Probleem met Dex

Laatste reactie 26/05/2019 13:57 door John
· Markeren als ongelezen
Edwin Leusink 7 maanden geleden geplaatst
Hey!
Ruim een maand geleden positief getest op adhd, dat levert flink wat antwoorden op. De dag na het onderzoek kon ik meteen beginnen met Dex, de eerste 3 dagen zonder problemen de laagste dosering (2.5mg) gebruikt als opstart, daarna ging het mis.
Vanaf dag 4 mocht ik naar 5mg per dosis, dit leverde mij een benauwd en gejaagd gevoel op, hartkloppingen en in rust een hartslag van soms 100. Dit probleem heb ik nu een ruime maand, zowel bij Dex van VAL als die van DMB. Zijn er mensen met dezelfde problemen? Inmiddels weet ik dat dit niet komt door een hart of schildklierafwijking of een B12 tekort.

Bedankt voor het uitlezen, dit was de kortste versie, bedankt
Edith Freson 7 maanden geleden geplaatst
Ik heb dit ook en dan vooral tijdens de rebound. Ik neem als ik hier last van heb s'avonds passiflora complex van A. Vogel en dit helpt voorlopig wel, dus misschien de moeite om eens te proberen als je dokter dit ok vindt.
Inkie Inkie 7 maanden geleden geplaatst
Hai beide. Dit herken ik heel goed. Dat is ook de reden dat ik acuut moest stoppen mer dexamfetamine. Krijg a.s. maandag een 24 uurs meting en moet daarna 31 oktober een echo van het hart laten maken en meteen dan ook naar cardioloog. Na anderhalve week gestopt te zijn met dexamfetamine blijven de hartklachten bestaan. Komt het dan van de dexamfetamine of van hetvhart zelf vraagt de huisarts zich af. De rest vann de bijwerkingen zijn wel weg.. een samenloop van omstandigheden misschien? We zullen zien.  Hoe lanh duurt het voor je lichaam weeer "schoon  " is , wie weet dit?  Knap vervelend, want ik merk nu dat dexamfetaminee zelf mij wel iets ondersteunt,. Wat moet ik straks als ik de uitslag krijg 31 oktber, wel of geen dexamfetamine meer. Ik wil niet uit blijven proberen,, dat heb ik lang genoeg gedaan toen ik die 30 jaar in een depressie zat. Ik heb het gevoel dat ik van de regen in de drup ben gekomen. 
reactie op @inekelatour:
Nick Leijenhorst Ik weet niet of het helpt, maar ik had na gebruik van Concerta en mythylfenidaat ook nog 2 weken last van paniekaanvallen ook al was ik gestopt en had ik 2 weken helemaal niks geslikt... Voor mij heeft het echt 2-3 weken geduurd, en ik dacht bijna dat het permanent was, maar dat is gelukkig niet zo.
7 maanden geleden

Beantwoorden

Andries McQueen 7 maanden geleden geplaatst
@nickleijenhorst​ Moge Nick, ben even kwijt wat je op dit moment slikt en of het je goed ondersteunt? 
Vincent den Boer 5 maanden geleden geplaatst
Een hartslag van rond de 100spm is niet meteen een reden tot paniek. Onderzoek heeft aangetoond dat Dexamfetamine op de lange termijn wellicht het risico op cardiovasculaire complicaties kan verhogen, hoewel hier nog geen directe aanwijzingen voor zijn gevonden (link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/20812768/). Over het algmeen is Dexamfetamine veilig in gebruik, zolang de dosering binnen de maximale aanbevolen limieten blijft.

Ik persoonlijk slik ook Dexamfetamine en moet je eerlijk toegeven dat ik soms ook wel inzit over mijn hartslag. Ik heb een Apple Watch die mijn hartslag gedurende de dag blijft meten, zodat ik inzicht hebt in eventuele plotselinge veranderingen. Er zijn meldingen geweest waarbij mijn hartslag boven de 120spm was in rust. Ik heb toen direct onderzoek gedaan online en ik kwam tot de ontdekking dat er wel meerdere mensen zijn die een hogere hartslag hebben, wanneer in rust.

Daarnaast is het in principe ook wel logisch dat dexamfetamine leidt tot een verhoogde hartslag. Het maakt tenslotte neurotransmitters vrij waaronder noradrenaline, waarvan de werking vergelijkbaar is met dat van adrenaline.

Kortom: eet gezond, slik een cardiovasculair bevorderend supplement met daarin de juiste ingrediënten die daadwerkelijk worden gemetaboliseerd door het lichaam (zoals Omega 3 ethyl esters- of triglycerides) en blijf voldoende in beweging. Oh, en niet te vergeten: beperk het gebruik van cafeïne. Koffie kan ook averechts werken wanneer het geconsumeerd wordt met het gebruik van dexamfetamine.

Ik hoop je hiermee voldoende informatie te hebben gegeven. Laat het me vooral weten als je meer informatie wilt over de werking van dexamfetamine.

Fijne feestdagen!
Andries McQueen 5 maanden geleden geplaatst
Wat een fijne duidelijke uitleg @vincentdb

Een aantal jaar terug slikte ik amitryptyline (klassieke anti-depressiva) die bij mij hetzelfde effect had. Ik had soms in rust 120 en als ik een trap op liep... pff
Ik vond het persoonlijk niet vol te houden, of in ieder geval, niet in die staat die ik toen had. 

Misschien is het voor een ander wel te doen. 

En in het geval van Linda ben ik blij dat zij een alternatief heeft gevonden. 
Linda zegt haar achternaam niet 7 uur geleden geplaatst
Hallo, ik ben nieuw op dit forum en ik kwam hier terecht omdat ik zocht naar info over het gebruik van Dexamfetamine en hartproblemen. Ik loop nu met een ECG meter van de huisarts omdat mijn hart alle kanten op lijkt te fladderen, precies zoals sommigen hier omschrijven. Vaak erg hoog. Een paar keer 's nachts wakker geworden met een bonzend hart. Ik slik 3 x per dag elke dag 5 tot 7,5 mg. Zijn jullie gestopt? En zo ja, hoe heb je dat gedaan, want ik zie er nogal tegen op, ik slik het al een paar jaar. En werd je hartslag weer normaal? Ik weet dat dit topic al wat ouder is, maar ik hoop dat iemand me nog antwoord wil geven 😐
Linda Alexandra 7 uur geleden geplaatst
Hier ook een Linda, 48 jaar en heb hetzelfde gehad met dexamfetamine. Ik werd 's nachts ook wakker met een bonzend hart. Ik had al de laagste dosis en ben ermee gestopt. Na een paar dagen was alles weer normaal. Daarna ben ik met Methylfenidaad begonnen en dit gaat goed mits ik een lage dosis neem. Bij teveel gaat mijn bloeddruk omhoog.

Misschien is 5 tot 7,5 mg wel teveel. heb je pas wat aan de dosis of timing veranderd? Wat zegt je behandelaar of huisarts hier verder van?

Ik weet dat het bij een mevrouw hier op het forum niet goed is gegaan, maar zij is al wat ouder, in de zeventig. Misschien had ze al hartklachten. En bij een man is het met Concerta (langwerkende methylfenidaad) niet goed gegaan bij een hoge dosis. Beiden zijn gestopt en aan het kijken naar een alternatief, al dan niet op natuurlijke basis.

Hoe oud ben je? Heb je eerder iets van hoge bloeddruk of hartklachten gehad? Ik niet, dus ik moet er echt op letten dat ik niet teveel neem.
John Dex 5 uur geleden geplaatst
ADHD medicatie als methylfenidaat en dexamfetamine zijn allemaal amfetamine
Dat amfetamine slechts zijn voor je hart weet iedereen hoe hoger de dosering en hoe langer je ze slik zal het risico ook groter worden op problemen.
Maar ik denk dat het er vooral mee te maken heeft dat je waarschijnlijk al een zwakker hart had en dat deze medicatie de druppel is waardoor je er klachten van ondervinden.

Ik zou er in ieder geval mee uit kijken en proberen te minderen maar ik begrijp dat dat een lastige beslissing is
Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 04 October 2018 om 03:43
Aantal lezers 61
Aantal reacties 10