RED dieet ervaringen - ons traject

Laatste reactie 03/08/2022 13:09 door Mirjam
· Markeren als ongelezen
Charlotte Koomen 5 jaar geleden geplaatst
Mijn naam is Charlotte, of Lot zoals iedereen mij noemt. Ik woon samen met Marijn en onze zoon R van bijna 7 en dochter A van bijna 3. Niet zo lang geleden is de diagnose ADHD gesteld bij onze zoon. Hoewel ADHD voorkomt in mijn familie; mijn jongste broer heeft het en mijn vader heeft het waarschijnlijk ook is het natuurlijk niet zo gek dat ik het heb doorgegeven. Helaas heb ik slechte ervaringen met ADHD en sloeg de diagnose bij mij in als een bom. Bij mijn vriend ook natuurlijk. Maar ik heb er echt wel een tijdje door in de put gezeten. En het ook ronduit ontkent. We hebben samen al vrij snel besloten dat wij medicatie zo veel mogelijk willen vermijden tenzij blijkt dat R geen baat heeft bij andere behandelmethoden. Dit klinkt alsof wij hem als proefdier gebruiken misschien, maar wij gebruiken hem niet als proefkonijn, we willen het beste voor hem en voor ons betekent dat geen ritalin of andere medicatie. Dit wil niet zeggen dat wij die optie helemaal hebben afgezworen... als blijkt dat hij toch echt geen baat heeft bij andere behandelmethoden dan zullen we genoodzaakt zijn medicatie te starten. Wij hopen alleen dat dit niet nodig zal zijn.

Wij zijn begonnen met het PVG onderzoek van het Pelsser RED centrum. De wachtlijst op dit moment (juni 2017 ) is ongeveer 5 maanden. Tijdens de zomervakantie ligt het sowieso stil, want wie wil er nou in de zomervakantie starten met een strikt dieet..

Afijn, wij hebben ons eind april aangemeld en afgelopen vrijdag, 2 juni, hadden wij onze eerste afspraak. Na aanmelding volgt een telefoongesprek om de eerste afspraak te plannen. Pelsser RED centrum is gevestigd in Eindhoven, gewoon in een woonhuis, dat is 1,5 uur rijden voor ons zonder file, we hebben er ongeveer 2 uur over gedaan vanwege vertragingen. Van te voren hebben wij per post een formulier ontvangen met vragen over de ontwikkeling van R, dit lijkt op de vragen die je krijgt van de onderzoekers van de jeugdinstelling waar de diagnose is gesteld. Deze ingevulde lijst moet je voor het eerste gesprek invullen en terugsturen. Tijdens het gesprek wordt dit formulier besproken en gaat ze dieper er op in. En je beantwoordt nog een hele hoop andere vragen. Deze lijken op de vragen die je moet beantwoorden bij het onderzoek dat je bij de jeugdinstelling hebt gedaan (in ons geval: Kenter Jeugdhulp). Ze wil ook duidelijk weten of het wel zin heeft om het dieet te starten, met andere woorden: is het gedrag begonnen op jonge leeftijd op pas veel later. Want als het op oudere leeftijd is begonnen dan is het duildelijk niet de voeding maar iets anders. Het is dus echt niet zo dat ze je geld aanneemt (want het is veel geld en wordt niet vergoed) en dat ze alles start terwijl er helemaal geen echt goede reden is. Ze vraagt echt door. Wij hadden een zeer goed gevoel. Het eerste gesprek duurt ongeveer 45 minuten en er hoeft 1 ouder bij aanwezig te zijn (beide ouders heeft de voorkeur natuurlijk), bij de 2 andere gesprekken dienen allebei de ouders aanwezig te zijn.

Aan het eind van het gesprek krijg je huiswerk mee, een week lang noteren wat je kind eet en drinkt, welke medicatie hij krijgt, wat zijn activiteiten zijn en welk gedrag en of lichamelijke klachten hij daarbij laat zien. En je krijgt een vragenlijst met 33 vragen. Deze moet je ook weer per post insturen voor de 2de afspraak. De 2de afspraak is ongeveer 3 weken na de 1ste afspraak. Tijdens de 2de afspraak krijg je uitleg over het dieet en een receptenboekje en dieetlijst.
reactie op @charlottekoomen:
Coen Olde Bijvank Hoi @charlottekoomen echt super gaaf dat je de ontwikkelingen van het RED dieet bij gaat houden op onze community.. ik weet zeker hier meer ouders geïnteresseerd in zijn.

Zelf ben ik heel benieuwd naar de voedingsmiddelen.. ik zal hieronder een lijstje maken wat je het beste niet kunt eten als je ADHD hebt..

Welke voedingsmiddelen vermijden bij adhd?


Uit ervaring en omdat ik er veel over gelezen weet ik dat het verstandig is om geen Caseïne (vet van dieren) in te nemen en dus ook bepaalde zuivelproducten niet.

Geen gluten wat bijvoorbeeld in graanproducten zit.. er bestaat wel glutenvrij brood :)

Zoveel mogelijk toegevoegd e-nummers vermijden. Vooral de E621, want deze is het schadelijkste. Enummers vind je vooral in bewerkt voedsel en in smaakversterkers zoals bij frisdrank.

Logisch maar moeilijk: Eet zo min mogelijk snoep, koekjes, energie drankjes.. neem in plaats daarvan een stuk rauwe chocolade dat uit minimaal 70 procent pure cacao bestaat.

5 jaar geleden

Beantwoorden

Alex Tuitert

Ben er van overtuigd dat voedsel aanpassingen kunnen helpen bij ADHD.

Suiker of groente, we moeten het niet moeilijker maken.


4 jaar geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Beste antwoord — gekozen door Coen Olde Bijvank
Coen Olde Bijvank 4 jaar geleden geplaatst
PVG onderzoek vervolg op het RED-dieet ons traject deel 2 van @charlottekoomen


Lees nu het nieuwe RED dieet topic deel 2: http://forum.adhdblog.nl/conversations/pvg-onderzoek-vervolg-op-het-red-dieet-ons-traject
reactie op @coenoldebijvank:
Jolanda Snapchat consistent gezonde voeding zal zeker bijdragen aan de symptomen van ADHD. Ik heb wel vertrouwen in het RED-dieet.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Charlotte Koomen 5 jaar geleden geplaatst
Vervolg:
Het tweede gesprek duurt ongeveer een uur.
Wij weten dus helemaal nog niet wat de voedingsmiddelen zullen zijn die wij R mogen geven. Maar we hebben wel al besloten dat wij uiteraard mee zullen doen. De datum van het starten van het dieet zal ongeveer 1 maand zijn na de zomervakantie omdat de onderzoekster graag 2 keer een contactmoment wil met de leraar (als school daar toestemming voor geeft natuurlijk) en direct na de zomervakantie heeft dat niet echt nut omdat R dan een nieuwe leraar heeft die hem nog niet kent.

Ik ben vast dingen vergeten....Maar als je vragen hebt dan probeer ik ze graag te beantwoorden. Verder kan je ook veel info vind op de website van pelsser red centrum. Als je dat intikt in google kom je uit bij de juiste site.
reactie op @charlottekoomen:
Coen Olde Bijvank Top hoor @charlottekoomen voor het bijhouden en delen jouw ervaringen met het red dieet. Ik heb ook nog een interessante video gevonden over het RED-dieet met de volgende titel: Geen ADHD meer door het RED-dieet: kinderen en ouders delen ervaringen.

Geen ADHD vind ik persoonlijk wat zweverige klinken.. althans dat vind ik. Hoe kijk jij en anderen hier tegen aan?


5 jaar geleden

Beantwoorden

Trix van Brabant Coen,
Jouw reactie dat je het zweverig vindt klinken ''een leven zonder ADHD'' kan ik wellicht iets concreter voor je maken. Het is namelijk zo dat als het voeding is dat zorgt voor de ADHD dat je middels het Pelsser Red centrum (het dieet) kunt opsporen welke voedingsmiddelen dit zijn. Een lang traject maar met een hoger doel. Als je deze voedingsmiddelen uit je eetpatroon laat...dan heb je inderdaad geen ADHD meer.
Wij genieten hier elke dag van en is voor het hele gezin een verlichting!
Hoop dat ik hiermee je zweverige blik iets helderder heb gemaakt.
Groet en fijne dag,
Trix

5 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank Je maakt het zeker eens stuk duidelijker en minder zweverig voor mij.. maar als je er toch veel over leest en ik helemaal ik die dit platform beheer.. is ADHD erfelijk..

Meer in de zin van je hebt ADHD of niet.

Maar zeker ben ik blij dat het bij veel mensen aanslaat door zijn of haar voedingspatroon aan te passen.

4 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Charlotte Koomen 5 jaar geleden geplaatst
De huiswerk week zit er bijna op, alleen morgen (vrijdag 9 juni) nog observeren en alles noteren. Het is eigenlijk best raar om constant op te schrijven wat je kind doet en hoe hij zich gedraagd. Je gaat echt op kleine dingen letten.
Ondertussen hebben we school geinformeerd dat wij dit aan het doen zijn en zij hebben hun volledige medewerking toegezegd. Ook heb ik de NSO al deels op de hoogte gebracht. Ook zij zullen meewerken. Dus dat is al heel fijn.
Inmiddels hebben wij ook onze eerste psycho-educatie bijeenkomst gehad vanuit Kenter Jeugdhulp, 1,5 uur informatie. Deels wist ik al maar de voorbeelden die je krijgt en de situaties die je hoort van andere ouders zijn herkenbaar. Dat is toch een fijn idee op de een of andere manier. Gelukkig is de groep klein, 6 personen en de psycholoog. De eerste bijeenkomst ging vooral over ADHD zelf en waar het vandaan komt en wat ze er over weten. De bijeenkomst van volgende week gaat over behandelingen. Wij hebben al aangegeven dat wij het RED dieet willen gaan doen en iedereen vond dat zeer interessant.

Terug naar RED, na het weekend dus alles opsturen naar het Pelsser instituut. Toch ben ik op de een of andere manier bang dat ze mij gaat bellen en zegt: nee, dat dieet is zonde van je tijd en geld, als ik het dagboek zo zie dan reageert hij niet op voeding.
Maar dat heeft vast iedereen.....
S Tielman 5 jaar geleden geplaatst
Beste Charlotte,
Wij hebben dat ook gedaan, toen ons kind 4 jaar was zijn we gestart. Het heeft ons veel gebracht. Het is goed om daarin steunpunten te hebben, van mensen die begrijpen waar je mee bezig bent. Het is namelijk geen gemakkelijke weg en het vergt veel doorzettingsvermogen en geduld.
mocht je dat prettig vinden, dan kan je me zeker mailen!
hartelijke groeten!
S Tielman 5 jaar geleden geplaatst
Nog een aanvulling, onze dochter is nu 9 jaar, dus we hebben er al 5 jaar opzitten aan voedingservaring.
Op internet is veel te vinden over het al dan niet weglaten van voedingsmiddelen en E nummers.
Toch is dit niet waar dit dieet om gaat. Het zijn vaak de gewoonste voedingsmiddelen die de boosdoeners kunnen zijn.
dat ze vragen stellen over het gedrag en hoe lang het al bestaat is natuurlijk belangrijk omdat ADHD beeld erg dicht bij beeld van bijvoorbeeld hechtingsproblemen ligt, en daarbij werkt een dieet natuurlijk niet.
Als je de observatielijsten hebt ingevuld, dan ga je meestal erna eerst een periode in van het basisdieet, en dan zal je op een gegeven moment merken, dat je kind er wel of niet op reageert. Dan wordt dan na een paar weken al duidelijk.

Wij zijn al snel overgegaan op het inlezen van de materie op internet, en daarna onze eigen weg gegaan.

groetjes, Sonja
Charlotte Koomen 5 jaar geleden geplaatst
Beste Sonja,

Bedankt voor jouw reactie! Wat fijn om te horen dat er meer mensen zijn die het al eerder hebben gedaan en waarbij het dus werkte. Waarom zijn jullie over gegaan op jullie eigen weg? Maar misschien is dat meer iets om over te mailen. Wij starten in oktober pas dus nu alvast zoveel mogelijk recepten uitproberen. Bakken met rijstmeel is best lastig......Mocht je recepten hebben die echt werken, dan hou ik mij aanbevolen.

Groeten Charlotte
Charlotte Koomen 5 jaar geleden geplaatst
We hebben inmiddels het tweede gesprek gehad. HIerbij hebben we uitleg gekregen over hoe het dieet werkt en waar je op moet letten en aan welke ' regels' je je moet houden. Je moet goed op etiketten letten en die ook blijven controleren. Per kind wordt er een dieet opgesteld. Het belangrijkste is dat je alles zelf maakt en niet meer in de supermarkt koopt. R mag nog wel brood, maar geen brood van de supermarkt of bakker. Hij mag lamsvlees of biologisch kalkoen (niet biologisch kalkoen wordt namelijk opgespoten met varkens eiwit). Qua groente is het ook beperkt maar zeker te doen. Bietjes, verschillende soorten kool, spruitjes, sla, wortel, prei en bloemkool. Hier kan je best veel mee varieren. Maar niet iedere dag het zelfde! Je krijgt een vrij uitgekauwd schema met daarop wat je op welke dag mag eten. Wil je iets niet dan laat je het weg maar je mag niet tussen de dagen uitwisselen. Fruit is ook beperkt. Wat onbeperkt mag is rijst en alles wat daarvan is gemaakt en vlees (alleen dus lam en biologische kalkoen). Tussendoortjes zijn ook opgegeven en mijn inziens best te doen. R is gelukkig geen zoete kauw. Zoute rijstkoekjes mogen bijvoorbeeld onbeperkt en 2 bladerdeegstengels (zelfgemaakt) mogen ook, als je ze niet te groot maakt en niet te veel brood eet. Qua drinken is het vrij voor de hand liggend. Geen suikers, dus geen limonade. Veel water en af en toe peren diksap.

Wij starten 25 september met de wenweek en dan op 2 oktober starten we met het dieet.
Dit wordt heel spannend ivm oppas en de NSO. Tijdens de wenweek en de gehele dieetperiode moet je een dagboek bijhouden. Die wordt op de zelfde manier ingevuld als tijdens de huiswerkperiode die je krijgt na het eerste gesprek.
Als blijkt dat er na ongeveer 1,5 week niks veranderd dan wordt het dieet verder aangepast en mogen er nog minder voedingmiddelen worden gegeten. Is er in week 3 of 4 nog niks veranderd dan worden er nog meer voedingsmiddelen af gehaald.

We hebben nog even en dat geeft mij tijd om recepten uit te proberen (je krijgt een receptenboekje mee) en die eventueel aan te passen of zelf recepten te bedenken.

Ik hou jullie op de hoogte!
Mike Vlemmix 5 jaar geleden geplaatst
Bedankt dat je ons op de hoogte houd over wat het red dieet inhoud. Ik ben er ook voor naar het kijken of het iets voor mijn zoontje is. Wij merkte dat het weglaten van cornflakes er heel fijn voor zorgde voor minder agressie bij mijn zoontje. Geweldig! Ik ben erg benieuwd wat het red dieet voor moois voor jullie gaat brengen. Heel veel succes...
Nicole Hoogenboom 5 jaar geleden geplaatst
Hallo Lot :)

Wat fijn dat je ons zo op de hoogte blijft houden van het RED dieet.
Hoop dat het snel aanslaat zodat er niet nog veel meer voedingsmiddelen worden geschrapt.
Maar mens wat stoer en goed zo positief jij het beschrijft, elke andere ouder zou een halve beroerte krijgen bij zo veel werk en zoveel uitsluitingen maar jij schrijft doodleuk: ach er mag nog best veel. Top reactie. Kijk uit naar je volgende up-date.

Met warme groet,
Nicole
Trix van Brabant 5 jaar geleden geplaatst
Beste ouders,

Wij volgen al ruim een half jaar het dieet voor onze zoon. Na 2 weken was hij van alle medicatie verlost en ging hij lief slapen.

Ik herken alles wat wordt beschreven maar het is alle moeite dubbel en dwars waard. Je mag me altijd mailen voor ervaringen. Inmiddels ben ik koningin rijstepannenkoeken bakken ?.

Wij weten inmiddels dat onze zoon reageert op rundvlees en suiker. De laatste moeten we nog een keer testen om zeker te weten dat het suiker was.

Heel veel succes en ja.....het werkt echt. Ons leven is volledig veranderd en ook op school gaat het veel beter. Rust om te lezen had hij nooit en nu....iedere dag rustig naast mij op de bank 20 minuten samen lezen.

Groetjes en fijne dag
reactie op @trix:
Petra Verver Fijn dat het werkt. Wat is het nu het moeilijkste van zo'n Red dieet volgen?

Krijgen de kinderen nog chips, cola, snoep etc.. of moet zij hier afstand van doen?

'koningin rijstewafel' haha :)

5 jaar geleden

Beantwoorden

Charlotte Koomen

Beste Petraverver,

Je moet inderdaad afstand doen van chips, cola en snoep. Alles waar suiker, koemelk en e-nummers inzitten moet je schrappen uit je voedingspatroon. Daarnaast zijn er nog specifieke voedingsmiddelen die je moet schrappen, aardappelen bijvoorbeeld, eieren en vis ook. Je moet dus een hele nieuwe routine gaan vinden en alles zelf maken met de voedingsmiddelen die wel mogen. Ik denk dat dit het lastigste is van het dieet. Je kind moet volledig anders eten en jij moet alles zelf klaarmaken.


4 jaar geleden

Beantwoorden

Willeke van Meerten Beste trix, zijn jullie direct gestopt met medicatie of is dat geleidelijk gegaan? Toen wij begonnen had onze zoon nog geen medicijnen. Nu zijn we een aantal jaren verder en door verschillende factoren was het dieet niet vol te houden en helaas heeft hij nu medicijnen sinds bijna een jaar. Ik vindt het zo jammer want het werkte zo goed en de medicijnen stukken minder. Als mijn zoon erachter staat wil ik toch weer terug naar het dieet maar hij moet er wel achter staan. Hij is oa overgevoelig voor varkensvlees, koemelk, appel, tomaat en pinda,s. Gelukkig kan hij wel tegen gluten maar helaas reageert hij toch verkeert op gewoon brood.gr willeke
4 jaar geleden

Beantwoorden


toon 2 overige reactie(s)
Mike Vlemmix 4 jaar geleden geplaatst

Beste Trix, Wat ontzettend fijn dat het dieet zoveel goeds brengt. En al na 2 weken, echt ongelofelijk. Super blij voor jullie. Ik ben heel erg benieuwd naar je verhalen. Zou je me wat meer kunnen vertellen hoe het bij jullie ging en wat hij wel en niet mocht eten. En wat de verschillen zijn die jullie merken, maar vooral wat voor verschil voelt en merkt hijzelf. Wat was de hoofd reden dat jullie dit dieet zijn gaan volgen? Heb je tips die ik nu al zou kunnen uitproberen zonder dat ik daar ben geweest? Ik hoop het heel graag allemaal te horen. En nogmaals echt heel fijn voor jullie zoon en ook zeker voor heel je gezin.. heel veel lieve groetjes kim

Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst

Het is alweer een tijd geleden dat ik hier was. Sorry! Ik heb heel wat reacties en berichten gemist. Mocht je vragen hebben dan mag je ook contact leggen via Facebook. Daar krijg ik een melding van en dan reageer ik sneller :-). In ieder geval hier een kleine update, wij zijn nog niet begonnen met het dieet natuurlijk maar ik ben wel al met de voorbereidingen begonnen. Trix, als je dit leest, ik wil graag jouw recept én de methode voor de perfecte rijstpannenkoeken. Ik heb al veel recepten geprobeerd uit het receptenboekje dat je meekrijgt en er ook al even zoveel recepten aan toegevoegd die ik online heb gevonden en aangepast naar de ingredienten die mijn zoon in oktober mag eten. Gister heb ik kipgrilworst gemaakt (dat moet in oktober van bio kalkoen). En de worst was echt super lekker gelukt. Ik heb speltbolletjes in de slowcooker gemaakt maar ook Mihoen met Chinese kool in witte saus, bietenketchup, wortel-pastasaus, gehaktbrood, en al 6 liter lamsbouillon. De bouillon ligt lekker in de in de vriezer in porties van 500 en 100 ml en ijsblokjes. Daar kan zometeen saus en soep en jus van worden gemaakt. Rijstmeel dan, wat een onhandig product is dat zeg, het rijstbrood uit het receptenboekje gemaakt....heel vies. De rijstsoepstengels uit het receptenboekje zijn ook vies, net zoals de rijstkoekjes.... maar rijstplatbrood (van een Indiaas recept) zijn wel lekker! Daarnaast liggen er al 6 speltbroden die ik bij vanmenno.nl heb besteld in de vriezer. Mijn zoon mag sowieso de eerste 1,5 week gewoon tarwe eten, daarna verwacht ik dat alle tarwe eruit gaat. Vandaar dat ik vooral recepten maak met rijstmeel of -bloem erin. Wat ook best lekker is, is mihoenchips = gefrituurde mihoen. Of lamskroketten. Daar hebben we er ook al een aantal van in de vriezer. Op donderdag hebben we namelijk altijd patat-dag en die wordt in oktober vervangen voor kroketten, bitterballen, nasiballen en loempia dag. Welliswaar zonder sausjes maar zonder saus is het ook erg lekker! Vorige week heb ik mijzelf verwend met een snijmachine van Bosch. Dan kan ik het zelfgemaakte broodbeleg in mooie dunne plakjes snijden. En iedere week probeer ik een fles olijfolie, pasta of ander toegestaan en lang houdbaar product alvast in te slaan. Ik ben ook alle prijzen voor lams en kalkoenvlees aan het vergelijken tussen de verschillende webshops en bio slagers. Maar heel veel verschil zit er niet tussen. In ieder geval niet bij kalkoen, omdat dat bio moet zijn. Het lamsvlees heb ik online wel goedkoper kunnen vinden dan bij de bio slager, maar het is dan niet bio en het wordt bevroren geleverd...dat is vrij onhandig omdat we met 1 persoonsporties willen werken en dus niet gelijk 500 gram willen ontdooien. Maar daar zijn altijd oplossingen voor te verzinnen natuurlijk. De nodige discussies met familie hebben we ook al gevoerd. De "wat doe je zo'n kind aan", "onze bakker gebruikt meel van de molen, dat kan je toch wel kopen", "krijgt hij wel genoeg vitamines binnen" .... 25 september begint de wenweek, suiker afbouwen, melk afbouwen en frisdrank afbouwen. September lijkt ver weg maar de weken gaan sneller dan je denkt. Ik ga in ieder geval nog door met zoveel mogelijk dingen voorbereiden. Dan kan ik me meer focussen op het dagboek bijhouden en het observeren dan met het bereiden van voedsel. Aankomend weekend maar weer langs bij de slager voor een voorraadje vlees. Kort om: het houdt je bezig!

Roos Bakker 4 jaar geleden geplaatst

Ik vind het heel interessant om te lezen en ik blijf dit draadje volgen om te lezen over je ervaringen! Ik kan me alleen nauwelijks voorstellen dat ik dit zou toepassen bij mn zoon. Hij is een enorm lastige eter, en daarnaast ook nog eens aan de magere kant. Bijna alles wat je opsomt lust hij al niet.... het lijkt me gewoon niet haalbaar! Daarnaast heb ik hem zeker tot zn tweede jaar en ook nog grotendeels tot zn vierde jaar onwijs verantwoord opgevoed, geen limonade, verantwoorde tussendoortjes, geen pakjes en zakjes etc. maar toen was hij ook al onwijs druk ;-) Ben erg benieuwd hoe je het in de praktijk gaat ervaren!

reactie op @roosbakker2:
Coen Olde Bijvank

Laat staan of ik alles lust. Denk dat ik meer moeite heb met het houden aan het 'strenge' strakke schema van het RED-dieet.


4 jaar geleden

Beantwoorden

Yvonne Jansen 4 jaar geleden geplaatst

Succes met het dieet, ben heel benieuwd. Zelf hebben wij ook het red dieet overwogen maar wij hebben gekozen voor het tracé dieet (traject) via karakter. Is nog een onderzoek. Wij zijn in januari gestart en hebben veel profijt.

reactie op @yvonnejansen:
Charlotte Koomen

Hoi Yvonne, Wat is het verschil tussen trace en RED? Ben heel benieuwd hoe tracé werkt, kan je er iets over vertellen?


4 jaar geleden

Beantwoorden

Irene Lampe 4 jaar geleden geplaatst

Heel knap dat je er zo voor gaat, Charlotte. Onze zoon volgt al een dieet, glutenvrij en een dieet erbij wordt echt een uitdaging. In het begin hebben wij het gereguleerd met sporten. Dit heeft zeker 2 jaar gewerkt. Ik las dat ze zelf bakte, als je ook zelf brood gaat bakken, denk dat aan bakkerszout. Hieraan is jodium in de juiste hoeveelheid toegevoegd. Het gewone zout met jodium is te weinig om je eigen jodium voorraad op peil te houden. Dit is ons door een diëtist vertelt. Veel succes en ik volg je verhaal. 

Trix van Brabant 4 jaar geleden geplaatst

Goedemiddag ouders,

Het heeft even geduurd maar daar ben ik (Trix) weer. Wij hebben gekozen voor het RED dieet omdat Lidy Pelsser de founding father is achter de hele studie van destijds. Zij heeft ook de publicatie in the Lancet gehad.

Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan zoveel mogelijk voor zekerheid en deskundigheid te gaan. Denk dat we in Nederland niemand zullen treffen die zo bevlogen is als zij.

De Trace studie die hierboven wordt genoemd wordt geleid door onderzoekers die destijds ook bij de 1ste studie met Lidy Pelsser waren betrokken. Wel is het zo dat je bij Trace niet kunt kiezen in welke groep je wordt ingedeeld. Dit doet de computer...Dit betekent dus dat je ook in een groep kunt worden ingedeeld waarbij je kind een dieet moet volgen waarbij nog niet bekend is of het gaat werken. Persoonlijk zou ik dit risico nooit willen lopen. Het is namelijk een hele opgave en stel je voor dat je dan ook nog wordt ingedeeld in een dieet groep waarvan over 2 jaar wordt geconcludeerd dat het niet werkt....

Wij kozen dus voor 100% zekerheid dat onze zoon het juiste, wetenschappelijk bewezen, dieet zou volgen. We zijn nu ruim een half jaar verder en nog altijd gelukkig met de keuze die we hebben gemaakt. We zijn nu in het vervolg PVG dieet beland. Dat wil zeggen dat er steeds meer voedingsmiddelen aan het basisdieet worden toegevoegd. En dan...is het telkens afwachten of hij reageert. We weten inmiddels dat eieren, rundvlees, witte bonen en galia meloen bij onze zoon niet werken. Binnen no time...is de ADHD dan weer terug. Als dit gebeurt met een voedingsmiddel dan stoppen we met deze introductie en moeten we wachten tot hij weer 5 dagen helemaal ADHD vrij is. Dit zijn meestal pittige dagen maar gelukkig weet je dat hij altijd weer rustig wordt. Bij ons gaat dit meestal vrij snel. Na gemiddeld 3 dagen is het voedingsmiddel waar hij op reageert volledig uit zijn systeem.

Je went als ouder heel snel aan een kind zonder ADHD. De terugvallen zijn dan ook pittig omdat je simpelweg niet meer geconfronteerd wil worden met het gedrag behorende bij deze wat mij betreft ''handicap''. Onze zomervakantie was top, heerlijk relaxed met een lief kind dat nergens last van had. Ook de situatie op school is 180 graden anders. Onze zoon had bijvoorbeeld heel veel moeite met lezen doordat hij ook simpelweg geen rust en concentratie had. Inmiddels is ook dit traject gestart en gaat super goed. Je ziet je kind dus echt sprongen maken.

Eigenlijk zien we nu pas hoe de ADHD hem volledig in de tang hield en zijn ontwikkeling belemmerde. Gelukkig zien we nu ook dat hij dit dubbel en dwars inhaalt.

Ik kan dus nog steeds alle ouders het RED dieet van harte aanbevelen. 

Als er nog vragen zijn...laat het me weten!

Groet en fijne zaterdag, Trix

Nicole Hoogenboom 4 jaar geleden geplaatst

Wat fijn Trix dat bij jullie het dieet zo ontzettend goede resultaten heeft. ook bedankt voor jouw aanvulling over het dieet en hoe het in elkaar zit. Met warme groet, Nicole

Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst

Wat fijn Trix dat het zo goed werkt. Dat geeft mij heel veel kracht. Hoe zit het met inspraak over wat je als eerste mag introduceren? Of is er een bepaalde volgorde waarom het herintroduceren gebeurd?

Trix van Brabant 4 jaar geleden geplaatst

Charlotte,

Als je voor het vervolg (PVG) dieet gaat heeft het kind inderdaad inspraak in wat toe te voegen. Kind moet uiteraard ook gemotiveerd blijven. Maar goed, onze zoon is 8 dus tja dit zal bij een kind van bijvoorbeeld 4 anders zijn. Meestal verzinnen wij de introducties maar houden zeker rekening met zijn wensen.

Als je nog vragen hebt laat het gerust horen.

Groetjes, Trix

Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst

Het moment van de waarheid is bijna aangebroken, morgen (25 september) begint de wenweek. In die week gaan we het suikerverbruik afbouwen, het melkgebruik afbouwen en het frisdrankgebruik. Op 2 oktober gaat RED van start. Op dit moment staat de kalkoun bouillon af te koelen waarna ik het in diepvriesbakjes ga verdelen om in te vriezen. Ik heb hiervoor een bout gebruikt van ongeveer 1 kg, want kalkoenbout komt in stukken van ongeveer een kilo.... dat had ik ff niet verwacht toen ik het bestelde bij mijn bio slager, hahah!!! De kalkoendijen die speciaal zijn besteld zijn ook veeeeeeeel groter uitgevallen dan ik had verwacht, eigenlijk verschrikkelijk dat iemand zo als ik die van koken houdt, gewoon niet weet of bedenkt dat een kalkoen vele malen groter is dan een kip. Ik heb er gewoonweg niet bij stil gestaan. Afijn, ik dacht dat ik genoeg had voor 2x maar het is wel genoeg voor 6 of 8 keer.... oeps. Morgen ook de kalkoenfilet omtoveren in broodbeleg en worst. Ook dat deel van het kalkoen viel een stuk groter uit dan verwacht. Online kan je het in stukken van 150 gram bestellen dus ik had dat qua grote ook in gedachte. De slager vertelde echter dat een kalkoenfilet ongeveer 1 kg weegt. Dus... Mijn messen zijn afgelopen week geslepen en voor mijn verjaardag heb ik een gevogelte schaar gekregen. Ook heb ik meetcups gekregen en ben ik qua keuken benodigdheden helemaal compleet. Qua ingredienten ben ik ook compleet. Nu hangt het nog af van mijn zoon en onze doorzettingsvermogen.

Ik hoop in de komende weken af en toe een update te kunnen plaatsen en wil dit (als het lukt) op een soort bloggende / gezellige / vrolijke manier doen. Toch zal er vast een punt komen dat het meer zeikblog wordt.

Nicole Hoogenboom 4 jaar geleden geplaatst

Hoi Lot Wat fijn dat je weer even een up-date deelt. En vandaag dus begonnen met het dieet na een hele lange voorbereiding. Gek he dat kalkoen groter is dan een kip ?. Zou ik trouwens zelf ook niet aan gedacht hebben bij het bestellen, voordeel is dat je vriezer goed gevuld is wat het doorzetten waarschijnlijk voor jou makkelijker gaat maken. Heel veel succes met het implementeren, en ik ben gek op zeikblogs zolang er een cynische ondertoon uit spreekt. Ik wacht af. 

Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst

4 dagen zijn we nu begonnen en vanaf donderdag (dus vanaf vanochtend 28 september) moesten alle aanpassingen zijn doorgevoerd (geen suiker of suikervervangers, geen melk of danoontjes, geen frisdranken). En dat is gelukt! R mag nog wel kaas en naturel yoghurt (maar dat eet ie toch niet) en tja, suiker zit in zo'n beetje alles (echt niet normaal). Broodbeleg had ik al een beetje voorbereidt en komt uit de vriezer. Helaas vindt hij niet alles lekker dat ik had gemaakt..... oeps. Vandaag ook eerste keer NSO volgens de dieet regels. Afgelopen maandag heb ik met zijn mentor van de NSO een gesprek gehad en zij heeft met haar collega's alles weer doorgenomen. Helaas was er toch een foutje ingeslopen want R heeft een halve appel extra gekregen. Oeps, foutje bedankt, gelukkig is het nog de wenweek dus maakt dat extra stukje fruit niet uit. Volgende week moet het strakker. Ik heb afgesproken dat ik op donderdag en om de week op vrijdag een koeltasje in de koelkast van de NSO stop met daarin de dingen die R mag eten en ook een briefje erbij waarop staat wat, waarneer enzo. Dat briefje ga ik dus iets uitgekauwder opstellen zodat de marge voor foutjes kleiner wordt. En R ook vertellen wat hij op welk tijdstip mag eten. Afijn, vandaag was/is het ' patat dag' , ja echt, deze ontaarde ouders eten iedere donderdag, op de bank en voor de tv, patat. En de kinderen dus ook. Ongezond en fout misschien maar wij genieten ervan. We hebben het een tijdje met een airfryer geprobeerd maar de real deal komt toch echt van de snackbar en die laten we lekker lui bezorgen. Maar in pikanto's zit toch echt suiker...en laat die pikanto nou net het favoriete snackje zijn van R....je raadt het al, dit zorgde voor dikke dikke, mijn hart brekende tranen. Tot een punt waarop ik dacht: zal ik hem toch die pikanto geven? Dat heb ik echter niet gedaan. Ik had nog kroketten en frikandellen in de vriezer die ik zelf had gemaakt en volledige suikervrij waren. R heeft dus gewoon friet gegeten met zelfgemaakte appelmoes en zelfgemaakte pindasaus en zelfgemaakte kroket en zelfgemaakte frikandel en hij heeft gesmuld! HIj vond het allemaal lekker! En hij wil gewoon elke week een snack en friet maar dan van dingen die hij mag eten (knolselderij of koolraap is als frietje ook best te doen). Hij heeft inmiddels 4 stempels verdient en bij 7 stempels krijgt hij een Bayblade....dat is een soort coole tol dat een aantal jaar geleden heel heel hip was op de schoolpleinen. En volgende week.....we gaan zien wat dat ons brengt. Dan begint RED echt.

Willeke van Meerten 4 jaar geleden geplaatst
Heel veel succes met het dieet de aankomende tijd! Ik hoop dat het positief uitpakt. Wijzelf hebben het dieet 5 jaar terug gevolgd en het werkte super goed. Wij konden wel janken van blijdschap na ong. 1,5 week. Echt supersnel! Helaas zit onze zoon (nu 10) inmiddels aan de medicatie en is zijn adhd en odd helemaal terug. Door onwetende omgeving en alle verleidingen overal kreeg hij toch steeds meer verkeerde dingen binnen. Op het moment dat hij verkeerde dingen eet en de adhd symptomen terugkomen is het een hele strijd om het dieet vol te houden. Wij zijn nog steeds op zoek naar oplossingen hiervoor maar tot nu helaas zonder lang succes. Wel hebben wij het geluk dat onze zoon heel heftig maar ook kort reageert. Dus eet hij iets verkeerd is het na 1 a 2 dagen voorbij. Ik blijf je graag volgen en als je tips en recepten nodig hebt mag je me altijd vragen. 
Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst
Willeke, als je recepten hebt met rijstbloem of rijstmeel dan hoor ik die graag! Ik vind dat nu namelijk nog echt een vreselijk ingredient...vooral koekjes en brood en zoetigheid is niet te doen. Maar wellicht heb jij goede recepten?
Jammer om te lezen dat het dieet aanvankelijk goed werkte maar door invloeden van buitenaf dus eigenlijk faalt. Hopelijk vind je een weg tussen voeding en medicatie!
Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst
Een kleine update;
Wij zijn nu 1 week bezig met het RED dieet, de week ervoor was de wenweek.
De eerste week is super goed gegaan; alleen de eerste dag heeft R per ongeluk 3 chipjes gegeten die hij eigenlijk niet mocht. Maar hij pakt het zo goed op, we zijn berentrots op hem. Geen gezeur dat hij dingen niet mag (althans, nog niet), hij vindt het wel stoer. Deze week mocht hij nog 3x aardappel en dus 3x chips, dat is natuurlijk nog niet heel streng. Maar op de verjaardag van overgroot oma dit weekend kwamen wel de bitterballen langs en stonden de gebakjes op tafel. Dat was even moeilijk, maar ik had lamsgehakt balletjes voor hem gemaakt en dat waren zijn ‘bitterballen’. En opa en oma kwamen langs en zeiden dat ze liever die lamsballetjes van R wilde eten dan vieze vette bitterballen. Dus uiteindelijk was het okee.
Deze week mag R ook nog brood, speciaal brood wel te verstaan. Of gekocht bij een webshop die door de onderzoekster als ‘veilig’ is aangemerkt of zelfgemaakt brood met meel/bloem van de molen. Ik doe nu nog lui en heb het bij de webshop gekocht. Dat brood vindt R lekker maar hij eet gelukkig net zo lief rijstwafels, ongeveer 1 pak per dag... liefst ook met beleg. Ik maak in het weekend een kilo beleg ongeveer (ongebraden gewicht, je verliest bij bakken/braden altijd gewicht, dus 1 kg rauw is niet per se 1 kg gebraden). En dat verdeel ik in porties van 50 gram en dan vries ik het in. Maar we zien al resultaat!!! We kunnen het eigenlijk niet geloven en denken dat het komt doordat we het ‘graag willen zien’. Maar R is meegaander, minder opstandig, luistert beter, zit en ligt rustiger, pakt een doekje als hij morst enz. Tuurlijk heeft hij nog drukke momenten en is hij luidruchtig en rent hij heen en weer, maar zoveel minder en zo’n verandering nu al.....ongekend. Disclaimer is natuurlijk wel dat wij als ouders dat graag willen zien en je je daar misschien op concentreerd. Daarom heb ik mijn vriendin en mijn moeder gevraagd of zij misschien verschil zagen (R is bij beide 1 hele middag geweest) en ook zij vonden hem rustiger dan normaal. Disclaimer is weer dat zij weten dat we met het RED dieet bezig zijn en er dus anders naar kijken.

Omdat R het zo goed heeft gedaan deze week mocht hij vandaag bij Interoys iets uitzoeken ter waarde van 8 euro (ongeveer de waarde van 1 pokemon boosterpack). Dus hij kwam super trots thuis met een bay blade (dat is een tol 3.0), daaraan moest hij echter zelf meebetalen want koste meer dan 8 euro. Maar eenmaal thuis ging hij zonder zeuren en zonder instructie 8 euro van zijn zakgeld uittellen en geven. Dat was normaal gesproken echt een drama!
R heeft vandaag maar om 1 glas limonade gevraagt! En hij mag 2 kleine glaasjes per dag. Hij drinkt zonder morren watter.

We gaan morgen een nieuwe week in, geen kant en klaar bladerdeeg meer, en ik heb dat nog nooit zelf gemaakt.... help mij. Geen chips meer, maar dat weet hij al. Geen patat meer, maar die ga ik van koolraap maken. R is zo stoer!! Hopelijk houdt hij dat vol, en wij ook!
Ik sta tot savonds in de keuken, met pijnlijke voeten en moeie ogen. Maar het is het waard!

A.s. Donderdag heb ik weer een belafspraak met Pelsser, waarin ik verwacht dat tarwe uit het dieet moet. Dan wordt het een stuk moeilijker....rijstbloem en rijstmeel is een hels ingredient...dan heb ik de expertise nodig van RED veteranen!
Mail me recepten via:
Charlotte_koomen@outlook.com
Of via Messenger
Roos Bakker 4 jaar geleden geplaatst
Ik lees met veel interesse en respect jouw verhaal en vind het echt een behoorlijke opgave en superknap dat jullie er zo vol en gemotiveerd voor gaan. Ik blijf je volgen! Fijn dat je je verhaal wil delen hier!
Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst
Hoi Allemaal,

Weer een kleine (of misschien toch lange) update van mij. Wij zijn inmiddels 3,5 week bezig met RED. En die zoon van mij, wauw wat een topper is dat toch (al zeg ik het zelf). Hij volgt het zonder morren, natuurlijk zijn er momenten maar over het algemeen is hij heel stoer. HIj drinkt gewoon water en vraagt bijna niet om zijn perendiksap. Hij vraagt bijna niet om een lolly (een speciale die mag hij 2x per week). Inmiddels mag hij sinds vorige week geen tarweproducten, gist en baksoda meer. We zien sinds dien weinig voorgang in de verbetering qua gedrag maar er zijn momenten waarop die verbetering juist wel heel duidelijk is (ingewikkeld verhaal). Hij ging bijvoorbeeld van de week onze kat knuffelen en aaien en dat een half uur lang! Dat heeft hij nog nooit gedaan!! Hij is een stuk rustiger, maar tijdens gamen kan hij nog wel luidruchtig worden en veel tegen zichzelf praten.
Sinds gister heeft hij een foodjar, de onderzoekster heeft aangeraden om vaker 2x per dag warm te eten. En dus vandaag heeft R een foodjar gevuld met lamsballetjes, jus en spruitjes meegekregen naar school! En hij heeft gesmuld! Hij vindt spruiten zoooo lekker. En volgens mij vond hij het nog stoer ook want er waren klasgenootjes die graag de lamsballetjes wilde proeven. De spruiten vielen minder in de smaak in de klas, maar ja, welk kind vind spruiten nou lekker?

Maar alles klaar maken, voorbereiden en inkopen is best veel werk. Ik bestel de boodschappen online, dat scheelt een hoop tijd. Alleen het vlees haal ik bij de bioslager, en dan ga ik gelijk snel langs de markt. Dat doe ik op de fiets. Fietsen geeft mij energie (het is een klein stukje hoor naar slager en markt) Ik heb ‘s avonds pijn in mijn voeten en benen van het staan de hele dag in de keuken. Mijn hoofd is zo vol dat ik af en toe ‘s nachts wakker schrik en mij afvraag of ik wel 50 ml van de perendiksap heb afgehaald (die 50 ml is voor het ijsje ‘s avonds). Ik moet alles opschrijven anders vergeet ik vlees uit de vriezer te halen of koekjes af te bakken. Lijstjes helpen! Fietsen maakt mij blij. Mijn zoon die mij knuffeld en zegt dat hij toch best wel okee gegeten heeft maakt mij zo blij! NOg 1,5 week en dan weten we zeker of voedsel de oorzaak is.

Nogmaals oproepje: heb je recepten met rijstmeel die echt werken en lekker zijn, mail ze aan: charlotte_koomen@outlook.com

reactie op @charlottekoomen:
Coen Olde Bijvank Ben echt benieuwd wat de uitslag is en of voeding jullie zoon met ADHD positief heeft veranderd.
4 jaar geleden

Beantwoorden

Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst
Vanochtend het 3de belmoment gehad met Pelsser. En was voor mijn zoon niet zo een heel leuk gesprek, want er moeten heel veel dingen uit zijn dieet gehaald worden! Waarom? Omdat zijn gedrag pieken heeft die niet echt verklaarbaar zijn. Daarom moeten alle ‘ leuke en lekkere’ dingen vanaf nu uit het dieet gehaald worden, dus geen perendiksap meer en geen popcorn en dus ook geen perendiksapijsjes. Ook de lollies mogen niet meer en zo nog een hele lijst van dingen, in totaal 12 dingen zijn verwijderd. Dit vond R uiteraard geen leuk nieuws en hij heeft dikke tranen gelaten en is heel boos geworden, wat ik begrijpelijk vindt. Maar na een half uurtje herpakte hij zich en gingen wij gezellig frikandellen maken voor a.s. Donderdag alvast. En natuurlijk mocht hij er vanmiddag al 1 voorproeven. Als lunch 2 rijstmeel pannenkoeken (ik begin er goed in te worden in dat rijstmeelpannenkoeken gedoe). Morgen weer naar de slager want ik heb slecht ingekocht. Ik was deze week zooooo veeeeel vergeten, echt niet normaal! Mijn hoofd zit een beetje erg vol. En dan smiddags snackballetjes maken voor een lekker tussendoortje. En ik heb thee ingevroren als ijsje, dat gaan we vanavond proberen, hopelijk vindt hij het een beetje okee...

Heeft iemand tips voor lunch of tussendoor, ik hoor het graag.
Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst

Vandaag een gister een dikke vette off-day, sinds maandag is R bij vlagen heel druk en irritant, veel erger dan de afgelopen paar weken. En maandag is juist de dag geweest dat er allemaal voedingsmiddelen afgingen, dus waar komt die reactie vandaag? Is het ontwenning, de vakantie, enthousiasme omdat we leuke dingen gaan doen of een terugval? Wij weten het echt niet. Ik zit er even doorheen en kan wel janken. ZO het gevoel dat het allemaal voor niks is geweest...maar mijn vriend is juist weer heel genuanceert en hij zegt: gewoon morgen bellen met Pelsser. Zij heeft dit vast al vaker gehoord en weet precies wat te doen.
Is het dan toch peper? Daarvan gebruik ik maar een klein beetje, maar al die kleine beetjes bijelkaar..... Maar ik heb geen tijd om al het vleesbeleg en de kroketten en frikandellen voor morgenavond over te doen, ik moet gewoon werken... Het zweet breekt mij een beetje uit. Dit zal niet geheel vreemd zijn voor de anderen die RED doen of hebben gedaan.
Maar... morgen dus bellen met Pelsser.... Ik hoop dat het normaal is of dat we in ieder geval kunnen en mogen verlengen eventueel.
Ik baal.... stevig...het ging eigenlijk best goed, bij vlagen nog wel druk maar ook zoveel momenten rustig en geconcentreerd en meegaand en goed luisteren, en nu dan opeeens dit... zo raar. Ik ben in de war ervan.
reactie op @charlottekoomen:
Corine van Reeuwijk Wat vreselijk balen voor jullie Charlotte. Ik lees je blogs met zoveel respect en waardering. Vindt het erg knap dat jullie dit dieet aan het proberen zijn. Ben zelf moeder van adhd zoon van 7 jaar en ik denk er ook wel eens over na of het pelsser dieet wat is voor onze zoon. Medicatie werkt hier niet optimaal, veel bijwerkingen, maarja zo'n dieet is ook niet ff niks. We weten het nog niet. Heel veel succes charlotte en ik hoop dat je wat aan het telefoontje hebt met Pelsser. 
4 jaar geleden

Beantwoorden

Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst
Ik heb de volgende dag met Pelsser gebeld en lamsvlees en de peper is eruit gehaald. Dat betekende dat al het vleeswaren en de kroketten en frikandellen die we in de vriezer hadden per direct niet eetbaar werden voor mijn zoon. Mijn vriend is toen direct naar de slager gegaan om kalkoenfilet te kopen. Donderdag is namelijk onze snack-dag. Altijd was er friet met snacks en veel saus. SInds het dieet is er groente friet met zelfgemaakte frikandellen en kroketten.
Er moesten dus nieuwe frikandellen komen (het was frikandellendag) en mijn vriend kan niet echt goed koken, tenzij er een beschrijving bijzit met absolute getallen, dus niet: scheutje melk maar: 3 eetlepels rijstmelk. .
Afijn, hij heeft kalkoen gehaald en heeft daar frikandellen van gemaakt!! Wauw maar zo trots. Daarnaast heeft hij ook perenmoes gemaakt want dat wilde zoon zo graag bij zijn groentefriet.
R was echter nog steeds heel heel druk, gewoon irritant en dat is heel vervelend om van je eigen kind te vinden.
Vrijdag ochtend bracht ik R samen met zijn zusje bij mijn moeder. R was heel druk, en mijn moeder vertelde mij smiddags dat hij inderdaad drukker was dan de afgelopen weken. Het moed zakte mij verder in de schoenen.
Vrijdagmiddag was ik vrij en gingen R en ik naar de bios om naar de Lego Ninjago film te kijken, hij heeft 1 uur stilgezeten!!! Dat is nog nooit gebeurd, maar daarna heel druk en niet kunnen concentreren op het verkeer.
Savond heb ik potje zitten huilen tijdens een borrel bij vriendinnen, gewoon moeheid en gevoel van falen.
Zaterdag....een goede, stabiele dag!!! Een grote omslag in vergelijking met de andere dagen! Nog wel periodes met veel praten maar dat was vooral achter de computer. Daartussen heerlijk okee. Maar....hij klaagt over pijn in zijn nek en ik voelde een opgezette klier...dus ik verwacht een griepje... Dat is dus afwachten!

A.s. Maandag bel ik weer met Pelsser en hoor ik meer.
Trix van Brabant 4 jaar geleden geplaatst
Charlotte,

Eerder heb ik ook gereageerd en ik herken bijna alles. Tijd is een factor die heel belangrijk is. Bij onze zoon duurde het echt heel lang voordat het echt uit zijn systeem was. Nu, 8 maanden verder....het normaalste kind dat er is. Daarvoor....zat ik ook regelmatig een potje te janken omdat ik me geen raad wist. Het dieet is onze redding geweest. Mocht je ooit een keer willen bellen....let me know.

Groetjes,
Trix
Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst
Dit geeft veel hoop en vertrouwen Trix! Ik wil graag binnenkort met je bellen. Misschien van de week savonds?
Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst
Afgelopen zondag was weer een goede, rustige dag. Wel met drukke momenten nog hoor. Maar voor ons gevoel best stabiel. R klaagt nog wel over nekpijn en hoofdpijn, maar speelt en doet gelukkig alles zoals normaal. Zwemles gaat goed en de eetlust is gewoon aanwezig. Wel is hij erg moe.
Maandag; de ochtend dat ik Pelsser moet bellen. Ik vind het best spannend, moeten we een week verlengen of toch niet. Zelf zie ik dat niet zo zitten maar als het moet dan moet het. De avond ervoor hebben mijn vriend en ik overlegd en we vinden verlengen een optie, beter dan helemaal stoppen.
Ik bel mevrouw Pelsser. Ze wil graag weten hoe het gaat en ik vertel haar dat er verbetering is, maar dat hij niet helemaal fit is. Ze opperd of verlengen een optie is hoewel ze denkt dat het niet geheel nodig zal zijn. Ik vertel haar over het dagboek en dat wij er geen touw aan kunnen vastknopen. Maar dat schijnt normaal te zijn. Als wij zelf denken dat dit het best haalbare is dan is verlengen misschien toch niet een goed idee, vooral ook omdat het best zwaar is en we dan pas eind volgende week terecht kunnen voor een afspraak.
Ik moet dus gewoon vandaag het dagboek insturen en we hebben gewoon deze week de eind afspraak tenzij R alsnog ziek wordt en echt thuis moet blijven en paracetamol nodig heeft.
Wij zijn best tevreden, mijn vriend had gehoopt dat R misschien nog net iets rustiger zou worden, maar misschien komt dat nog in de loop van de tijd. We hebben R wel alvast laten nadenken over wat hij als eerste wil proberen als we eventueel doorgaan met het dieet. Ik zet ‘eventueel’ omdat ik er nog steeds rekening mee houdt dat we niet doorgaan.... Hoewel die kans mij klein lijkt gezien het gesprek van vanochtend, maar het kan raar lopen.
Roos Bakker 4 jaar geleden geplaatst
Pfff, echt waardering voor jullie doorzettingsvermogen! Mijn zoon is een lastige eter, vindt heel veel dingen niet lekker en type: "wat de boer niet kent..." Dus voor hem zou ik het niet eens kunnen proberen. Maar daarnaast vraagt het ook zoveel van jou/ jullie qua koken, inkopen doen, tijd en energie en als je dan langzaam een klein beetje verbetering ziet... het lijkt mij persoonlijk ontzettend moeilijk om vol te houden wanneer de verbetering zo mondjesmaat gaat en langzaam.  Hoe doe je dat? Ik ben mn 8 jarige zoon ook aan uitgebreid aan het analyseren, aangezien zijn huidige medicatie ook niet afdoende werkt en we nu weer een ander middel proberen en het valt me op dat hij ook zo zn pieken en dalen heeft. Rustige momenten met de kat, luidruchtig tijdens het gamen. Alleen wij doen er niet zoveel moeite voor als jullie. Ik vraag me echt af waar je de motivatie vandaan haalt... heel veel respect voor jullie!!!
reactie op @roosbakker2:
Charlotte Koomen Hoi Roos,

Dank je voor jou berichtje. Ik denk dat de motivatie en het doorzettingsvermogen deels komt doordat wij geloven dat voeding het verschil kan maken en daarnaast willen wij niet aan de medicatie als we dat kunnen vermijden. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe het gebruik van medicatie mijn broer veranderde en dat het gewoon niet werkte en dat hij er veel last van had.
En we zien ook nog eens verschil in gedrag! Vorige week dan niet, dat was een ramp week met een terugval maar vanaf afgelopen maandag is hij weer aanzienlijk anders en rustiger!
Daarnaast vind ik koken heel erg leuk en ben ik veel bezig met recepten zoeken en uitproberen en aanpassen, hoewel iedere avond tot 20.00 - 20.30 uur in de keuken staan na het werk en op de vrije dagen van ‘s ochtends tot laat in de middag niet echt heel leuk is af en toe, maar het moet even. Uiteindelijk wordt het makkelijker!
Ik denk dat Pelsser ook een dieet heeft die geschikt is voor lastige eters, het wordt per kind bekeken welk dieet hij of zij krijgt. Ruben heeft dieet 8 en ik heb iemand gesproken en haar kind had dieet 9 vanwege allergieen. Dan lijkt het mij dat er ook een dieet is voor de lastige eter.

4 jaar geleden

Beantwoorden

Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst
Ben ik weer,
Eigenlijk geen tijd, want moet de boodschappen nog bestellen (tja, waarom moeilijk doen en tijd verspillen in de supermarkt als het online kan) en ik ben ook nog bietenchips aan het maken in de airfryer (super handig, maar wel 2 vingertoppen beetje aangebrand want ze moeten halverwege worden omgedraaid), maar prop er tussendoor nog even een kort verslagje uit of in...ehh afijn;
We zouden deze week het eindgesprek hebben in Eindhoven, daar hadden wij ons toch wel op verheugd, zeker nadat we dit weekend verbetering zagen ten opzichte van vorige week en die verbetering zette door op maandag en dinsdag en ook woensdag. Oja en we hadden ons verheugd op smokkelen bij de McDonalds! Want bijna 5 weken geen McDonalds.... wij houden van snacken maar niet elke dag hoor.
Helaas belde mevrouw Pelsser woensdagmiddag op, ze had de dagboeken gelezen en wilde overleggen of het toch niet verstandiger was om een week langer door te gaan.... We hebben besloten dat dat misschien inderdaad verstandiger is dus nu is onze afspraak verplaatst naar vrijdag 10 oktober! Ik moet eerlijk zeggen: ik baalde stevig, maar aan de andere kant: beter zeker van de zaak zijn dan blijven gissen. We gaan nog even een weekje verlengen. R nam dit gelukkig goed op, beetje omgekocht natuurlijk met een extra kadootje....
Waar ik wel een beetje moe van wordt zijn de constante vragen die ook steeds het zelfde zijn, en de opmerkingen van anderen, zoals:
- ach wat zielig!!
- nog langer door, verzwakt hij nog meer!
- wat mag hij nog WEL eten dan?
- hebben jullie hem al gewogen? Houden jullie dat in de gaten?
- Voeding? Geloof ik niks van!
Het hoort er allemaal bij natuurlijk. Mijn schoonvader complimenteerde ons over hoe we dit oppakken en volhouden. De slager vraagt ook hoe het gaat en of er verschil is. Nou maar hopen dat de slager zaterdag weer gewoon kalkoen heeft.... want afgelopen zaterdag was er niets...
Trix van Brabant 4 jaar geleden geplaatst
Charlotte,

Ben heel benieuwd hoe het gesprek op 10 oktober is afgelopen?

En die opmerkingen van “iedereen” ik hoor ze niet meer na 10 maanden. Geef jezelf de tijd, het went ?.

Groetjes,
Trix
Charlotte Koomen 4 jaar geleden geplaatst
Hoi,
Het gesprek van 10 oktober: met zweethanden, en knikkende knieen stap ik het huis van Mevr. Pelsser binnen, ik ben zo zo zo erg nerveus ik kan wel janken van de spanning. Mijn man loopt alvast naar boven. Ik er achter aan. Adem in - Adem uit.
We beginnen met de vragenlijsten, Pelsser verteld dat ze de juf van R die dag ervoor heeft gesproken en dat de juf keurig de lijsten ook heeft ingevuld hoewel de juf aangaf niet zo heel veel met de vragen te kunnen. Maar afijn, ze heeft ze ingevuld en dat is het belangrijkste.
Na het invullen van de lijsten maakt ze de score bekend. Aan de hand van punten die ze met de lijsten berekend komen we tot de conclusie dat het ADHD gedrag na het RED dieet niet meer aanwezig is en dat R zich gedraagd als een normale jongen van 7!! Wij hoopte hierop, en zagen zeker ook verschil maar we durfden niet te hard te hopen. Het dieet heeft gewerkt (werkt nog steeds). We zijn zoooooooo blij! Mijn gevoel, gut feeling, dat voedsel veel belangrijker is en veel meer invloed op iemand heeft is dus gewoon waar!
We gaan dus door met het vervolgonderzoek; het langzaam herintroduceren van voedingsmiddelen. R wilde heel graag beginnen met aardappelen, de nummer 1 keuze van alle kinderen volgens Pelsser. Daarna wil hij graag peer. Nou mag hij 1x per 4 dagen peer maar omdat hij ook graag perensap wil drinken en vaker peer wil eten moeten we dus grotere hoeveelheden introduceren. Het is een langzaam proces. Maar nu al 2 dagen een aardappel en dat gaat goed, nu maar hopen dat de komende dagen ook goed blijven gaan.
We moeten nog steeds een dagboek bijhouden van iedere dag maar niet meer zo uitgebreid als eerst. Dat scheelt ook weer wat tijd.

Ik denk dat ik een andere draadje open met als titel: PVG-onderzoek - ons traject. Dan zet ik daar af en toe een update neer en wordt dit draadje niet zo lang.reactie op @charlottekoomen:
Corine van Reeuwijk Wat een geweldig nieuws!! Ik blijf je graag volgen. Jullie zijn er nog niet, maar erg fijn dat jullie nu de zekerheid hebben dat het niet voor niets is geweest. Succes!! 
4 jaar geleden

Beantwoorden

Wilma Dijkstra 3 jaar geleden geplaatst
Aan deze Red-Dieet ervaringen heb ik wel wat aan. Waarom zou ik mij moeten aanmelden voor het red dieet? Is er geen werkboek te koop of  beschikbaar? En is het verplicht om je aan te melden  om te kunnen deelnemen?
reactie op @wilmadijkstra:
Charlotte Koomen Beste Wilma,

Er is helaas geen standaard werkboek beschikbaar, dit komt doordat het RED dieet voor elk kind anders is en voor elk kind apart wordt aangepast. Om je aan te melden kan je naar www.adhdenvoeding.nl , echter weet ik toevallig dat je op dit moment op een wachtlijst zal worden geplaatst. Dit komt doordat Het Pelsser Instituut actief bezig is met het vervolg onderzoek dat nu plaats vindt aan de Universiteit van Wageningen: de BRAIN studie. Als jou kind een jongen is, rechtshandig en tussen de 8 en 10 jaar dan kan je je hier voor aanmelden (www.brain-studie.nl). Je kunt dan naast een aantal andere testen (CT scan, bloed afname, urine en ontlasting en mondslijm) ook het RED dieet doen. Het dieet is dan gratis (behalve dan de boodschappen die je moet doen) want het dieet is onderdeel van de BRAIN studie.
Echter het vervolg dieet (PVG onderzoek) (zie ook mijn andere blog hierover) is dan wel voor eigen rekening. Er zijn nog steeds heel VEEL jongens nodig! In totaal zijn er 100 nodig!

Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Mocht je nog vragen hebben dan mag je mij ook mailen: charlotte_koomen@outlook.com

Groetjes Charlotte


3 jaar geleden

Beantwoorden

Coen Olde Bijvank 3 jaar geleden geplaatst
Voor de mensen die het vervolg RED-Dieet traject van @charlottekoomen​ nog willen volgen.. heeft zijn een Red dieet deel 2 geopend https://forum.adhdblog.nl/conversations/pvg-onderzoek-vervolg-op-het-red-dieet-ons-traject
Nicole naam 2 jaar geleden geplaatst
Omega 3 vetzuren verminderen de ADHD symptomen ook. 

En ik ben er van overtuigd dat ADHD en voeding ook een enorme invloed heeft in het functioneren van het dagelijkse leven.

p.s. red dieet heb ik zelf geen ervaringen mee. 
reactie op @nicolenaam:
Mr B Zie ook mijn antwoord in het andere topic. Omega-3 heeft effect (alleen onderzocht bij kinderen), maar het is klein tot verwaarloosbaar.
2 jaar geleden

Beantwoorden

Zilora Zilora 2 jaar geleden geplaatst
Is dit het proberen waard?

Of is het RED dieet echt bijna niet te doen voor een kind met ADHD?
Marry van Dijke 1 jaar geleden geplaatst
Hoi, superfijn om je ervaringen te lezen. Wij zijn net begonnen. Ik heb een Facebookgroep aangemaakt waarin we met mensen die ook het RED dieet volgen ervaringen, recepten etc kunnen uitwisselen. https://www.facebook.com/groups/4085627938193782/?ref=share

Hartelijke groet,
Marry
Mirjam Stolk 2 weken geleden geplaatst
Hallo!! Super interessant om je ervaringen te lezen. Heb je een voorbeeld van zo'n eetschema. Ik wil dit als volwassene eens proberen. Groetjes Mirjam 
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 03 June 2017 om 21:02
Aantal lezers 247
Aantal reacties 44