PVG onderzoek (vervolg op het RED dieet) - ons traject

Laatste reactie 11/01/2018 12:57 door Marlies
· Markeren als ongelezen
Charlotte Koomen 2 maanden geleden geplaatst
Zoals sommige weten hebben wij met onze zoon R van nu 7 jaar het RED DIEET gedaan. De uitkomst was heel positief en daarom zijn wij het vervolgtraject gestart: het PVG onderzoek. We gaan langzaam voedingsmiddelen herintroduceren. Heel langzaam, het proces duurt 1 tot 1,5 jaar, dit verschilt per kind.
R wilde graag starten met aardappelen.

Vandaag is het Sint Maarten, je weet wel, met lampionen langs de deuren > liedje zingen > snoepje krijgen > snoepjes opeten.
Het gedeelte tot en met. ‘ snoepje krijgen ‘ dat mag R natuurlijk wel, maar dat aller laatste stukje van bovenstaande reeks dat is natuurlijk een absolute NO GO. Geen snoep voor R. Heel zielig misschien, waarom dat Sint Maarten lopen? Maar dat wilde R graag, hij wilde misschien zelfs zijn snoep uitdelen op school. Daar is hij inmiddels van teruggekomen. We gaan ze nu bewaren tot na zijn dieet. Belangrijk om er bij te vertellen is dat R helemaal niet zo van snoep houdt, als het achterin de kast ligt dan kijkt R er niet naar om en ligt het er volgend jaar gewoon nog steeds. Onnodig weetje: zijn zusje van 3 LUST geen snoep maar heeft wel Sint Maarten gelopen en nog fanatiek ook. Ook haar snoep ligt er volgend jaar nog steeds. Wij zijn zelf ook geen snoepers, dus stiekem een snoepje eten doen we eigenlijk niet echt, heel soms misschien.

Ruben had vandaag voor de 2de dag een aardappel en dat gaat tot nu toe heel goed. We hopen dat aardappel goed blijft gaan want dat betekend volgende week: friet, chips, aardappels uit de oven, rostirondjes, aardappelkroketten (alles zelf gemaakt uiteraard). Ik heb er zin in! Weer oude vertrouwde friet en niet die koolraapfriet. Dat at hij volgens mij uit principe Zo van: het is friet, ik eet het!! Wij hebben zelfs vorige week gesmokkeld en gewacht tot R naar bed was en toen bij de snackbar friet en frikandellen besteld, zooooo slecht.

Dan nog een klein oproepje: wie heeft er een goed recept voor fruit rollups? Ik heb het 3x geprobeerd, 1ste keer ging redelijk, 2de en 3de keer ging totaal verkeerd. Eerste poging oven op 75 graden (geloof ik), perenmoes uitsmeren op bakpapier en 6 uur de oven in. Dat ging redelijk goed maar duurt me te lang. 2de en 3de keer: oven op 110 graden, perenmoes uitsmeren op bakpapier en 2,3 uur de oven in. 2 uur is te kort, en bij 2,20 of 2,3 Is het hard en krijg ik het bakpapier er niet af. Ik laat het nadat het uit de oven komt nog iets afkoelen. Wat doe ik fout!? Wie heeft de methode en het juiste recept?
reactie op @charlottekoomen:
Coen Olde Bijvank RED dieet - ons traject deel 1 kun je op de volgende pagina lezen:

http://forum.adhdblog.nl/conversations/red-dieet-ons-traject


2 maanden geleden

Beantwoord

J J 2 maanden geleden geplaatst
Heel erg fijn dat je jouw traject deelt en ook erg fijn om alle andere reacties te lezen.
Twee jaar geleden wilden wij ook dit dieet beginnen, maar financieel lukte dat niet. We zijn toen het AIP Paleo dieet begonnen. Dat ging fantastisch. Tot we na een klein jaar uit het oog verloren waar de reacties vandaan kwamen. Op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer! Jij omschreef dat in de vorige blog erg mooi. Tjonge jonge, ik herkende jouw frustraties!
Wij zijn nog steeds bezig om uit te zoeken waar zijn reacties vandaan komen en hebben het dieet al helemaal teruggedraaid naar het basis (AIP Paleo) dieet. Helaas nog geen resultaat! We gaan nu contact zoeken met dr. Pelsser, want ze heeft gelijk; je moet dit dieet onder begeleiding doen. Het is té moeilijk om het alleen te doen.
Ik vond het fantastisch om jouw traject een beetje te mogen delen. Super dat je hier de tijd voor neemt.
reactie op @jj:
Charlotte Koomen Beste J.J.,

Ik ben bekend met het AIP Paleo dieet, maar dat gaat misschien net niet ver genoeg. Ik heb zelf ook een tijdje het Paleo dieet gevolgd, niet om medische redenen of om af te vallen, maar gewoon als uitdaging en overtuiging. Met veel opvattingen uit het Paleo ben ik het zeker wel eens. Helaas kon ik dat voor mijzelf niet volhouden, een boterham en friet blijven toch echt te lekker. Ik ben wel altijd met eten bezig, niet obsessief ofzo maar gewoon omdat ik het heel erg leuk vind! Koken is mijn ding, ik wil ook graag een kookboek schrijven en dat in eigen beheer uitgeven bijvoorbeeld. Maar verder dan een indeling en wat uitgeschreven recepten ben ik niet gekomen. De dagelijkse dingen slurpen te veel tijd op, en nu zeker! In 1 dag een hele kalkoen verwerken bijvoorbeeld, en daarnaast ook nog even wassen draaien, de kleine meid van 3 vermaken, pannenkoeken bakken, zoon van school halen en avondeten maken, dat slurpt best!
Maar ‘s avonds na 20.30 uur onspannen met netflix, een receptenboek of surfen op het internet! Een moment voor jezelf, dat is heel belangrijk.
2 maanden geleden

Beantwoord

Willeke van Meerten 2 maanden geleden geplaatst
Hoi charlotte, de fruitrolletjes uit het receptenboekje zijn ons ook nooit gelukt maar als je straks varkensvlees gaat testen en dit gaat goed kun je fruitgums maken met gelatine. Als blijkt dat varkensvlees niet goed gaat (zoals hier) kun je agar agar testen. Dit is een plantaardig bindmiddel en werkt prima als alternatief voor gelatine. Er zijn ook mensen die de fruitrolletjes in een voedseldroger doen maar daar heb ik geen ervaring mee. Gr willeke 
Charlotte Koomen 1 maand geleden geplaatst
Hoi allemaal,

Dank je Willeke voor de tips! UIteindelijk is het voorlopig niet meer nodig om fruit roll ups te maken want R reageert op Peer. We zijn na dag 5 gestopt en wachten nu tot hij weer stabiel is en het gedrag vertoond dat hij aan het eind van het RED dieet vertoonde, met een beetje pech kan dat 10 dagen, of langer duren. Aardappels gaan goed en dus chips en patat, dat is al een hele opluchting. Zodra de Peer uit zijn systeem is en stabiel blijft, gaan we Rundvlees proberen. Dit was niet echt een keuze van R zelf maar meer vanuit ons. Rundvlees is namelijk een stuk goedkoper bij de bio slager dan kalkoenvlees, daarnaast is rundvlees makkelijker verkrijgbaar. Ter vergelijking, de bio slager heeft een paar omwegen bewandeld om mij toch een kalkoen te kunnen leveren, de slager weet wat we aan het doen zijn en leeft mee. Hij is nieuwsgierig en vraagt vaak hoe het gaat. Toch wel een beetje sceptisch ook, maar dat is het gros van de mensen. Maar als je de resultaten laat zien dan geloven zij hun ogen niet. De slager probeert mee te denken en dat is erg fijn.
Half december weer een belafspraak en dan willen we toch weer een fruitsoort proberen, zeker nu R geen peer meer mag en dat was eigenlijk het enige fruit dat hij mocht. Hopelijk gaat dat wel. Na het fruit, dat wordt waarschijnlijk appel wil R graag sperziebonen proberen en daarna ei. Over brood heb ik hem nog niet echt gehoord eigenlijk, maar dat zal eind januari of begin februari toch echt aan de orde gaan komen, want dat vult beter dan 15 rijstwafels per dag. (Ik vind zelf dat je brood als bijgerecht moet eten en het is makkelijk om het als ontbijt en lunch te nemen en dus doe ik het op dit moment ook maar, want anders wordt het wel heel druk).
Onze dochter van 3 gaat per 12 december naar een speciale peuterspeelzaal die gericht is op taalproblemen, zij praat niet goed en moet dus 3 ochtenden daarheen. Daarnaast moet zij senso-motorisch worden onderzocht door een fysio. A gaat al sinds februari dit jaar naar logopedie en heeft voorgang gemaakt maar loopt te veel achter op dit moment om naar regulier onderwijs te kunnen. Wij hopen dat ze met een krappe 6 maanden extra logopedie boost ze toch naar regulier kan. Dit komt er ook nog bij op ons bord. Niet dat ik dat negatief bedoel, maar het kan wat stiller worden hier. Het perfecte kind bestaat niet, echt. Ze zijn allemaal speciaal en daarom houden we van ze.

Charlotte Koomen 1 maand geleden geplaatst
Alweer een tijdje geleden, sorry. Maar zoals hierboven beschreven is de tijd best beperkt. En na een drukke kookdag heb ik eigenlijk gewoon zin in Netflixen en niet in bloggen. Sorry.
Maar ik heb nieuws, Rundvlees gaat goed! We zitten vandaag op dag 9 en Ruben scoort nog steeds een 10! Zo fijn! A.s. Woensdag heb ik weer een belafspraak met mevrouw Pelsser en ik hoop dat ik diezelfde avond mag starten met Appel. Een halve appel als toetje! Appelmoes, appelijs (weet niet eens of dat wel lekker is), appelsap, pannenkoeken met appel. Weer heerlijke mogelijkheden voor toetjes en dranken. Dat water,....daar is Ruben echt zooooo klaar mee, maar hij drinkt het zonder zeuren! De kracht die hij heeft en laat zien tijdens het dieet en tijdens deze introducties is zo groot, je kan het je niet voorstellen bij een mens van 7 jaar oud! Ik durf hem zonder zorgen bij vriendjes te laten spelen, hij weet namelijk feilloos wat hij wel en niet mag eten en aanraken (geen handzeep, geen schoonmaakdoekjes). Om het wat duidelijker te maken hebben we als regel dat hij voedsel of chemicalien (zoals zeep en doekjes) niet mag aanraken. Wij snijden dus ook niet zijn pannenkoek met een mes dat net een boterham heeft gesneden bijvoorbeeld. Klinkt heel gek misschien maar kruimels die aan het mes zitten kunnen op de pannenkoek terecht komen....

De lijst voor volgende maand is iets aangepast, hij wil graag starten met appel, dan sperziebonen en dan BROOD. Ik hoop echt heel heel heel erg dat Appel lukt. Met sperziebonen verwacht ik niet heel veel problemen, maar Brood.....ik vermoed dat dat zeker een reactie gaat geven (ik hoop zo dat ik het mis heb). Brood maakt dingen makkelijker, en appel en sperziebonen ook. Sperziebonen = geen kool meer (bah) en appel = appelsap en ijs (yay). Hoe zou appelmoesijs smaken ?? (Spontaan idee).

Morgen gaat dochterlief voor het eerst naar de speciale Peuterspeelzaal. Mijn man en ik mogen er de ochtend bijzijn, ik heb er heel veel zin in! En dochterlief ook. Maar moet je net zien....denk je dat Ruben lekker op school zit, gaan ze staken (en terecht). Dus voor Ruben oppas regelen (is gelukt). Maar eigenlijk zitten we daar niet op te wachten, extra dingen regelen enzo....

De slager reageerde ook erg positief op de switch naar Rundvlees. Hij kwam gelijk met vele ideeen en maakt rundervinken speciaal voor ons (normaal is het gehakt gekruid maar dat mag Ruben niet), en hij wilde worstjes maken (maar helaas mag Ruben de darm niet) en nog veel meer. Dat is echt heel fijn als mensen meedenken! Geeft veel steun. Ook de reacties die ik krijg hier (via reactie of prive berichtje) geven veel steun.

Tijdens Sinterrklaas avond , dat vierde wij met een man of 15, was ik huiverig dat er pepernoten, chocoladeleters en nog meer lekkers tevoorschijn zou komen. Maar er was niets. Dat was heel fijn voor ons. Ook hebben we de andere kinderen er niet over gehoord. Iedereen wilde weten hoe het ging met het vervolgonderzoek en waren allen zeer geinteresseerd. Ze vinden het knap dat we het doen en hoe we het doen. Dit is heel fijn om te horen en geeft weer extra motivatie. Motivatie is altijd een dingetje, je moet het vasthouden anders ben je de sjaak. Mijn motivatie: food is your health, het werkt en het is bewezen! Ruben voelt en gedraagd zich beter en doet het goed op school. Exacte cijfers moeten nog komen want hij heeft nog geen rapport gehad.
We gaan door en zijn sterk!

Fijne feestdagen alvast!!
Annemieke Kolff-Rexwinkel 1 maand geleden geplaatst
Hoi Charlotte,

Bedankt weer voor je reactie! Ik volg je berichten al een tijdje. Wij zijn voor onze zoon van 9 sinds een week begonnen aan het PVG vervolg onderzoek. We zijn begonnen met de introductie van tarwe en het leek goed te gaan, maar het lijkt er toch sterk op dat de oude klachten terugkomen. Ik baal ontzettend, we kijken het nog even aan. Maar mogelijk moeten we de tarwe introductie afbreken en dan zijn we daarmee weer terug op de hele lage basis van daarvoor. Dwz veel rijst! Ik vond dit erg zwaar omdat rijst weinig energie geeft en dat konden we na 2 weken goed merken. Jullie doen het al een stuk langer op rijst, dus ik hoop dat je ons wat tips kan geven. Wij hebben naast de rijst alleen 1 peer p 5 dgn, enkel de ouderwetse groente (geen wortel, prei en mais), geen zoet(stof) behalve rijststroop en alleen kalkoen. Heb jij toevallig een goed recept voor brood van rijst? Het smaakte bij ons nooit goed! Verder maakte ik wel regelmatig risotto (van kalkoenbouillon) om mee naar school te geven.

Bedankt voor je hulp en veel succes! Ik hoop dat appel lukt!!

Groetjes Annemieke
Charlotte Koomen 1 maand geleden geplaatst
Hoi Annemiek,
Wat spannnd! Jammer dat Tarwe waarschijnlijk niet goed gaat. Wij hopen er over 9 dagen mee te gaan beginnen als appel en daarna sperziebonen goed gaan tenminste.
Rijstbrood,....ik heb de recepten uit het boekje geprobeerd en er daarna een heel groot kruis doorheen gezet. Bah bah en nog eens bah! Wel bakte ik vaak pannenkoeken, niet volgens het recept uit het boekje, ik heb hem iets aangepast:
100 gram rijstmeel (mijn favo merk: Amisa)
25 gram Ketanmeel (dat is kleefrijstmeel)
2 dl rijstmelk
Snuf zout
Scheut extra vierge olijfolie
Eventueel extra rijstmelk toevoegen als het beslag te dik is. Dan bakken in de milde olijfolie. Als je ziet dat de eerste pannenkoek aan de eerste kant er droog uitziet als je hem omdraaid dan extra olijfolie aan het beslag toevoegen en weer roeren.
Vaak kreeg Ruben ook warm eten mee naar school, hij vindt bietjes en spruiten heel erg lekker en dat dat ook gewoon koud of lauw. Daar maakte ik dan mini gehaktballetjes bij en dan had hij een stevige lunch. Van bieten en spruiten maakte ik ook chips. Bietenchips kan je van te voren maken, spruiten moeten je maken en gelijk opeten. Ruben kreeg dan bijvoorbeeld bietenchips mee naar school als 10-uurtje.
Of ruben kreeg een kalkoenfrikandel uit de oven / airfryer als tussendoortje. Zodat het niet alleen maar rijstwafels zijn.
reactie op @charlottekoomen:
Annemieke Kolff-Rexwinkel Hoi Charlotte,

Bedankt voor je bericht en het recept van de pannenkoeken en ideeen. Ik heb ook veel bietenchips gemaakt maar sinds drie weken mag W ook geen olijfolie meer. Dat maakt het wel wat lastig in de combi met rijst.... ik was in ieder geval ook van plan een airfryer te kopen. En inderdaad toch maar weer maaltijden meegeven naar school. Maakte jij de gehktballetjes van kalkoen? W mag geen lam en geen peper, maar R ook niet toch? Deed jij verder iets anders in de gehaktballen?

Bedankt en succes!!

Groetjes Annemieke
1 maand geleden

Beantwoord

Charlotte Koomen Mag hij wel ghee? Ik maak bietenchips in de airfryer zonder olie of boter. Gaat veel beter. De gehaktballen gewoon van kalkoen inderdaad, beetje rijstmelk en rijstmeel erdoor en dan braden in ghee of als roomboter mag dan daarin.
1 maand geleden

Beantwoord


toon 1 overige reactie(s)
Mike Vlemmix 1 maand geleden geplaatst
Hoi Charlotte,
Ben zo blij voor jullie dat jullie verschil merken aan jullie zoontje.
Al je werk, alle zoveel tijd, die je erin al hebt moeten steken om dit voor elkaar te krijgen is gelukkig niet voor niks.. zo fijn!!!
Charlotte Koomen 4 weken geleden geplaatst
Dank je! Het scheelt heel erg dat Ruben heel braaf alles opvolgt en zich er zelf ook streng aan houdt. In de kerstvakantie gaat hij 2 volle dagen naar de BSO, dat wordt wel even spannend,maar dat is meer mijzelf die het spannend vind dan dat hij dat vindt. Binnenkort weer een update maar nu even gaar. Van 20.00 uur tot 21.30 in de keuken na een dag werken, dus nu nog even op de bank met Netflix.
Annemieke Kolff-Rexwinkel 3 weken geleden geplaatst
Hoi Charlotte,
Ik ben benieuwd hoe het nu gaat met de introductie van appel? Waarschijnlijk begint het nu duidelijk te worden of Ruben wel of niet op appel reageert.

Wij zijn inmiddels 11 dgn geleden gestopt met tarwe. Na ongeveer 5 dagen werd Willem weer rustiger, dwz niet meer continu geprikkeld en geïrriteerd, een ontspannen gezicht, aanspreekbaar, reactie geven na een vraag, niet meer zo gevoelig voor geluiden, meegaand, gezellig en welwillend ipv alleen maar tegendraads, boos en constant problemen zoeken of maken. Heel fijn! Zelf houdt hij het dieet heel goed vol, die motivatie komt ook ergens vandaan. Hij heeft al heel wat feestjes en moeilijke momenten moeten trotseren, zo knap!!! Precies zoals jij eerder beschreef. Hij zegt zelf dat hij nu minder problemen heeft met mensen en kinderen en beter kan horen wat iemand hem vertelt. Hij heeft nu letterlijk ruimte in zijn hoofd om te luisteren.

We zijn vandaag begonnen met de introductie van aardappel, dus hopelijk gaat dat goed. Wij zijn al flink met de airfryer aan het oefenen om lekkere dingen voor hem te maken. Na aardappel willen we banaan proberen. Na de banaan denken we aan haver, dan kunnen we namelijk weer brood maken, maar mag hij ook haverkoek, havermout en havermelk. Verder geeft haver veel energie en daar kan hij wel wat van gebruiken. Afgelopen dagen had hij griep, hij was echt heel ziek en ik wil hem dan het liefst allemaal vitamines geven, dus veel fruit en veel verschillende dingen aanbieden maar dat is natuurlijk lastig. Gelukkig is hij weer aan de beterende hand!! Ik heb wel echt last gehad van een innerlijke strijd tussen ratio (lange termijn visie) en mijn gevoel in het nu, pfff. Precies Charlotte, motivatie is zooo belangrijk. Vaak is het zeer sterk aanwezig maar soms ben ik ineens uit het veld geslagen. Bijvoorbeeld als mensen hun twijfels uitspreken en ik het gevoel heb alles te moeten uitleggen of als iemand zegt: rijst is toch slecht, er zit heel veel arsenicum in....

Met oud en nieuw gaan we twee nachten logeren bij vrienden, in totaal zijn we met 6 volwassenen en 6 kinderen en er wordt dan natuurlijk veel gegeten, gesnoept en gedronken. Ik zie er wel een beetje tegenop maar we gaan toch gewoon, want thuis blijven is ook maar ongezellig.

Succes en groeten,
Annemieke
Charlotte Koomen 3 weken geleden geplaatst
Beste Annemieke,

Bedankt voor je verhaal, veel is herkenbaar! De twijfel en uit het veld geslagen zijn, het moeten uitleggen en inderdaad de opmerkingen over rijst. Ik denk dat het wel meevalt, ze zeggen toch altijd dat men in azie altijd zoveel rijst eet en dat ze daar heel oud worden? Waarschijnlijk zijn hun genen er op aangepast maar onze kids eten niet de rest van hun leven zoveel rijst hoor. Ik hoop dat aardappel goed gaat, dat opent weer veel mogelijkheden, jammer dat tarwe niet goed ging.
Appel.....na twijfels bij ons zijn we toch doorgegaan tot dag 10 en zijn daarna toch gestopt, de oppas (mijn moeder) en ook zijn mentor bij de BSO vertelde onafhankelijk van elkaar dat hij toch wel weer onrustig was en wiebelig. Dat hadden wij ook gezien maar het was subtieler, helaas werd dit op dag 9 en 10 echt heel duidelijk en was de conclusie simpel: appel werkt niet. Een dag eerder heb ik nog met iemand (een ervaringsdeskundige die ook RED met haar kind doet) gebeld en gesproken over het feit dat we twijfelden en die was er ook echt, kerst kwam in zicht, de vakantie was dichtbij...allemaal factoren die kunnen meespelen. Maar 1 dag later en toen 2 dagen later was er een soort explosie in gedrag dat zo duidelijk was. Niet luisteren, opstandig, snel huilen en boos, rennend en springend door de kamer, kauwen op vingers en oplaadsnoertjes, friemelen met alles wat hij in zijn handen kon krijgen, zijn zusje irriteren, wippen met de stoel het was duidelijk.... We zijn dus gestopt met de appel, nu op dag 6 van het stoppen en er is nog geen verbetering....het is een soort vliegwiel... het duurt even voor het wiel wordt aangedreven maar daarna duurt het ook een tijd voor het is uitgedraaid. Erg jammer... vooral voor hem want hij is zo druk in zijn hoofd nu.
De twijfels worden gevoerd door mensen in je die omgeving twijfelen aan deze keuze, die niet geloven dat voeding echt de oorzaak kan zijn van zoooo veel dingen! Want tja: groente en fruit en vlees zijn toch gezond. Ze vergeten 1 belangrijk ding (is mijn mening): groente en fruit zijn veredeld en aangepast tot ze paste in de visie die wij als mensen hadden; rechte komkommers, ronde tomaten en ga zo door. Dit geldt ook voor vlees. Ik geloof dat dit bijdraagt aan intolleranties, ik kan dat niet onderbouwen met onderzoeken helaas maar het is mijn mening, ik probeer ook genetisch gemodificeerd voedsel zoveel mogelijk te vermijden.
Sommigen vinden het zielig dat je dit doet, arm kind dat hij niks mag eten...Maar voedingsaanpassingen werken! Het is bewezen en de kinderen bewijzen dat! Tuurlijk lukt het niet altijd, ze worden puber en zetten zich af, ze verzetten zich tijdens het PvG onderzoek etc. Maar ik heb de andere kant gezien; medicatie werkt ook niet altijd, agressie, hoofdpijnen, slaapproblemen....

Wij gaan met oud en nieuw ook naar vrienden toe, 6 volwassen en 4 kinderen, 3 van de 4 kinderen gaan slapen en Ruben blijft op. Het is spruitjes dag en dat is zijn favo groente. Ik neem wat hamburgers, chips, spruiten en pannenkoeken voor hem mee. En natuurlijk rijstwafels en zijn favo beleg (kalkoenfilet). Dan komt Ruben wel de avond door. Succes met Oud en Nieuw! Pas op met vuurwerk en tot 2018!

Marlies van Haren 1 week geleden geplaatst
Las je oproep om recepten met rijstmeel te krijgen.
Wij zijn sinds mei gestart met het dieet.

Wat nog wel te gebruiken is, is het muffin recept.

Uiteindelijk is mijn muffin recept voor 24 stuks
300 gr rijst of tarwebloem
200 gr boter
300 ml spa rood
10m gram zout
Ik gebruik ook van die muffin papiertje dan ziet het er ook alweer leuker uit.
Nadat ze afgekoeld zijn kan je ze in de vriezer stoppen en per stuk er weer uithalen.
Als hij naar school gaat stop ik deze bevroren in zijn etenstrommeltje en dan is de muffin om 10.00 uur ontdooit.

Daarnaast zijn wij als 1 van de eerste ingrediënten ei en banaan gaan proberen.
En dan kan je eventueel extra bij het recept voegen:
4 eieren en/of
4 bananen (bananen hebben een gistingsproces waardoor de muffin iets luchtiger wordt)
80 gr rijststroop
Als je al kaas gebruikt kan je nadat je 1 muffin warm hebt gemaakt in de magnetron of oven even een plakje op doen voor de smaak (zou ik niet combineren met de rijststroop of banaan ;-).
Met bovenstaande extra ingrediënten kun je dan 3 verschillende smaken muffins (banaan, rijststroop en kaas) maken. Dan kunnen ze ook nog eens kiezen

Ook zijn wij redelijk snel aan de mais begonnen.
Daarmee kan je biologische maischips van de AH kopen en deze zijn echt lekker.
Ook vriendjes kunnen dan hetzelfde eten als ze op bezoek komen.
Popcorn met zout of roomboter doet het ook goed.

Succes
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 11 November 2017 om 20:38
Aantal lezers 41
Aantal reacties 16