Slapen, overgang en eten concerta

Laatste reactie 15/10/2020 07:19 door Sandra
· Markeren als ongelezen
Sandra Van hees 3 maanden geleden geplaatst
Hoi ik ben Sandra  44 jaar
Ik heb al eerder slaap problemen gehad door de overgang als ik weer eens na een paar maanden overslaan menstrueerde. Vaak dan ook euforisch en zeer hyper actief. Duurde meestal een paar dagen.
Maar nu ik concerta gebruik was het probleem veel groter. Ik heb iets meer dan 2 weken max 5.5 uur geslapen en 5 tot 10 keer per nacht wakker. Slaap pillen gekregen. Ging beter maar nog steeds na 6/7 uur klaarwakker. Pas nadat ik 1 dag mijn concerta niet had ingenomen ging het slapen weer goed.
Verder ook veel minder trek in eten, lijk steeds minder op te kunnen, wordt ook misselijk als ik het lekker vind. Ook dit verbeterde na 1 dagje niet te nemen.

Is het normaal dat je af en  toe een  stop dagje nodig hebt?

Ik wil namelijk niet meer zonder. 
Voor de medicatie vaak dwang gedacht mezelf pijn te doen (soms bleef het daar niet bij) en pieker gedrag waarbij ik mezelf de schuld van vanalles gaf. En waanbeelden waardoor ik eindelijk naar de psychiater mocht ( wilde al eerder voor ADHD medicatie...)

Weet iemand of het logisch is soms een dagje te stoppen?
Ben bang dat aan medicatie gesleuteld wordt als ik het de psychiater vraag

Groetjes Sandra
Linda Alexandra 3 maanden geleden geplaatst
@sandravanhees​, welke dosering heb je en hoe vaak en hoe laat neem je het in? Neem je daarnaast nog iets anders?

Ik heb ook wat overgangsklachten, maar ik slaap juist prima. Die gedachten om jezelf pijn te doen, herken ik wel. Bij mij kwam het uit een soort van paniek voort. Hier heb ik nu sinds de diagnose/medicatie geen last meer van.

Ik zou het juist wel aan de psychiater voorleggen. Het kan aan zoveel factoren liggen, middel, het merk, dosering, timing etc
reactie op @lindaalexandra:
Sandra Van hees Ik gebruik 72 mg
Bij 54 nog steeds veel klachten. Nu nog wel snel overprikkeld maar mee om te gaan.
Ik ben bijna 80 kg
Neem het op werkdagen om 6.30 in andere dagen 8 uur. Alleen extra ritalin op woensdag omdat ik me dan bij de muziek tot 22.00 uur moet concentreren
Slecht slapen wel al eerder last van gehad door overgang. Maar nu hield het langer aan en leek het niet geheel te verdwijnen ook niet met tijdelijke slaap medicatie tot stopdag.
Al eerder een dagje gestopt omdat ik steeds korter sliep.

Is het normaal een stopdag nodig te hebben om eten en slapen weer enigsinds te normaliseren 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Nee, dat is normaal niet nodig. Soms doen ze het wel eens bij kinderen, een soort medicijnvakantie om wat aan te komen. 

Als je de langwerkende te laat inneemt, kan ik me voorstellen dat je er niet van kan slapen. Zelf heb ik Valeriaan en magnesium voor het slapengaan en anderen nemen weer melatonine. 

Heb je overdag nog bijwerkingen of heb je last van het uitwerken van de medicatie? Bij mij werkt het zo'n vier tot vijf uur en dan moet ik bij doseren met kortwerkende Methylfenidaad. Wat ervaar je 's nachts? Waarom kun je niet slapen? 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Sandra Van hees Ik neem niet te laat in, ook geen inslaap problemen.
Ga vooral steeds korter slapen of wordt midden in de nacht klaarwakker. S'ochtends word ik dan ook wakker met een adrenaline achtig gevoel wat weg trekt als ik concerta weer in neem. Meestal na een paar 3/4 weken continu gebruik. 1 dag stoppen verhelpt het.

Ik heb inderdaad een kleine rebound 12 uur na innemen. Dan overprikkeld. Maar verhelp dat met spelletje spelen op de telefoon. Daarna meestal thuis ook rustig dus gaat het goed.

Overdag jan ik nog overprikkeld raken. Bv als mijn zoon te gezellig is(stopt niet met praten)
Mijn man de hele tijd heen en weer loopt omdat hij niks om handen heeft. Of wanneer de buurman weer eens aan het klussen is. Zeker als ik een drukke week heb gehad of me wil concentreren.

Op werk minder last maar dan kan ik wel eens heel hard werken zonder pauzes. Ofwel mij  adhd komt dan op.

Wel super blij met de medicatie omdat het ervoor zorgt dat ik toch voor pauzes kies op werk. Geen last meer heb van tikkende klok/aquarium enzv. Als ik overprikkeld ben heg niet meer mezelf pijn wil doen. Zou niet meer zonder of lager willen.

Erg bedankt trouwens toch contact genomen met dr psychiater, hopelijk snel een afspraak. 
3 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra Herkenbaar wel, ik had het probleem met het midden in de nacht wakker worden en "aanstaan" met dexamfetamine. Met Methylfenidaad geen last van.

Het werkt wel lang bij jou. Het zou 12 uur moeten werken, maar bij de meesten helaas niet.

Ik ben benieuwd wat ze ervan zeggen...


3 maanden geleden

Beantwoorden


toon 3 overige reactie(s)
Sandra Van hees 3 maanden geleden geplaatst
Hoi 
We zijn nu een paar weken verder. Slaap en misselijkheids klachten na 3 weken gebruik niet zo toegenomen zoals ik hierboven beschreef. 
Met psychiater besproken. Eens in de 3 weken stopdagje als dit werkt prima. Omdat ok nu minder last heb maar ook na 3, 5 maanden mij lichaam weer eens besloten heeft dat ik nog wel menstrueer. Lijkt het in de overgang invloed te hebben. De psychiater zegt dat dit heel goed kan. Ook zegt ze dat bij methylfenidaat wel inslaap problemen geeft maar geen doorslaap problemen.
Vanwege dat ik sinds een paar maanden weer ben gaan werken zou het kunnen zijn dat ik blijk nog iets meer medicatie nodig te hebben. Dit zou pieker gedrag kunnen veroorzaken. We hebben voorzichtig opgehoogd van 72 naar 90 mg en kijken of ik hiervan meer bijwerking krijg. ( nu alleen niet zoveel trek maar kan gewoon eten en stopdag eens in de 3 weken nodig)
Bij geen extra klachten zo doorgaan.
Bij extra klachten overleggen om naar ander type medicatie te gaan. 
Sandra Van hees 3 maanden geleden geplaatst
Hebben andere mensen nog ervaring met bijwerking en hormonen?
Er lijkt bij mij wel een relatie in te zitten. 
Ik ben benieuwd
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 22 September 2020 om 09:34
Aantal lezers 9
Aantal reacties 8