Ritalin of Concerta: jullie ervaringen?

Laatste reactie 21/02/2019 14:09 door Pi
· Markeren als ongelezen
Sneller dan Licht 1 jaar geleden geplaatst
Ik wil starten met medicatie voor mijn adhd en wil graag jullie ervaringen weten m.b.t. het gebruik van Ritalin en / of Concerta.

Mijn voorkeur gaat uit naar Ritalin maar deze moet ik meermaals slikken per dag..

Concerta is langwerkend maar minder effectief?

Graag jou ervaringen of tips die ik mee kan nemen in mijn keuze.

Bram
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
De ervaring is heel persoonlijk. De één reageert beter op Ritalin (kortwerkende methylfenidaad) en de ander beter op Concerta (langwerkende methylfenidaad). Ritalin en Concerta zijn merknamen maar hebben de methylfenidaad als werkzame stof.

Het voordeel van de kortwerkende is dat het snel inwerkt en dat het tussen de twee en vier uur weer uitwerkt. Hierna treedt er een rebound op, je ADHD verschijnselen komen dan even versterkt terug. Tenzij je voor die tijd een nieuwe pil inneemt. De meesten beginnen met de kortwerkende en bouwen de dosering langzaam op. Het is hierbij belangrijk dat je kijkt bij welke dosis je het gewenste effect voelt en hoelang dit aanhoudt. Persoonlijk vind ik het lastig in te schatten hoelang dit effect aanhoudt, de ene keer is dit twee uur en de andere keer wel vier uur. Als je te laat bent met de volgende dosis, dan krijg je dus een rebound. 

Als je bepaalt hebt welke dosis voor je werkt, kun je ervoor kiezen om over te stappen op langwerkende. Deze werkt langzamer in- en uit. Hoelang het effect aanhoudt is ook verschillend per persoon en per merk. Meestal tussen de 8 en 12 uur. Je kunt het eventueel ook combineren door aan het eind van de dag bij te doseren met kortwerkende. Het voordeel is dat je niet de hele tijd op de klok hoeft te kijken voor de volgende dosis.

Je behandelaar zal deze opties met je bespreken. Zelf heb ik nu de langwerkende en kortwerkende aan het eind van de middag/avond. Dit bevalt nu heel goed en heb nauwelijks bijwerkingen en rebounds. Het instellen heeft wel wat tijd gekost...
Coen Olde Bijvank 1 jaar geleden geplaatst
Lees over Ritalin vaak goede ervaringen.. of dat beter of slechter is dan Concerta durf ik niet te zeggen..

Ik zou persoonlijk beginnen met Ritalin, omdat dat jouw voorkeur heeft.. je kunt je telefoon instellen voor alarm (die geeft dan aan wanneer je een Ritalin moet slikken)

Succes iig, ben we benieuwd hoe het zal verlopen.
Pi Casso 1 jaar geleden geplaatst
Ik ben ook wel nieuwsgierig naar meer ervaringen. Ik slikte zelf 3 of 4 keer 10 mg Ritalin. Maar vond de lichamelijke klachten en de rebound niet zo fijn. Nu gebruik ik 54 mg Concerta (ofja, Methylfenidaat met gereguleerde afgifte), maar voor mijn gevoel ben ik nu een stuk emotioneler, minder rustig in mijn hoofd en wat meer down. Maar ik ben er pas net mee begonnen dus ook op zoek naar meer ervaringen.

Groetjes
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 08 February 2019 om 09:25
Aantal lezers 13
Aantal reacties 4