PVG onderzoek (vervolg op het RED dieet) - ons traject

Laatste reactie 07/09/2018 21:16 door Charlotte
· Markeren als ongelezen
Charlotte Koomen 11 maanden geleden geplaatst
Zoals sommige weten hebben wij met onze zoon R van nu 7 jaar het RED DIEET gedaan. De uitkomst was heel positief en daarom zijn wij het vervolgtraject gestart: het PVG onderzoek. We gaan langzaam voedingsmiddelen herintroduceren. Heel langzaam, het proces duurt 1 tot 1,5 jaar, dit verschilt per kind.
R wilde graag starten met aardappelen.

Vandaag is het Sint Maarten, je weet wel, met lampionen langs de deuren > liedje zingen > snoepje krijgen > snoepjes opeten.
Het gedeelte tot en met. ‘ snoepje krijgen ‘ dat mag R natuurlijk wel, maar dat aller laatste stukje van bovenstaande reeks dat is natuurlijk een absolute NO GO. Geen snoep voor R. Heel zielig misschien, waarom dat Sint Maarten lopen? Maar dat wilde R graag, hij wilde misschien zelfs zijn snoep uitdelen op school. Daar is hij inmiddels van teruggekomen. We gaan ze nu bewaren tot na zijn dieet. Belangrijk om er bij te vertellen is dat R helemaal niet zo van snoep houdt, als het achterin de kast ligt dan kijkt R er niet naar om en ligt het er volgend jaar gewoon nog steeds. Onnodig weetje: zijn zusje van 3 LUST geen snoep maar heeft wel Sint Maarten gelopen en nog fanatiek ook. Ook haar snoep ligt er volgend jaar nog steeds. Wij zijn zelf ook geen snoepers, dus stiekem een snoepje eten doen we eigenlijk niet echt, heel soms misschien.

Ruben had vandaag voor de 2de dag een aardappel en dat gaat tot nu toe heel goed. We hopen dat aardappel goed blijft gaan want dat betekend volgende week: friet, chips, aardappels uit de oven, rostirondjes, aardappelkroketten (alles zelf gemaakt uiteraard). Ik heb er zin in! Weer oude vertrouwde friet en niet die koolraapfriet. Dat at hij volgens mij uit principe Zo van: het is friet, ik eet het!! Wij hebben zelfs vorige week gesmokkeld en gewacht tot R naar bed was en toen bij de snackbar friet en frikandellen besteld, zooooo slecht.

Dan nog een klein oproepje: wie heeft er een goed recept voor fruit rollups? Ik heb het 3x geprobeerd, 1ste keer ging redelijk, 2de en 3de keer ging totaal verkeerd. Eerste poging oven op 75 graden (geloof ik), perenmoes uitsmeren op bakpapier en 6 uur de oven in. Dat ging redelijk goed maar duurt me te lang. 2de en 3de keer: oven op 110 graden, perenmoes uitsmeren op bakpapier en 2,3 uur de oven in. 2 uur is te kort, en bij 2,20 of 2,3 Is het hard en krijg ik het bakpapier er niet af. Ik laat het nadat het uit de oven komt nog iets afkoelen. Wat doe ik fout!? Wie heeft de methode en het juiste recept?
reactie op @charlottekoomen:
Coen Olde Bijvank RED dieet - ons traject deel 1 kun je op de volgende pagina lezen:

http://forum.adhdblog.nl/conversations/red-dieet-ons-traject


11 maanden geleden

Beantwoorden

J J 11 maanden geleden geplaatst
Heel erg fijn dat je jouw traject deelt en ook erg fijn om alle andere reacties te lezen.
Twee jaar geleden wilden wij ook dit dieet beginnen, maar financieel lukte dat niet. We zijn toen het AIP Paleo dieet begonnen. Dat ging fantastisch. Tot we na een klein jaar uit het oog verloren waar de reacties vandaan kwamen. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer! Jij omschreef dat in de vorige blog erg mooi. Tjonge jonge, ik herkende jouw frustraties!
Wij zijn nog steeds bezig om uit te zoeken waar zijn reacties vandaan komen en hebben het dieet al helemaal teruggedraaid naar het basis (AIP Paleo) dieet. Helaas nog geen resultaat! We gaan nu contact zoeken met dr. Pelsser, want ze heeft gelijk; je moet dit dieet onder begeleiding doen. Het is té moeilijk om het alleen te doen.
Ik vond het fantastisch om jouw traject een beetje te mogen delen. Super dat je hier de tijd voor neemt.
reactie op @jj:
Charlotte Koomen Beste J.J.,

Ik ben bekend met het AIP Paleo dieet, maar dat gaat misschien net niet ver genoeg. Ik heb zelf ook een tijdje het Paleo dieet gevolgd, niet om medische redenen of om af te vallen, maar gewoon als uitdaging en overtuiging. Met veel opvattingen uit het Paleo ben ik het zeker wel eens. Helaas kon ik dat voor mijzelf niet volhouden, een boterham en friet blijven toch echt te lekker. Ik ben wel altijd met eten bezig, niet obsessief ofzo maar gewoon omdat ik het heel erg leuk vind! Koken is mijn ding, ik wil ook graag een kookboek schrijven en dat in eigen beheer uitgeven bijvoorbeeld. Maar verder dan een indeling en wat uitgeschreven recepten ben ik niet gekomen. De dagelijkse dingen slurpen te veel tijd op, en nu zeker! In 1 dag een hele kalkoen verwerken bijvoorbeeld, en daarnaast ook nog even wassen draaien, de kleine meid van 3 vermaken, pannenkoeken bakken, zoon van school halen en avondeten maken, dat slurpt best!
Maar ‘s avonds na 20.30 uur onspannen met netflix, een receptenboek of surfen op het internet! Een moment voor jezelf, dat is heel belangrijk.
11 maanden geleden

Beantwoorden

Willeke van Meerten 11 maanden geleden geplaatst
Hoi charlotte, de fruitrolletjes uit het receptenboekje zijn ons ook nooit gelukt maar als je straks varkensvlees gaat testen en dit gaat goed kun je fruitgums maken met gelatine. Als blijkt dat varkensvlees niet goed gaat (zoals hier) kun je agar agar testen. Dit is een plantaardig bindmiddel en werkt prima als alternatief voor gelatine. Er zijn ook mensen die de fruitrolletjes in een voedseldroger doen maar daar heb ik geen ervaring mee. Gr willeke 
Charlotte Koomen 10 maanden geleden geplaatst
Hoi allemaal,

Dank je Willeke voor de tips! UIteindelijk is het voorlopig niet meer nodig om fruit roll ups te maken want R reageert op Peer. We zijn na dag 5 gestopt en wachten nu tot hij weer stabiel is en het gedrag vertoond dat hij aan het eind van het RED dieet vertoonde, met een beetje pech kan dat 10 dagen, of langer duren. Aardappels gaan goed en dus chips en patat, dat is al een hele opluchting. Zodra de Peer uit zijn systeem is en stabiel blijft, gaan we Rundvlees proberen. Dit was niet echt een keuze van R zelf maar meer vanuit ons. Rundvlees is namelijk een stuk goedkoper bij de bio slager dan kalkoenvlees, daarnaast is rundvlees makkelijker verkrijgbaar. Ter vergelijking, de bio slager heeft een paar omwegen bewandeld om mij toch een kalkoen te kunnen leveren, de slager weet wat we aan het doen zijn en leeft mee. Hij is nieuwsgierig en vraagt vaak hoe het gaat. Toch wel een beetje sceptisch ook, maar dat is het gros van de mensen. Maar als je de resultaten laat zien dan geloven zij hun ogen niet. De slager probeert mee te denken en dat is erg fijn.
Half december weer een belafspraak en dan willen we toch weer een fruitsoort proberen, zeker nu R geen peer meer mag en dat was eigenlijk het enige fruit dat hij mocht. Hopelijk gaat dat wel. Na het fruit, dat wordt waarschijnlijk appel wil R graag sperziebonen proberen en daarna ei. Over brood heb ik hem nog niet echt gehoord eigenlijk, maar dat zal eind januari of begin februari toch echt aan de orde gaan komen, want dat vult beter dan 15 rijstwafels per dag. (Ik vind zelf dat je brood als bijgerecht moet eten en het is makkelijk om het als ontbijt en lunch te nemen en dus doe ik het op dit moment ook maar, want anders wordt het wel heel druk).
Onze dochter van 3 gaat per 12 december naar een speciale peuterspeelzaal die gericht is op taalproblemen, zij praat niet goed en moet dus 3 ochtenden daarheen. Daarnaast moet zij senso-motorisch worden onderzocht door een fysio. A gaat al sinds februari dit jaar naar logopedie en heeft voorgang gemaakt maar loopt te veel achter op dit moment om naar regulier onderwijs te kunnen. Wij hopen dat ze met een krappe 6 maanden extra logopedie boost ze toch naar regulier kan. Dit komt er ook nog bij op ons bord. Niet dat ik dat negatief bedoel, maar het kan wat stiller worden hier. Het perfecte kind bestaat niet, echt. Ze zijn allemaal speciaal en daarom houden we van ze.

Charlotte Koomen 10 maanden geleden geplaatst
Alweer een tijdje geleden, sorry. Maar zoals hierboven beschreven is de tijd best beperkt. En na een drukke kookdag heb ik eigenlijk gewoon zin in Netflixen en niet in bloggen. Sorry.
Maar ik heb nieuws, Rundvlees gaat goed! We zitten vandaag op dag 9 en Ruben scoort nog steeds een 10! Zo fijn! A.s. Woensdag heb ik weer een belafspraak met mevrouw Pelsser en ik hoop dat ik diezelfde avond mag starten met Appel. Een halve appel als toetje! Appelmoes, appelijs (weet niet eens of dat wel lekker is), appelsap, pannenkoeken met appel. Weer heerlijke mogelijkheden voor toetjes en dranken. Dat water,....daar is Ruben echt zooooo klaar mee, maar hij drinkt het zonder zeuren! De kracht die hij heeft en laat zien tijdens het dieet en tijdens deze introducties is zo groot, je kan het je niet voorstellen bij een mens van 7 jaar oud! Ik durf hem zonder zorgen bij vriendjes te laten spelen, hij weet namelijk feilloos wat hij wel en niet mag eten en aanraken (geen handzeep, geen schoonmaakdoekjes). Om het wat duidelijker te maken hebben we als regel dat hij voedsel of chemicalien (zoals zeep en doekjes) niet mag aanraken. Wij snijden dus ook niet zijn pannenkoek met een mes dat net een boterham heeft gesneden bijvoorbeeld. Klinkt heel gek misschien maar kruimels die aan het mes zitten kunnen op de pannenkoek terecht komen....

De lijst voor volgende maand is iets aangepast, hij wil graag starten met appel, dan sperziebonen en dan BROOD. Ik hoop echt heel heel heel erg dat Appel lukt. Met sperziebonen verwacht ik niet heel veel problemen, maar Brood.....ik vermoed dat dat zeker een reactie gaat geven (ik hoop zo dat ik het mis heb). Brood maakt dingen makkelijker, en appel en sperziebonen ook. Sperziebonen = geen kool meer (bah) en appel = appelsap en ijs (yay). Hoe zou appelmoesijs smaken ?? (Spontaan idee).

Morgen gaat dochterlief voor het eerst naar de speciale Peuterspeelzaal. Mijn man en ik mogen er de ochtend bijzijn, ik heb er heel veel zin in! En dochterlief ook. Maar moet je net zien....denk je dat Ruben lekker op school zit, gaan ze staken (en terecht). Dus voor Ruben oppas regelen (is gelukt). Maar eigenlijk zitten we daar niet op te wachten, extra dingen regelen enzo....

De slager reageerde ook erg positief op de switch naar Rundvlees. Hij kwam gelijk met vele ideeen en maakt rundervinken speciaal voor ons (normaal is het gehakt gekruid maar dat mag Ruben niet), en hij wilde worstjes maken (maar helaas mag Ruben de darm niet) en nog veel meer. Dat is echt heel fijn als mensen meedenken! Geeft veel steun. Ook de reacties die ik krijg hier (via reactie of prive berichtje) geven veel steun.

Tijdens Sinterrklaas avond , dat vierde wij met een man of 15, was ik huiverig dat er pepernoten, chocoladeleters en nog meer lekkers tevoorschijn zou komen. Maar er was niets. Dat was heel fijn voor ons. Ook hebben we de andere kinderen er niet over gehoord. Iedereen wilde weten hoe het ging met het vervolgonderzoek en waren allen zeer geinteresseerd. Ze vinden het knap dat we het doen en hoe we het doen. Dit is heel fijn om te horen en geeft weer extra motivatie. Motivatie is altijd een dingetje, je moet het vasthouden anders ben je de sjaak. Mijn motivatie: food is your health, het werkt en het is bewezen! Ruben voelt en gedraagd zich beter en doet het goed op school. Exacte cijfers moeten nog komen want hij heeft nog geen rapport gehad.
We gaan door en zijn sterk!

Fijne feestdagen alvast!!
Annemieke Kolff-Rexwinkel 10 maanden geleden geplaatst
Hoi Charlotte,

Bedankt weer voor je reactie! Ik volg je berichten al een tijdje. Wij zijn voor onze zoon van 9 sinds een week begonnen aan het PVG vervolg onderzoek. We zijn begonnen met de introductie van tarwe en het leek goed te gaan, maar het lijkt er toch sterk op dat de oude klachten terugkomen. Ik baal ontzettend, we kijken het nog even aan. Maar mogelijk moeten we de tarwe introductie afbreken en dan zijn we daarmee weer terug op de hele lage basis van daarvoor. Dwz veel rijst! Ik vond dit erg zwaar omdat rijst weinig energie geeft en dat konden we na 2 weken goed merken. Jullie doen het al een stuk langer op rijst, dus ik hoop dat je ons wat tips kan geven. Wij hebben naast de rijst alleen 1 peer p 5 dgn, enkel de ouderwetse groente (geen wortel, prei en mais), geen zoet(stof) behalve rijststroop en alleen kalkoen. Heb jij toevallig een goed recept voor brood van rijst? Het smaakte bij ons nooit goed! Verder maakte ik wel regelmatig risotto (van kalkoenbouillon) om mee naar school te geven.

Bedankt voor je hulp en veel succes! Ik hoop dat appel lukt!!

Groetjes Annemieke
Charlotte Koomen 10 maanden geleden geplaatst
Hoi Annemiek,
Wat spannnd! Jammer dat Tarwe waarschijnlijk niet goed gaat. Wij hopen er over 9 dagen mee te gaan beginnen als appel en daarna sperziebonen goed gaan tenminste.
Rijstbrood,....ik heb de recepten uit het boekje geprobeerd en er daarna een heel groot kruis doorheen gezet. Bah bah en nog eens bah! Wel bakte ik vaak pannenkoeken, niet volgens het recept uit het boekje, ik heb hem iets aangepast:
100 gram rijstmeel (mijn favo merk: Amisa)
25 gram Ketanmeel (dat is kleefrijstmeel)
2 dl rijstmelk
Snuf zout
Scheut extra vierge olijfolie
Eventueel extra rijstmelk toevoegen als het beslag te dik is. Dan bakken in de milde olijfolie. Als je ziet dat de eerste pannenkoek aan de eerste kant er droog uitziet als je hem omdraaid dan extra olijfolie aan het beslag toevoegen en weer roeren.
Vaak kreeg Ruben ook warm eten mee naar school, hij vindt bietjes en spruiten heel erg lekker en dat dat ook gewoon koud of lauw. Daar maakte ik dan mini gehaktballetjes bij en dan had hij een stevige lunch. Van bieten en spruiten maakte ik ook chips. Bietenchips kan je van te voren maken, spruiten moeten je maken en gelijk opeten. Ruben kreeg dan bijvoorbeeld bietenchips mee naar school als 10-uurtje.
Of ruben kreeg een kalkoenfrikandel uit de oven / airfryer als tussendoortje. Zodat het niet alleen maar rijstwafels zijn.
reactie op @charlottekoomen:
Annemieke Kolff-Rexwinkel Hoi Charlotte,

Bedankt voor je bericht en het recept van de pannenkoeken en ideeen. Ik heb ook veel bietenchips gemaakt maar sinds drie weken mag W ook geen olijfolie meer. Dat maakt het wel wat lastig in de combi met rijst.... ik was in ieder geval ook van plan een airfryer te kopen. En inderdaad toch maar weer maaltijden meegeven naar school. Maakte jij de gehktballetjes van kalkoen? W mag geen lam en geen peper, maar R ook niet toch? Deed jij verder iets anders in de gehaktballen?

Bedankt en succes!!

Groetjes Annemieke
10 maanden geleden

Beantwoorden

Charlotte Koomen Mag hij wel ghee? Ik maak bietenchips in de airfryer zonder olie of boter. Gaat veel beter. De gehaktballen gewoon van kalkoen inderdaad, beetje rijstmelk en rijstmeel erdoor en dan braden in ghee of als roomboter mag dan daarin.
10 maanden geleden

Beantwoorden


toon 1 overige reactie(s)
Mike Vlemmix 10 maanden geleden geplaatst
Hoi Charlotte,
Ben zo blij voor jullie dat jullie verschil merken aan jullie zoontje.
Al je werk, alle zoveel tijd, die je erin al hebt moeten steken om dit voor elkaar te krijgen is gelukkig niet voor niks.. zo fijn!!!
Charlotte Koomen 10 maanden geleden geplaatst
Dank je! Het scheelt heel erg dat Ruben heel braaf alles opvolgt en zich er zelf ook streng aan houdt. In de kerstvakantie gaat hij 2 volle dagen naar de BSO, dat wordt wel even spannend,maar dat is meer mijzelf die het spannend vind dan dat hij dat vindt. Binnenkort weer een update maar nu even gaar. Van 20.00 uur tot 21.30 in de keuken na een dag werken, dus nu nog even op de bank met Netflix.
Annemieke Kolff-Rexwinkel 9 maanden geleden geplaatst
Hoi Charlotte,
Ik ben benieuwd hoe het nu gaat met de introductie van appel? Waarschijnlijk begint het nu duidelijk te worden of Ruben wel of niet op appel reageert.

Wij zijn inmiddels 11 dgn geleden gestopt met tarwe. Na ongeveer 5 dagen werd Willem weer rustiger, dwz niet meer continu geprikkeld en geïrriteerd, een ontspannen gezicht, aanspreekbaar, reactie geven na een vraag, niet meer zo gevoelig voor geluiden, meegaand, gezellig en welwillend ipv alleen maar tegendraads, boos en constant problemen zoeken of maken. Heel fijn! Zelf houdt hij het dieet heel goed vol, die motivatie komt ook ergens vandaan. Hij heeft al heel wat feestjes en moeilijke momenten moeten trotseren, zo knap!!! Precies zoals jij eerder beschreef. Hij zegt zelf dat hij nu minder problemen heeft met mensen en kinderen en beter kan horen wat iemand hem vertelt. Hij heeft nu letterlijk ruimte in zijn hoofd om te luisteren.

We zijn vandaag begonnen met de introductie van aardappel, dus hopelijk gaat dat goed. Wij zijn al flink met de airfryer aan het oefenen om lekkere dingen voor hem te maken. Na aardappel willen we banaan proberen. Na de banaan denken we aan haver, dan kunnen we namelijk weer brood maken, maar mag hij ook haverkoek, havermout en havermelk. Verder geeft haver veel energie en daar kan hij wel wat van gebruiken. Afgelopen dagen had hij griep, hij was echt heel ziek en ik wil hem dan het liefst allemaal vitamines geven, dus veel fruit en veel verschillende dingen aanbieden maar dat is natuurlijk lastig. Gelukkig is hij weer aan de beterende hand!! Ik heb wel echt last gehad van een innerlijke strijd tussen ratio (lange termijn visie) en mijn gevoel in het nu, pfff. Precies Charlotte, motivatie is zooo belangrijk. Vaak is het zeer sterk aanwezig maar soms ben ik ineens uit het veld geslagen. Bijvoorbeeld als mensen hun twijfels uitspreken en ik het gevoel heb alles te moeten uitleggen of als iemand zegt: rijst is toch slecht, er zit heel veel arsenicum in....

Met oud en nieuw gaan we twee nachten logeren bij vrienden, in totaal zijn we met 6 volwassenen en 6 kinderen en er wordt dan natuurlijk veel gegeten, gesnoept en gedronken. Ik zie er wel een beetje tegenop maar we gaan toch gewoon, want thuis blijven is ook maar ongezellig.

Succes en groeten,
Annemieke
Charlotte Koomen 9 maanden geleden geplaatst
Beste Annemieke,

Bedankt voor je verhaal, veel is herkenbaar! De twijfel en uit het veld geslagen zijn, het moeten uitleggen en inderdaad de opmerkingen over rijst. Ik denk dat het wel meevalt, ze zeggen toch altijd dat men in azie altijd zoveel rijst eet en dat ze daar heel oud worden? Waarschijnlijk zijn hun genen er op aangepast maar onze kids eten niet de rest van hun leven zoveel rijst hoor. Ik hoop dat aardappel goed gaat, dat opent weer veel mogelijkheden, jammer dat tarwe niet goed ging.
Appel.....na twijfels bij ons zijn we toch doorgegaan tot dag 10 en zijn daarna toch gestopt, de oppas (mijn moeder) en ook zijn mentor bij de BSO vertelde onafhankelijk van elkaar dat hij toch wel weer onrustig was en wiebelig. Dat hadden wij ook gezien maar het was subtieler, helaas werd dit op dag 9 en 10 echt heel duidelijk en was de conclusie simpel: appel werkt niet. Een dag eerder heb ik nog met iemand (een ervaringsdeskundige die ook RED met haar kind doet) gebeld en gesproken over het feit dat we twijfelden en die was er ook echt, kerst kwam in zicht, de vakantie was dichtbij...allemaal factoren die kunnen meespelen. Maar 1 dag later en toen 2 dagen later was er een soort explosie in gedrag dat zo duidelijk was. Niet luisteren, opstandig, snel huilen en boos, rennend en springend door de kamer, kauwen op vingers en oplaadsnoertjes, friemelen met alles wat hij in zijn handen kon krijgen, zijn zusje irriteren, wippen met de stoel het was duidelijk.... We zijn dus gestopt met de appel, nu op dag 6 van het stoppen en er is nog geen verbetering....het is een soort vliegwiel... het duurt even voor het wiel wordt aangedreven maar daarna duurt het ook een tijd voor het is uitgedraaid. Erg jammer... vooral voor hem want hij is zo druk in zijn hoofd nu.
De twijfels worden gevoerd door mensen in je die omgeving twijfelen aan deze keuze, die niet geloven dat voeding echt de oorzaak kan zijn van zoooo veel dingen! Want tja: groente en fruit en vlees zijn toch gezond. Ze vergeten 1 belangrijk ding (is mijn mening): groente en fruit zijn veredeld en aangepast tot ze paste in de visie die wij als mensen hadden; rechte komkommers, ronde tomaten en ga zo door. Dit geldt ook voor vlees. Ik geloof dat dit bijdraagt aan intolleranties, ik kan dat niet onderbouwen met onderzoeken helaas maar het is mijn mening, ik probeer ook genetisch gemodificeerd voedsel zoveel mogelijk te vermijden.
Sommigen vinden het zielig dat je dit doet, arm kind dat hij niks mag eten...Maar voedingsaanpassingen werken! Het is bewezen en de kinderen bewijzen dat! Tuurlijk lukt het niet altijd, ze worden puber en zetten zich af, ze verzetten zich tijdens het PvG onderzoek etc. Maar ik heb de andere kant gezien; medicatie werkt ook niet altijd, agressie, hoofdpijnen, slaapproblemen....

Wij gaan met oud en nieuw ook naar vrienden toe, 6 volwassen en 4 kinderen, 3 van de 4 kinderen gaan slapen en Ruben blijft op. Het is spruitjes dag en dat is zijn favo groente. Ik neem wat hamburgers, chips, spruiten en pannenkoeken voor hem mee. En natuurlijk rijstwafels en zijn favo beleg (kalkoenfilet). Dan komt Ruben wel de avond door. Succes met Oud en Nieuw! Pas op met vuurwerk en tot 2018!

Marlies van Haren 9 maanden geleden geplaatst
Las je oproep om recepten met rijstmeel te krijgen.
Wij zijn sinds mei gestart met het dieet.

Wat nog wel te gebruiken is, is het muffin recept.

Uiteindelijk is mijn muffin recept voor 24 stuks
300 gr rijst of tarwebloem
200 gr boter
300 ml spa rood
10m gram zout
Ik gebruik ook van die muffin papiertje dan ziet het er ook alweer leuker uit.
Nadat ze afgekoeld zijn kan je ze in de vriezer stoppen en per stuk er weer uithalen.
Als hij naar school gaat stop ik deze bevroren in zijn etenstrommeltje en dan is de muffin om 10.00 uur ontdooit.

Daarnaast zijn wij als 1 van de eerste ingrediënten ei en banaan gaan proberen.
En dan kan je eventueel extra bij het recept voegen:
4 eieren en/of
4 bananen (bananen hebben een gistingsproces waardoor de muffin iets luchtiger wordt)
80 gr rijststroop
Als je al kaas gebruikt kan je nadat je 1 muffin warm hebt gemaakt in de magnetron of oven even een plakje op doen voor de smaak (zou ik niet combineren met de rijststroop of banaan ;-).
Met bovenstaande extra ingrediënten kun je dan 3 verschillende smaken muffins (banaan, rijststroop en kaas) maken. Dan kunnen ze ook nog eens kiezen

Ook zijn wij redelijk snel aan de mais begonnen.
Daarmee kan je biologische maischips van de AH kopen en deze zijn echt lekker.
Ook vriendjes kunnen dan hetzelfde eten als ze op bezoek komen.
Popcorn met zout of roomboter doet het ook goed.

Succes
Charlotte Koomen 8 maanden geleden geplaatst
Bedankt Marlies! Het muffin recept ga ik binnenkort proberen! Mais willen we ook snel gaan proberen maar ik wil eerst nog wat verschillende groenten toevoegen zodat we de kool en de prei een beetje links kunnen laten liggen, dat zijn niet echt favorieten hier.

Update:
UIteindelijk duurde het 14 dagen na het stoppen met appel voordat we verder konden met het volgende voedingsmiddel op het wensenlijstje: sperziebonen. 3 avonden een normale portie. Niet al te ingewikkeld en een lekkere vlotte introductie. Sperziebonen gingen goed en daarna zijn we tarwe+gist gaan doen. Gist kan ook apart maar ik heb geen desemstarter dus dan is zelf brood bakken vrij lastig. Ik heb ook geen ervarig met zelf desem brood bakken dus zijn we voor tarwe+gist gegaan. Deze intro duurde 14 dagen. 14 spannende dagen, er waren wat kleine incidenten maar in onze ogen niet voldoende heftig om de intro vroegtijdig te stoppen. Brood en gist zijn dus weer toegevoegd! R is zooooo blij en hij vindt het brood dat ik bak zoooooo lekker. Dat is zo vreselijk fijn om te horen. Van het weekend naar Ikea om broodbakblikken te kopen en mengkommen met deksels, dan kan ik 2 of meer broden tegelijk maken en kan ik zelf ook mijn eigen gemaakte brood gaan eten, is namelijk veel lekkerder! Nu zijn we bezig met jonge biologische kaas > dag 1. Daar is nu nog niet zoveel over te zeggen want tja...het is pas dag 1 en hij heeft 2 plakjes op (niet van de voorgesneden plakken maar van die plakjes die je zelf met de kaasschaaf maakt). Vanochtend was hij een beetje ongehoorzaam en vanmiddag baldadig samen met zijn vriendje die hier kwam spelen en eten maar dat was “jongetjes gedag”. Gaat kaas goed dan gaan we ei proberen, dat maakt een hoop baksels ook een stukje makkelijker en dan kan het zondagmorgen eitje er ook weer bij.
Ik ga een uitdaging op kookgebied niet uit de weg hoor, maar even een paar makkelijke intro’s is ook wel even fijn, kaas en ei hoef je niks aan te doen, hooguit in blokjes snijden en even koken en klaar is kees!
Tot snel! En bij vragen: stuur een PB via Facebook, dan reageer ik sneller ;-)
Charlotte Koomen 8 maanden geleden geplaatst
Weer een kleine update een een nieuwsflits (ik hoop dat ik die mag promoten). We zijn nu bezig met ei. De kaas ging ook goed dus dat is heel fijn. Gesmolten kaas maakt een preischotel toch een stuk lekkerder :-).
Maar we twijfelen over ei,... het doet iets, maar heel subtiel. We gaan daarom 2 dagen langer door met ei. En als we dan nog steeds twijfelen dan stoppen we met ei en wachten we tot het weer ‘ goed ‘ gaat.
Vandaag heb ik mevr. Pelsser gesproken en zei vertelde dat in maart wordt begonnen met een nieuwe studie, namelijk om uit te zoeken of er een verband is tussen je darmen en je hersenen en adhd. Dat zou namelijk betekenen dat je het dieet kunt overslaan en je direct kunt gaan handelen. Om dit te kunnen doen (en hier komt de promo..) zijn ze op zoek naar 100 RECHTShandige JONGENS tussen de 8 en 10 jaar oud die ADHD hebben (of vertonen) en die bereid zijn 3x naar Wageningen te komen met hun ouders (ouders moeten 1x extra voor intake gesprek), die 5 weken het red dieet willen volgen en andere onderzoeken willen ondergaan (computer opdrachten, bloed-, urine- en ontlasting onderzoek) en op deze manier bijdragen aan het onderzoek.
Voor meer info: www.brain-studie.nl
Ken je iemand die mee zou willen doen met haar/zijn zoon of wil je zelf meedoen met jou zoon kijk dan op deze site of deel hem. Dat zou super zijn! OF vind je het gewoon interessant; alle info staat op de website. Stel dat er een doorbraak is en er iets wordt gevonden waardoor dat lastige, tijdrovende dieet kan worden overgeslagen! Dan kunnen zoveel meer kinderen worden geholpen met voeding ipv medicatie! (In sommige gevallen is medicatie de enige optie en zal voeding niets doen, ook begrijp ik dat er voor medicatie wordt gekozen, dit is uiteraard altijd een eigen keuze, onze keuze is het dieet en uit principe geen medicatie zolang we dat kunnen voorkomen).
Charlotte Koomen 7 maanden geleden geplaatst
De bekendheid van de nieuwe studie naar voeding en ADHD gaat best goed! Vandaag was het zelfs op tv! Bij Editie NL.

Update:
Ei is toch niet goed gegaan en inmiddels zijn we al 19 dagen aan het wachten tot R weer gedrag vertoond dat een 8 of hoger verdiend. Dit klinkt heel streng maar helaas is het becijferen van het gedrag nodig tijdens het PVG onderzoek dat we nu aan het doen zijn. Inmiddels hebben we besloten dat de Rosbief van de slager niet meer mag, hoewel de slager zegt dat hij er niets op doet en het zonder boter of olie bakt in de oven gaan we het niet meer geven aan R. En we zijn voor de zekerheid sinds vandaag ook gestopt met kaas. 1 treetje terug dus. Dit wil ik nog wel voorleggen aan de onderzoekster maar helaas kreeg ik haar vandaag niet te pakken.
Wij zijn op dit moment best gefrustreerd omdat er geen echte vooruitgang in zit, en we een behoorlijke stagnatie hebben nu. Echt enorm balen!
Maar we gaan door, we zetten door! Wij gaan winnen!
Annemieke Kolff-Rexwinkel 7 maanden geleden geplaatst
Wat is het toch ongelofelijk zwaar hè! Motivatie blijft constant een ding. Tenminste als ik jouw bericht lees dan denk ik dat het wel wat met je motivatie zal doen. Wel de moeite en het harde werken maar nu al 19 dagen geen gedrag van een 8 en hoger en dus even weinig resultaat van het werk. Ik merk bij mezelf steeds dat ik mezelf dan steeds weer moet overtuigen dat we het goede doen door te kiezen voor deze weg.
Wij zijn inmiddels vanaf 7 dec 2017 doorgestroomd naar het PVG vervolg onderzoek en hebben nu de volgende introducties gedaan: tarwe, aardappel, haver, banaan en ahornlolly, waarvan helaas alleen haver goed is gegaan. Willem eet al vanaf ergens in nov geen brood meer. We koken twee keer per dag warm eten voor hem om hem voldoende energie te geven, want hij eet heel veel rijst, kalkoen, biet, spruiten en kool en slechts elke vier dagen een peer. Ik had er eerlijk gezegd geen voorstelling van hoe zwaar dit zou zijn, zo zwaar had ik in ieder geval niet verwacht, natuurlijk in eerste instantie voor hem maar toch ook voor ons. Zijn zus heeft ook ADHD en heeft op een gegeven moment besloten dat ze het eten niet meer mee wil eten. Voor haar koken we nu bijna elke dag apart. Ik klaag niet hoor want doe het heel graag voor hem en ons allemaal, maar soms raak ik even van mijn geloof af, zeker omdat de introducties steeds mis gaan en wij dus veel ADHD gedrag zien. Het lijkt nu na 11 dagen slechte dagen weer wat beter te gaan, dus hopelijk kunnen we over een paar dagen met sperziebonen beginnen.

Charlotte, ik wens je heel veel sterkte, hopelijk gaat het ook weer snel beter bij jullie! Ik hoop zo dat we er over een jaar wat comfortabeler bij zitten en dat het nog steeds loont. Het lijkt mij ook lastiger om terug te kijken naarmate er meer wordt toegevoegd.
Marlies van Haren 7 maanden geleden geplaatst
Volhouden beide hoor! Wij hadden meteen in het begin van het PVG-dieet een aantal voedingsstoffen gekozen waar hij dus op reageerde. Hierdoor zagen we maar steeds geen vooruitgang. Dus ik begrijp jullie frustratie. Maar vorige maand ging alles goed en dan maak je weer grote sprongen met het uitbreiden van 4 ingrediënten. De eerste periode is volgens mij het moeilijkst als je nog erg beperkt bent met keuzes. Over 1 maand kan het alweer helemaal veranderd zijn en ben je blij dat je doorgezet hebt! Als je weer 8-en scoort kan je eventueel ook voor een groente kiezen die je maar 3 dagen hoeft te proberen dan schiet het voor je gevoel weer even op en kan je een beetje meer variëren. Vraag wel even duidelijk na wat consequentie is tussen 3 dagen een groente proberen en 10 dagen!
Charlotte Koomen 6 maanden geleden geplaatst
Annemieke, sorry voor mijn erg late reactie; als ik jouw bericht lees dan heb ik geen klagen, zoveel dat gelijk al mis ging. Dat is echt killing voor de motivatie lijkt mij. Maar ergens in het achterhoofd roept een stemmetje: Het werkt! Je hebt het zelf gezien! Houd vol!
Ik wens jou dan ook veel sterkte!

Een kleine update met betrekking tot ons:
Vorige week zaterdag stonden Ruben en ik in het Haarlems Dagblad met een stuk over het dieet en over de vervolgstudie die nu gaande is aan de Wageningen Universiteit (www.brain-studie.nl). Hiervoor zoekt met nog steeds jongens tussen de 8 en 10 jaar oud, rechtshandig.

Ruben en ik hebben erg veel reacties gehad op het stuk in de krant, ook een uit het buitenland zelfs!

En ook de juf melde zich, begrijp me niet verkeerd in het volgende dat ik zal schrijven, de leerkracht is van grote waarde tijdens het PVG onderzoek en de juf van Ruben is een schat van een mens, echt waar!
Ze wilde even praten met mij want ze had de krant gelezen en vond het eigenlijk helemaal niet goed gaan met Ruben de laatste tijd. Ze vroeg zich af of het misschien verstandig was dat wij gingen nadenken of dit wel wel voldoende was (of het dieet wel voldoende hielp). Ik vertelde haar dat medicatie geen optie was. Het gesprek ging verder en ik legde uit dat haar observatie klopte, Ruben heeft veel last gehad van de Ei intro en daarna volgende een Banaan intro die ook niet lukte (over de intro’s later meer). Dus haar beeld klopte. Ze wilde toch nog wel graag 1x met de onderzoekster praten, prima wat mij betreft, en dat zal ik ook vragen aan de onderzoekster of de juf haar kan bellen. Juf heeft een tijdje psychologie gestudeerd en vele kinderen gezien die baat hadden bij medicatie. Dat geloof ik graag maar ik heb kinderen gezien die er meer last van hadden dan erbij gebaat waren. Medicatie is voor ons een laatste redmiddel. Mijn man merkte (terecht) op dat juf nu heel leuk komt melden dat het slecht gaat maar dat ze daarvoor vond dat het heel goed ging en tijdens het 10 minuten gesprek hinte op overgang naar groep 5, terwijl het nu leek dat ze daar van terugkwam. Een kleine teleurstelling maar die buigen we snel weer om!
De volgende dag melde juf dat ze Ruben had verplaatst naar een groepje met andere jongens achter in de klas en dat hij een hele goede dag had gehad. Dat was erg fijn om te horen!

Over de intro’s: zoals al eerder gemeld ging ei niet goed, na ongeveer 28 dagen ging het dan eindelijk zo goed dat we banaan mochten proberen. Ik heb tussentijds nog extra contact gehad met de onderzoekster over het ei en ze vroeg mij het hemd van het lijf over ingredienten en bereidingswijze van de diverse dingen die Ruben eet. De rosbief van de slager mocht sowieso niet meer en ook de rollade niet meer, kaas mocht wel weer want het dagboek liet zien dat die goed was. En nagellak.... dat had Ruben gekregen van een meisje bij de BSO, die nagellak moest er af! Geen nagellak ! Want het zat niet alleen op zn nagels...hij zat ook nog eens op zijn nagels te bijten en dus de nagellak op te eten! De nagellak er dus gelijk afgehaald, rosbief en rollade niet meer gegeven maar wel weer kaas en inmiddels konden we starten met banaan. Wat was dat heerlijk zeg! Weer gewone 10-uurtjes voor school, iets anders drinken dan water want ik maakte smoothies! En het aller-aller-aller belangrijkste: IJS!! Smoothie IJS! Smoothie BANANEN IJS!! Maar helaas, na 6 dagen zijn we gestopt....Banaan werkte niet....of is het toch die kaas....want ja we zijn inmiddels 12 dagen verder en nog geen 8 te zien! Het stil zitten gaat iets beter maar andere aspecten nog helemaal niet! Vanaf morgen dus weer die kaas eraf... en voordat we verder gaan willen we niet 5 dagen een 8 of een 10 maar 7 dagen met alleen 10-en en dan ook nog een JA van de juf.... er klopt iets niet waardoor we zoooo lang blijven hangen....

We houden vol! Iedere week ruikt ons huis heerlijk naar vers gebakken brood, en naar verse friet! Zo lekker, maar schoon in huis ...dat is het niet (rijmt..:-)).
Charlotte Koomen 6 maanden geleden geplaatst
Daar zijn we weer, en helaas toch wel wat, niet al te positieve, dingen te vertellen. Ik had niet zo lang moeten wegblijven hier...

We zitten op dag 33 sinds we gestopt zijn met banaan, en op dag 8 dat het weer goed gaat! Eindelijk!! Maar dat ging niet zonder slag of stoot. 2 weken geleden heb ik contact gehad met de onderzoekster en toen besloten dat tarwe, gist en kaas er af moesten, maar eigenlijk wilde ze helemaal terug naar het begin. Dat kwam binnen als een mokerslag. Ik heb even de telefoon opzij gelegd en wat tranen laten stromen. Toen ik weer aanspreekbaar was zeg maar is zij door gaan vragen naar mogelijke oorzaken en toen kwamen wij uit bij: aardappel... want een maand of 2 geleden zijn wij overgestapt van de biologische aardappelen van de supermarkt naar de flinke, ongewassen exemplaren van de weekmarkt. Zou dat het dan zijn? Geen idee maar het proberen waard. Dus als de wiedeweerga ben ik die dag de ‘goede’ aardappelen gaan kopen en ‘s avonds om 21.15 stond ik nog patat voor te bakken, want de dag erna zouden we friet eten en ik had voldoende friet in de vriezer maar dat was de ‘verkeerde’ aardappel.
En ja hoor, daar kwamen de 8en weer! Magere 8tjes in het begin na 5 dagen, en op dag 7 moest ik de onderzoekster weer bellen. Ze was blij te horen dat het beter ging! En we besloten dat we 10en wilde zien en dat ik een week later weer zou terugbellen. Dat zal aankomende woensdag zijn dat ik haar weer moet bellen, en die 10en...ze zijn er af en toe maar nog geen volle dagen, misschien komen die nog...Maar we vragen ons ook af... zijn wij niet te kritisch en onzeker geworden? Zeker nu school ook klaagt...Willen we niet een te perfecte jongen zien?

Uitje met school: de juf had gevraagd of ik mee wilde met een uitje naar een bloemenkwekerij aan de overkant van de school (ligt een drukke weg tussen maar er is een voetgangers tunnel en in totaal is het 20 minuten lopen). Ze vonden dat dit goed was voor Ruben omdat dit rust geeft. Ik had een beetje het gevoel dat ik geen andere keuze had eigenlijk hoewel er geen dwang uitging van de vraag hoor. Het was gewoon een gevoel. Ik heb dan ook een ochtend vrij moeten nemen van mijn werk want ik ben wel meegeweest. Het uitje was op dag 2 dat Ruben weer 8en scoorde. Samen met 2 andere ouders en de juf en de kinderen netjes 2 aan 2 gingen we op weg. Ruben aan de hand, want dat vond hij fijn (hoezo niet stoer om je mama haar hand vast te houden). En wij liepen achteraan. Zijn klasgenootjes kletsten honderduit tegen mij, er was geen speld tussen te krijgen en Ruben was heel rustig. Op locatie aangekomen moesten we nog 10 minuten wachten voordat de rondleiding begon. De kinderen konden dus nog even spelen. En het is zoooo leuk om dan de groeps dynamiek te bekijken! Sommige zijn heel aanwezig, andere zijn teruggetrokken. De meeste waren de meisjes aan het plagen of belaagten elkaar. Er sprong er voor mijn idee 1 boven uit, en dat was niet Ruben. Van dit klasgenootje werd veel vaker vermanend de naam geroepen, wilde niet naar uitleg luisteren of negeerde die volkomen. Natuurlijk heb ik Ruben een paar keer teruggefloten omdat hij net te ver ging, maar de rest deed dat ook. Elkaar pootje haken. Er gingen er zelfs 2 even een potje vechten! Al met al vond ik Ruben zeker NIET drukker dan de rest. Maar helaas vind je je eigen kind altijd voorbeeldig in vergelijking met de rest... De juf vond Ruben ook rustiger en zei dat mijn aanwezigheid erg goed was. Heb haar ook verteld dat het net beter ging thuis dus dat ze dat wellicht ook nu terugzag. Het uitje was in ieder geval een succes en ik vond het echt heel leuk om mee te gaan.

Over de BRAIN studie: ik heb begrepen dat deze week de eerste 4 jongens zijn teruggekomen voor de 2de meetdag. Dit is zooo spannend! Ik en ik denk velen met mij zijn zooooo benieuwd of er verschil te zien is!
Er zijn nog steeds jongens nodig hoor! Voor info kijk op: brain-studie.nl

Voor vragen kan je mij mailen: charlotte_koomen@outlook.com
Charlotte Koomen 5 maanden geleden geplaatst
Daar ben ik weer, inmiddels met een voet in het gips vanwege een stress fractuur (een scheurtje in je middenvoetsbeen dat spontaan kan onstaan door overbelasting of een verkeerde beweging). Wij zijn er inmiddels achter dat tarwe en gist niet werken, dit was erg balen. Daarna hebben we wortel geprobeerd, ook dit bleek niet te werken, hoewel ik nog steeds twijfel of de hele dag bij opa thuis een reactie heeft uitgelokt die dagen heeft geduurd. Wortel gaan we dus zeker nog een keer proberen. Het herstel na wortel ging namelijk opmerkelijk snel!
Vandaag zijn we gestart met mais; en ik hou mijn hart vast. Er zijn zoveel dingen fout gegaan de afgelopen tijd dat ik dit toch best stressvol vind. Mais duurt in ons geval 10 dagen. Morgen dag 2.... hopelijk wordt ons vertrouwen in deze vervolgperiode hersteld...
Sanneke van Belzen 4 maanden geleden geplaatst
Wauw.. Vol belangstelling alles gelezen. Ik heb al vaker zitten twijfelen om ook te beginnen met zo'n dieet, maar zie er zooo tegenop eigenlijk. Ik heb 2 kids, 1 jongen van 13 met ass en 1 meisje van (bijna) 9 met adhd... Ze lusten al zo weinig, dus terug naar de basis zal heel lastig zijn, zeker omdat het bijna altijd is wat de 1 wel lust, lust de ander weer niet... 
Zo'n dieet vraagt volgens mij zoveel tijd en energie, en die heb ik eigenlijk niet. En daarnaast ben ik niet meer samen met hun papa, dus zal ik die ook nog moeten overtuigen mee te werken in de weekenden dat ze daar zijn... 

Eigenlijk zegt mijn gevoel dus gewoon keihard nee.. Dit is op dit moment te heftig voor mij. 

Maar tegelijk weet ik ook wat voeding kan doen.... Dochter heeft een kippenei allergie, en voor we daarachter waren ook al allerlei dieten uitgeprobeerd. Sinds de ei eruit is zagen we direct verbetering. Zowel in de huidproblemen en buikklachten als in haar gedrag (en later is dit ook in bloedonderzoek bevestigd). 
Toch denk ik dat er op alle gebieden bij beide kinderen nog zeker wel meer resultaat te behalen is met goede voeding....

Maar HOE begin ik.... En belangrijker, hoe houd ik vol...
Charlotte Koomen 4 maanden geleden geplaatst
Beste Sanneke,

De situatie die jij beschrijft is best heftg, enerzijds wil je het graag maar geef je aan dat je gevoel zegt: NEE en dat de uitvoering misschien lastig is ivm vader.
Ik kan niet in jouw leven kijken maar misschien moet je wachten tot je in een iets rustiger vaarwater komt, anderzijds heb je een bijna puberzoon en je dochter van 9 is heel snel 11 en een groep 8-er. Het RED dieet werkt het best bij jonge kinderen omdat zij beter te sturen zijn, kinderen in de hogere klassen van de basisschool krijgen voorrang, maar het is wel lastiger vol te houden en te controleren omdat zij vaker bij vrienden zijn en aan het sporten enz.

Het dieet vraagt veel tijd en veel energie en doorzettingsvermogen, erg veel. Je kunt geen pauze nemen door de weeks omdat je even geen zin hebt om te koken.
Je geeft aan dat jouw kinderen niet zoveel lusten, het dieet is individueel en dit is vast bespreekbaar met de onderzoekster. En het klinkt heel flauw en betweterig, maar na een tijdje eten ze alles wat je ze geeft omdat ze al zo weinig mogen. Wij hebben geluk dat Ruben een makkelijke eter is, dat is ons voordeel. Maar in week 1 wilde hij niks proberen en was hij wat koppig maar na 2 happen vond hij het toch wel lekker.

Als het dieet blijkt te werken dan krijg je daar heel heel veel voor terug. Je kind voelt zich ook beter en jij merkt ook verschil.

Als na het dieet blijkt dat jouw kind reageert op voeding dan ga je door, zoals je hierboven hebt gelezen. Dit gaat ook niet zonder slag of stoot. De onderzoekster heeft meermalen aangegeven dat ze het knap vindt dat we maar blijven doorgaan, wat volgens mij aangeeft dat dat stadia zijn waarop anderen misschien opgeven. Maar de motivatie haal ik uit het feit dat we hebben gezien dat het werkt! En ja, ik heb de handdoek in de ring willen gooien, gehuild, gescholden en boos geweest maar het andere alternatief is medicatie en dat vinden wij geen alternatief maar een straf.

Ik weet niet hoe de relatie is met jouw ex,maar wie weet staat hij er open voor en kunnen jullie het toch samen doen. Dan wordt het makkelijker voor jou omdat je het dan niet alleen hoeft te doen. Dit is ook zeer belangrijk denk ik. Ik denk zelfs dat je niet door de voorselectie komt als de vader niet wil meewerken. Daarnaast is het fijn als jullie allebei de kosten kunnen dragen. Het dieet en de begeleiding is kostbaar en de voedingsmiddelen die je moet/mag gebruiken zijn meestal niet in een normale supermarkt te krijgen en dus vaak ook prijzig.

Jou vraag: HOE begin ik: ik heb geen idee... overweeg de voor en tegens, bespreek het met je ex, en bekijk of het haalbaar is voor jezelf en je ex.

HOE houd ik het vol: een lastige, put kracht uit het feit dat je verschil ziet (als het dieet effect heeft) en uit het feit dat je kind zich ook beter voelt. Als het dieet effect heeft en je verschil merkt in gedrag en in lichamelijke gezondheid houdt dit dan voor ogen. Put daar kracht uit.
Ik heb van ouders gehoord die in het begin alleen maar tegenslagen hadden en daarna ging alles gewoon goed. Dit heb ik ook mijzelf voorgehouden en daardoor zijn we verder gegaan. De vorige intro (mais) is goed gegaan, nu verder met pindakaas....maar pas bij dag 2..

Heel veel sterkte! Mocht je meer vragen hebben dan mag je mij een mail sturen: charlotte_koomen@outlook.com
Iedereen mag mij mailen voor vragen!
Kijk ook op: www.adhdenvoeding.nl

Dan nog een huishoudelijke mededeling;
De Brain-studie in Wageningen is nog steeds op zoek naar jongens tussen de 8 en 10 jaar oud. Ken je mensen of ben je zelf geintereseerd, kijk dan op: www.brain-studie.nl

P.s. Ik schrijf veel in de IK vorm, echter doe ik dit allemaal samen met mijn man. Hij kookt dan misschien niet of slechts af en toe, maar hij is wel mijn steun en hulp. Boodschappen, schoonmaken, kids naar bed brengen, relativeren als ik het even niet meer zie zitten, of ik moet relativeren omdat hij bedenkingen heeft. Met andere woorden: we doen het samen.
Sanneke van Belzen 4 maanden geleden geplaatst
Dank voor je reactie Charlotte, 
Wat ex betreft, ik denk dat hij er op zich wel aan mee wil werken, maar dan pro actief. Moet ik alles voorkauwen op een briefje exact wat ze die dag mag hebben en eigenlijk ook zelf meegeven want dat speciaal koken is niks voor hem... En heeft hij moeite met elke verandering. Dus zoals je schrijft, nieuwe dingen een aantal dagen uitproberen, dan toch weer schrappen, continu logboek bijhouden... Ik ben bang dat ik het dan ook niet los kan laten. En verder qua kosten ook een dingetje idd. Ik leef nu op/rond bijstandsniveau... Dus dat zal niet makkelijk zijn. 
Vandaar dus nog steeds qua gevoel en hoe het praktisch allemaal gaat... Nee nu niet.

Maar dan dus in mijn achterhoofd toch steeds dat stemmetje dat weet wat voeding kan doen en dat het zoveel beter kan allemaal 🙄
reactie op @sannekevanbelzen:
Charlotte Koomen Het voorkauwen en voorbereiden vergt wel extra energie. En het bijhouden kost ook tijd. Het is erg intensief.
Ik snap dat je nu denkt: even niet. Het is behoorlijk ingrijpend en ook nog eens kostbaar.
Maar ga je niet schuldig voelen!
Je komt helaas ook niet in aanmerking voor de BRAIN-studie (je hebt het over je dochter toch?), dat had namelijk wel gescheeld qua kosten voor de consulten, maar de voedingsmiddelen moest je dan alsnog zelf betalen.

Voeding kan een hoop doen daarvan ben ik overtuigt. Maar het moet wel passen!
4 maanden geleden

Beantwoorden

Charlotte Koomen 4 maanden geleden geplaatst
En een kleine update:
Mais is goed gegaan!! Wat waren we blij!! En ik heb een recept gevonden voor zuurdesem van glutenvrij meel. Ik heb het geprobeerd met maismeel en nu heb ik een potje vol bubbelend, levend desem van mais! Hier heb ik al eerder een (soort van) brood gemaakt en Ruben vond het verrukkelijk! Van het weekend dus weer nieuwe maken. Het is brood van mais- en rijstmeel. Super makkelijk want je hoeft niet te kneden. Gewoon roeren en mengen en heel heel heel lang rijzen.

Na mais kwam Pindakaas: tja....die ging ook goed! 7 dagen lang waarvan ik er 4 in Rome zat en mijn man het allemaal in zijn eentje moest doen (wel alles uitgeschreven voor hem met recepten erbij, wat er iedere avond uit de vriezer moest en wat er in de broodtrommels moest). En nu zijn we met watermeloen bezig, 5 dagen lang 1 portie. Ik houd mijn hart vast....zou er dan eindelijk een fruitsoort zijn die wel lukt??! We hopen het van harte, zou betekenen dat er weer een ijsje gegeten kan worden, dat is wel lekker met dit weer! Nou vind ik het bepalen van 1 portie watermeloen wel een beetje lastig, want Ruben eet makkelijk een HELE watermeloen op... :-)
Nog 3 dagen watermeloen en dan weten we of we door kunnen met tomaat.
Mandy Rouwet 3 maanden geleden geplaatst
Hallo Charlotte,
Ik heb alles met veel belangstelling gelezen. Weet jij waarom de minimale leeftijd voor de Brain-studie 8 jaar is? Als ik jouw bevindingen lees, kun je niet jong genoeg starten. Onze zoon is 6 jaar en 9 maanden en kennen pas de diagnose ADHD. We hebben hem direct aangemeld voor de Brain-studie en ik wil ook alles geprobeerd hebben voordat de optie medicatie de wordt geprobeerd. Dank voor het delen van alle ups en downs! De aanhouder wint... groeten Mandy
Charlotte Koomen 3 maanden geleden geplaatst
Beste Mandy,

Dank je voor je reactie en sorry voor mijn late antwoord. Mijn zoon is 2 dagen op schoolkamp geweest en dat vergte nogal wat voorbereiding. Daarover later meer.

Ik weet niet precies waarom de minimale leeftijd 8 jaar is maar ik vermoed dat daarvoor is gekozen omdat ze 2x een half uur in een MRI moeten liggen en het bij 8 tot 10 jarige wellicht makkelijker is om ze te bewegen mee te werken. Daarnaast moet een voorstel voor een onderzoek langs een ethische commisie als ik het goed heb en daarbij moet je grenzen aangeven en is er gekozen voor deze leeftijdsgrens.
Aanmelden voor de BRAIN-studie heeft helaas voor jullie dus geen zin omdat ze zich moeten houden aan de leeftijdsgrens. Maar je kan wel op de wachtlijst worden geplaatst voor het reguliere dieet (zie adhdenvoeding.nl). In verband met de BRAIN studie neemt het Pelsser instituut geen nieuwe clienten aan maar ik geloof dat je wel op een wachtlijst kan worden geplaatst. Hoelang deze is weet ik helaas niet, maar die vraag zal het Pelsser instituut kunnen beantwoorden.


Update over Ruben: zowel de watermeloen als de tomaat zijn geslaagd!! We zijn nu bezig met plantaardige olie, 14 dagen lang zoveel mogelijk alles bakken in de olie en dat eten. Lekker veel frituren (heel ongezond misschien maar zooooo lekker) en lekker veel pindasaus en popcorn en gebakken aardappelen en vlees en tja...dat dus :-). De plantaardige olie was niet het idee van Ruben hoor, nee dat was eerlijk gezegd ons idee om de kosten te drukken. Wij houden nou eenmaal erg vast aan onze frietdag elke donderdag en sinds het dieet koste dat 30 euro frituurolie per 5x frituren, das best prijzig. Eigen schuld kan je denken, want frieten kan je ook bakken in de oven of de airfryer. HELEMAAL WAAR! ECHT! Maar gefrituurd is het echt zooooo veel lekkerder en dat vindt Ruben ook en voor hem doen we het! Maar met plantaardige olie, gewoon die uit de supermarkt kost frituren nog geen 4 euro per 10x frituren! Dus dat is best een besparing.

Afgelopen maandag ging Ruben op kamp = 1 nachtje logeren in een tentje samen met de groepen 3 en 4. Ongeveer 120 kinderen en dan de leerkrachten en de hulpouders. Dit doet onze school al jaren en elk jaar is dit het schoolreisje. De kleuters gaan 1 dagje en vanaf groep 3 blijf je 1 nachtje logeren, in groep 7 blijf je 2 nachtjes logeren. En altijd op dezelfde vertrouwde locatie. Groep 8 gaat een midweek kamperen, op een andere lokatie die elk jaar wisselt.
Ruben zit in groep 4 en het is dus al zijn 4de keer dat hij op dit kampeerveld is en de 2de keer dat hij een nacht blijft slapen. Juf had vooraf bij mij geinformeerd of wij bereikbaar zouden zijn in het geval het echt niet ging en hij opgehaald moest worden (dit vond ik een rare vraag aangezien Ruben geen enkel probleem gaf op dat moment). Uiteraard hebben wij gezegd dat we bereikbaar zijn. Toch gaf het een raar gevoel. Ik vroeg of ze wilde uitzoeken wat ze aten op kamp zodat ik daar rekening mee kon houden. Dat zou ze uitzoeken. 3 weken later vroeg ik of ze al wat meer wist en ik kreeg als antwoord dat ze geen idee had en daar niet over ging. Maar dat ze waarschijnlijk hamburgers gingen eten.... Nadat ik had gezegd dat het wel handig was dat ik dat zeker zou weten ben ik weggegaan. Ik kwam erachter dat een vriendin die in de kamp comissie zat over de dieetvoeding ging dus zij zou de dieetlijst in de gaten houden. Dat is de lijst waarop staat wie een speciaal dieet volgt (gluten intollerant, pinda allergie, noten allergie enz), en volgens haar moest Ruben daar ook op staan. Helaas bleek hij er niet op te staan. Gelukkig kon mijn vriendin hem toevoegen. Ik had bij de juf aangegeven dat hij alleen dat gene mocht eten dat ik hem had meegegeven. Maar dit is dus niet op die dieetlijst terecht gekomen. Waarom? Geen idee. Wellicht omdat de juf 1 week voor kamp naar me toe kwam en zei: we zouden het toch nog even over Ruben zijn voeding hebben? En ik me totaal niet kon herinneren dat we dat hadden afgesproken..... misschien dat ze het daarna had willen noteren maar aangezien ik het gesprek was vergeten zij misschien geen tijd meer had om het in te vullen.
Ik gaf aan bij mijn vriendin dat ik zijn avondeten zelf, ter plekke, zou komen bakken. Het zouden hamburgers zijn. Niet zo moeilijk misschien maar ik doe het liever zelf dan dat iemand anders het voor mij bakt. Ik vind dit dieet mijn verantwoordelijkheid. Het is namelijk niet zo dat als Ruben iets verkeerds eet dat hij levensgevaarlijk ziek wordt en dus zou dat kunnen betekenen dat men het niet zo serieus neemt..... pure speculatie natuurlijk maar we zitten midden in een introductie, en mijn vriendin moest ook al zorgen voor de andere dieetkinderen...dus doe ik het liever zelf. Zo gezegd zo gedaan. En het werkte perfect. Mijn vriendin zorgde verder dat hij volgens het lijstje at. Nou weet Ruben ook precies wat wel en niet mag, maar het feit dat mijn vriendin daar ook aanwezig was heeft zeker geholpen! Ruben heeft netjes geslapen en heeft zicht heerlijk gedragen als een doorsnee 7 jarige uit groep 4!
Al met al was het een geslaagd kamp!
Stefanie van den Berg 3 maanden geleden geplaatst
Voeding kan zeker een grote spelen met iemand die ADHD heeft. Dit tonen onderzoeken van de laatste jaren ook wel aan.
Charlotte Koomen 1 maand geleden geplaatst
Pffff das lang geleden, zeker al 2 maanden! Sorry! Ik heb ondertussen meerdere mails ontvangen van mensen die bovenstaand hebben gelezen en vragen hadden. Dat gaf mij een bijzonder gevoel, niet dat ik mijzelf nu bijzonder vindt! Maar het feit dat mensen dit lezen en mijn verhaal mensen een keuze geeft en dat zij de mogelijkheid hebben vragen te stellen over toch een topic dat onderbelicht is, namelijk: voeding is van invloed op adhd gedrag!
Afijn, genoeg veren....
We zijn nu 2 maanden verder en de zomervakantie ligt alweer een week achter ons (Noordelijke deel van Nederland). We zijn in de vakanties door gegaan met introduceren en dat was ook gelijk de laatste keer dat we dat in de grote vakantie zullen doen, er van uitgaande dat we volgend jaar nog bezig zijn met dingen uitproberen. Onze laatste introctie is Jonge Kaas geweest, nou die ging dus best fout. Bijna de hele zomer vakantie heeft Ruben (en wij ook) er last van gehad. Druk, vervelend, opstandig, kort af, prikkelbaar, verveeld en ga zo maar door. Arme Ruben, we konden merken dat hij in de knoop zat. Echter....nadat we gestopt waren met de Kaas ging het na 2 weken nog steeds niet beter! Oh nee he....daar gaan we weer dacht ik. Dit hadden we eerder meegemaakt. Maar wat kan het dan zijn? Toch de pindakaas...die intro heeft mijn man voor de helft in zijn eentje gedaan omdat ik samen met een goede vriendin een weekendje naar Rome was (ontaarde moeder, hihi). Hij twijfelde toen al een beetje maar toch besloten om pindakaas in het dieet te houden. Of was het de plantaardige olie, een van de laatste dingen die er bij zijn gekomen DIE elke dag gegeten mogen worden. Na overleg met Pelsser hebben we moeten besluiten om zowel de pindakaas als de plantaardige olie te schrappen van het menu. Echt super ..... - pindakaas geeft zoveel energie, en plantaardige olie geeft naast goedkoop bakken en braden ook meerdere opties met betrekking tot snacks. Wat we wel hebben behouden is watermeloen, tomaat, doperwten en snijbonen. Dat zijn ook zeer welkome toevoegingen aan het dieet!!!
We zijn inmiddels een week op school en het gaat goed met Ruben. Hij is al bijna 2 weken weer de oude en na het weekend willen we weer starten met introducties, we hebben een aantal opties: varkensvlees, kabeljauw, mango, kiwi en aardbei. Best veel fruit, en gezien het feit dat Ruben op veel fruit verkeerd heeft gereageerd is het dus best weer spannend....
Inmiddels zit Ruben ook op voetbal, 1x per week trainen en op zaterdag een wedstrijd. ZIjn grootste wens maar wij zagen het niet zo zitten. Hoe goed zou hij naar de trainer luisteren? Hoe goed zou hij zijn aandacht bij het spel kunnen houden? Allemaal rare gedachten eigenlijk, want hij is helemaal niet anders dan de rest... (tenzij een intro verkeerd gaat, dan is hij ietsje anders dan de rest misschien). Morgen zijn tweede wedstrijd en we zijn zo benieuwd!

Dan nog iets anders, een huishoudelijke mededeling; de BRAIN studie loopt nog steeds en men is met spoed op zoek naar 80 deelnemers. Ze zoeken nog 80 jongens van tussen de 8 en 10 jaar oud, die rechtshandig zijn en adhd hebben.
Check onderstaand youtube filmpje, het geeft mij kippenvel omdat ik weet dat ze de waarheid spreken!
Delen op social media mag, graag zelfs. Die 80 jongens moeten gevonden worden! Dit onderzoek is zo belangrijk! Niet alleen voor deze generatie maar ook voor de volgende!

https://youtu.be/LDseAg1IaKg

Voor vragen mag je mij altijd mailen : charlotte_koomen@outlook.com
Of via messenger op FB benaderen.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 November 2017 om 20:38
Aantal lezers 92
Aantal reacties 33