Probleem met Dex

Laatste reactie 07/06/2019 18:49 door Linda
· Markeren als ongelezen
Edwin Leusink 1 jaar geleden geplaatst
Hey!
Ruim een maand geleden positief getest op adhd, dat levert flink wat antwoorden op. De dag na het onderzoek kon ik meteen beginnen met Dex, de eerste 3 dagen zonder problemen de laagste dosering (2.5mg) gebruikt als opstart, daarna ging het mis.
Vanaf dag 4 mocht ik naar 5mg per dosis, dit leverde mij een benauwd en gejaagd gevoel op, hartkloppingen en in rust een hartslag van soms 100. Dit probleem heb ik nu een ruime maand, zowel bij Dex van VAL als die van DMB. Zijn er mensen met dezelfde problemen? Inmiddels weet ik dat dit niet komt door een hart of schildklierafwijking of een B12 tekort.

Bedankt voor het uitlezen, dit was de kortste versie, bedankt
Edith Freson 1 jaar geleden geplaatst
Ik heb dit ook en dan vooral tijdens de rebound. Ik neem als ik hier last van heb s'avonds passiflora complex van A. Vogel en dit helpt voorlopig wel, dus misschien de moeite om eens te proberen als je dokter dit ok vindt.
Inkie Inkie 1 jaar geleden geplaatst
Hai beide. Dit herken ik heel goed. Dat is ook de reden dat ik acuut moest stoppen mer dexamfetamine. Krijg a.s. maandag een 24 uurs meting en moet daarna 31 oktober een echo van het hart laten maken en meteen dan ook naar cardioloog. Na anderhalve week gestopt te zijn met dexamfetamine blijven de hartklachten bestaan. Komt het dan van de dexamfetamine of van hetvhart zelf vraagt de huisarts zich af. De rest vann de bijwerkingen zijn wel weg.. een samenloop van omstandigheden misschien? We zullen zien.  Hoe lanh duurt het voor je lichaam weeer "schoon  " is , wie weet dit?  Knap vervelend, want ik merk nu dat dexamfetaminee zelf mij wel iets ondersteunt,. Wat moet ik straks als ik de uitslag krijg 31 oktber, wel of geen dexamfetamine meer. Ik wil niet uit blijven proberen,, dat heb ik lang genoeg gedaan toen ik die 30 jaar in een depressie zat. Ik heb het gevoel dat ik van de regen in de drup ben gekomen. 
reactie op @inekelatour:
Nick Leijenhorst Ik weet niet of het helpt, maar ik had na gebruik van Concerta en mythylfenidaat ook nog 2 weken last van paniekaanvallen ook al was ik gestopt en had ik 2 weken helemaal niks geslikt... Voor mij heeft het echt 2-3 weken geduurd, en ik dacht bijna dat het permanent was, maar dat is gelukkig niet zo.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Andries McQueen 1 jaar geleden geplaatst
@nickleijenhorst​ Moge Nick, ben even kwijt wat je op dit moment slikt en of het je goed ondersteunt? 
Vincent den Boer 11 maanden geleden geplaatst
Een hartslag van rond de 100spm is niet meteen een reden tot paniek. Onderzoek heeft aangetoond dat Dexamfetamine op de lange termijn wellicht het risico op cardiovasculaire complicaties kan verhogen, hoewel hier nog geen directe aanwijzingen voor zijn gevonden (link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20812768/). Over het algmeen is Dexamfetamine veilig in gebruik, zolang de dosering binnen de maximale aanbevolen limieten blijft.

Ik persoonlijk slik ook Dexamfetamine en moet je eerlijk toegeven dat ik soms ook wel inzit over mijn hartslag. Ik heb een Apple Watch die mijn hartslag gedurende de dag blijft meten, zodat ik inzicht hebt in eventuele plotselinge veranderingen. Er zijn meldingen geweest waarbij mijn hartslag boven de 120spm was in rust. Ik heb toen direct onderzoek gedaan online en ik kwam tot de ontdekking dat er wel meerdere mensen zijn die een hogere hartslag hebben, wanneer in rust.

Daarnaast is het in principe ook wel logisch dat dexamfetamine leidt tot een verhoogde hartslag. Het maakt tenslotte neurotransmitters vrij waaronder noradrenaline, waarvan de werking vergelijkbaar is met dat van adrenaline.

Kortom: eet gezond, slik een cardiovasculair bevorderend supplement met daarin de juiste ingrediënten die daadwerkelijk worden gemetaboliseerd door het lichaam (zoals Omega 3 ethyl esters- of triglycerides) en blijf voldoende in beweging. Oh, en niet te vergeten: beperk het gebruik van cafeïne. Koffie kan ook averechts werken wanneer het geconsumeerd wordt met het gebruik van dexamfetamine.

Ik hoop je hiermee voldoende informatie te hebben gegeven. Laat het me vooral weten als je meer informatie wilt over de werking van dexamfetamine.

Fijne feestdagen!
Andries McQueen 11 maanden geleden geplaatst
Wat een fijne duidelijke uitleg @vincentdb

Een aantal jaar terug slikte ik amitryptyline (klassieke anti-depressiva) die bij mij hetzelfde effect had. Ik had soms in rust 120 en als ik een trap op liep... pff
Ik vond het persoonlijk niet vol te houden, of in ieder geval, niet in die staat die ik toen had. 

Misschien is het voor een ander wel te doen. 

En in het geval van Linda ben ik blij dat zij een alternatief heeft gevonden. 
Linda zegt haar achternaam niet 6 maanden geleden geplaatst
Hallo, ik ben nieuw op dit forum en ik kwam hier terecht omdat ik zocht naar info over het gebruik van Dexamfetamine en hartproblemen. Ik loop nu met een ECG meter van de huisarts omdat mijn hart alle kanten op lijkt te fladderen, precies zoals sommigen hier omschrijven. Vaak erg hoog. Een paar keer 's nachts wakker geworden met een bonzend hart. Ik slik 3 x per dag elke dag 5 tot 7,5 mg. Zijn jullie gestopt? En zo ja, hoe heb je dat gedaan, want ik zie er nogal tegen op, ik slik het al een paar jaar. En werd je hartslag weer normaal? Ik weet dat dit topic al wat ouder is, maar ik hoop dat iemand me nog antwoord wil geven 😐
Linda Alexandra 6 maanden geleden geplaatst
Hier ook een Linda, 48 jaar en heb hetzelfde gehad met dexamfetamine. Ik werd 's nachts ook wakker met een bonzend hart. Ik had al de laagste dosis en ben ermee gestopt. Na een paar dagen was alles weer normaal. Daarna ben ik met Methylfenidaad begonnen en dit gaat goed mits ik een lage dosis neem. Bij teveel gaat mijn bloeddruk omhoog.

Misschien is 5 tot 7,5 mg wel teveel. heb je pas wat aan de dosis of timing veranderd? Wat zegt je behandelaar of huisarts hier verder van?

Ik weet dat het bij een mevrouw hier op het forum niet goed is gegaan, maar zij is al wat ouder, in de zeventig. Misschien had ze al hartklachten. En bij een man is het met Concerta (langwerkende methylfenidaad) niet goed gegaan bij een hoge dosis. Beiden zijn gestopt en aan het kijken naar een alternatief, al dan niet op natuurlijke basis.

Hoe oud ben je? Heb je eerder iets van hoge bloeddruk of hartklachten gehad? Ik niet, dus ik moet er echt op letten dat ik niet teveel neem.
John Dex 6 maanden geleden geplaatst
ADHD medicatie als methylfenidaat en dexamfetamine zijn allemaal amfetamine
Dat amfetamine slechts zijn voor je hart weet iedereen hoe hoger de dosering en hoe langer je ze slik zal het risico ook groter worden op problemen.
Maar ik denk dat het er vooral mee te maken heeft dat je waarschijnlijk al een zwakker hart had en dat deze medicatie de druppel is waardoor je er klachten van ondervinden.

Ik zou er in ieder geval mee uit kijken en proberen te minderen maar ik begrijp dat dat een lastige beslissing is
Linda zegt haar achternaam niet 6 maanden geleden geplaatst
@lindaalexandra​ en @johndex​ dank je wel voor jullie reactie, ik wordt deze maand (hoop ik, hahaha) 45. Ik zag ook in de bijsluiter staan dat je het niet moet gebruiken als je wat aan je hart hebt, maar ik had altijd juist een lage hartslag en lage bloeddruk. Ik zit nu in rust meestal tussen de 75 en 80 en heb dagelijks pieken boven de 130 of 150, terwijl ik helemaal niks doe....tenminste niet sporten of zo. Ze lijken nergens vandaan te komen. Mijn bloeddruk is wel goed, maar volgens mij wel hoger geworden ook. Ik had bij mijn weten geen zwak hart en er zitten ook geen hartziekten in de familie. Methylfenidaad heb ik gehad voor de dex, maar dat vond ik niks omdat ik er helemaal apathisch van werd. De huisarts vindt mijn dosering dex wel hoog maar ik had niet het idee dat het nou zo veel is.....de psychiater heeft het voorgeschreven. Als mijn gezondheid het vereist stop ik er mee, ik zie er wel tegen op want verder helpt het me erg goed. En ik heb het vermoeden dat er geen alternatief is in dit geval. Als iemand daar nog tips over heeft (iets wat geen methylfenidaad is en wat niet slecht is voor je hart) van  hoor ik het ook graag! Ik zal de resultaten van de ECG tzt ook wel hier terugkoppelen als er belangstelling voor is.
Linda Alexandra 6 maanden geleden geplaatst
Een bovendruk van 130 is voor onze leeftijd niet eens zo gek. Je kunt ook te maken krijgen met opvliegers, hormoonschommelingen en dan kan de bovendruk ineens naar boven schieten. Boven de 150 is wel aan de hoge kant...

Met dex had ik vooral een verhoogde hartslag en met een hoge dosis Concerta een hogere bloeddruk. Nu heb ik een lage dosis Concerta en hier doe ik het goed op.

De stimulantia staan erom bekend dat ze de bloeddruk kunnen verhogen, daarom zijn ze er bij volwassenen voorzichtig mee.

Je zou nog kunnen kijken om in overleg met je behandelaar een lagere dosis dexamfetamine te proberen. Misschien is de huidige dosis wel teveel. 
Ron J 6 maanden geleden geplaatst
Ik heb juist het gevoel dat de Dex momenteel zeer wisseled werkt en af en toe gewoon totaal helemaal niets meer doet, alsof er stripjes tussen zitten met een placebo. Ik had dit gevoel al een keer ervaren bij het consumeren van veel suikers dan wel kleur en smaakstoffen ( een zak lekkere groene kikkers of andere winegums ) de werking van Dex totaal teniet doet. Ik heb een paar dagen later nog een keer expres getest of het daar door kwam, mn medicatie genomen, 10 minuten in laten werken en voelde me weer super, kon de wereld aan vol zelfvertrouwen, niet dat nerveuze gevoel, heerlijk stabiel. 10 minuten later en zakje winegums onder mn neus geduwd ;) en 5 minuten later was ik weer een dood vogeltje, werking van de dex totaal verdwenen.
reactie op @ron:
John Dex Suikers zorgen tijdelijk voor een verhoogde endorfine of wel geluks hormoon.

Of dat dex kan overwinnen durf ik niet te zeggen.


Wat mij bij dex wel opvalt is dat het bij de eerste inname goed werkt ongeveer 4 uur en de 2de inname een stuk minder effectief is en ook vaak na 2 uur al weer is uitgewerkt.

En als ik druk in beweging ben werkt het ook korter dan wanneer je bvb kantoorwerk doet
6 maanden geleden

Beantwoorden

Linda Alexandra 6 maanden geleden geplaatst
Herkenbaar, maar bij mij andersom. Kantoorwerk vergt meer energie..
Linda zegt haar achternaam niet 6 maanden geleden geplaatst
inmiddels de uitslag van de ecg metingen gekregen, er waren wel ritmestoornissen maar dat was niet erg zei de huisarts (?). De hoge hartslag had ze niet echt een antwoord op. Ik was inmiddels aan het afbouwen met de dexamfetamine omdat ik wil weten wat mijn hartslag doet na 2 weken niets gebruiken, maar dat vond ze maar raar, het advies was om maar gewoon mijn dexamfetamine te slikken. Ik heb gezegd dat ik toch stop, al dan niet tijdelijk.....ik had ook het idee dat er een depressie op de loer ligt en dat stond ook in de bijsluiter. Ook vond ik de dex inderdaad steeds minder goed werken voor mijn idee. Ik ben nu een week gestopt. Ik heb het idee dat mijn hartslag in rust al lager is, maar er zitten nog steeds elke dag rare hoge pieken in. Ik ga het nog zeker een week aankijken.
Linda zegt haar achternaam niet 6 maanden geleden geplaatst
Hoeveel nemen jullie eigenlijk? Ik heb geen idee of 3 x 5 of 3 x 7,5 wat ik neem, veel is? Ik weeg 63 kilo. Ik weet ook niet of je gewicht uitmaakt.
reactie op @linda-zegt:
Linda Alexandra Kan alleen maar vanuit mijn eigen ervaringen spreken, zoals ik eerder vertelde, had ik met dex ook een hoge hartslag. Ik had al de laagste dosering en werd daarom geadviseerd om te stoppen. Ik heb er daarna nog een week last van gehad. Daarna werd mijn hartslag weer normaal en ben ik met een lage dosering methylfenidaad begonnen.

Het kan zijn dat 5 tot 7mg voor jou teveel is, maar het kan ook dat je niet tegen de stof kan. Het is zo persoonlijk. Mijn behandelaar had een man van 100kg en die had genoeg aan 2,5mg dex voor een hele dag. Als hij meer nam dan voelde hij zich er niet goed bij.

Het is jouw lichaam, als je je er niet goed bij voelt dan zou ik niet doorgaan met de huidige dosis en/of middel. Misschien is er een ander middel die voor jou beter werkt en waar je je beter bij voelt...
6 maanden geleden

Beantwoorden

Marit V. 6 maanden geleden geplaatst
Hallo, ik ben zelf gediagnosticeerd. Ik werk in een apotheek en wij gebruiken online naslagwerk voor de doseringscontrole. Niet al het naslagwerk is toegankelijk voor particulieren, maar het farmacotherapeutisch kompas is beschikbaar voor iedereen. De doseringen die je daar kan nalezen zijn geen gemiddelden voor kinderen, hiervoor bestaat ander naslagwerk. Je kunt er onder andere informatie vinden over start -en onderhoudsdoseringen. Eigenlijk is het gebruik wisselend voor volwassenen en gaat dit veelal op geleide van effect van de persoon zelf. Naar mijn mening heeft de psychiater het beste inzicht in de merkbare resultaten van de medicatie die word voorgeschreven voor AD(H)D, omdat zij met de patient de effecten bespreken. In het vakgebied bestaat de term ‘farmacokinetiek’. Het betekent eigenlijk wat er in het lichaam gebeurt met een stof. Hieronder valt ook het begrip ‘Tmax’ wat eigenlijk betekent dat je na deze tijdsduur het optimale effect moet hebben. Het begrip ‘T ½’ ofwel ‘halfwaardetijd’ is de tijd die nodig is om de stof in het bloed te halveren. Gemiddeld genomen zegt men dat als je de halfwaartijd maal 5 doet het geneesmiddel uit het bloed zou moeten zijn. De halfwaardetijd zegt niet zozeer iets over de werkingsduur van het medicijn. Tmax en de halfwaardetijd kun je op het kompas terugvinden, maar het zijn normen. Iedere persoon is uiteraard anders qua lichaam en geest.
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 05 October 2018 om 13:47
Aantal lezers 83
Aantal reacties 19