Rejection Sensitive Dysphoria

Laatste reactie 16/01/2021 21:29 door Vera
· Markeren als ongelezen
Wilfried Doet er niet toe 1 jaar geleden geplaatst
AD(H)D gaat vaak gepaard met Rejection Sensitive Dysphoria, afgekort RSD. Onderstaand de bron waar het van afkomstig is. Ik kon er eigenlijk zo snel geen Nederlandse benaming voor vinden. Het komt erop neer dat kritiek of afwijzing dusdanig hard binnenkomt bij ons dat dit gevolgen heeft voor het gedrag. Sommige mensen worden bijvoorbeeld "people-pleasers" om negatieve sociale interactie te voorkomen. Terwijl andere het liefst iedere en alle sociale interactie uit de weg gaan om de kans op afwijzing of confrontatie zo klein mogelijk te houden.

bron: https://www.additudemag.com/rejection-sensitive-dysphoria-and-adhd/

Zelf herken ik hier heel veel van, en herken me vooral in het laatste voorbeeld. Ik worstel hier al heel mijn leven enorm mee.

Dat ik binnenkort mijn 12,5 jarige huwelijksjubileum vier is eigenlijk een wonder.

Ik zou heel graag iets aan mijn sociale onzekerheden willen doen. Maar wat? Herkennen jullie je hierin?

En wat zijn de opties om hier mee om te gaan?
Linda Alexandra 1 jaar geleden geplaatst
@wilfried​, had er geen idee van dat er een benaming was voor dit gevoel maar ik herken het zeker. Ook bij mij komt het hard binnen, blijft het in mijn hoofd draaien, kan ik er heftig op reageren of ga ik het uit de weg door mijn mening niet te geven. Vervolgens ben ik weer boos op mezelf omdat ik het niet uitgesproken heb.

Heb je dit op je werk of ook in je persoonlijke relaties? Ik beiden...
Danielle Caron 8 maanden geleden geplaatst
Ik herken hier ook heel veel in. In NL schijnt er nog erg weinig over bekend te zijn. Omdat dit mijn sociale, professionele en privé-leven erg belemmert heb ik er vragen over gesteld nav een ADDitude artikel aan Sandra Kooij, Head Expertise Center Adult van PsyQ,. Uit haar reactie, en die van haar medewerkers, blijkt dat ze hier niet afdoende van weten. Er werd mij voorgesteld om deel te nemen aan een gespreksgroep over emotionele dysregulatie. Ook was haars inziens de genoemde medicatie (een combi van Guanfacine en Clonidine) nog nauwelijks specifiek onderzocht voor het betreffende probleem en werd aangegegeven dat PsyQ er geen ervaring mee heeft. Psychotherapie is volgens ADDitude bewezen niet werkzaam voor RSD. Ik heb zojuist een podcast beluisterd, Tracy Otsuka's ADHD for Smart Ass Women, ep. 19 - ook heel informatief voor mannen trouwens - waarin RSD wordt besproken en me voorgenomen RSD in NL onder de aandacht te gaan brengen via Social Media. Als ik dit eenmaal op de rit heb, zal ik dit  hier in dit forum ook kenbaar maken. Het kan toch niet zo zijn dat een van de meest lastige kenmerken die tot ADhD behoren en zóveel mensen in zo'n ernstige mate hindert, niet behandeld wordt omdat de DSM-V 'm niet vermeld?!! Ik hoop dit, liefst met hulp van andere lotgenoten, onder de aandacht van de ADhD behandelaars te kunnen brengen, zo breed mogelijk. Hierbij de link naar de podcast, scroll helemaal terug naar episode 19 om 'm te beluisteren: https://www.tracyotsuka.com/podcast%2F4. 
reactie op @daniellecaron:
Frouckje van der Wal Als ik je hierbij kan helpen... Let me know. Ben goed in schrijven en promoten en wil hier ook wel meer over weten.
6 maanden geleden

Beantwoorden

Frenky BE 6 maanden geleden geplaatst
Hoe kun je “Rejection Sensitive Dysphoria” herkennen bij iemand met ADHD?

Ik herken mij namelijk in het verhaal van Wilfried.
C Van Schijndel 6 maanden geleden geplaatst
En dát is precies wat voor mij vorig jaar de druppel was om toch aan de methylfenidaat te gaan. Al van kleins af aan heb ik daar ‘last’ van. Nu een vrouw van 52 jaar oud en (pas) 6 jaar geleden dat er bij mij ADHD is vastgesteld. Hè, hè, eindelijk kreeg ‘het’ voor mij een naam.
Voor mij toen nog even geen medicijnen, omdat ik vond dat ik het al die tijd al zonder kon. Maar vorig jaar was er wéér iets dergelijks wat superveel lijkt op het artikel waar Wilfried het over heeft, en zijn verdere uitleg. In overleg met de huisarts en een psychiater heb ik besloten dat methylfenidaat voor mij wellicht toch goed zou zijn. Ik slik het nu een jaar en ik kan zeggen dat het voor mij zeer zeker de ‘scherpe randjes’ wegneemt. Als ik wat voor iemand kan betekenen in verdere onderzoeken, dan ben ik daartoe graag bereid. 🤗
Kylie M 6 maanden geleden geplaatst
Dit is zo herkenbaar. Hier ga ik meer over lezen. Bedankt. 
Je denkt altijd dat zoiets in je hoofd zit. Het is fijn om dan te lezen dat meer mensen het ervaren. Zelf heb ik in prive relaties het people pleasen ontwikkeld helaas...
Op het werk heb ik er ook wel last van maar in mindere mate. 
Phyllis - 6 maanden geleden geplaatst
Hoi! Misschien hebben jullie iets aan deze video?:)


reactie op @phyllis:
Coen Olde Bijvank waardevolle video en had eerder nog nooit gehoord van rejection sensitive dysphoria wist helemaal niet dat het bestond.


6 maanden geleden

Beantwoorden

mathieu wouters 6 maanden geleden geplaatst
@wilfried
ik herken me er heel erg in.  Zowel in het pleasen als in het uit de weg gaan van sociale interacties.  Maar moeten we weer persé spreken in termen van een stoornis?  Ik denk dat het een logisch gevolg is van het feit dat we ons anders voelen, niet aanvaard...  Dan ga je automatisch pleasen in de hoop toch erkenning te krijgen, of juist interactie uit de weg gaan om je al broze zelfbeeld niet verder te laten afbrokkelen?  Dus het is een logisch gevolg, geen bijkomende stoornis.  Waar ik vooral last van heb is de hunker naar erkenning.  Ik merk dat ik vaak dingen doe om bevestiging te krijgen.  En dan kan ik daar echt onrustig op zitten wachten, en er niet goed van zijn als die er uiteindelijk niet komt.  
Volgens mij echt het gevolg van het gevoel een alien te zijn, en er nood aan te hebben dat mensen laten blijken dat je er echt wel mag zijn, dat je iets bijbrengt...

Ondertussen heb ik de wil om er bij te horen wel opgegeven.  En vind ik het net positief dat ik niet ben zoals de gemiddelde mens (wat dat dan ook mag zijn). 

Tips heb ik niet echt.  Ik denk dat het weinig nut heeft er tegen te vechten.  Het is een proces waar je door moet om uiteindelijk tot aanvaarding te komen.  Bepaalde eigenschappen of mechanismen zullen blijven, anderen verdwijnen of op zijn minst verminderen.  Voornaamste is om er zelf niet te veel gewicht aan te geven.  
Annemarie VR 6 maanden geleden geplaatst
Herkenbaar! Zoals velen heb ik ook lang geworsteld met onzekerheid en het wachten op herkenning. Na heel veel jaren van vallen en opstaan kan ik zeggen dat ik me nu gelukkiger en vrijer voel dan ooit. Een stoornis vind ik dan ook ver gezocht en zelfs afbreuk doen aan ons mooie mensen. Ons brein zit gewoon anders in elkaar.  Waarom moet dat een stoornis heten?! Heb je ooit twee dezelfde mensen gezien? We zijn toch allemaal anders?! Dat maakt ons juist hele interessante mensen! We beleven het leven intenser dus ook afwijzing. Ik denk dat het punt ook niet zozeer is dat anderen ons niet accepteren maar dat wij ons zelf vaak niet accepteren in ons anders zijn. We maken onszelf daarmee klein. Zo klein dat anderen ons niet eens kunnen zien. Daarmee stellen we onszelf ook heel afhankelijk op. Alsof anderen je eerst moeten bevestigen en je dan pas gelukkig kunt zijn. Logisch dat anderen je dan niet zien staan en ons totaal niet aantrekkelijk vinden. Vind jij iemand die zichzelf verstopt of je continue pleast aantrekkelijk? Ik heb afgelopen jaren geleerd dat ik anderen niet kan veranderen. Ik alleen regie kan nemen over mijn eigen leven en alleen mezelf kan veranderen. Als ik mezelf accepteer en meer ruimte inneem zullen anderen mij ook zien staan en waarderen. En weet je die angst om afgewezen te worden die komt eigenlijk helemaal niet. Mensen waarderen juist je anders zijn en zullen je inspirerend vinden. Je zult zien als je dit gaat doen er een wereld voor je opengaat. Je niet langer slachtoffer hoeft te zijn maar je zelf regie kunt hebben over je eigen geluk, leven of je je laat waarderen ofniet, wie je van je laat houden en wie niet. In het begin is het moeilijk en eng maar uit eindelijk kom je er zoveel sterker uit!!!
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 09 March 2020 om 11:05
Aantal lezers 87
Aantal reacties 11