet lang geleden zou ik nu super gefrustreerd zijn over de trage werkwijze! Maar ik ben blij dat het heel volledig gebeurd. 

Inmiddels is het voor mij niet meer zo belangrijk of ik het stempeltje wel of niet krijg. Ik heb sinds een aantal weken een ongelooflijke rust over mijn leven, omdat ineens alles te verklaren is. Het lijkt wel het ei van Columbus. Als ik er met mijn familie over praat is er één en al herkenning, ook over dingen die ik helemaal niet kan weten. 
Ik voel zelfs een herboren energie, ben zoveel milder voor mezelf geworden! 

VOordat ik weer uitweidt, dank je wel voor je belangstelling ;-) 
thamara leuenberger 3 maanden geleden geplaatst
haaiii,
@AndriesMcQueen @heleenvanarkel

Dat is even lang geleden zeg!
Ik ging m’n kast opruimen voor mijn eindexamen jaar om alles op orde te krijgen voordat het schooljaar begint en ik kwam toen mijn dyslectie verklaring tegen. Ik kwam er ook jammer/ gek genoeg achter dat mijn ouders toen der tijd wel een IQ test hebben afgenomen. Ik kan het mij misschien niet meer herinneren doordat ik nog jong was of dacht altijd gewoon dat dat zo hoorde te gaan bij een dyslectie test.
Die uitslag dus.....
Zo nieuwsgierig als ik ben kon ik hem niet laten liggen en heb ik toch maar even het boekje (want ja dat zijn even flink wat pagina’s aan heel was medische gekke termen) opgeslagen en daar kwam eigenlijk het volgende uit.
Er bleek dat ik performaal sterker ben dan verbaal zoals ik zelf al had verwacht eigenlijk aangezien mijn ruime bèta inzicht en mijn N&T vakken pakket op school haha. Performaal had ik uit mijn hoofd een IQ dat inderdaad op hoogbegaafd zijn duidde en verbaal zat ik net op het randje maar gemiddeld zit ik er dus in.
Ben niet helemaal zeker wat ik ervan moet vinden. Heb op een of andere manier ook ergens het gevoel dat hierdoor mensen sneller zullen denken dat het allemaal wel komt aanwaaien bij mij, wat zeker niet het geval is.
Ik kreeg vroeger wel s te horen “oh ja jij bent zeker zo’n hoogbegaafde die alles 1x doorleest en het dan wel kent” waarop ik makkelijk kon antwoorden dat k het niet wist maar dat ik net zo hard als al niet harder leer dan die gene die het vroeg, want ook een cijferlijst met 10 9 en 8en komt niet zo maar aanwaaien hoe goed je brein ook is.
Nu heb ik het gevoel alsof ik mezelf daarmee in de maling nam. Het is namelijk wel ook eigenlijk oneerlijk. Ik leer inderdaad makkelijker en leg blijkbaar sneller die link dan andere. Heb eigenlijk nooit moeite gehad met een extra stempel maar weet het niet zo met deze. Ik had het denk ik liever niet geweten maar goedd we plakken hem er gewoon lekker bij en moeten er maar gwn met trots tegenaan kijken zoals ik met de rest ook doe Hahah.
Ik heb het er ook nog met mijn ouders over gehad die zeiden dat het een standaard pakket was dat bij de dyslectie test komt. Ik betwijfel het maar goed dat is misschien mijn argwanende tiener brein die zo denkt haha.
In ieder geval heb ik er weer een stempeltje bij, of ik het nou wil of niet. Maar dat is meestal het geval hahaha.
reactie op @thamaraleuenberger:
thamara leuenberger @andriesb^^^
3 maanden geleden

Beantwoorden

Heleen Van Arkel 3 maanden geleden geplaatst
Hai Andries!

Dat is zeker lang geleden!
Ik volg 'jullie' wel hoor maar er is weer veel gebeurd waardoor ik bijna geen energie over had om op topics te reageren!
Wat jij schrijft over dislexie hetken ik bij kindeten van een vriendin van mij, zij heeft 5 kinderen en allemaal hebben ze dislexie en adhd, haar man ook, zij is een wereldvrouw!
Haar kinderen zijn allemaal zeer intelligent maar hebben wat geworsteld met dislexie!
Tegenwoordig is er veel meer bekend over adhd en cormobiditeit gelukkig he?
De oudere adhders onder ons en zeker de vrouwen met hun hormonale processen, hsp, cormomiditeiten en verdrietige verleden door onbegrepenheid kunnen eindelijk hun hart ophalen door de goede boeken die er geschreven zijn/worden, er is bij mij al een behoorlijke sluis aan traanwater leeggelopen!
Zelf de psychiater zegt dat het geen doen is voor een vrouw met adhd om in deze maatschappij je hoofd boven water te houden, we moeten werken in het kwadraat en nog vpel je niet erkent!(dit even terzijde, moest het even kwijt;))

Ik raad iedereen aan om het boek van Annek Tol te lezen over HSP, zo ontzettend goed en je kunt er je 'rust' uit halen!!!
We zijn zeer bijzonder maar niet gek, integendeel, we zijn geen 'ringetje van de Albert Cuyp maar een 'ring met een schitterende diamant', je moet ze anders behandelen en meer in het 'doosje' laten!
Niks ten nadele van de 'ringetjes van de Albert Cuyp' hoor, zou wel eens 'gewoon' of een 'grijze muis' willen zijn!
Wij zijn ook de 'orchideeen' onder de bloemen i.p.v. de 'paardebloem', zoek het maar eens op op google, zo'n leuke metafoor!

Affijn, Andries, je bent dislectisch en hoogbegaafd, shittie maar geen drama toch?
Een buurman van mij heeft een geweldig bedrijf, een rasechte adhder ook met dislexie, die man is goud, hoe hij in het leven staat is geweldig, is altijd zichzelf gebleven, rechtvaardig, eerlijk, open behulpzaam, veel tegenslagen gekend en nog maar hij blijft zijn (adhd) karakter trouw en kan ook niet anders!
Laten wij dat ook doen mensen, al valt het soms niet mee, keep your head up!!

Fijne dag, lieve groet, Heleen.😍😘
reactie op @heleenvanarkel:
thamara leuenberger Helemaal mee eens! Genieten van zoveel als je kan en met trots door het leven want van schaamte is nog niemand beter geworden :)
3 maanden geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 24 September 2018 om 22:11
Aantal lezers 51
Aantal reacties 16