Snel agressief gedrag ADHD volwassene

Laatste reactie 08/11/2019 22:23 door Tasoes
· Markeren als ongelezen
Jacko Velsen 4 jaar geleden geplaatst
Ik merk als volwassen man met ADHD dat ik best vaak en snel agressief gedrag vertoon. Vaak ontstaat er eerst frustratie omdat hij of zij mij bijvoorbeeld niet begrijpt.

Het kan al beginnen bij iets heel kleins.. echter het verdwijnt ook zo weer.. na 10 á 20 minuten Toch doe ik in die korte periode mensen hier pijn mee en dat wil ik niet..

Hoe je kun agressie aanvallen voorkomen of tegenhouden?

Vaak zeg ik dan tegen mijzelf, dat is niet wie je bent Jacko.. en toch gebeurd het.
reactie op @jackovelsen:
Tim Vrancken Tot 10 tellen voordat je reageert wil bij mij nog wel eens helpen.

Als ik in gesprek met mensen ben, en ik merk dat ze niet zo snel kunnen volgen. Herinner jezelf eraan dat er snelle en langzame denkers zijn. Wij zijn de snelle denkers en iedereen anders is een langzame denker. 

Voor dat je een antwoord geeft op een ogenschijnlijk makkelijke vraag, bedenk dan beide routes in je hoofd. ( ik reageer direct vs ik reageer langzaam omdat ik er nog eens goed over nadenk) 

4 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Precies hoe jij het zegt Tim.. ik 'stoor' mij altijd aan langzame mensen.. het gaat mij nooit snel genoeg, in het verkeer of ik moet wachten in een rij bij de boodschappen.

Stoplichten.. overal waar ik moet wachten heb ik echt een hekel aan en raak ik al snel aan de kook.

Tot tien tellen helpt bij mij niet.

Ik herken mij deels in het verhaal van Jacko.

4 jaar geleden

Beantwoorden

Bange Moeder Mijn zoon van 27 heeft ook adhd en is flink agressief, dat uit zich in constante verwijten. Schelden en schreeuwen.
Ik heb zelf een angststoornis dus dat gaat lekker samen en kan er totaal niet mee overweg.

3 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank @jackobrenner​ vraag je wel eens aan hem waarom hij dat doet en waar aan je dat verdiend hebt? Moet hij met hele goede redenen komen. Wel ken ik het, en heb er veel spijt van. Vaak begint het bij mensen met ADHD bij iets heel kleins wat uit kan groeien (in zijn of haar hoofd) tot iets groots en dan barst de bom.
3 jaar geleden

Beantwoorden

Pascal Kapitein Koop een boxzak
3 jaar geleden

Beantwoorden

N G Even in het algemeen (ik ben hier als partner van iemand met ADHD) --> ik ben ook snel in reacties/denken... én ik vind dat ook frustrerend en dan reageer ik geïrriteerd (niet agressief).

Aan de andere kant merk ik vaak dat mijn vriend met ADHD trager denkt dan mij en dat hij net "agressief" (of vurig gefrustreerd) geraakt doordat ik sneller ben dan hem.. hij is dan nog bezig met A en ik ben al bezig met B of zelfs C... hij kan hier écht heel boos om worden.. (wat wel hetzelfde is is dat hij idd 10-20 min boos is en dat hij dan weer bijdraait.. hij gaat niet dagen lang een muur om zich heen trekken)

Dit om alles even in perspectief te plaatsen (niet alle ADHD en niet alle niet-ADHD mensen zijn hetzelfde..)

3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 5 overige reactie(s)
Wazig Hoofd 4 jaar geleden geplaatst
Bedoel je dat je je niet kan beheersen als je boos wordt en iets zegt of doet waar de ander dan door gekwetst wordt ?

Dan zou je eigenlijk al een flinke stap eerder je terug moeten trekken op een of andere manier, even zeggen dan ook dat je even na moet denken, en als je alles weer op orde hebt in je hoofd pas reageren. Je zegt dat je eerst frustratie opbouwt dus zodra je dit bemerkt meteen uit de situatie stappen, letterlijk of figuurlijk, kan allebei. 

Als je niet begrepen wordt dan is dat ook lastig, je kunt ook onderzoeken bij jezelf hoe dat komt. Is het omdat jij al 10 stappen verder bent dan de ander ? Heb je moeite de juiste woorden te vinden zodat anderen je niet kunnen begrijpen al zou je willen ? 
 
Als dit niet zelfstandig lukt dan hulp zoeken, je kunt eventueel naar de poh (praktijk ondersteuner huisarts) om daar eens te praten en dan zien waar je het best terecht kunt.  
reactie op @wazighoofd:
Coen Olde Bijvank 1. Ik wordt nooit begrepen
2. Ben altijd al 10 stappen verder
3. Door 1 en 2 ontstaat er onbegrip en snappen mij mensen niet.

Zo gaat het bij mij.. hoe ga jij er mee om @warhoofd of heb jij geen last hiervan?

4 jaar geleden

Beantwoorden

N G Dit is écht grappig :) (klinkt als mij, maar ik heb geen ADHD :p )
3 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Wazig Hoofd 4 jaar geleden geplaatst
Nee, ik heb dat niet  nooit gehad ook, als kind ook niet. Wel dat ik heel vaak niet begrepen wordt en het dan soms moeilijk over gebracht kan krijgen. In mijn werk dan weer niet, kan goed analyseren en uiteen zetten . Daar denk ik met de mensen mee en hier af en toe ook. 
Voor mezelf kan ik dat dan weer niet altijd en door mijn snelle denken vaak een heel stuk vooruit op een ander. 
reactie op @wazighoofd:
Wazig Hoofd Ik zie dat ik helemaal geen goed antwoord heb gegeven. Ik heb geen last van agressie. Dat bedoelde ik. Wel last van wachten op een ander in denken en doen. Dan moet ik me wel beheersen om niks te zeggen maar agressie is er niet.  Ook niet verbaal. 
3 jaar geleden

Beantwoorden

Renée Lijten 4 jaar geleden geplaatst
Het kan goed een uitbarsting zijn van drukte of gevoelens. Ga dit eens bij uzelf na, en als dit het geval is, kunt u proberen om u te uiten op andere manieren. In dat geval is er later geen reden meer voor uw agressieve gedrag.
Als u ervaart dat mensen u niet begrijpen, is het handig om in gespreksvorm uit te leggen waarom u dingen zegt of doet. Dat creëert begrip en heeft u die negatieve reactie minder. Dit is mijn persoonlijke ervaring en vooral het tweede is een wondermiddel voor mij. Ik heb steeds minder conflict met mensen door toe te lichten waarom ik dingen zeg of doe.
Han van Vilsteren 4 jaar geleden geplaatst
Herkenbaar en erg vervelend het gebeurd mij nog steeds. Gelukkig kan ik ook nog wel sorry zeggen. Toen ik nog alcohol dronk werd ik nog veel agressiever en grenzelozer. Ik heb mind-fullness gedaan, drink al 5 jaar niet meer, soms blaf ik van me af, maar in de meeste gevallen loop ik weg en ga een ruzie of woordenwisseling uit de weg. Dit is een lang proces geweest, maar ik ga wekelijks naar de GGZ en bespreek het dan met behandelaar, en hoor wat ik goed of fout heb gedaan. En dit werkt. Al 3 jaar bezoek ik deze GGZ en het begint zijn vruchten af te werken, maar het blijft behelpen, maar met een goed life-coach kom ik een heel eind en is mijn leven niet meer de kwelling die het in de meeste gevallen was. Voor de goede orde, medicatie werkt bij mij niet, ik heb iedere dag meer en meer nodig, en een zombie zijn past absoluut niet bij mij.
Lin Lin 3 jaar geleden geplaatst
Zeer herkenbaar.
Ook wat Coen zei. Ik kan me mateloos ergeren aan mensen die inderdaad nog 10 stappen moeten verwerken terwijl ik al bij 11 zit. Die frustratie voelt soms echt aan als ontploffen.
Ik heb het gevoel dat ik me heel vaak beheers en probeer af te leiden van het agressief worden. Want als ik dan wel uitschiet voel ik me schuldig en kwaad op mezelf. 

Soms heb ik geen zin om me de hele tijd in te houden en onverbloemd mezelf te zijn :-). Het kost bakken energie.
Yoga helpt, maar ik slaag er dan weer niet in om dit consequent vol te houden...
reactie op @linlin:
Coen Olde Bijvank Geloof ik graag en aan de andere kant is het ook niet anders. Accepteren is het beste wat je kunt doen.. wat moet je anders? :D
3 jaar geleden

Beantwoorden

Tim Vrancken Dat gevoel ken ik....
Met periodes kan ik er heel goed tegen en kan ik mezelf afleiden of inderdaad bedwingen om er meteen boven op te springen (figuurlijk). 
Als ik minder in mijn vel zit, periodes met slechter slapen etc, dan kan ik er ook een heel stuk slechter tegen... Ipv tot 10 te tellen, red ik het dan tot 2 tellen ?.... Dan denk ik ook wel eens.... Waarom ben ik altijd diegene die zich moet aanpassen... ?

3 jaar geleden

Beantwoorden

Tasoes S In alles herkenbaar... maf he dat je je gewoon niet kan kan inhouden en dat het soms als een orkaan eruit komt 
2 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Koen van T 3 jaar geleden geplaatst
Zeer herkenbaar inderdaad. 
Naar je baas moeten luisteren hoe die denkt dat een proces/programma werkt terwijl ik al weet dat dit problemen gaat geven bij stap '11'. Laatst liep de discussie erg hoog op waarna ik half schreeuwde dat doordat hij iets niet begreep ik een maand van me tijd verdaan had. Toen bij hem het kwartje viel wat er mis ging was alles direct weer rustig en ging het gesprek meteen weer over oplossingen en wat nu te doen. Die knagende frustratie en het opgefokte gevoel terwijl je best doet kalm te blijven, niet te schreeuwen, beledigen en denigreren wordt ik echt gek van. 

Een dag of wat later zij hij dat het niet persoonlijk of boos bedoeld was (...alsof ik dat niet weet). Het is gewoon super druk en de problemen zijn groot. Ik was het boze al weer helemaal vergeten en ik betwijfel of ik het uberhaupt wel registreer.  Er was een oplossing en het interesseert me ook niet als iemand (of ik) boos was. Als het maar opgelost wordt. Dat leek hij totaal niet te kunnen bevatten en dat blijft nu de hele tijd door me kop heen spoken ? 


reactie op @koen-27:
Tim Vrancken Dat is ook een fijne eigenschap.. Zodra de bom is gebarsten en erna over is gepraat... Dan is het ook goed, zand erover en klaar! Vergeten die hap...

Maar er zijn mensen die blijven hangen in het verleden, die niet zo makkelijk vergeten (of relativeren)... Die mensen moeten toch moe worden van zichzelf als ze al die onbenullige dingen onthouden?! Stop met piekeren! 
Ieder mens voelt, denkt en beleeft op zijn eigen manier, er is geen goede of foute manier.... Alleen maar een heleboel manieren. Wat voor de een werkt, hoeft niet voor een ander te werken!!! Ga uit van je eigen kunnen, uiteindelijk gaf je baas toch ook wel n vet compliment... Je hebt hem duidelijk gemaakt dat stap 11 in het proces niet ging werken.... ??

3 jaar geleden

Beantwoorden

Jelte Hoeksma 3 jaar geleden geplaatst
Ik kan uit niets een woedeaanval krijgen maar die is na een paar minuten ook weer verdwenen. Het komt vaak door de kleinste dingen of een opstapeling van verschillende dingen.

Laatste jaren gaat het stukken beter, omdat ik het redelijk onder controle heb gekregen. Ik sport ook en dat helpt zeker als je ADHD hebt. Lekker je energie kwijt.
Ludo Ludwig 3 jaar geleden geplaatst
Zeer herkenbaar, snel geprikkeld raken hoort er een beetje bij, en ook al wil je niet agressief worden dan nog heb je het dan even niet door, het ontstaat dan ook binnen een seconde en is dan ook zo weer weg. Ik heb het regelmatig als ik bezig ben en dan word gestoord. Ik word dan niet fysiek agressief, maar heel snel en kort zeg ik dan bekhouden ik ben bezig (onbewust), en soms erger. Later heb ik dan ook altijd weer spijt. 
Rafael Schelhaas 3 jaar geleden geplaatst
Jacko,

Bij mij was dit veeeel erger bij teveel koffie/energie drinken... kijk of dat misschien bij jou ook zo is, als je daarmee mindert misschien dat dat ook wat helpt.

Spreek met diegene af, als jij je gefrustreerd bent of je voelt je onbegrepen en wordt boos dat je even een stukkie gaat lopen, spreek dat met diegene af, zodat ie je niet tegen houd, denk dan even na over het gesprek, was je zelf niet duidelijk.,.. snappen mensen je niet. 

Als vrouw met adhd merk ik ook echt dat ik gewoon heeel anders denk dan anderen, die zie ik mijn dochter met een lichte vorm van autisme en andere autisten ook weer.. die begrijpen elkaar dat ik af en toe denk ??? volgens mij zitten adhd-ers gewoon op een hele andere frequentie dan het 'normale' volk.

En frustratie is iets waar je zelf aan kunt werken, als je je er bewuster van wordt en anders probeert te denken of zorgt dat anderen anders op jou reageren dan zul je zien dat dat ook minder wordt, gewoon trainen zeg maar...

ik heb via dimence ook een online adhd cursus gedaan, met modules, ontzettend leerzaam omdat je steeds verschillende onderwerpen tegen komt die eigenlijk ook gewoon bij ons passen eigenlijk.

Ga sporten, frustratie is ook een stukje energie teveel voor mijn gevoel, misschien kun je hardlopen, vechtsport doen...  misschien dat dat wat helpt.

dit is zo even wat mij te binnen schiet.

Groetjes 
Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
@jackovelsen​ heeft het ook wat weg van 'Woedeaanvallen bij kinderen' ? https://forum.adhdblog.nl/conversations/woedeaanvallen-kind
Angelo Schijven 3 jaar geleden geplaatst
Merk zoals ook bij sommige anderen dat irritatie snel kan escaleren verbaal als je je niet begrepen voelt
Heb ook t idee soms onze denkpatronen sneller gaan waardoor de ander t niet bijhoudt etc etc
Wat ik merk is dat de irritatie omslaat in woede soms waar ik mij dan ook voor schaam vriendin kids ADD+ 1 pdd NOS
Ik speel dan er hele tirade af van zo n 20 min
Altijd ongeveer t zelfde en da ga ik soms gewoon huilen van nijd en dan opluchting en de ander zit veel langer met dat rot gevoel met de nodige voelbare spanning ?moedeloos soms
Maar we blijven knokken??✌?Groeten
Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
de onderstaande reacties zijn verkregen via het ADHD-netwerk van ADHDblog
1) Jep herkenbaar kan zo ontploffen dat ik bijna overga tot zelfontbranding.

2) Neurofeedback schijnt daar voor goed te helpen alleen word dit vaak niet vergoed door de zorgverzekering.

3) Je hebt een boek.haal de grrrR uit agressie...tip.
En uit de situatie gaan helpt altijd.

4) Herkenbaar als moeder heeft mijn zoon ook vaak last van, weet vaak dan ook niet hoe ik nou het beste kan en moet reageren..ga zelf dan maar zachter praten en soms werkt het...

5) Hier reageren de adhd-ers eerst heftig, boos en/of gefrustreerd. Een hele impulsieve snelle explosieve reactie op bijvoorbeeld een teleurstelling omdat iets anders gaat dan ze in hun hoofd hadden. Zodra ik het kan weerleggen zeggen ze standaard: ja maar baal er gewoon van. Prima, maar graag zonder eerst de strontemmer leeg te gooien? ik zie er soms tegenop om "plannen" door omstandigheden te moeten wijzigen. Als HSP-er komt zo'n strontemmer als een bombardement binnen?.
Mijn zoon slikt wel medicatie en die heeft het nu een stuk minder en pikt subtiele signalen veel beter op, maar vader kan flink knallen?
Mark Lemmers 3 jaar geleden geplaatst
Heb hier zelf geen last van, maar ik heb toch het gevoel dat agressie vaak een onderliggende oorzaak heeft.

Volgens mij wordt de frustratie al veel eerder opgebouwd en heeft het vaak niks te maken met het gene waar uiteindelijk de ontbranding ontstaat.

Ik denk dat het toch een kwestie is om gevoelens eerder te leren uiten. 

Als je de emmer vol laat druppelen en pas als hij bijna vol is steeds maatregelen neemt om tegen overstroming, dan is de kans veel groter dat de emmer toch overstroomt. Beter is het om na elke 10 druppels de emmer te legen.

Denk dat het toch zaak is om te kijken waar die frustratie zich telkens opbouwt en daar anders mee om te leren gaan. ADHD is namelijk wellicht de oorzaak, maar nooit een vrijbrief/excuus voor agressie...
reactie op @marklemmers:
Tasoes S Wat je schrijft over dat er iets anders onder zit... Ik denk (iig voor mij) voor mij wel. Ben er druk mee bezig en voor mij wel eye openers en het maakt ook dat ik daardoor veel minder slecht over mijzelf denk en nu iets heb waar ik aan kan werken... 
Het boek " ken je ikken" is heel prettig om hierbij te lezen 

2 jaar geleden

Beantwoorden

Tasoes S 2 jaar geleden geplaatst
Hahaha tot 10 tellen. Dat probeer ik al mijn hele leven maar het is er al uit voordat ik ga denken ;)

Even serieus, ik vind het knap dat je het kan en wat je zegt over snelle en langzame denkers is wel een goeie ja.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 November 2017 om 12:37
Aantal lezers 162
Aantal reacties 15