Stemmingswisselingen door Dexamfetamine?

Laatste reactie 13/05/2019 09:59 door Coen
· Markeren als ongelezen
Zoe Berg 2 jaar geleden geplaatst
Stemmingswisselingen door ADHD medicatie? Ik studeer in Amsterdam en zit in mijn derde jaar. De diagnose heeft me tot nu toe veel geholpen als individu. Zelf kan ik dingen beter plaatsen en heb ik vaak een verklaring voor mijn gedachtegang. Echter sinds ik in mijn meivakantie zit, voel ik me sinds zondag heel anders. Ik voel me meer ingetogen en voel me niet helemaal mezelf. Je kan zeggen dat ik niet heel lekker in mijn vel zit. Nu heeft natuurlijk iedereen soms zo zijn mindere dagen, maar dit voelt wat anders aan. Ik kan minder echt goed genieten van mijn vrije tijd. Ook merk ik dat ik me niet helemaal lekker voel bij mijn vrienden, waar ik normaal juist een gangmaker ben en me ook fijn voel.

Ik ben een persoon die veel nadenkt en achter alles een verklaring zoekt. Alleen nu kan ik gewoon niet tot een rustgevende verklaring komen. Tijdens mijn cognitieve gedragstherapie, heb ik geleerd dat ADHD'ers vaak een behoefte hebben aan structuur. In de meivakantie valt natuurlijk mijn structuur even weg qua school. Dit kan invloed hebben op mijn manier van structureren. Ik kan alleen niet geloven dat dit zoveel invloed kan hebben op mijn stemming. Ik heb de neiging om mezelf terug te trekken en heb geen zin om in de avond ergens een biertje te drinken. Ook voel ik minder de behoefte om veel met mijn vriendin te praten, terwijl ik dit normaal wel wil.

Ik vroeg mij gewoon af... hoort dit erbij? Hoort dit mogelijk nog bij mijn acceptatiefase? Ik heb voor mijn gevoel drukke weken achter de rug, waarbij ik vakken voor school heb ingehaald en nieuwe vakken heb behaald. Ik heb een nieuwe baan gevonden en heb mijn oude opgezegd. Nu is die druk in 1 klap even weggevallen door mijn vakantie. Voorheen genoot ik met volle teugen van mijn vakanties, alleen nu heb ik nergens echt zin in en weet ik tegelijkertijd ook niet zo goed waar ik zin in heb. In mijn achterhoofd begrijp ik dat dit natuurlijk niet zal gebeuren, maar soms ben ik bang dat ik straks nergens van kan genieten. Er is op dit moment niks aan de hand, waar ik over zou moeten piekeren. Mijn school loopt goed, bij mijn nieuwe baan functioneer ik tot nu toe prima en ik ben blij met mijn relatie.

Zou het een bijwerking kunnen zijn van mijn dexamfetamine? Ik slik ongeveer 7.5 mg in de ochtend en 5 mg in de middag. Ik hoor graag van jullie.
reactie op @zoeberg:
Coen Olde Bijvank Misschien helpen de onderstaande (link) 50 ADHD tips voor volwassenen jou met de stemmingswisselingen te verminderen.

Of een andere medicatie proberen..

Ebook met tips: https://adhdblog.nl/50-tips-volwassenen-adhd/

Misschien kun je er ook andere mensen blij mee maken, het is gratis.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Hannah Beltman Beste Zoe,
Het is zo 'grappig' om je verhaal te lezen, het is net alsof ik het zelf geschreven heb, letterlijk alles. Ik had in het begin niet in de gaten dat ik zo 'veranderde'. Mensen om me heen gaven aan dat ik stiller en serieuzer was. Wel kon ik mij veel beter concentreren op het werk, maar daar was alles ook mee gezegd. Langzaam maar zeker sloop een soort donkerder, serieuzer en vooral minder blije versies van mijzelf m'n leven in. Als mijn vriendin er iets van zei, gooide ik het op relatieproblemen, of de druk van werk of noem maar op. Maar ik begon me ook steeds minder sterk en steeds minder mezelf te voelen. Ik heb nu besloten volledig te stoppen met dexamfetamine, ik slikte 2x 10mg per dag, soms 3x. Lagere doseringen werken niet, dan voel ik me alleen down zonder mij te concentreren. Ik hoop enorm dat de vrolijke, optimistische versie van mezelf snel weer de hoek om komt kijken, want met die medicatie ben ik helemaal klaar. Hoe gaat het bij jou ondertussen?
9 maanden geleden

Beantwoorden

Drukke Erik Deze link loopt dood Coen, na aanmelding nieuwsbrief gebeurt er niks. Ben benieuwd naar het ebook!
9 maanden geleden

Beantwoorden

M. Stoutjesdijk Ik herken dit volkomen! Fijn om te lezen omdat ik vooral hoor dat dexamfetamine bij veel mensen wel heel goed werkt. Hoe gaat het nu?
9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Martijn De Boef 2 jaar geleden geplaatst
Hallo,

Ik gebruik sinds het begin dat ik medicatie krijg voor ADHD al Dexamfetamine. Dit is al bijna 8,5 jaar.
Mijn dosering is na opbouwen en proberen op 70 mg per dag uitgekomen. Dit is vrij hoog.
Ik denk dat dit geen bijwerking is van de Dex zelf. Maar wel een onderdeel van het acceptatie proces
Mijn proces heeft na de acceptatie dat het dus wel anders kon in mijn hoofd, de 5 stadia van een rouwproces doorlopen. Je rouwt om het afscheid van je oude, bekende zelf.
Ik heb dit regelmatig kunnen terugkoppelen met mijn Psychiater, en hij kon mij bevestigen dat het inderdaad een soort rouw proces is.
Om hier een betere inschatting van te kunnen maken vraag ik me af of je andere bijwerkingen van de Dex ervaart. Minder eetlust, Euforie, moeilijker inslapen in de avond maar overdag slapen als een roos.
Dat soort dingen.

Gr
reactie op @martijndeboef:
Coen Olde Bijvank

Goede ervaringen met Dexamfetamine.

Vergeet ook niet dat het lichaam in het begin moet wennen aan de ADHD medicatie.


2 jaar geleden

Beantwoorden

Rood bosje 2 jaar geleden geplaatst
Als ik dit zo lees is het zo herkenbaar. Ook het stuk van Patrick. Daarom vraag ik me echt af of het wel waard is het te blijven slikken. Hier ook weinig eetlust en niet normaal zoveel dorst. 'S avonds ook echt moe, te moe. Ik slik het nog maar drie weken en vraag me af waarom ik dit mezelf aan doe, maar ja, je bent begonnen omdat er bepaalde klachten zijn, ik vind het maar een lastige keuze.
reactie op @merelvandenhil:
Coen Olde Bijvank @merelvandenhil helemaal mee eens en ik snap heel goed wat je bedoeld. Ik heb ook van alle soorten medicatie geprobeerd. Strattera, Concerta, Ritalin, Medikinet etc.. omdat mensen om mij heen zeiden (zeggen) probeer eens medicatie..

Ik was er wel klaar mee en probeer nu verschillende alternatieven uit, allemaal op natuurbasis.

Ben altijd wel tegenstander geweest van medicatie.. maar voor de mensen waarbij het werkt.. helemaal goed.. een ieder zijn eigen keuze natuurlijk. "elkaar in de waarde laten"

Ondertussen gestopt met Dexamfetamine of gebruik je het nog wel? En zo ja.. bevalt het al een beetje..?
2 jaar geleden

Beantwoorden

Theo Radings 2 jaar geleden geplaatst
Ik had in het begin ook die erger stemmings klachten moet zeggen slik het nu ongeveer een jaar denk ik en het word wel minder die down periodes zoals ik ze noem. Eetlust heb ik ook bijna niet. Maar is ook met vlage de medicijnen is natuurlijk gewoon troep maar ik denk dat als er meer voordelen aanzitten zoals bij mij blijf ik ze toch slikken. Maar dat is ieder zijn eigen keus natuurlijk
Coen Olde Bijvank 2 jaar geleden geplaatst
@zoeberg onderstaande reactie heb ik nog verkregen via fb, wellicht kun je er nog wat mee.

Stemmingswisselingen zijn vaak sowieso al een symptoom wat je bij ADHD ziet toch? Ik heb ze juist minder Door de Dexamfetamine! Wat ze bij ADHD daar ook nog wel eens voor willen uitschrijven is Wellbutrin, daar ben ik mee begonnen voordat de rest werd behandeld
Zoe Berg 2 jaar geleden geplaatst
Allereerst, super bedankt voor jullie reacties!

Heb er de afgelopen dagen nog eens goed over nagedacht. Heb ook gemerkt hoe ik me zonder medicatie voel. Voor hoe ik het nu bekijk, volgens mij maakt het niet zoveel uit of ik nou wel of niet de medicatie gebruik. Het is denk ik voor nu nog steeds een bepaald proces waar ik doorheen moet.

De symptomen als minder eetlust of droge mond zijn sowieso bij mij zo goed als verdwenen. Slapen gaat soms wat lastig mocht ik ergens over piekeren. Soms slik ik melatonine, om de benodigde rust te pakken voor school.

Ik voel in deze fase van mijn leven bepaalde neerslachtigheid wat zwaarder, omdat ik nu doorheb dat het mijn hoofd is die zo werkt. Medicatie kan er soms bij helpen om het te onderdrukken, maar niet altijd. Het is daarom denk ik extra confronterend wanneer ik me zo klote voel, en er niet veel aan kan doen. Terwijl ik soms me juist intens goed kan voelen. Voor mij is het nog best moeilijk om te erkennen dat ik gewoon een mens ben met bepaalde stemmingswisselingen waar ik vrij weinig aan kan doen. Het enige wat me op zo'n moment denk ik te doen staat, is sporten zodat de energie er even uitgaat. Daarna tot mezelf komen en accepteren dat dit mijn hoofd is die zo werkt. Accepteren dat ik op bepaalde momenten afwijk van een gemiddeld mens. Accepteren dat dit ook invloed kan hebben op mijn carrière en relatie. Erkennen dat structuur belangrijk voor mij is en het invloed kan hebben op mijn stemming. Mijn ADHD zien als een onderdeel van mezelf.

Dexamfetamine helpt mij op dit moment zeker om mijn shit even op orde te krijgen en om mezelf te activeren voor moeilijke confrontaties (waar vaak verantwoordelijkheden voor nodig zijn). Dit is bijvoorbeeld tijdens mijn inwerkperiode, schoolperiode, stageperiode enzovoorts. Maar ook kleinere dingen zoals kamer opruimen of koken. Waar ik in de vakantie last van had is dat mijn hoofd bleef haken aan vroeger.

Normaal zou ik in mijn vakantie dagelijks met vrienden zijn, drinken tot laat, feestjes pakken of gewoon niks doen en een spelletje spelen. Nu merk ik opeens dat ik er niet aan toe kwam. Ik voelde me niet thuis om datgene te doen waar ik voorheen altijd zin in had. Ik voelde me daardoor niet mezelf. Was wat onzeker. Dit had voor mijn gevoel niet heel erg met de dex te maken, meer de confrontatie dat ik denk ik als mens heel erg aan het veranderen ben. Verandering is voor mij (of misschien wel voor een adhd'er), best intens en moeilijk. Ik til op dit moment mijn verantwoordelijkheden en prioriteiten naar een heel ander niveau. Een niveau wat ik voorheen altijd al heb proberen na te streven, maar in mijn hoofd niet altijd lukte. Nu begin ik dat niveau te halen en ik denk dat het onbewust toch (wat eerder Martijn de Boef aangaf), best confronterend is om bepaalde aspecten van mijn oude zelf, niet meer uit te kunnen voeren op de manier zoals ik het eerder deed. Ik wil niet zeggen dat ik opeens een super serieus mens ben die alles opeens anders aanpakt. Maar meer een mens die behoefte heeft om serieuze en onserieuze dingen beter te doseren/structureren. Dat vergt denk ik toch bepaalde aanpassingen qua hoe ik me als mens moet gedragen.

Nah zoals je doorhebt heb ik best flink wat gerateld! In ieder geval.. ben nu heel erg bezig met mezelf en tot mezelf komen. Is toch nog best lastiger dan ik dacht! Ik ben super benieuwd naar jullie ervaringen qua confrontaties met je adhd/add.
reactie op @zoeberg:
Theo Radings Zoals jij her beschrijft zo ervaarde ik dit ook weet het zelf ook nog maar 1.5 jaar zoiets en heb precies het zelfde mee gemaakt en maak het nog steeds mee en het is zeker een moeilijke reis maar kan je vertellen het gaat allemaal beter en vind persoonlijk,dat de medicijnen er wel aan mee helpen om tot jezelf te komen maar vind gewoon dat alles duidelijk is door de rust in mn hoofd en ik alles kan over zien. En zoals je al zegt een andere niveau en vind ik zelf erg fijn deze duidelijkheid. Maar heb zeker nog mijn stemmingswisselingen en mindere dagen maar dat zal altijd wel zo blijven gewoon mee leren omgaan en rekening mee houden. Zoals drukke omgeving enz en je rust pakken dagen alleen enz werkt voor mij heel goed.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Jessica van den Brandhof 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb zelf geen Dex gehad, maar alleen ritalin. Mijn diagnose ADD is pas gesteld toen ik ongeveer 20 was. Ik was aan het afstuderen en liep er erg tegen aan dat ik me maar niet kon focussen. Het eerste dat de psychiater deed is ritalin voorschrijven. Ik kreeg precies dezelfde soort klachten als veel mensen hier beschrijven. Ik voelde me een soort zombie. Ik had nergens zin in, voelde me leeg. Tuurlijk was het fijn dat ik me beter kon concentreren. Maar ik voelde me niet mezelf. Ik heb toen besloten geen medicatie meer te nemen. Ik ben gaan accepteren dat ik ben wie ik ben. En dit heeft voor mij veel beter gewerkt. Op dit moment werk ik als begeleider in de psychiatrie. Hier kan mijn impulsiviteit in crisissituaties juist heel goed van pas komen. Ik heb geleerd me meer te focussen op de positieve kanten van mezelf, ipv de kanten waar ik tegenaan loop. En de dingen die ik lastig vind bespreek ik. En wanneer ik er niet uit kom vraag ik om hulp. Ik heb nu zelfs het aanbod gekregen om vanuit mijn werk de opleiding als ervaringsdeskundige te gaan doen. Zo hoop ik straks mensen te helpen vanuit mijn eigen ervaringen.
Eliza Rakke 2 jaar geleden geplaatst
Het kan de medicatie zijn. Ik had het erg met concerta en medikinet. Ik werd daar depressief van.
Nu al een tijdje ritalin. Ik wil toch weer proberen over te stappen. Nu naar Dexamfetamine , wan tik moet om de 2 uur een pil innemen nu. Ik heb met ritalin niet dat ik depressief word. Ben nu wel depressief maar dat heeft niet , alleen met, ADHD te maken. Ik had hiervoor zoals jij schrijft ook hetzelfde. Als ik vrij was voor langere tijd, dan werd ik ook lui en stelde alles uit en had nergens zin in. Volgens mij de invloed van wegvallen structuur. Alles kan morgen en hoe minder ik deed , hoe meer mijn stemming omlaag ging.

Wisseling qua stemming heb ik sowieso. Kan in de ochtend erg blij zijn en dan 1 klein dingetje kan mij helemaal doen omslaan.
Rood bosje 2 jaar geleden geplaatst

Bedankt voor alle reacties. Ik ben snel gestopt met de DEX, voelde me naar met een hoge dosis, maar twijfel nu toch weer om het te gaan proberen, desnoods in tijden van stress. (Moet op het moment door een verdrietige en stressvolle periode heen). 

Had wel het idee dat ik er wat rustiger door werd. Mensen ervaringen met het slikken van Dex om de depressieve gevoelens wat minder hard te voelen?

reactie op @merelvandenhil:
Coen Olde Bijvank gebruik je nu nog andere medicatie @merelvandenhil​ ? of helemaal gestopt met alles?
9 maanden geleden

Beantwoorden

Emine Pala 2 jaar geleden geplaatst

Lieve mensen, 

Ik ben 34 jaar en ik weet sinds een aantal weken dat ik ADHD heb (officieel). Ik slik methelfynidaat ofzo. Kan me concentreren maar voel me somber. Kan niet genieten van de kleine dingen, zoals ik ALTIJD deed. Dit is een gevoel waardoor ik ga twijfelen of ik nu depressief ben of bijwerkingen van de medicatie. Ik slik om 8 uur 54 mg en om 11 uur 18 mg dus totaal 72 mg. Anders kom ik niet tot rust ben ik overal en nergens.  Voel me gewoon klote en eenzaam. Ik voel me mezelf niet meer. Die spontane en altijd gekke emine lijkt verdwenen. Dit ben ik niet. Ben blij dat ik dit met jullie kan delen want niemand snapt het. Ik ga wel contact opnemen met de arts. Want ik dacht echt dat het misschien door mij kwam. Ik voel me zo sinds ik de medicatie slik. Wil weer kunnen genieten zoals altijd. Verdrietig, onbegrepen en eenzame vrouw

reactie op @eminepala2:
vin - Beste Emine,

Ik heb zelf net de diagnose ADHD gehad (31 jaar). Zelf heb ik in het verleden veel last van depressies gehad en een aanleg voor een sombere stemming. Om die reden heb ik juist geen methelfynidaat gehad (sombere stemming is daar een bewerking van) en juist dexamphetamine voorgeschrven krijgen. Dit werkt bijzonder goed op mijn stemming :) Ik zou je aanraden om misschien te kijken of je van medicatiekan wisselen. Ik hoop dat je dit leest!


2 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank @eminepala2​ beste kun je voor zulke vragen een nieuw topic openen om het voor jezelf en anderen overzichtelijk te houden.
9 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 26 April 2017 om 21:44
Aantal lezers 196
Aantal reacties 20