Ritalin is populair op (basis)scholen

Laatste reactie 26/02/2019 21:16 door Coen
· Markeren als ongelezen
Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
Ritalin wordt steeds populairder op scholen. Op het schoolplein kost een strip Ritalin een paar euro. De pillen voor ADHD’ers zijn populair onder scholieren, die graag wat extra energie willen in de toetsweek. Maar hoe schadelijk zijn ze? Uit een betrouwbaar onderzoek van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) uit 2017 blijkt dat een kwart van vierhonderd ondervraagde studenten aan het hbo of de universiteit ­weleens Ritalin of een vergelijkbaar medicijn zoals Concerta slikt. Dat onderzoek is niet representatief voor alle scholieren en studenten in ­Nederland, zegt Marjorie Nelissen, apotheker bij het IVM. “Maar de uitkomst is zorgwekkend.”

Ritalin is alleen verkrijgbaar op doktersrecept, maar lang niet iedereen met een aandachtsstoornis als ADHD of ADD slikt de pillen. Zo kunnen ze terechtkomen bij studenten en scholieren, die meestal zo’n 5 euro betalen voor een strip met vijf pillen.

Vaak weten ze niet dat methylfenidaat, de werkzame stof in Ritalin, tot de strengst gereguleerde geneesmiddelen behoort en dat het net als andere harddrugs onder de Opiumwet valt. De werking van methylfenidaat is vergelijkbaar met het effect van amfetamine, beter bekend als speed. Het stofje heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel en maakt dat mensen met ADHD en ADD minder snel afgeleid worden en zich rustiger voelen.

Ritalin als pepmiddel


Ook mensen zonder aandachts­stoornissen ervaren deze effecten. Zo kunnen studenten onder invloed van een pilletje wel vier uur aan een stuk blokken en in een keer de tentamenstof in hun hoofd stampen. Dankzij methylfenidaat piekt het concentratievermogen en lijkt vermoeidheid als sneeuw voor de zon te verdwijnen.

Die effecten zijn niet zonder gevaar, zegt Marjorie Nelissen. Veelvoorkomende bijwerkingen van Ritalin zijn slapeloosheid, nervositeit, onrust, angst en emotionele labiliteit. “Mensen die medicijnen slikken die niet voor hen bedoeld zijn, zullen eerder last krijgen van bijwerkingen dan dat ze profiteren van het bedoelde effect. Dat geldt voor alle medicatie, dus ook voor Ritalin.”

En die bijwerkingen hebben stuk voor stuk een negatieve invloed op de schoolprestaties. “We zien dat scholieren zonder aandachtsstoornis die Ritalin slikken geen betere studieresultaten halen”, zegt de apotheker. “Vaak is het juist andersom en gaan de resultaten achteruit.”

Hoe dat komt, is niet bekend. “Er is niet genoeg onderzoek gedaan naar het effect van Ritalin op mensen die geen ADHD hebben. Ik kan me voorstellen dat bijwerkingen als slapeloosheid en rusteloosheid het schoolwerk niet ten goede ­komen.”

Ritalin niet onschuldig


De risico’s kunnen nog heftiger uitpakken, volgens Nelissen. “Er zijn ook meldingen van ernstige bijwerkingen van Ritalin, zoals hart- en vaataandoeningen, maar ook zware depressie en suïcidale neigingen. Zo onschuldig is het slikken van een Ritalinpilletje voor je tentamen dus niet.”

Studenten kiezen ook wel voor alternatieven zoals de Studeerpil of Braincaps. Volgens de fabrikanten zorgen die niet alleen voor een energieboost, maar verlagen ze ook het stressgehalte. Deskundigen zetten vraagtekens bij de effectiviteit van die pillen. Of ze meer doen dan een goede kop koffie, is niet bewezen.

En daarbij blijft het beste advies, cliché of niet: zorg voor een goede nachtrust en een gezonde maaltijd. Die twee doen wonderen en kunnen studenten helpen om vol energie en in opperste concentratie een tentamenweek door te komen. Studenten en scholieren die echt last hebben van concentratie­problemen in het dagelijks leven, doen er goed aan om naar de huisarts te gaan.

Er zijn ook meldingen van ernstige bijwerkingen, zoals hart- en vaat­aan­doe­nin­gen, zware depressie en suïcidale neigingen

Marjorie Nelissen, apotheker IVM


bron: trouw
🔥 War Hoofd 3 maanden geleden geplaatst
Verbaasd me niet. Er schijnt van  alles bij gehaald te worden om maar goede resultaten te behalen. En het meeste is onzin ook volgens mij.  Net als zitten stuiteren tijden s een tentamen van de energiedrank,  ook zo lekker handig. 
Andries McQueen 3 maanden geleden geplaatst
Het vervelendste van dit soort artikelen, en het gedrag van deze studenten (we hebben het hier niet over basisschoolleerlingen!), dat het bijdraagt aan het in diskrediet brengen van medicatie die voor veel mensen een echte uitkomst is. 

Ze gebruiken Ritalin net als lachgas, alcohol, nicotine, red-bull, wiet etc om zichzelf op te peppen of juist te verdoven. 

Goed dat er bij wordt gezet dat het geen enkel effect, of misschien zelfs een negatief effect heeft. 

Ik raad geen enkel mens aan pillen te slikken die niet voor jou zijn voorgeschreven! reactie op @andriesb:
Coen Olde Bijvank Hele goede waarschuwing voor iedereen @andriesb 👍🏻
3 maanden geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 3 maanden geleden geplaatst
enkele reacties van ouders van kinderen met ADHD

1)  Het is mij niet duidelijk hoe het dan voor mensen met ADHD minder slecht zou zijn dan voor “gewone” mensen🤔 het blijft hetzelfde spul toch? ... Afgezien van het feit dat die wel onder controle staan.

2) Mijn jongste zoontje heeft tot de ergste graad adhd en is 2mnden geleden gestart met Relatine, ik heb het lang tegen gehouden omdat ik als mama geen voorstander was, maar ik heb een heel ander kind... En hijzelf is ook opgelucht dat "die drukte" gelijk hij zou zeggen weg is in zijn hoofdje

3) Mijn zoon gebruikt menthylferdinaat zonder bijwerkingen dus dat kan ook.

4) Dat bevestigd nog eens hoe slecht ritalin is voor iedereen niet alleen voor mensen zonder adhd.

5) Bachbloesems en coaching kom je ook ver mee.. al paar kids bij ritalin weg weten te houden.

6) Wat een vreselijke verkeerde opgestelde tekst ... echt zo ontzettend slecht benadrukt. Dat ritalin helaas veel gebruikt wordt en het voor enkele euro s te koop zou zijn op het schoolplein... nog nooit eerder zo n belachelijke tekst over ADHD gelezen. Zo ontzettend negatief gepubliceerd in heel veel zinnen...... de specialist is ten alle tijden degene die medicatie wel of niet voorschrijft. Daar begint het al bij. En je krijgt niet zomaar ritalin!

7) Mijn kind slikte helaas Ritalin, daarna Equasym en Medikinet gedurende totaal 5 jaren. VSO stopte ze er mee en... School heeft niets gemerkt!

voor meer informatie over ADHD medicatie voor kinderen ga naar https://forum.adhdblog.nl/conversations/wat-voor-medicatie-voor-jouw-kind
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 22 February 2019 om 19:17
Aantal lezers 10
Aantal reacties 5