Rejection Sensitive Dysphoria

Laatste reactie 22/10/2020 07:21 door C
· Markeren als ongelezen
Wilfried Doet er niet toe 7 maanden geleden geplaatst
AD(H)D gaat vaak gepaard met Rejection Sensitive Dysphoria. (RSD) (https://www.additudemag.com/rejection-sensitive-dysphoria-and-adhd/) Ik kon er eigenlijk zo snel geen Nederlandse benaming voor vinden. Het komt erop neer dat kritiek of afwijzing dusdanig hard binnenkomt bij ons dat dit gevolgen heeft voor het gedrag. Sommige mensen worden bijvoorbeeld "people-pleasers" om negatieve sociale interactie te voorkomen. Terwijl andere het liefst iedere en alle sociale interactie uit de weg gaan om de kans op afwijzing of confrontatie zo klein mogelijk te houden.

Zelf herken ik hier heel veel van, en herken me vooral in het laatste voorbeeld. Ik worstel hier al heel mijn leven enorm mee. Dat ik binnenkort mijn 12,5 jarige huwelijksjubileum vier is eigenlijk een wonder. Ik zou heel graag iets aan mijn sociale onzekerheden willen doen. Maar wat? Herkennen jullie je hierin? En wat zijn de opties om hier mee om te gaan?
Linda Alexandra 7 maanden geleden geplaatst
@wilfried​, had er geen idee van dat er een benaming was voor dit gevoel maar ik herken het zeker. Ook bij mij komt het hard binnen, blijft het in mijn hoofd draaien, kan ik er heftig op reageren of ga ik het uit de weg door mijn mening niet te geven. Vervolgens ben ik weer boos op mezelf omdat ik het niet uitgesproken heb.

Heb je dit op je werk of ook in je persoonlijke relaties? Ik beiden...
Danielle Caron 1 maand geleden geplaatst
Ik herken hier ook heel veel in. In NL schijnt er nog erg weinig over bekend te zijn. Omdat dit mijn sociale, professionele en privé-leven erg belemmert heb ik er vragen over gesteld nav een ADDitude artikel aan Sandra Kooij, Head Expertise Center Adult van PsyQ,. Uit haar reactie, en die van haar medewerkers, blijkt dat ze hier niet afdoende van weten. Er werd mij voorgesteld om deel te nemen aan een gespreksgroep over emotionele dysregulatie. Ook was haars inziens de genoemde medicatie (een combi van Guanfacine en Clonidine) nog nauwelijks specifiek onderzocht voor het betreffende probleem en werd aangegegeven dat PsyQ er geen ervaring mee heeft. Psychotherapie is volgens ADDitude bewezen niet werkzaam voor RSD. Ik heb zojuist een podcast beluisterd, Tracy Otsuka's ADHD for Smart Ass Women, ep. 19 - ook heel informatief voor mannen trouwens - waarin RSD wordt besproken en me voorgenomen RSD in NL onder de aandacht te gaan brengen via Social Media. Als ik dit eenmaal op de rit heb, zal ik dit  hier in dit forum ook kenbaar maken. Het kan toch niet zo zijn dat een van de meest lastige kenmerken die tot ADhD behoren en zóveel mensen in zo'n ernstige mate hindert, niet behandeld wordt omdat de DSM-V 'm niet vermeld?!! Ik hoop dit, liefst met hulp van andere lotgenoten, onder de aandacht van de ADhD behandelaars te kunnen brengen, zo breed mogelijk. Hierbij de link naar de podcast, scroll helemaal terug naar episode 19 om 'm te beluisteren: https://www.tracyotsuka.com/podcast%2F4. 
reactie op @daniellecaron:
Frouckje van der Wal Als ik je hierbij kan helpen... Let me know. Ben goed in schrijven en promoten en wil hier ook wel meer over weten.
2 weken geleden

Beantwoorden

Frenky BE 1 week geleden geplaatst
Hoe kun je “Rejection Sensitive Dysphoria” herkennen bij iemand met ADHD?

Ik herken mij namelijk in het verhaal van Wilfried.
C Van Schijndel 1 week geleden geplaatst
En dát is precies wat voor mij vorig jaar de druppel was om toch aan de methylfenidaat te gaan. Al van kleins af aan heb ik daar ‘last’ van. Nu een vrouw van 52 jaar oud en (pas) 6 jaar geleden dat er bij mij ADHD is vastgesteld. Hè, hè, eindelijk kreeg ‘het’ voor mij een naam.
Voor mij toen nog even geen medicijnen, omdat ik vond dat ik het al die tijd al zonder kon. Maar vorig jaar was er wéér iets dergelijks wat superveel lijkt op het artikel waar Wilfried het over heeft, en zijn verdere uitleg. In overleg met de huisarts en een psychiater heb ik besloten dat methylfenidaat voor mij wellicht toch goed zou zijn. Ik slik het nu een jaar en ik kan zeggen dat het voor mij zeer zeker de ‘scherpe randjes’ wegneemt. Als ik wat voor iemand kan betekenen in verdere onderzoeken, dan ben ik daartoe graag bereid. 🤗
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 09 March 2020 om 11:05
Aantal lezers 48
Aantal reacties 6